Šta je novo?

Targo Telekom

Zabrinuti administrator RTV Foruma prepisuje odavde negativne komentare i pravi covek sebi temu kakva mu odgovara. Samo sto nikako da ozivi diskusiju:
http://www.rtvforum.net/thread-1056-page-10.html

i kad je vec naveo sta je @Lega pisao u ona 3 dana kad je bio bez neta, mogao je bar da postavi i link na njegov video, brzina 32/16: https://www.youtube.com/watch?v=jSrdEN_tqoI naravno, to ne daje ni jedan drugi provajder. Kad vec prepisuje sa ovog foruma, neka prepise i nesto pozitivno. Ovako mu tema lici samo na kiselo grozdje :)

Ne znam sto me uvlacite u pricu, nije 3 dana budimo objektivni, tamo je sve citirano. Bilo je preko nedelju dana i dobio sam net samo na foru da cu da raskinem ugovoro, ostali u mojoj zgradi nisu dobili mesec dana net. Prebacen sam na ispravnu plocu, kvar se ponovio, opet je popravka bila neizvesna, opet sam trazio raskid ugovora i opet sam uspeo da dobijem net na istu foru.
Ne mesajte babe i zabe, jedno je da li imam net a drugo je koliku brzinu ja imam, ja se nisam ni u jednom trenutku pozalio na brzinu, zalio sam se na uslugu podrske-odrzavanja i komunkaciju sa korisnicima. Fora oko resetovanja za mene je misterija, gledao sam podatke za ruter i firware koji imam, sve je isto kao i kod onih kod kojih net prekida.
Ponavljam ne zelim da Targo propadne ali nesto mora da se menja u otklanjanju kvarova i komunikaciji sa korisnicima. Lepo je imati brzi net, ja sam odavno krenuo (od kad postoji internet u Srbiji) od obicnog dial-up, dvojnika, PCM, kupovine ISDN linije, besplatnog interneta (konekcija preko firminog servera ili preko provajdera, poslovni arazmani), ADSL.
U startu nisam isao na sice nego sam izabrao 20/10 koji je prerastao u 32/16, da mi finansiske mogucnosti dozvoljavaju isao bih na na jos brze.
Redovno izmirujem racun, racun jos nisam dobio za ovaj mesec.
Mislim da se vode jalove diskusije, jednostavno Targo se ne oglasava i ostaje da cekamo "godine raspleta".
Postavio sam pitanje oko port forwarda na ONT, resio sam, bila je glupost jer sam softwer setuje forward ali to kod setvanja mora i da se cekira, znaci ako se ne cekira postavi port forward ali ga ne ukljuci, malo bezveze.

U kako dugom periodu ? Od 6.decembra je dug period ? Pa imali su i u januaru blokiran racun, pa su ga odblokirali. I nisu im ni svi racuni blokirani: http://www.rating.rs/sr/bonitet/TARGO-TELEKOM Kod nas je takva polovina privrede, otvaraju po 10 firmi na jedno ime i manevrisu.

OFF poduzi :d

rating je ok za brzu pretragu firmi ali nbs ipak daje celishodnije/istinitije informacije
blokada racuna firmi u Srbiji se vrsi na osnovu naloga koji izdaje NBS odnosno Prinudna naplata u Kragujevcu - i to na osnovu izvrsnih resenja poreskih, carinskih i drugih nadleznih organa ili na osnovu izvrsnih sudskih resenja ili na osnovu naloga poveriona na osnovu dospelih menica, hov-a il ovlascenja koje je duznik dao svojoj banci i svom poveriocu.

Nbs po prijemu validnog resenja nalaze bankama kod kojeg duznik ima racune da blokira sve dinarske i devizne racune do naplate,
Racuni koji se firmama nikad ne blokiraju su racuni za porodilje odnosno bolovanje radnika.
Firma ne sme i ne moze da koristi te racune za bilo sta osim u predjasnjem redu navedenim stvarima - i da hoce da vrdaju zbog sifre placanja ne mogu.

Targo je trenutno blokiran sa 27 miliona din - blokada od 06.12 - najverovatnije blokirale banke zbog nevracanja kredita
npr Farmakom je blokiran trenutno na preko 5 milijardi din - blokada od 16.04 - banke zbog nevracanja kredita -

elem - Farmakom MB moze da radi i radi preko drugih sestrinkih odnosno povezanih firmi - znaci repromaterijal nabavljaju od npr. firme A koja nije u blokadi a koja za njihovu potrebu nabavlja sirovine, npr. firma B im placa asignacijom plate radnicima, dok firmi C prodaju svoju robu i preko nje obavljaju npr celu prodaju tako da recimo moze da prodje i godinu dana, da blokirana firma relativno normalno radi/proizvodi i da za to vreme nema ni jednu uplatu na racunima koji su im u blokadi a da se i radnicima isplacuje plata i da kooperanti budu placeni za sirovine koje firma koristi/- mana je recimo i to sto nakon izlaska iz blokade naredne 3 godine ne mogu da ucestvuju na tenderima za javne nabavke npr Kolubare il TENT a tu su u Srbiji realno jake pare

brzo se procuje koja je firma paravan za preduzece u blokadi.

Targo takodje moze da nabavlja robu i najverovatnije je dosad i nabavljao robu preko neke druge povezane firme (kupis i uvezes robu koju si platio npr 500 a fakturises na 1500 lako pranje/izvlacenje para ) -
Targo svojim korisnicima izdaje racune za izvrsene usluge - sve uplate moraju da idu na racun targa i tu je problem posto sve uplate ima da im idu u blokadu do namirivanja - ne vidim prostora za neko preterano zaobilazenje blokade -
Problem Targa je sto fakturise samo usluge dok Farmakom pored faktura za usluge 'pravi' i robu pa se nalazi u donekle povoljnijoj situaciji.

zasto sam stavio farmakom kao primer - radim u tkz metalskom sektoru privrede te su nam konkurecija :D koja je do pocetka ove godine uzimale sve unosne poslove a ostalima mrvice.

Poslednja izmena:
Čekaj, čekaj, sada ćeš od Soboslikara da dobiješ link koji kaže da ako osnovna škola može da bude u blokadi preko 2 godine onda može i bilo koja druga firma, pa i Targo i da posluje sve u 16 :)

Poređenje sa Farmakomom je ok ali tu se radi o Koncernu, tj. kompaniji toliko velikoj da ni sam Bogičević ne zna koliko još firmi ima u vlasništvu preko kojih može da radi (mlekara, rudnik, civilna avijacija, fabrika akumulatora...), a radi i otvara nove, igrom slučaja moja firma je u svakodnevnim poslovnim odnosima sa njima pa takođe imamo odličan uvid kako to sve ide.
Targo, kako si i ti primetio, ne može samo tako da opstaje jer je njegova delatnost isključivo pružanje usluga + što posle bilo kakve blokade rejting kod banaka ide u đavola, što za relativno novu i malu firmu nikako nije dobro jer nema mogućnosti da se širi i razvija svoje poslovanje (mrežu) osim iz sopstvenih sredstava.

Poslednja izmena:
Ne znam sto me uvlacite u pricu...
Lega, tebe ne uvlacim u pricu, samo sam hteo da iznesem sta sam slucajno nasao na netu, da se vidi kako su ljudi zlobni, a za to nemaju razloga. Da je tebi lose na TT, nebi ti ni diskutovao sa njima nego bi otiso kod drugog provajdera. Ali, kod drugih je i gore i skuplje. I jos nesto... u novinama si mogao da procitas da je TT uoci one frke sa Dulicem izjavio da nikakvih informacija za stampu nece davati dok se sa tim slucajem ne zavrsi. Ljudi gledaju svoj posao i svoje probleme i mislim da im je to i najpametnije, jer ako bi se upustali u diskusije nebi im bilo kraja i od toga bi se pravile i naduvavale i nove afere kao i oko svega ostalog.

@polossan, hvala ti na iscrpnijem objasnjenju. To se sve slaze sa onim sto sam i ja napisao, samo sto me Vuk nije dobro razumeo, ko da pisem kineski. Zbog 200k evra duga TT nece propasti.

Jel Slikar i dalje "seje smrt" na ovoj temi? Relano je staviti ga na ignore i spasiti sebe gomile gluposti...

Lega, tebe ne uvlacim u pricu....

Vrtimo jedno te isto, nemam pojma za taj forum i nikad nisam bio na njemu. Replicirao sam samo zato sto je tamo preneto koretkno ono sto sam pisao. Ti si napisao da 3 dana nisam imao net a to nije tacno.
Opet ponavljam nisam se zalio na brzinu nego na kvarove i otklanjanje kvarova. Zasto ih nisam napustio, jednostavno dobio sam net na "kvaran" nacin a i nemam izbora, da postoji izbor ili da me ostave kao ostale u mojoj zgradi bez neta mesec dana veruj mi ne bi me videli vise u zivotu. Vratio bi se na ADSL, platio novu liniji, vratio ISDN i posto mi je centala blizu a nova linija bi bila na novom kablu imao bi kako tako pristojan internet. Da vise ne talasam valjda ce se Targo srediti pa necemo imati potrebe da vrtimo iz supljeg u prazno. :)

ps. ono programce za win ima privesak, NOD 7 ga pronalazi

Imam problem sa ONT-om, ima jos par minuta fore da se dozove pameti ili ga razbijam o pod. Uzeo sam ruter da mi regulise net po kuci a ONT bacim u bridge mod, jer sam provalio da usled kacenja veceg broja uredjaja na wireless, tu mislim na 2-3 telefona, 1-2 kompa, tablet itd. ONT pocne da se gubi stravicno. Prikacim ruter i ONT, namestim bridge mode, ugasim DHCP na ont-u, i sad nema teorije vise da udjem u podesavanja ONT-a. Da ga j.... ne znam koja mu je ip adresa, 192.168.1.1 nije sigurno, probam da ga vratim na fabricka podesavanja i nece. 15 sekundi pritisnem reset dugme i nista se ne desi, samo se restartuje ONT. Razbicu ga keve mi. Sreca pa mi internet bar radi...

Nadam se da znas da moras racunar lanom da povezes sa ontom i da rucno ukucas ip na racunaru, tipa 192.168.1.10

Povezao sam lan-om, i naravno da rucno kucam 192.168.1.1

Adresa na racunaru mora da bude rucno definisana jer si iskljucio dhcp na ontu. Proveri koju IP imas na racunaru.

*** izgleda da ga je razbio... :(
Ili je sve sredio paje onako umoran od svega otisao spavati...:)

Poslednja izmena:
Ma ostavio sam da radi net da ne zeznem jos i to, kad malo iskuliram onda cu ga namestiti to obicno pomogne.

Bilo je već reči o tome.
Da bi pristupio ONT-u koji je u bridge mod-u, na tvom računaru treba podesiti Local area connection na statičku IP adresu kao ONT stim što je zadnja cifra recimo 2... Nakon toga poveži UTP kablom tvoj komp sa ONT-om (najsigurnije na isti LAN na koji trenutno radi net) i uloguj se na ONT na 192.168.1.1
Local area connection.jpg
Bridge - IPv4.jpg

kad završiš šta treba na ONTu, vrati obe TCP/IPV4 vrednosti na automatically...

Poslednja izmena:
Nisam nešto pratio ovu temu duže vreme, vidim da se svela na prepucavanja, pa sam malo izgubio interesovanje.

Danas mi bilo malo dosadno, rekoh ajd da vidim šta radi ONT, nisam mu pristupao od kad su ga postavili pre godinu i dva meseca, od tada radi kao bridge.

Uptime ONT-a mi je preko 25 dana, kao i rutera. Tada je bilo nestalo struje, proverio sam po logovima na drugim uređajima.

FW na ONT-u je R4.1.21.452 - jel to taj problematični, pošto ja do sada nisam imao prekida?

Inače, po statistici na ruteru, za ovih 25 dana imao sam svega 375GB download-a i 410GB upload-a. Posle kažu ljudi nije bitan upload :)

FW na ONT-u je R4.1.21.452 - jel to taj problematični, pošto ja do sada nisam imao prekida?
Jeste, taj FW je svima aktuelan. Prekidi nisu do FW-a (bar ne ako je ONT u bridge mod-u), već neki hardware-ski problem na strani Targa na jednom delu mreže... Da, sve radi savršeno bez ikakvih problema i restart-a ONT-a (ako niste baš na tom problematičnom delu)... A pljuju uglavnom oni koji nemaju Targo, jer bode oči svima ostalima...

Poslednja izmena:
Problem je u plocama koje pucaju i prekidaju iz nekog razloga. Nema veze sa FW!

Van toga ONT nije idealan i bolje radi u Bridge modu ali je pucanje do ploca ;)

Jel se konektuje neko preko Atheros AR9285 kartice sa brzinom od 150 mbps?

Ja nikako ne mogu da dobijem vise od 54. Jel postoji neko setovanje na ruteru?

Mode je setovan na N.

Jel neko uopste uspeva da se konektuje na na max protok sa pomenutom karticom?

Jesi li proverio konfiguraciju drajvera na racunaru? Da ti nije tu postavljeno na G ili neka slicna glupost?

Meni je tako bio postavljen "Channel Width" na 20MHz i mogao sam da se nakacim samo na ~65Mbps (N standard). Prvo sam mislio da brze i ne moze, dok nisam video da se zenin laptop kaci na 150Mbps. Onda sam krenuo u troubleshooting i pronasao razlog. Kasnije sam proverio kod kolega u firmi (imamo iste racunare sa istim OS-om i aplikacijama) i kod njih je konfiguracija bila ista kao i kod mene.

Pozdrav

U driver settings imam

Wireless Mode Selection: Auto (802.11b/g)
AdHoc11n: Enable
802.11b Preamble: Long and Short (Long only)

U zagradi je alternativa... probao sam razne kombinacije i konektovao se na 65 ali ne preko toga.

Izgleda da se ne vole ONT i moja wireless kartica...

U driver settings imam...
Wireless Mode Selection: Auto (802.11b/g)
...
Po ovom što ti driver (i wireless kartica) nudi, nema "n" standarda, jer da je isti podržan pisalo bi Auto (802.11b/g/n). Jedino ako imaš i tu opciju gde se pominje i "n" standard, onda je izaberi i trebao bi da vidiš da se konektuješ na 150 Mbps (20 MHz), a u suprotnom ti je max ta brzina koju si i sam rekao (~65 Mbps)... ONT podržava "n" standard i to na 20 MHz, tako da je max brzina koju ti vidiš na kompu 150 Mbps pod uslovom da i ti imaš opremu koja podržava "n" standard...

Da li iko zna kakve su novosti po pitanju dolaska Targo Telekoma na Banovo brdo? Pa i mi smo dobar kraj grada, majku mu :)

Jedna molba za sve Targovce, ako ste LAN kablom (UTP-om) povezani...
Pingujte (Windows - command promt) sledeće:

ping speedtest.targotelekom.com -n 20

i drugo, ako može test direktno sa GPON ONT-a (ako nije u bridge modu!), pingujte iz ONT firmware-a (192.168.1.1 root/admin) > Maintain > Diagnose istu adresu ( speedtest.targotelekom.com )

pa postujte oba rezultata… Hvala !

P.S. Pitam zato jer mi ping preko windows command promt-a nikad nije ispod 1ms, dok je ping direktno sa ONT-a često ispod 1ms !? Mala je razlika ali opet... ?!

CMD

Ping statistics for 130.180.227.21:
Packets: Sent = 20, Received = 20, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 1ms, Average = 0ms

ONT

--- 130.180.227.21 ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 0.861/0.935/1.029 ms
No traceroute test.

ping/traceroute finished.

Poslednja izmena: