Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Testirao sam vecinu aplikacija i Sygic Premium je po meni najbolja. Prosao pola Evrope sa njom i ubedljivo se najbolje pokazala. Prikazuje ogranicenja brzine, u koju traku da se vozi... Radi odlicno sa Android autom, kao i sa CarPlay.
Skinuo sam Sygic Premium sa android autom, delije ok ali me zanima pise mi premium mi istice za 6 dana. Sta posle toga placam?

Kroz Srbiju se snima, ali kazne stižu za nekoliko meseci, tako da je jedino presretač realtime.
Trebalo bi da im naplaćuju na graničnom prelazu, pa bi se u njihovim chat grupama brzo pročulo i svi bi se smirili.
Nažalost još nije zaživela naplata kazni na granici pa izlaze lagano. Strance jedino čekaju nakon neke naplatne rampe ali i to je u veoma malom procentu. Mada iskreno nisam video da neko vozi 180kmh poodavno. Ja vozim 130kmh i ako me neko stigne (i naši i stranci), pređe me lagano pretpostavljam idu 135 do 140kmh. Ne sećam se da sam doživeo da me neko oduva sa 180-200.

Skini tablic
Znaci strancima ako ih snime ne mogu nista?
Zato i divljaju verovatno.
Mogu, naravno. Parking servis šalje npr. kazne u Švajcarsku i naplaćuju 10x veću cenu, jer pre toga dug prodaju agenciji. Samo je pitanje vremena kada će se strancima stati na put kod nas.

za navigacije postoje teme u ovoj sobi

Jel neko probao u skorije vreme da dopuni makedonsku MCard karticu za putarinu?
Stalno neku gresku prijavljuje, probao sam i debitnom i kreditnom da platim. RF banka je u pitanju.

Ja dopunio iz prve u ponedeljak, isto RF karticom.
Pozdrav
P.S. Išao sam preko stranice na engleskom, ako to ima veze

Ma i ja sam probao i eng i mk verziju. Mozda neka privremena greska. Probacu ponovo sutra.

Probaj na drugom netu, pretrazivacu, iskljuci adblocker ako imas.

Mozda ce delovati kao off-topic, ali svima bih ove godine preporucio da izbegavaju aerodrom Beograd, i da na more idu autom (ko planira blize destinacije). Ovo sto je ekipica napravila sa Vansijem je cirkus, sve po ledjima putnika. Letovi kasne po par sati jer nema ko da utovari prtljag, kofere cekate po 3-4h kada sletite u Beograd. Moj avion je kasnio u odlasku 4h zbog kofera, u povratku je kasnio sa poletanjem (jer je carter kasnio iz Beograda, svakako zbog kofera), i cekao sam kofere od 1 do 4 ujutru. Mozete misliti kakav je dozivljaj ljudima s malom decom na prtljagu, gde ima vrlo malo stolica, u to vreme i toliko dugo.

Ako izracunate vreme dolaska do aerodroma, cekiranje 2h pre leta (pasoska kontrola traje citav sat), sam let, transfer sa aerodroma do hotela, i na to dodate bar 3-4h kasnjenja, dobijate slicno vreme (u zavisnosti od destinacije), a dosta manje neizvesnosti i nervoze ako sami vozite (jedina briga su granicni prelazi). Daleko od bilo kakvog komfora i ustede vremena, za dosta vece pare. Jedino ako uspevate da se spakujete u rucni prtljag, pa da ne cekate na kofere.

Slicno je i u Nemackoj, posledica korone, otpustili bili sve radnike koji su morali da nadju drugo zanimanje i sad nema ko da radi.
Payback is a bitch, sto kazu. Kod nas je javasluk, ti Francuzi sto preuzeli aerodrom da nesto vrede radili bi u nekoj normalnoj zemlji.

Страна фирма, врхунска европска услуга, управо оно чему тежимо у сваком погледу.

Poslednja izmena:
Mozda ce delovati kao off-topic, ali svima bih ove godine preporucio da izbegavaju aerodrom Beograd, i da na more idu autom (ko planira blize destinacije). Ovo sto je ekipica napravila sa Vansijem je cirkus, sve po ledjima putnika. Letovi kasne po par sati jer nema ko da utovari prtljag, kofere cekate po 3-4h kada sletite u Beograd. Moj avion je kasnio u odlasku 4h zbog kofera, u povratku je kasnio sa poletanjem (jer je carter kasnio iz Beograda, svakako zbog kofera), i cekao sam kofere od 1 do 4 ujutru. Mozete misliti kakav je dozivljaj ljudima s malom decom na prtljagu, gde ima vrlo malo stolica, u to vreme i toliko dugo.

Ako izracunate vreme dolaska do aerodroma, cekiranje 2h pre leta (pasoska kontrola traje citav sat), sam let, transfer sa aerodroma do hotela, i na to dodate bar 3-4h kasnjenja, dobijate slicno vreme (u zavisnosti od destinacije), a dosta manje neizvesnosti i nervoze ako sami vozite (jedina briga su granicni prelazi). Daleko od bilo kakvog komfora i ustede vremena, za dosta vece pare. Jedino ako uspevate da se spakujete u rucni prtljag, pa da ne cekate na kofere.

Jel neko probao u skorije vreme da dopuni makedonsku MCard karticu za putarinu?
Stalno neku gresku prijavljuje, probao sam i debitnom i kreditnom da platim. RF banka je u pitanju.
Jutros dopunio MCard preko telefona, jedino što je nakon unosa 3D-Secure OTP ostala prazna strana a bila je napomena u koracima ispred da se sačeka verifikacija. Proverio sam stanje, evidentirana je uplata kako treba.

Jutros dopunio MCard preko telefona, jedino što je nakon unosa 3D-Secure OTP ostala prazna strana a bila je napomena u koracima ispred da se sačeka verifikacija. Proverio sam stanje, evidentirana je uplata kako treba.
Takođe bratu sam dopunjavao karticu ovih dana, nakon unosa podataka samo se pojavila prazna strana (ili me vratio na početnu, sad se ne sećam), ali proverio stanje, sve OK :)

Uspeo sam i ja jutros iz prve. Verovatno je juce bilo nesto do njih.

ENPay tag samo sto nije proradio u OB, mesec prodje, njihovih 7 do 10 dana nikada.

Verovatno je problem sa tim provizijama, pre nego tehničke prirode.
Enpay je do sada imao prednost jer naplaćuje Postpaid. Sada i Putevi Srbije nude isto.
Enpay je imao maržu od Puteva Srbije, jer su prodavali veliki broj putarina. Sada svako na uplatu može da dobije proventualni popust, sumnjam da su njima dali mnogo više.

Putevi Srbije su uvođenjem novih usluga obesmislili postojanje EnPaya.

Danas oko 15h dva sata čekanja na prelazu Preševo. Lomio sam se da krenem na Prohor Pčinski ali u poslednjem trenutku sam odustao (i naravno debelo se zeznuo).

Noćim u Dojranu, pa ujutru “napadam” taj prelaz ka Grčkoj.

Ovo leto će biti ludnica na graničnim prelazima, em što svi hoće da putuju posle kovida, em što su letovi nenormalno skupi, pa gomila ljudi iz Evrope ide u Grčku autom. Ja sam platio 320 evra za povratnu avionsku kartu da vidim svoje u Srbiji, ovo nije normalno koje su cene. Drugar iz Minhena dolazi autom, ne može da priušti avion za porodicu.

600 evra povratna za 3 osobe Air Serbia, bilo malo kasnjenja u polasku, u povratsku sve ok. Nije preterana guzva, stanje sa prtljagom normalno. Razumem da je u trendu da se kritikuje sve zivo, ali stanje na aerodromu je sasvim zadovoljavajuce (trenutno).

Hehe, u smarta jedino kad bi ga zakačili na naš auto umesto prikolice. A ozbiljno se nosim sa mišlju da ugradim kuku da nosim bajseve tako, na krovu se mnogo čuju i povećavaju potrošnju (a smanjuju i maksimalnu brzinu, sve preko 130 je nebezbedno).

@Hrvatska Mi smo nekoliko puta išli u Istru, ove godinu u Septembru planiramo Cres (kamp naravno), ali ako vreme, odnosno temperatura mora dozvole. Istra je bukvalno drugi svet u odnosu na ostatak Hrvatske. Potpuna opuštencija, nasmejani ljudi, maslinjaci, vinogradi... Da me neko pita gde bih izabrao da živim, bez sekunde razmišljanja Istra. Nisam još uvek potpuno siguran koje mesto, ali bez ikakve dileme Istra. Obišli smo celu obalu od Rijeke do Kopra, prelepo se proveli svaki put kad smo išli. Inače, istarski kampovi su preozbiljni, jako dobro uređeni i opremljeni, čisti, uredni... Daleko su ispred grčkih, ali je problem što je Jadransko more ipak hladnije, a i cene su poprilično više. Bacite pogled na ovaj kamp.

Nemam neke predrasude ni prema ostatku Hr, više puta smo bili u Zagrebu i jako se lepo proveli, imamo i rodbinu tamo (mešoviti brak ako je nekome bitno). Nijednog problema, niti smo čuli neki komentar a nismo uopšte vodili računa gde idemo, da krijemo naglasak ili pazimo šta izgovaramo. S kim god smo pričali, nismo krili da smo iz Srbije, uvek neko ima neku uspomenu negde iz Srbije, svi bi došli ponovo, predlažu gde da odemo, šta da vidimo... Tako da iskreno mislim da je to vreme mržnje prošlo. Pođite od sebe, da vidite neku osobu na ulici da vas nešto pita, tipa kako da dođe do pozorišta, da li biste joj rekli? A šta ako pita kako do kazališta? I ljudi tamo su kao i mi, obični, normalni ljudi.

U špicu sezone nikad ne idemo, ali ćemo i mi početi kad klinac krene u školu. Do tad, isključivo van sezone.
offtopic: Istra je Italija. I ti ljudi se dosta razlikuju od kontinentalaca po Hrvatskoj, a prilično se razlikuju od purgera (zagrebčana). Jedna istranka mi je to jednostavno objasnila "mi smo se mešali sa trgovcima i mornarima iz celog sveta, a purgeri među sobom" 😂
Šalu na stranu, ali znam taj osećaj "ovde bih mogao da provedem ostatak života ". Istra je predivna, kao i istrani

Које је најбоље време да се буде на границама? Када је најмања гужва?

Nema pravila.
Pomoli se kreni, pa kako te zadesi.
Probaj noću izmedju 22h i 03h.
I spremi se na višesatno čekanje, a sve kraće od toga je Bingo sad u sezoni.
Moj slučaj, 04:30 ujutru Preševo - 45min. Prošao Makedoniju, pola sata pauza na Shell pumpi na 10ak km od Evzoni. Čekanje na makedonsko-grckoj granici 3ipo sata okruglo.
Moram da napišem - naša stoka se gura, izleće, vozi zaustavnom, svira, svađa...
Dakle, samo polako i srećno.

Utorak u 03:30 :D

Ноћимо у Куманову и онда сам контао да из Куманова кренем у 3:00ч и то значи да сам на Евзонију око 5. Биће четвртак на петак... Видећемо.

Kakvo je to noćenje do 03h.. Ja ne bih stigao ni da zaspim :oops:

Svakako je idealno zadesiti se na granicama noću, jer danju je pakao, naročito u Makedoniji ka Grčkoj. Prošle godine je bilo 50°C oko podneva, dva auta u mom vidnom polju su prokuvala čekajući u koloni da pređu granicu. Nije ni čudo, mislim da se više toplote oslobodi od rada motora, izduvnih gasova i klima uređaja po automobilima. Otvorio sam bio prozor na kratko, i jednom rečju PAKAO. Meni se često tad palila druga brzina ventilatora na hladnjaku, a to se dešava kad temp rashladne tečnosti dostigne 111°C. Tako da mi je u toj koloni temp rashladne tečnosti varirala 108-111°C. Pošto je Ford Mondeo (mk3 benzinac) bio u pitanju, skala je stajala na sredini, jer krene da se penje tek na 117, a to u takvoj situaciji može biti opasno.
Jašta. Krene se dan ranije, provede se dan u MKD, jagnjetina, neko jezero, šta god, i krene se uveče. Ja tako svake godine, doduše ka Grčkoj odvozam u cugu (još se može) a u povratku obavezno dan u MKD.

То је изнуђено ноћење код рођака јер нас смарају сваке године да дођемо и ајде сада.-.. А у 3ч настављам јер нисам луд да кренем ујутру па ме задеси чеп па по највећем сунцу да чекам 4-5 сати на граници. Овако и ако буде чеп биће док је пријатно а и већа је вероватноћа да ће да буде мања гужва.

Nazad
Vrh Dno