Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Dobro ajde sada da se konačno dogovorimo, koje delove da ugrađujemo prilikom generalke ako idemo preko Bugarske, a koje ako ćemo preko Makedonije?!?
I da li je bitno koje ulje sipamo ako uopšte i ne idemo u Grčku?!?

Ima li neko iskustva, jel bolje na more u Grčku ići japanskim ili nemačkim kolima?

🤪
Ove godine poznajem rekordan broj ljudi koji su imali problem sa autom na letovanju.
Ja idem italijanski autom, jer u Japanca nemam poverenja na dužem putu 😀

Zaista, treba razmisliti i videti da li ići nudim umesto dotrajalim autom.

Ko zna šta naši rade sa gorivom. Ja često sipam u Bosni, Yaris benzinac 1.3 vvti i Kia 1.6 t-gdi. Oba znatno manje troše nego kad sipam kod nas, a Bosanci uzimaju od NIS-a.

100 oktana vs 95 ne bi smelo da bude razlike, bar ja nisam primetio. Koliko znam dodatne oktane jedino kola sa visokom kompresijom mogu da iskoriste.
Ne znam da li sam pisao vec ovde, uzeo skoro nov auto, 1.6 turbo benzin. Krenuo za Srbiju, nasuo u Nemackoj, dosuo u Austriji da imam taman do Srbije, nesto ne volim u Madjarskoj da sipam. Kroz Nemacku i Austriju tempomat na 135 i ispod gde su ogranicenja, potrosnja 7-7.5l ( sa koferom na krovu). Sipao prva ili druga pumpa u Srbiji posle Horgosa, 100 oktana, na 130kmh nece ispod 9.5l (po bordu). Spustim na 120kmh, ono 8.5-9. Posle sam prestao da brinem i pun gas :D ali mislim da mi nije spustao ispod 8.5l svrljanja po Srbiji (mix voznja). Inace taj stil voznje ovde u DE (takvu rutu radim svako jutro na posao), prosek 6-6.5l.
Svaki gastarbajter ce isto potvrditi nazalost.

Ne znam da li sam pisao vec ovde, uzeo skoro nov auto, 1.6 turbo benzin. Krenuo za Srbiju, nasuo u Nemackoj, dosuo u Austriji da imam taman do Srbije, nesto ne volim u Madjarskoj da sipam. Kroz Nemacku i Austriju tempomat na 135 i ispod gde su ogranicenja, potrosnja 7-7.5l ( sa koferom na krovu). Sipao prva ili druga pumpa u Srbiji posle Horgosa, 100 oktana, na 130kmh nece ispod 9.5l (po bordu). Spustim na 120kmh, ono 8.5-9. Posle sam prestao da brinem i pun gas :D ali mislim da mi nije spustao ispod 8.5l svrljanja po Srbiji (mix voznja). Inace taj stil voznje ovde u DE (takvu rutu radim svako jutro na posao), prosek 6-6.5l.
Svaki gastarbajter ce isto potvrditi nazalost.
Nosiš kofer na krovu i time povećavaš potrošnju. A naročito ako još i čeoni vetar duva. (za to još uvek nisu uveli indikaciju u autu)
Sve što si naveo samo potvrdjuje da veća potrošnja nije zbog kvaliteta goriva, već zbog vremenskih uslova, opterećenja auta (nosiš gomilu stvari i osoba), pa i "kvaliteta" puteva.
U Nemačkoj svakog dana ideš sa praznim autom i bez krovnog kofera.
Ali ajde ti to objasni svakom gastarbajteru koji zna da je veće potrošnja isključivo zbog lošeg goriva... :ROFLMAO:

ima tu uticaj dosta faktora, kvalitet goriva se subjektivno najteze moze proceniti. zavisi da li idete uz vetar ili niz vetar, da li je i najmanji uspon, kolika je guzva, koliko je auto natovaren.

npr cesto primetim da mi auto ide lakse iz BG u NS nego obrnuto, a zasto, nemam pojma. i sa mazdom 6 i sa kedijem.. manje bruji, lakse vuce, manje trosi

utice i spoljna temperatura, npr idete negde preko dana, vracate se nocu, klima manje hladi, zavisi kakv je asfalt, koliko su naduvane i kakve su gume

kad vozim mazdu oko 120, potrosnja oko 8, kad idem 140+, potrosnja 9,5+ (2.0 benzin, ~150 ks)
Ovo što su pajica i PJ (za bajs i kvalitet asfalta) rekli ti je uzrok svih tih razlika pre nego kvalitet goriva.

Uvek će mi biti interesantan ego vozača koji misli da savršeno može da kontroliše sve okolne faktore na koje nema uticaj, a da je pritom perfektan vozač i tačno poznaje i oseća svoj auto i sve promene.

Sve i da su tačne te razlike u potrošnjama koje svi navode, sigurno je da za njih postoji razlog a da ti znaš tačno da je samo "kvalitet" goriva je apsolutno nemoguće.
Jedan od tih faktora kod kojih je lako utvrditi razliku, a nije tako vidljiv kao kvalitet puta ili pad/uspon je jačina vetra. Čeoni vetar koji ne mora da prelazi 20kmh podiže potrošnju od 0,5 do 1l na brzini od 130 kmh i znatno više što se brže ide (podrazumevajući da konstantno duva istom jačinom i da se krećeš istim pravcem, što je retko slučaj).

Mnogo tu varijabli ima, džabe se lupa glava kad ne mogu da se kontrolišu.

Ne vole svi da voze van autoputa.
Ako ide van nekih špiceva i može lagano da prođe Evzoni onda i nema neke poente ići preko Bitolja. Jeste sad pušteno nekih 25 km od petlje Gradsko ka Prilepu, ali ostatak je i dalje u lošem stanju + obilaze se neki radovi regionalnim putem nekih 15-ak km (zaboravih tačno koliko).

Koliko izadje putarina od Evzonija do Parge?
Kolega Filozof je već odgovorio, ali evo jednog zanimljivog sajta za izračunavanje razdaljine, potrošnje goriva, putarina između Grčkih gradova... Možda je neko već postavio ovde ranije, ne zamerite :)

Za GR to lepo sračuna i ViaMichelin.

Ne vole svi da voze van autoputa.
Ako ide van nekih špiceva i može lagano da prođe Evzoni onda i nema neke poente ići preko Bitolja. Jeste sad pušteno nekih 25 km od petlje Gradsko ka Prilepu, ali ostatak je i dalje u lošem stanju + obilaze se neki radovi regionalnim putem nekih 15-ak km (zaboravih tačno koliko).
Idem tek za nedelju dana, 24. na 25. Odnosno nedelja na ponedeljak, tako da ne verujem da ce biti gužve, polako se bliži kraj sezone a i kako si napisao ne volim da silazim sa auto puta.
Inače jedno pitanje koje se tiče zelenog kartona i Makedonije. Registracija na autu mi ističe 2. septembra pa sam morao da ga registrujem pre zato što bi istekla registracija dok sam u Grčkoj. Uzeo sam zeleni karton ali piše da važi tek od 2.9.2025 do 2.9.2026. Dakle zeleni karton mi ne pokriva period do 2. Septembra. Da li će Makedonci praviti problem oko toga na granici?

Да, могу да праве проблем, с обзиром да ти осигурање не важи. А прави проблем би настао у случају рецимо неког судара, јер ти немаш осигурање у МК до 2 септембра.

Moraš 2 zelena kartona, praviće ti gotovo sigurno problem.

Moraš 2 zelena kartona, praviće ti gotovo sigurno problem.
Zadrtiji su nego neki nasi :) Mene drndali prosle godine jer nisam imao nalepnicu tehnickog (TÜV) na saobracajnoj, iako je stajala na tablici i plus imam komplet izvestaj sa tehnickog (zvanicno i jedini validni dokument za tehnicki u Nemackoj, tako mi rekli tamo), ali ne, terao po svom, pasosi bili vec kod njega i nisam mogao samo da odem. Posto sam bio s porodicom, nisam hteo da se svadjam pa je mita bekrija radila malo a vracao sam se preko Bugarske ne bi li me opet zezali.

Nosiš kofer na krovu i time povećavaš potrošnju. A naročito ako još i čeoni vetar duva. (za to još uvek nisu uveli indikaciju u autu)
Sve što si naveo samo potvrdjuje da veća potrošnja nije zbog kvaliteta goriva, već zbog vremenskih uslova, opterećenja auta (nosiš gomilu stvari i osoba), pa i "kvaliteta" puteva.
U Nemačkoj svakog dana ideš sa praznim autom i bez krovnog kofera.
Ali ajde ti to objasni svakom gastarbajteru koji zna da je veće potrošnja isključivo zbog lošeg goriva... :ROFLMAO:
Sa koferom sam isao i kroz Srbiju nekih 400km do destinacije, a isto je i bez kofera, drugi put kad smo dolazili.
Isto mi je bilo i sa prethodnim autom (dizel).
Sad u petak dolazim opet u Srbiji, pa cu bas da obratim paznju i javim.

(btw, ja sam i sam gastarbajter).

Idem tek za nedelju dana, 24. na 25. Odnosno nedelja na ponedeljak, tako da ne verujem da ce biti gužve, polako se bliži kraj sezone a i kako si napisao ne volim da silazim sa auto puta.
Inače jedno pitanje koje se tiče zelenog kartona i Makedonije. Registracija na autu mi ističe 2. septembra pa sam morao da ga registrujem pre zato što bi istekla registracija dok sam u Grčkoj. Uzeo sam zeleni karton ali piše da važi tek od 2.9.2025 do 2.9.2026. Dakle zeleni karton mi ne pokriva period do 2. Septembra. Da li će Makedonci praviti problem oko toga na granici?
zeleni karton trebas da imas zbog sebe a ne zbog tamo nekog carinika.

u slucaju sudara sta planiras da radis bez osiguranja?

da platis nekom strancu auto od par desetina hiljada evra?

zeleni karton vazi koliko i registracija tj polisa osiguranja; da si vadio zeleni k. prosle god, vazio bi ti svakako do kraja trenutne polise, kada ti se nastavlja ovaj novi zeleni karton.

Tako je :)

📢 Obaveštenje za sve koji večeras putuju kolima za Grčku
🚧 Privremeno zatvaranje obilaznice u Solunu
Danas, ponedeljak 18.08.2025., zbog radova na održavanju, na snazi su sledeće izmene u saobraćaju:
🔹 Potpuno zatvaranje traka ka Halkidikiju
Od 22:15 večeras do 05:00 ujutru (utorak), biće obustavljen saobraćaj u pravcu ka istoku – od zapadnih delova grada prema centru Soluna, moru i Halkidikiju.
🔹 Preusmeravanje saobraćaja
• Vozila će biti preusmerena na izlaz kod Efkarpije (Gradski stadion).
• Savet je da se ide kroz centar Soluna

Jednom prilikom sam kroz srce Soluna prošao popodne, neradni dan, živo pile nije bilo na ulicama :) Em sam stigao najbrže em bilo najkraće
Verovatno više sreća nego pravilo, mada sam putovao dan kasnije u odnosu na uobičajne agencijske termine

zeleni karton trebas da imas zbog sebe a ne zbog tamo nekog carinika.

u slucaju sudara sta planiras da radis bez osiguranja?

da platis nekom strancu auto od par desetina hiljada evra?

zeleni karton vazi koliko i registracija tj polisa osiguranja; da si vadio zeleni k. prosle god, vazio bi ti svakako do kraja trenutne polise, kada ti se nastavlja ovaj novi zeleni karton.
Zeleni karton vadim kad idem na more, pre toga mi ne treba. Prošle godine sam izvadio pred polazak na more, početkom avgusta. Registrovao auto u septembru i do sada mi nije trebao.
Pozdrav

Isto sam radio, dok zapravo nisam shvatio da zeleni karton važi dokle god i registracija auto :D Očigledno, ali nisam obraćao pažnju.
Otad ga vadim odmah na registraciji i neka ide život, posle ne brigam.

Увек зелени картон узимам при регистрацији да после не бих морао и тиме да се бавим. А обично пред море буде нека фрка, од посла да се све стигне и заврши, па до спремања на море.

A da ides preko Bugarske? Jedino ako ne odes na zapad ili jug onda ti se ne bi isplatilo.

Šta da se raspitaš? Zeleni karton ima na sebi datume od kad i do kad važi. Makedonci ga traže bez pardona, jedino da imaš sreće da ne pogleda datume.
Zeleni karton izdaju osiguravajuće kuće, a ne tehnički pregledi.
Pozdrav

Pa neka proba čovek. Uvek može da ga kupi na graničnom prelazu za 100 EUR 😀

...Dakle zeleni karton mi ne pokriva period do 2. Septembra. Da li će Makedonci praviti problem oko toga na granici?

Sutra ću otići do tehničkog gde sam registrovao auto da se raspitam.

Sa verovatnoćom većom od 99% ti mogu potvrditi da ti makedonski granični policajac neće dozvoliti da uđeš u Makedoniju ako nemaš važeći zeleni karton.
Uvek traže vozačku dozvolu i zeleni karton, i ne dozvoljavaju ulazak ako nije važeći ili ako ga nema.
Ne primaju ni mito, jer u slučaju incidenta i potrebe za zelenim kartonom, unutrašnja kontrola će poteći pitanje kada si ušao i na kojem prelazu, bez zelenog kartona.

Takođe, u slučaju incidenta u Makedoniji a bez ZK, neće ti biti dozvoljeno da napustiš Makedoniju bez da nadoknadiš štetu, kako znaš i umeš (ako je tvoja krivica), ili ostaješ bez ikakve nadoknade ako je krivica nekog drugog.

I nema šta tu da se raspituje...

Kao sto su ti kolege forumasi vec rekli, moras uzeti za ovu tekucu registraciju i za sledecu ( tu koju si upravo napravio ). Pre 2 godine sam putovao tako da mi je datum isteka registracije bio na pola odmora. Uradio sam registraciju kao i ti, ranije i uzeo ZK za trenutnu registraciju tj do datuma i od datuma da bih se mogao vratiti regularno. Inace na granici me je carinik i pitao imam li i drugi ZK za povratak jer je pretpostavljao da ce mi trebati jer sam putovao 3 dana pred istek registracije. Nije vredno rizika jer ako ti se ne sto ne daj Boze desi u ozbiljnom si problemu a ~2000 dinara nije vredno rizika.

Vrh Dno