Šta je novo?

Targo Telekom

Ako prodajem auto ulozicu taman toliko novca u njega koliko je neophodno da bi on bio pre pokusaja prodaje bio prvo ispravan da bi mogao da ga prodam.

Neispravan auto ces veomaaaaaaaaa tesko prodati.

Poslednja izmena:
Da da pocece malo sutra sa priklucenjem u februaru. A racuni im blokirani od petka 06.12. Znas kad ce sa prikljucenjima NIKAD. Duguju i Bogu i narodu.

Pitanje za BECKS-a...

Ako na ONT-u neprekidno svetli VID lampica (zeleno), trebalo bi da znači da je maksimalna vrednost optičkog slabljenja -27 dBm ili manja, gledano iz ugla korisnika koji nema nikakav merni instrument (OTDR ili sl.).

1. Koliko je ta VID lampica pouzdana (u smislu da optičko slabljenje sigurno ne prelazi -27 dBm)?

2. Ako uzmemo da je optičko slabljenje tačno -27 dBm i ne prelazi tu vrednost nikada (tokom rada ONT-a) dali to znači da je sigurno sve u redu sa optičkom instalacijom (kablovima, spojevima, na strani samog korisnika) i da nisu mogući eventualni prekidi ili bilo kakve smetnje sa TV signalom (full HD) ili internetom (u najextremnijem slučaju korišćenja max protoka – gigabitnog linka ako bi se tako nešto ponudilo) ili telefonskom uslugom ako je na strani provajdera sve u redu?

Izučavam ovu tematiku teoretski (a uskoro i praktično) pa me ovo interesuje.

Hvala unapred za odgovoru.

1. Koliko je ta VID lampica pouzdana (u smislu da optičko slabljenje sigurno ne prelazi -27 dBm)?

2. Ako uzmemo da je optičko slabljenje tačno -27 dBm i ne prelazi tu vrednost nikada (tokom rada ONT-a) dali to znači da je sigurno sve u redu sa optičkom instalacijom (kablovima, spojevima, na strani samog korisnika) i da nisu mogući eventualni prekidi ili bilo kakve smetnje sa TV signalom (full HD) ili internetom (u najextremnijem slučaju korišćenja max protoka – gigabitnog linka ako bi se tako nešto ponudilo) ili telefonskom uslugom ako je na strani provajdera sve u redu?

1. Do sad nije izneverila, mada se desavalo da ta lampica svetli korisniku koji nema TV i sl. To ne mora da znaci da ce se slika pokvariti ako ne svetli VID lampica ili ce NET slabije raditi. To je prosto samo neka granicna vrednost koju je proizvodjac postavio na svojoj opremi(sve preko toga bi trebalo da se manifestuje kao alarm).

2. Za ovo nisam bas 100% siguran. Znam da postoje odredjene formule za izracunavanje bandwidth-a u zavisnosti od optickog kabla koji se koristi(multimodni/singlemodni) i optickog slabljenja. Takodje na slabljenje utice i duzina optickog kabla(mislim da je slabljenje signala oko 0.3dBm-a po Km kabla + svaki splice dodaje neko mizarno slabljenje koje je manje od 0.1 dBm). Generalno gledano, ako je opticko slabljenje preveliko, ONT ce imati velike probleme prilikom autentifikacije, a samim tim ce i signal biti u prekidu.

Retki su korisnici koji imaju bas velike pakete pa ne mogu nista 100% da tvrdim.
Ima dosta literature po netu pa procesljaj.

Proguglao sam i stranu literaturu... Citat:

The ITU-T Recommendation G.984.2 Amendment 1 (February 2006) specifies the generic optical power levels for a 2.4 Gbps downstream/1.2 Gbps upstream GPON system. For the optical line terminal (OLT), the mean launched power must be between +1.5 dBm and +5dBm and the receive sensitivity must be between -28 dBm and -8 dBm. For the ONT, the mean launched power must be between +0.5 dBm and +5 dBm and the receive sensitivity must be between -27 dBm and -8 dBm. Actual vendor implementations may vary, so check their specifications.

Targov ECI-jev GPON ONT upravo potvrđuje da su ovo normalne/prihvatljive vrednosti slabljenja optičkog signala, tako da se i slabljenje od -27 dBm smatra odgovarajućim za nesmetano funkcionisanje GPON mreže punim kapacitetom, tako da je i odgovor na moje drugo pitanje pozitivan.

Evo šta kaže B-FOCuS O-4F2P ONT Installation and Configuration Manual (za najsličniji model koji doduše nema Wi-Fi, a ovaj Targov deluje novija verzija)
http://www.adslclub.ru/forum/dl/ont_o_4f2p_installationandconfigurationmanual_184.pdf

ECI ONT optical spec.JPG

Ovo su idealne vrednosti slabljenja, što nikako ne znači da i sa većim slabljenjem optičkog signala sve neće raditi perfektno. Vidim na stranim forumima da se ljudi pitaju dali VID ili VIDEO lampica koja ukazuje na "alarm" ima nekih konsekvenci jer im sve savršeno radi (i TV i NET i fixni tel preko ONT-a), a odgovor koji dobijaju od ostalih, a i od provajdera je da ništa ne treba dirati ako sve radi bez problema. Ko nema TV uslugu, provajder i ne mora da pruža potreban signal na 1550 nm koji se koristi za CATV (a ne i za NET), pa otuda mnogima i ne svetli VID ko ima samo NET...

Poslednja izmena:
Da da pocece malo sutra sa priklucenjem u februaru. A racuni im blokirani od petka 06.12. Znas kad ce sa prikljucenjima NIKAD. Duguju i Bogu i narodu.

Nekontam zasto ljudi izlecu sa nekim informacijama koje i sami nepojasne. Zasto im je blokiran racun 6.12 ? Doduse ja mislio da je jos odavno...

Sta se to sad promenilo pa nece biti nicega u februaru ?

Pojasni malo inace ovo sve nema smisla. A to da duguju ... A duguju svi pa sta onda ?!

Ma sta te briga sta on kaze, taj bi voleo sve da propadne jer su ga zakinuli za neki topli obrok i to dovoljno govori o njemu. Nekih problema ima, ali niko nece da nam vadi opticke kablove.

Ma razumem ja njega Sobo ali ne i to da se pricaju neke stvari koje nemaju ama bas nikakvu pozadinu.

A ako je i imaju daj ispricaj i nama sta kako gde koliko itd pa da znamo i mi.

U tom slucaju mogu i ja kazem da MTSu puca signal u mom bloku jer vanzemaljci pokusavaju da nas kontaktiraju xaxa xD

Poslednja izmena:
E tu gresis... oni su odavno ovde i puca ti signal jer oni emituju i tebi onda to ometa konekciju... :trust:

tinuninu, tinuninu, tinuninu ... :hair:

Uh, firma koja "posluje" sa blokiranim računom u tako dugom periodu...kako? Kako plaćaju robu/usluge, zakup prostora, komunalne troškove, plate, poreze... ? Nema šanse da posluju, moguće je samo da opstaju do okončanja sudskih sporova koje vode.

E tu gresis... oni su odavno ovde i puca ti signal jer oni emituju i tebi onda to ometa konekciju... :trust:

tinuninu, tinuninu, tinuninu ... :hair:

Xaxa nista nije nemoguce kako ovo trenutno izgleda a pritom me uzasno nervira ... :D

Btw da moguce je da radi sa blokiranim racunima, svi prihodi koji stignu idu na izmirenje obaveza i nema frke.

Mada je malo teze i nije bas puno verovatno da bi u ovom nacinu poslovanja moglo dugo da radi ali da.

A gle stvarno blokiran.

Ma dobro kada ljudi plate racune sredinom meseca bude ok i to.

Blokiran racun moze da bude i 2 godine, a da firma posluje.

Uh, firma koja "posluje" sa blokiranim računom u tako dugom periodu...kako? Kako plaćaju robu/usluge, zakup prostora, komunalne troškove, plate, poreze... ? Nema šanse da posluju, moguće je samo da opstaju do okončanja sudskih sporova koje vode.

Ti se više i ne sećaš šta pišeš :bottle: Nisam ni mislio na Targo nego na firme koje si pomenuo da "posluju" i posle 2 godine od blokade računa...

Znam ja sta sam napisao. Po nasem zakonu gubi licencu ako je 2 godine u blokadi. Naravno da se ne moze poslovati dugo sa blokiranim racunom, ali zavisi i od slucaja do slucaja. Ima tu i sestrinskih firmi, a sta se konkretno ovde desava i kako ce zavrsiti, ne vredi nagadjati. Ja ne dajem prognoze ko onaj @P307 ;)

Zar taj rok nje skracen na godinu dana? Ako je firma u blokadi 12 meseci, automatski se pokrece stecaj?

Pozdrav

Zakon o stečaju je ponovo promenjen, pa je tako ponovo aktuelan automatski stečaj, koji je jedno vreme bio ukinut. Dakle, ko je godinu dana bez prestanka u blokadi automatski ulazi u stečaj.

Zakon o stečaju je ponovo promenjen, pa je tako ponovo aktuelan automatski stečaj, koji je jedno vreme bio ukinut. Dakle, ko je godinu dana bez prestanka u blokadi automatski ulazi u stečaj.

Nisi u toku !

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=08&dd=01&nav_id=631307

i evo jednog primera da moze i da se radi sa blokiranim racunom 2 godine i ja sam zato i napisao da je to od slucaja do slucaja:

http://www.dnevnik.rs/novi-sad/„santic”-pod-blokadom-pune-dve-godine

Znaci, znam sta sam napisao.

Ispada da su jedino korisnici zadovoljni Targom kao firmom (provajderom) i ne žele da ga menjaju, dok je kod konkurencije obrnuto, provajderi su zadovoljni korisnicima (koji nisu zadovoljni provajderom). Samo je pitanje sa koje strane se gleda... :sceptic:

P.S. Svi bi prešli na Targo da mogu, a obrnuto skoro niko... Čuli smo već da je BECKS nekima i savetovao da napuste Targo zbog problema koji ti ljudi imaju, ali opet nisu otkazali ugovor (a mogu, nije da ne mogu).

...i evo jednog primera da moze i da se radi sa blokiranim racunom 2 godine i ja sam zato i napisao da je to od slucaja do slucaja:

http://www.dnevnik.rs/novi-sad/„santic”-pod-blokadom-pune-dve-godine

Znaci, znam sta sam napisao.

:lupko:

Ja i dalje tvrdim da ti nisi svestan koliko je suludo bar pola onoga što pišeš, poslednji primer govori upravo u prilog tome. Poređenje osnovne škole i nekog drugog komercijalnog pravnog lica je potpun promašaj. Od toga kako se finansiraju, kako se isplaćuju plate zaposlenima, ko odobrava budžet i da ne nabrajam dalje...

Bilo bi velika steta da propadne TT a cak i ako se to desi "NE DAO BOG",onda bi iblo najbolje da to neko odkupi mozda SBB ili da se proda strancima.

Problem je u tome sto ovde niko ne zna sta se desava sa firmom svi pricaju bukvalno "bajke"...

Bilo bi dobro da ih ne kupi neko od postojećih provajdera, jer na njihovom primeru vidimo da ih FTTH i ulaganje u savremene komunikacione tehnologije ne zanima. Ako postoji ekonomska isplativost da u priču uđe nov igrač i kupi Targo, pa nastavi sa pružanjem usluga sa istim odnosom cena/kvalitet, to bi se moglo smatrati dobrim scenariom za sve sadašnje i buduće korisnike.

Pa dobro bre Vuk, dokle treba da ti objasnjavam ? A sta da ti imas registrovanu firmu i nemas zaposlene, a imas zalihe koje prodajes, a racun ti blokiran ? Pa lepo sam napisao da je to od slucaja do slucaja, znaci relativno je ko kome sta duguje i zasto je racun blokiran i dokle ce to da traje. Pogledaj opet na linku rating.rs koji sam postavio i klikni tamo na "Legenda" i videces kako oznacavaju firme koje imaju ozbiljnih problema sa bonitetom.

@ Lik BG
"P.S. Svi bi prešli na Targo da mogu, a obrnuto skoro niko..."
-------
Pa nema niko u Srbiji moderniju tehnologiju za sada i ova mreza ima buducnost za razliku od ostalih koje tek treba da pocnu sa ftth. Komsiluk prelazi na 100G tehnologiju, a u Srbiji se jos nadaju zaradama na adsl i vdsl. To ti je ekonomija "boli glava".

"Čuli smo već da je BECKS nekima i savetovao da napuste Targo zbog problema koji ti ljudi imaju"
-----
Ja njega razumem, nije mu sve jedno da li ce ostati bez radnog mesta, pa se malo uspanicio zbog neizvesnosti. Nadam se, kao i svi ostali, da ce ceo ovaj posao krenuti mnogo bolje od februara. Tu je dosta para ulozeno, a neko ko je ulozio i toliko truda u proteklih 4-5 godina, nece tek tako pustiti sve niz vodu. Mislim da je moguca varijanta i neka dokapitalizacija, mozda ulazak nekog akcionara bi bio dovoljan. A otpisivati firmu i ceo posao zbog nekog duga od milion-dva, a firma vredi (da lupim) 50 miliona, to su gluposti.

E ***, sad ispade da ja savetujem ljude da raskidaju ugovore :)
Pise i u ugovoru u kojim slucajevima se moze raskinuti i o tome jeste bilo reci, ali nije bilo takvog saveta.

@Vuk, nemam ni nameru. Sve sto sam rekao, naveo sam i linkovao primere, dok ti pricas neargumentovano. Mnoge firme su bile u situacijama da imaju blokiran racun i nisu sve propale, tako da su (ovde na forumu) sve te apokalipticne izjave i procene samo naklapanja od kojih nema nikakve koristi.

Zabrinuti administrator RTV Foruma prepisuje odavde negativne komentare i pravi covek sebi temu kakva mu odgovara. Samo sto nikako da ozivi diskusiju:
http://www.rtvforum.net/thread-1056-page-10.html

i kad je vec naveo sta je @Lega pisao u ona 3 dana kad je bio bez neta, mogao je bar da postavi i link na njegov video, brzina 32/16: https://www.youtube.com/watch?v=jSrdEN_tqoI naravno, to ne daje ni jedan drugi provajder. Kad vec prepisuje sa ovog foruma, neka prepise i nesto pozitivno. Ovako mu tema lici samo na kiselo grozdje :)

Nazad
Vrh Dno