Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi optiku mozemo da sanjamo, nece to u nasoj zabiti jos 10 godina. I ovo sto je ima u par zgrada, to je u strogom centru grada, mi po selima...
Znam i žao mi je zbog toga. Ništa nije fer u ovoj državi, decentralizacija i diskriminacija vladaju. Kod mene je exe net bio svuda a kada sam pitao sbb zašto ne šire optiku po centru a pišu da smo giga grad odgovor je bio da ne znaju. Ne daju im skotovi eto zašto.

ne isplati im se, imas totaltv

U mom kraju i po gradu nigde ne vidim antenu za total, exe net je godinama ovde, skoro od postanka (kao i nekadasnji kopernikus) i pokrio je exe net ceo grad optikom koja savrseno radi i zato sad supernova hara, znaju oni dobro sta rade.

Super nova paket 100 mb testirano na 5ghz wifi kartici na laptopu Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6235:

Captur.PNG
A na 2.4ghz nece preko 75 mb jel to normalno?

Ističe mi ugovor za par dana. Sada imam televiziju i internet 60/8. Pošto kablovsku ne gledamo, pa da ne bi plaćali bezveze, potpisaćemo nov ugovor ali samo internet (50/5). Od opreme vraćam CI module. Da li da nosim i kablovski ruter u poslovnicu ili ne mora pošto mi ostaje internet? :)
U zgradi postoji i EXE optika. Ali mi rekoše da moram da pišem neki zahtev "da provere da li na mojoj adresi može optika". Uglavnom taj paket 100/40 je 1740 dinara, nego pitanje je koliko bi trajala ta njihova provera i dolazak servisera na adresu kako bi priključili.

Da li neko želi da menja Supernova aplikaciju za mobilni za Eon TV /mobilnu app?

Da li neko želi da menja Supernova aplikaciju za mobilni za Eon TV /mobilnu app?
Sta ustvari dobijam time? Mislis da ti dam sifru za move n go preko mobilnog da se logujes mojom sifrom da bi mogao da gledas arene i slicno a ti meni da das tvoju sifru za eon app za mobilni da bih ja mogao da gledam recimo sport klub? Jel to taj fazon tipa menjanje jedno za drugo? Ne razumem se bas najbolje u tu tematiku. Ako sam u pravu onda evo ja hocu da menjam to tako.

@Voba sbb blokira praćenje eon-a sa regularnog sbb naloga na IP adresama Telekoma i za to je potreban Eon van mreže odn. Eon mini paket.

Znaci sbb im ne da ni da se menjaju za naloge:rolleyes:
Otprilike. Ranije su mogli i obični nalozi da prate Eon, a sada više nije moguće autorizovati nove uređaje/browsere, niti brisati postojeće tj. to što je autorizovano ima pristup, ako je pre promene ušlo u sistem.

Da li je to i Supernova na optici počela da deli te Huawei HG8245W5 ONT uređaje?
Znam da su do sada delili samo ZTE, dok su HUAWEI kod mts-a...

Posto ne vidim da ti je neko odgovorio, da u Nisu komsija je dobio (Exe Net) HG8245W5, i ne prihvata mts password (za HG8245Q2 / H / W5) tako da se ne moze za sada ulogovati i promeniti wifi pass niti ime mreze. Ako neko zna neka napise koja je za pomenuti model kod SN-a.

Poslednja izmena:
Zar se EON u mrezi ne moze gledati i preko bilo kog mobilnog neta pa i onog sa mts sim kartice?

Poslednja izmena:
Može da se gleda sa mts mobilne mreže.
Može i da se autorizuje, ali bez VPN-a. Za gledanje mora VPN (mislim na mts internet, ne znam za supernovu).
Ima tema za EON van mreže, za detaljnije kako i šta.
Koristim sestrin EON na mts-u, ona Iris od mene na SBB netu. Uglavnom, VPN je postao neophodan :)

Posto ne vidim da ti je neko odgovorio, da u Nisu komsija je dobio (Exe Net) HG8245W5, i ne prihvata mts password (za HG8245Q2 / H / W5) tako da se ne moze za sada ulogovati i promeniti wifi pass niti ime mreze. Ako neko zna neka napise koja je za pomenuti model kod SN-a.
Mene više zanima da li Supernova ima praksu i hoće da taj novi ONT Huawei HG8245W5-6T stavi u bridge mode, pa da se iza njega koristi svoj router TP-Link Archer C80 i on daje svim uređajima DHCP adrese?

Cisto sumnjam, to sigurno nece biti praksa, ali nama niko ne brani da iza stavimo svoj ruter.

Ma samo to upravljanje od strane provajdera, gde on moze da vidi uredjaje na mojoj mrezi, administrira, menja naziv i pass wifi-ja, itd je... Ma ne zelim da niko ima pristup sem mene i cao. A posebno ****** je DHCP. Kod Exe, NetNeta, MTS optike i ostalih je je pppoe (na optici i tako i treba da bude) i velika prednost na strani pppoe, ali *** ovo je napredna kablovska, sve sami naucnici.... e zivote....

Tipican primer: Posto su adrese u istom opsegu (i dodeljuju se preko DHCP-a) tipa 11.11.11.x bukvalno u "lan" mrezi i komunikacija izmedju njih bi bila maksimalna tj koliko mreza (odnosno ruter/lan na uredjaju) moze da podrzi, oni su blokirali komunikaciju izmedju ip adresa iz istog opsega. I sada ja imam staticku 11.11.11.1 kuci, u firmi, kod klienta kojima nesto radim je 11.11.11.5 11.11.11.250 itd, ja necu moci da pristupim direktno nekom servisu koji sam namestio tamo i obratno... Oni su toliko da ne kazem sta da nemam reci... Jad i beda. Kad bi neko iole razuman i pismen, ko razume materiju i zeli da nesto normalno uradi - vodio sn a i sam telekom - sve bi bilo drugacije. Ovako....

@V.i.P.e.R

I ta međukomunikacija u istom subnetu ti ne radi ako u podešavanjima rutera dodaš static route?
Pošto kod mene ZLOrion optika (koja btw ne koristi PPPoE već IPoE & DHCP) ima isti taj momenat (da ne radi pristup ostalim klijentima iz istog subneta) ali nakon što sam ručno dodao static route mogu da pristupam komšinicinom ONT-u (whitelist-ovao pristup web ui sa WAN strane za ceo taj subnet iz kog nam uvek dodeljuje IP adrese, kad uopšte i dođe do promene IP 🤣) i stvarima iza njega.

Ne radi nikako. Jednostavno nemas pristup adresama u tom /26 IPv4 opsegu. Resenje koje sam primenio na jednom mestu je da smo na lokaciji prodajnog salona otkazali staticku IP adresu. Pa je sad samo centrala firme na statickoj. Inace nikako ne moze. Jednostavno na celoj SN kad imas dve staticke IPV4 iz istog opsega, to je to, tough luck.

Presao sam sa sbb-a na supernovu (optiku) i ne znam da li je do mene ali mi supernova HD kanali nisu istog kvaliteta kao sbb HD kanali. Kao da su na sbbu FHD a ovde samo HD, jel jos neko primetio razliku ili je do mene samo?

Neko je okačio ovde na forumu kako je b92 logo jasniji i čistiji kod sbb-a, u odnosu na ETV (antenu) i Supernovu (koja ima identičnu sliku). Zašto su nacionalni kanali kvalitetniji na sbb-u odn. koja i kakva je distribucija nadležna za njih, nije u mom domašaju.

Neko je okačio ovde na forumu kako je b92 logo jasniji i čistiji kod sbb-a, u odnosu na ETV (antenu) i Supernovu (koja ima identičnu sliku). Zašto su nacionalni kanali kvalitetniji na sbb-u odn. koja i kakva je distribucija nadležna za njih, nije u mom domašaju.
Nije toliko sitna razlika da je samo logo cistiji, generalno cela slika je cini mi se losija i pomalo su boje isprane ne samo kod domacih kanala nego i fox, hbo...
Pada mi na pamet da je do upscaling-a, tipa ista je rezolucija i sve samo sbb-ov signal iz nekog razloga smart televizori vecih dijagonala bolje upscaluju na recimo 50inca. Moguce i da lupetam samo.

Ma znam, ali je onda to da kažemo dupli nat...
Ja sam nekada koristio tako sto na drugom ruteru iskljucim dhcp a ostavis glavnom ruteru (supernovinom) da obavlja svo rutiranje, taj drugi (tvoj) ruter daje wifi (posto je provajderov wifi slab) ali ne obavlja rutiranje.

ne znam koliko si me razumeo, i kako se to zove ali ume jako dobro da radi kada se tako podesi.
Evo ja povučen ovim tvojim uzeo da slikam SBB i supernova B92 logo

Neću da kažem koji je koji

Prilozi

• IMG20220917183416.jpg
    IMG20220917183416.jpg
    133.9 KB · Pregleda: 63
  • IMG20220917183325.jpg
    IMG20220917183325.jpg
    93.3 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Ja sam nekada koristio tako sto na drugom ruteru iskljucim dhcp a ostavis glavnom ruteru (supernovinom) da obavlja svo rutiranje, taj drugi (tvoj) ruter daje wifi (posto je provajderov wifi slab) ali ne obavlja rutiranje.

ne znam koliko si me razumeo, i kako se to zove ali ume jako dobro da radi kada se tako podesi.
Ma znam ali onda tako samo stavljaš svoj ruter u AP mod i to ne želim!
Želim da kao što kaže @V.i.P.e.R da sam kontrolišem sve svoje uređaje po MAC adresi i da upravljam svojim ruterom i a ne provajder...

Nije toliko sitna razlika da je samo logo cistiji, generalno cela slika je cini mi se losija i pomalo su boje isprane ne samo kod domacih kanala nego i fox, hbo...
Pada mi na pamet da je do upscaling-a, tipa ista je rezolucija i sve samo sbb-ov signal iz nekog razloga smart televizori vecih dijagonala bolje upscaluju na recimo 50inca. Moguce i da lupetam samo.
Pre će biti da je problem u tome što su natrpali 300+ kanala, pa jednostavno pribegavaju smanjenju protoka (bitrate-a) kod HD kanala, kako bi zadovoljili kapacitet mreže.

Dosta je bolja slika bila na SN ranije, dok su imali i manje regionalnih i manje HD kanala generalno.

Pre ce biti da su nesposobni. Exe Net je imao oko 400 kanala + muzicke i slika je uvek bila bolja nego kod bilo koga. Od toga sve sto moze u HD je bilo HD sa vrhunskim bitrate-om dok sn nije pocela da unistava i smajnuje kanale. Izvini koliko frekvencija ima? vise nego dovoljno da ti svi kanali budu HD sa veoma dobrim bitrate-om, ali.... ko sto rekoh gore - nesposobni, nestrucni, ma genijalci.

Da su pametni razdvojili bi usluge optike i koksijalca. Optika bi imala sve na maksu jer tu nema ogranicenja koja postoje kod koksijale (koja bi imala nesto losiju ponudu od optike). Zasto bi korisnici optike trpeli ogranicenja njihove katastrofalne koksijalne mreze (zna se da je osnova sn propali kopernikus)? Sve to moze lepo da se resi samo da ima ko...

Poslednja izmena:
Zavisi da li je EON paket van mreže ili u mreži.
Ja sam ovde kukao još pre mesec dana, možda i jače, jer sam tako zamenio još od kada se pojavila Supernovina aplikacija.
Ako je EON u mreži, na Supernovoj ne možeš da pratiš SK, N1 i Novu S.
Ako je paket van mreže, može da se koristi bez problema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno