Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Niko ne ide na Bitolj? Nikada velika gužva.

Mi smo išli na tu stranu, ali ko ide ka Solunu njemu Bitolj ne znači ništa.
Čak i Evzoni ima smisla sa Jonske strane ako: 1) nema gužve, 2) ne noći se usput

Meni za Pargu značilo. Neka gužva se stvorila, jer nisu radili iz nekog razloga, pa sam čekao 40 min. Inače ide brže. Pre dvw godine u povratku sam čekao pola minuta, jedan auto ispred mene.

Vratio se prekjuče iz Grčke. Ni u odlasku ni u povratku nisam čekao dugo na granicama, otprilike po 20-tak minuta. Vratio sam se preko Dojrana, tamo se čekalo isto tako oko 20tak minuta. U odlasku nigde nisam čekao za putarinu. Plaćao sam gotovinom. Makedonci vraćaju kusur u evrima ako im platiš evrima. Nema nikakvog smisla cimanje oko TAG uredjaja, čak ni Mcard-a za one koji idu samo na letovanje jer sve ide brzo i bez zastoja. U povratku sam čekao na jednoj rampi u Grčkoj na autoputu Egnatia Odos ali samo par minuta, ne znam zašto se stvorila gužva. Na Egnatio Odosu kao i na Ionia Odosu (ka Peloponezu) nije bilo gužvi, tek poneko vozilo.

Poslednja izmena od urednika:
Po kamerama, najmanje vozila ima od 17h do 22h, radnim danima.
Evo sad se vidi kraj kolone i bice sve vise kako prolazi vreme:
1.jpg
MK-GR prelaz trenutno prazan.

Moje iskustvo ja sam iz Smed. Palanke krenuo u 18h i iz Grcke u 18h i cekao sam 5 min na nasoj a na Makedonskoj ni tolko i u odlasku i u povratku.
Isao sam u utorak, vracao se u subotu (12 - 22 jul).

pobrisan off-topic u vezi dogodovštine koju je @brankoX imao na auto-putu u 🇬🇷. zamolio bih da se više ne vraćamo na to, koliko god da (ni)smo u pravu

Evo vratio sam se.. napisaću moj utisak, možda nekome pomogne. Čekanje na granici neću da komentarišem, gužvi ima.

Krenuo na more preko Makedonije 16.07. u 03:20 iz Pirota išao sve vreme autoputem (preko Niša) do Polihrona na Kasandri. Na autoputu veliki broj vozila, kako u Srb, tako u Mkd, isto i u Grčkoj. Poneki naš divlja, Makedonci samo tako, Grci isto. Gužva oko Soluna veoma velika. Kada se nastavi ka Kasandri malo manja gužva, ali i dalje velika, Grci divljaju, voze dosta preko ograničenja. Putarinu svuda (Mkd i Gre) plaćao master karticom, nema gužvi na naplatnim rampama. Makedonci uzmu karticu, Grci izbacuju uredjaj da prineseš.
Povratak, krenuo u 18:30 po grčkom. Autoput ka Solunu malo opterećen, oko Soluna gužva, ali nije je velika. Skrenuo ka Bugarskoj, nisam hteo ovoga puta na Mkg pa kud puklo da puklo. Gužve na autoputu nema. U grčkoj svuda autoput, ograničenje od 80 do (ponegde samo) 130, uglavnom 110. Grčko-bugarski prelaz je 2u1, EU prolazi brzo, ja sam čekao da mi obojica graničara overe pasoše. Kupio sam vinjetu za 13leva na Shell pumpi dva min vožnje od granice. Kupuje se na automatu, ne čeka se red na kasi (ja sam čekao, nisam znao). Ima i na srpskom jeziku meni, pažljivo birajte 1 nedelja (ne vikend), odaberite datum i ukucajte registraciju bez crtica. Plaća se isključivo karticom ovde, dobijaju dva papirića, i zove se elektronska vinjeta.
Dalje posle autoputa koji je fantazija put se nastavlja magistralom koja je odlična! Ali prolazi kroz naselja pa je ograničenje i 50. Kroz klisuru je 60, i podeljena je na dve trake stubićima! Onda sam, posle magistrale skrenuo ka Blagoevgradu po preporuci kolege ovde sa foruma i na Shell pumpi sipao gorivo (samousluga je oko 22h kad sam ja bio). Izašao (put pored Metroa, ovo namerno pišem jer navigacija ovde ne vodi) na autoput koji je vrhunski i pravac Sofija. Kod Sofije skrenuo ka Kalotini (kružni tok) i onda starim putem dok se ne izađe na autoput. Tu je čas autoput, čas se vozi kao na magistrali, ima radova... Na granici sam bio za nekih 40ak min.
Moja preporuka, posle ovog iskustva, je put preko Bugarske.
Kvalitet dizela- ljudi, ja ne znam, ali koje smeće nama u Srbiji uvaljuju za enormne pare, pa mi nismo normalni što se ne bunimo. Makedonski i bugarski Shell dizel je raketno gorivo za ovo naše smeće (sipam na Shell pumpi u NBG)

Koliko se secam, svo gorivo u Srbiji je NIS-ovo, osim na MOL pumpama, neka me ispravi neko ako zna bolje.

Koliko se secam, svo gorivo u Srbiji je NIS-ovo, osim na MOL pumpama, neka me ispravi neko ako zna bolje.
A i to MOL-ovo je ruska nafta, samo je njihova rafinerija. Sve u svemu, najgore a najskuplje gorivo u regionu.
pobrisan off-topic u vezi dogodovštine koju je @brankoX imao na auto-putu u 🇬🇷. zamolio bih da se više ne vraćamo na to, koliko god da (ni)smo u pravu
Ako se već brisalo, obrišite i post koji je doveo do rasprave. Neko može da pomisli da Grci zaista voze kao divljaci.

Na svim pumapama je NIS gorivo. Moze da se desi da ima uvoznog goriva ali...

Ja praktikujem vec godinama da na more (u Grcku koja mi je sinonim za more) krenem oko 8-9 uveče (Iz Pančeva)....vozim sa par kratkih pauza sve do odredišta (dan pre kretanja se trudim da se dobro naspavam)....i na makedonsku i grcku granicu stignem dok je jos noć,i iz mog iskustva tada uopste nema guzvi.......ove godine sam obe granice presao za po 5-10 minuta......slicno je i u povratku....kuci krecem iz Grcke oko 10 sati.......na more uvek idem krajem juna/pocetkom jula.......

Jedino je malo bzvz voziti nocu skoro sve vreme,tj relativno je slabija vidljivost,preglednost....ali zato neuporedivo manja guzva (svuda),nema vrucine......ove godine sam od Panceva do Torinija stigao za nekih 8-9 sati (sve sa kratkim pauzama)...

Uglavnom vozim po ogranicenjima,ali ponekada (kratkotrajno) raspalim i po 200-230 km/h,naravno kad je bezbedno i kad je prazan put.....(najcesce kad me neko isprovocira ;))......mada uvek sam se pitao.sto ljudi maximalno divljaju po putevima (bilo gde).....ako vozite po ogranicenju,vi ste onda jedan od najsporijih vozila na autoputu (i autobusi i kamioni pocnu da vas obilaze)......zar se ljudi ne plase ovih kazni što postoje kod nas zadnjih godina?....a tu je i potrosnja goriva,logicno kad se divlja neuopredivo se vise benzina trosi....ali eto,u bogatoj Srbiji benzin skoro dzabe,pa ljudi trose sakom i kapom...

.....inace,Grci ubedljivo najavise divljaju po putu....na sve strane price kako tamo treba postovati ogranicenje,njihova policija je jeziva,ali ne samo sto skoro nigde nema njihove policije,vec je pravo cudo da naletite na nekog tamo ko vozi po ogranicenju....

E i ove godine me ispalili makedonci na njihovoj Shell pumpi....stigao u ranim jutarnjim časovima da sipam benzin,kad ono nema...(?)......ujutru im stize.....bzvz......sipao posle na prvoj sledecoj OCTA pumpi,i rekao bih da im je prilicno dobar benzin....

A i to MOL-ovo je ruska nafta, samo je njihova rafinerija. Sve u svemu, najgore a najskuplje gorivo u regionu.

Ako se već brisalo, obrišite i post koji je doveo do rasprave. Neko može da pomisli da Grci zaista voze kao divljaci.
Ruska sirova nafta nije loseg kvaliteta, srpska jeste.

Obrisan je deo poruke gde je iznet kontroverzni zakljucak.

Tja, da se malo vratimo na ENpay, putarine i OpenBalkan...

Neverovatnim sticajem srećnih okolnosti sam uspeo da pričam sa ENpay operaterom.
Inače, sajt im je umro od pre neki dan i za sada ne radi.

ENpay ko zna kad će biti u OpenBalkan sistemu. Kažu nije do njih već je do Puteva Srbije (što verujem da jeste).
Međutim, ako ste već u ENpay sistemu, da bi ga registrovali za OpBalkan, morate izaći iz ENpay. Ali iz njega ne možete tek tako lako da izađete (kao što je lako bilo ući).
Da se raskine ugovor sa ENpay, mora se tag odneti u EN-pay centralu u Beogradu, lično ili poštom. Ne može se ugovor sa ENpay raskinuti na mestima gde se napravljen.
Tako npr. još poodavno sam tag "ubacio" i ENpay sistem ovde u NS jer mi je post-paid više odgovarao, trajalo je 10-ak min.
Ali za izlaz, eeee to je već procedura, mora se u centralu, u Beograd. Ne može to neki operater van prestonice.
Gunđ! :cautious:

Ni Enpay kod sebe na sajtu (koji ne radi), niti JP Putevi Srbije niti openbalkan-etc.com to nigde ne spominju.

Nemam sada vremena da se majem sa time pre puta, pa ostajem na ENpay do daljnjeg.
Ali ću svakako da ih napustim čim budem imao vremena da čekam tag da putuje u BG i vrati se.

zasto jednostavno ne staviti tag u fioku a uzeti drugi kod puteva srbije?

Zasto bi raskidao ugovor, jel postoje neki troskovi mesecnog odrzavanja?

Kad smo već kod tag uredjaja, može li pojašnjenje?

Ako sad kupim novi tag u pošti, eko pumpi ili kod puteva Srbije, bilo gde, on je sa kreditom i mora da se prekofinfuriše na OB, da se ubaci kasnije kartica itd...

Nema da se kupi odmah bez kredita, da odmah ubacim karticu?

Pošta i Putevi. Ne znam za EKO.

• Like
Reagovanja: M J
Zasto bi raskidao ugovor, jel postoje neki troskovi mesecnog odrzavanja?
Da bi tag postao OpenBalkan, mora biti konfigurisan od strane https://openbalkan-etc.com/# , koji su drugi provajder nego www.enpay.rs
Da bi se to moglo uraditi, ENpay mora prvo da ga "oslobodi", tj. vrati u prepaid mod. Tek tada neki drugi provajder može da ga konfiguriše/integriše u svoj sistem.

Mislim pazi, ne znam sad tehničke detalje kako tačno funkcioniše.
Ali svaki postpaid tag je vezan ugovorom kod određenog provajdera. Da bi ga vezao novim ugovorom kod novog provajdera, moraš da "razvezati" sa starog.
ENpay nije u OBalkan sistemu (za sada), pa da bi prešao kod nekog ko jeste, moraš se prvo otarasiti ENpay-a.
Ali to ne može tako lako. :(

zasto jednostavno ne staviti tag u fioku a uzeti drugi kod puteva srbije?
Šta će mi dva tag-a?!?

Pa zašto bi plaćao 2000din za nešto što već ima?
Da bi tag postao OpenBalkan, mora biti konfigurisan od strane https://openbalkan-etc.com/# , koji su drugi provajder nego www.enpay.com.
Da bi se to moglo uraditi, ENpay mora prvo da ga "oslobodi", tj. vrati u prepaid mod. Tek tada neki drugi provajder može da ga konfiguriše/integriše u svoj sistem.

Mislim pazi, ne znam sad tehničke detalje kako tačno funkcioniše.
Ali svaki postpaid tag je vezan ugovorom. Da bi ga vezao novim ugovorom, moraš da "razvezati" sa starog.
ENpay nije u OBalkan sistemu (za sada), pa da bi prešao kod nekog ko jeste, moraš se prvo otarasiti ENpay-a.
Ali to ne može tako lako. :)

Šta će mi dva tag-a?!?

Pa zato što ćeš da potrošiš krdo vremena i živaca da bi otkačio i ponovo zakačio tag.

Ukoliko iole poštuješ svoje vreme kontam da je skroz u redu žrtvovati stari tag i uzeti novi bez peripetija, za 3 minuta posla. I obavezno baci stari da ne bi imao dva taga :D

Pazi, sa starim tagom si i dalje vezan kod tamo neke firme, nekim ugovorom, JMBG-om, brojem kartice (aj' karticu možeš da povučeš)...
Ako tag samo baciš, ostaje ti do daljeg neki ugovor sa tamo nekim koji možda imaju/nemaju i neka sitna slova i neke uslove definisane nekom "poslovnom politikom firme"

Svaki ugovor koji u životu potpišeš, treba ili da poštuješ/uvažavaš/koristiš, ili da raskineš. Nije pametno ostavljati nedorečeno.
Nakon raskidanja ugovora, ENpay je po zakonu o zaštiti ličnosti dužan da posle određenog perioda ubriše sve podatke o tebi.

Nije mi neko smaranje, ali jeste vreme. Da sam se setio ranije, već bih to obavio.

I ja ću da odjavim enpay očigledno. Nije na pomolu rešavanje situacije sa Mk, a opet planiramo za mesec dana put Grčke, tako da ću to u međuvremenu obaviti. Nisam znao da moram lično da odem tamo da raskinem ugovor, ali srećom blizu sam, a blizu ima i amss pa ću sve u istom danu da obavim. Jeste da nije baš idealno i da bi bilo bolje da može online sve, ali obaviće se.

Inače, ovo mi je 3. tag koji koristim, i nijedan nisam platio. Svaki put sam uzimao novi kada je bila akcija Mastercard gde se za 1000din dobije tag sa 1000din na njemu, a stare tagove sam poklanjao.

Cimanje i bacanje para, za tih 2000din imam sve putarine u MK u oba pravca, nema guzve nocu, eventualno cu da pozajmim neki MCARD i dopunim pre puta i to je to.
Prijatelji sinoc u 23h posli u Pefkohori, kaze guzva najveca klasicno na Presevu kolona 2km, ostale manje ali bilo je guzve, naplatne kroz MK bez guzvi.

OK, lakše je pozajmiti. A možeš uzeti i na naplatnoj, 100 den.

Cimanje i bacanje para, za tih 2000din imam sve putarine u MK u oba pravca, nema guzve nocu, eventualno cu da pozajmim neki MCARD i dopunim pre puta i to je to.
Prijatelji sinoc u 23h posli u Pefkohori, kaze guzva najveca klasicno na Presevu kolona 2km, ostale manje ali bilo je guzve, naplatne kroz MK bez guzvi.
ako si iz BG i treba ti MCARD, pisi

Imam pitanje u vezi novih openbalkan tagova, imao sam ENPalleyes postpaid tag ali sam cuo da je horor procedura oko prekonfiguracije istog, pa sam kupio nov, e sad, na ugovoru koji sam dobio zapakovanom u kesici sa tagom, stoji registarska oznaka vozila neka skroz random PP12356 npr , da li prilikom konfiguracije pisem taj broj u reg oznaku i verifikacioni kod, ili da zamenim to mojim brojem tablica? U uputstvu na sajtu koje sam iskopao pise "reg oznake iz ugovora", e sad kapiram da na pumpama kad se kupi ugovor se normalno sklopi prema tablicama koje zapravo imate a ne ovako vec napravljen ugovor unapred

Ajd i ja da napisem koju....krenuli u cetvrtak iz NS prema Nei Pori-ju.Krenuli u 17h,oko 21h smo bili u Vranju,da prespavamo. Petak ujutru u 5h nastavili dalje. Na SRB-MK granici smo bili oko 40min,na MK-GR oko 30min,sve u svemu odlicno.Dalje put do Nei Porija odlicno prosao,bez guzve,sto bi se reklo sve školski. Do sad sam uvek vozio iz jednog cuga,sa manjim pauzama,sada sam prvi put prespavao negde,i mogu reci da nisam ni osetio put,tako da ce mi to ubuduce biti praksa. Ah da,da spomenem gde smo prespavali-M Garni hotel Vranje,bukvalno 2min od autoputa,osoblje ljubazno max,soba ogromna,ja,zena i klinac uzivali,svaka preporuka za prenociste.

Vrh Dno