Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Imam pitanje u vezi novih openbalkan tagova, imao sam ENPalleyes postpaid tag ali sam cuo da je horor procedura oko prekonfiguracije istog, pa sam kupio nov, e sad, na ugovoru koji sam dobio zapakovanom u kesici sa tagom, stoji registarska oznaka vozila neka skroz random PP12356 npr , da li prilikom konfiguracije pisem taj broj u reg oznaku i verifikacioni kod, ili da zamenim to mojim brojem tablica? U uputstvu na sajtu koje sam iskopao pise "reg oznake iz ugovora", e sad kapiram da na pumpama kad se kupi ugovor se normalno sklopi prema tablicama koje zapravo imate a ne ovako vec napravljen ugovor unapred
Nazovi Puteve Srbije na onaj 0800 broj, pa će ti sve objasniti, taj PP123456 je neka sifra taga i unosi se u drugo-treće polje prilikom registracije na sajtu, zaboravio sam gde tačno.

Imam pitanje u vezi novih openbalkan tagova, imao sam ENPalleyes postpaid tag ali sam cuo da je horor procedura oko prekonfiguracije istog, pa sam kupio nov, e sad, na ugovoru koji sam dobio zapakovanom u kesici sa tagom, stoji registarska oznaka vozila neka skroz random PP12356 npr , da li prilikom konfiguracije pisem taj broj u reg oznaku i verifikacioni kod, ili da zamenim to mojim brojem tablica? U uputstvu na sajtu koje sam iskopao pise "reg oznake iz ugovora", e sad kapiram da na pumpama kad se kupi ugovor se normalno sklopi prema tablicama koje zapravo imate a ne ovako vec napravljen ugovor unapred
U reg oznaku polje uneses svoje tablice a kao verifikacioni kod unese PP12356 ili koji je vec kod. Tag sam kupio u posti prije desetak dana.
Malo je zbunjujuce jer pise verifikacioni kod je registracija i pokusao sam da unesem tablice ali nisam uspio da kompletiram registraciju i tek kad sam unio npr. PP12356 mogao sam da kompletiram registraciju uredjaja i radi bez problema.

Jutros pređoh Grčku granicu.. Nekih 40 min. na evzoniju oko 09h, nije strašno. Naplatne 2-5 min.

Edit: Može biti i zbog toga, što je ovde još uvek jul mesec...

img-834913225f38af0825bc5414b0463745-v-jpg.398983

Prilozi

• IMG-834913225f38af0825bc5414b0463745-V.jpg
    IMG-834913225f38af0825bc5414b0463745-V.jpg
    87.9 KB · Pregleda: 50
Sve OK, ista časovna zona je i na surčinskom aerodromu. Mada, ne na svim šalterima.Screenshot_20230803-145458_Facebook.jpg

Poslednja izmena:
Da li neko možda zna kako sada ide prijavljivanje stvari koje iznosim iz zemlje na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce? Predpostavljam da potražim carinike sa naše strane iako je kontrola za izlazak prebačena kod Makedonaca?

Da, moraćeš to da radiš na carini, koja je i dalje na našem prelazu.
U povratku, ako ti eventualno treba carina, naša je kod nas, makedonska u Makedoniji.

Samo granična policija koja vrši pasošku kontrolu sedi u kućici kod Makedonaca (tj. Makedonac kod nas za ulazak u Srbiju).
Carinska i sve ostale službe su i dalje u svojim odajama.

Jedno pitanje, ako neko zna...

Ove kamere na našim graničnim prelazima: https://kamere.amss.org.rs/
Konkretno Preševo, izlaz iz Srbije. Šta tačno snimaju? Snimak sa "kapije" našeg prelaza, ovog gde se samo prolazi, ili sa makedonske rampe, tu gde sede obadve granične policije?
Takođe, ulaz u Srbiju, jel ta kamera što je vidimo na našoj kućici ili makedonskoj?!?

Makedonske kamere, njihov sajt sa kamerama ne radi, pa ne može da se uporedi.

Obe kamere snimaju ono što treba, pomerene su prošle godine mislim.

Kamera "Preševo izlaz iz Srbije" je montirana na portalu iznad kućica na makedonskoj strani. Ono što se na njoj vidi je red koji ćeš čekati.
Kada je veća gužva, pa se ne vidi kraj reda, pogledaj i kameru za ulaz u Srbiju, tu se vidi kraj reda prema MK.
Pozdrav

Da, tako sam i ja ukapirao. Izlaz iz Srbije je na makedonskoj rampi, a ulaz u Srbiju na srpskoj.

Sada kada gledam "ulaz u Srbiju", tamo desno bi trebalo da se nadzire desna traka i kraj reda (ili čak i ceo red ako je međuprostor pun), na ulazu u Makedoniju.
Ali deluje da reda gotovo nema pa me to malo zbunjuje.

Izlaz iz Srbije (tj. ulaz u MK), kamera je toliko grozna da iole jasno vidimo tek 20ak vozila, ali deluje da je puno sve do naše rampe (ona plava "kapija" u pozadini).
Ali ulaz u Srbiju, deluje da nema gotovo nikog u međuprostoru na izlazu iz SRB.

... ... ...

Khm, te kamere, procena čekanja kao i hronologija iz sata u sat po danima unazad bi mogli jako lepo da se implementiraju, da neko to 'oće da uradi... :cautious:

Pogledaj na GMaps kako izgleda taj potez. Ima blaga krivina ulevo, pa udesno od SRB ka MK, kamera pokriva taj deo. Kamera za ulaz u SRB pokriva izlaz iz SRB do prve krivine (ulevo).
Pozdrav

pisem iz makedonije...
granicni prelaz iz srbije prema makedoniji (presevo-tabanovce), oko 23h smo presli za 15min.

srpski tag (podesen za open balkan, dodate kartice) radi bez problema kroz srbiju a i evo u makedoniji smo presli kroz jednu naplatnu stanicu do sada i normalno radi.

sve kartice (yettel, mts i globaltel) su mi se povezale na A1 MK mrezu 3G(H) signal i jedva da radi internet..

Koji je najbolji put za Lefkadu, Evzoni - Solun - Lefkada, ili Medzitlija - Kozani - Lefkada?

Drugo pitanje, da li zaista ima onoliko radara koliko ima i tabli za iste po grčkoj ili je to samo da se uspori saobraćaj? Vidim da je na Waze-u upisana samo jedna od 10 tabli koje vidim pored pura i da li postoji neka tolerancija na brzinu na radarima?
Kakva su vam iskustva?

Put "preko Soluna" ne prilazi Solunu. Na Lefkadu sam išao tim putem, u povratku smo otišli u Sivotu, svidelo nam se, pa ostali jednu noć, pa na Kozani, I prespavali u Edesi. Simpatično mesto za jednodnevni odmor. Ali mislim da smo se opet vratili na Evzoni, ne mogu da se setim.

Prva ruta je meni definitivno bolje legla, bez obzira što je povratak bio zabavniji zbog ovih pauza.

Drugo pitanje, da li zaista ima onoliko radara koliko ima i tabli za iste po grčkoj ili je to samo da se uspori saobraćaj? Vidim da je na Waze-u upisana samo jedna od 10 tabli koje vidim pored pura i da li postoji neka tolerancija na brzinu na radarima?
Kakva su vam iskustva?
Kakvi su im putevi ( auto i moto putevi ) većim delom je i po ograničenju mnogo.. Ko ima sport vešanje ( mislim i na fabričko ) točkovi "otpadaju".
A kroz Makedoniji još i gore...

Kroz Makedoniju svi govore da treba voziti po ograničenju, ali ja sam samo na jednom mestu iza Skoplja video patrolu, i imali su "mušteriju". Pit kroz Makedoniju je bolji nego što je bio ranije, najgori deo (u povratku iz Grčke odmah posle granice) je ili sređen ili se trenutno radi. Naravno, ostaje deo koji se samo vodi kao AP ali ne može da se vozi brže od 80-90 jer su užasne krivine.

Po Grčkoj sa druge strane nikad u životu nisam video radar (a bio sam poprilično puta na raznim mestima), tako da u Grčkoj ja vozim kako meni odgovara, ne obazirem se previše na ograničenja nego vozim koliko mislim da je bezbedno. Obično to znači da ima veliki broj lokalaca koji voze značajno brže od mene.

Koji je najbolji put za Lefkadu, Evzoni - Solun - Lefkada, ili Medzitlija - Kozani - Lefkada?

Kakva su vam iskustva?
Ja sam išao 06.07 - 19.07 i evo ti moja iskustva za taj period. Prespavao u Djevdjeliji i ujtru oko 6h prešao Evzoni za 20 minuta, vozio do Soluna autopuitem i posle sve do Lefkade. Jeste da je 40km duže ali je brže zbog autoputa, u povratku sam išao preko Bitolja i na prelazu nije bilo bukvalno nikog, krenuo sam iz Lefkade u 5 ujtru.
Na ulazu u Lefkadu su neki radovi na putevima i Waze je odradio posao i provukao me pored luke okolo i moram priznati da je navigacija odlicna samo mora da dobija internet :)

Put preko Bitolja, kao kvalitet puta, asfalta i sl. je lošiji nego preko Đevđelije. Prošao je Alvirko tuda prošle godine, malo je izdramio, a nije tolika drama.
Za Lefkadu je tuda kraći put, zgodno je za noćenje a i stres Evzonija ne postoji.
Mi smo tuda išli ka Pargi.

EDIT: Noćenje u Đevđeliji, Solunu i okolini - ne preporučujem. Mi smo se svake godine tako skuvali, tamo je 40 stepeni preko dana i sve je usijano, ne pomaže ni klima ni okolina koja je neka njiva najčešće. Bitolj je na nekih 600m nadmorske, mnogo je prijatnije. Da ne kažem da ima smeštaja i na većim visinama.

Drugo pitanje, da li zaista ima onoliko radara koliko ima i tabli za iste po grčkoj ili je to samo da se uspori saobraćaj?
To su zone u kojima moze biti postavljen radar. To je ranije bilo pravilo i kod nas, a sada vise ne znam ni sve saobracajne znake jer stalno nesto menjaju.

Drugo pitanje, da li zaista ima onoliko radara koliko ima i tabli za iste po grčkoj ili je to samo da se uspori saobraćaj?

Ovo sam u prethodnom odgovoru preskočio. Ove godine sam prvi put video radar u Grčkoj, na Sitoniji.

U Makedoniji ih tradicionalno ima. Bez problema ih bude 5+ na tih 170km.
Prethodnih godina ih je bilo svuda, ali uvek ubrzo nakon znaka za smanjenje brzine. Ove godine im se svidelo da stoje na izlasku iz tunela. Što neko reče, put je dosta lošiji od našeg, tako da i vožnja u ograničenju nije loša ideja.

U MK uglavnom stoje na izlazima iz tunela, "pa obratite pažnju i nemojte žuriti" :) Alvirko likes this 🥰

Kakva su vam iskustva?
Nema radara na Egnatia odosu. To na mapama su stacionarne kamere koje nikada nisu proradile. Slobodno po gasu, koliko dozvoljavaju uslovi puta.

Zapravo je bilo kamera ali su ih sve polupali ... širom Grčke :)
U opasnosti ste samo ako vas nahvata mobilna patrola. A i to im samo služi da ubace neki evrić u državnu kasu. Uglavnom prekoračenje će vas stajati cca 20-30€, ako malo više preterate, oko 50€
Naravno, to ne znači da treba da pravite gluposti, tada neće imati milosti.

Najveći je "problem" što kaznu ne plaćate na licu mesta, već na granici na izlazu. Gubi se mnogo vremena.

Ko ide na Halkidiki, Tasos i regiju oko Kavale preporučujem da se u Makedoniji posle Kumanova na petlji Miladinovici odvoje na autoput prema Štipu. Do Štipa je pun profil autoputa koji košta ukupno 120 denara. Od Štipa do Strumice je magistrala sa zaustavnom trakom i denivelisanim petljama kao na autoputu na kojoj je ograničenje od 110km/h gde je prav put i lakše se i brze vozi nego onim nazovim autoputem sa krivinama i ograničenjima od 80kmh. Od Strumice sam išao na Dojran i tu je jedino malo lošiji put jer se penjete preko Valandovskog brda pa se spustate nizbrdo ali ne traje dugo pa je podnošljivo. Ovu deonicu sam prešao noću 23.jula gde je bio haos na granicama i gde nema bukvalno nigde nikog za razliku od E75. Na Dojranu smo se zadržali oko 1h ali tu se napravila gužva pred zoru jer je na Evzoniju bio haos i svi su skretali sa E75 na Dojran.

Jel neko osim mene sa ovog foruma vozio bugarskim putevima?
Posle ovogodišnjeg iskustva preko Mkd više ne idem u Grčku. Bugarski autoban, koliko god da ga ima je tri koplja ispred gr Mkd i delom našeg, i vožnja je neuporedivo lakša

Juce isli iz Nei Porija do Paralije da bi se ukrcali na brod za krstarenje,vozi se autoputem nekih 40tak min. Usput na autoputu uz par tabli sa obavestenjem za radar naleteli na patrolu koja snima brzinu,tako da svakako treba voziti po ogranicenju.

Ja kad idem na jonsko more uvek idem preko Bitolja, put je kraci oko 40-50km, na granici nikad nije guzva za razliku od evzonija, imas nekoliko naplatnih rampi manje, pa se tu uhvati i lepa usteda na gorivu i putarini. Put je dobar, jedina problematicna deonica je od izlaska sa autoputa do Prilepa, ali nije nista strasno.

Isto. Uvek preko Bitolja za Jonsko more i Peloponez, prošle godine sam prenoćio tamo pa nastavio ujutru. Veoma lep grad za usputni obilazak, na granici nikad nikog nema, put kad se udje u Grčku je odličan i prazan. Preko Evzonija idem samo kad idem u severnu Grčku što je sve ređe, ili za Atinu.

Vrh Dno