Pozdrav ljudi. Moze mala pomoc? Danas smo uveli exe net optiku tj. Supernovu u Nišu. Rekli su da je exenet infrastruktura još uvek tako da je i paket SUPER EXE PAR 1. Momci postavili sve ali pri kraju sam morao da odem na posao, ostala supruga sa njima. Pri odlasku onako rekoh za wifi da se uključi i mreža da se postavi ali računajući da ću ja sve kako treba da sredim uveče kad dodjem, oni će ono njihovo po difoltu... Dodjem i vidim ime mreže stavili naše prezime, nebitno, šifra od 1 do 8. Rekoh ajde da promenim, pogledam iza ONT-a, model HG8245Q2 HUAWEI, username i password telekom, probam neće, tako par puta. Procesljam malo po netu nadjem neke šifre kao za admina većeg ranga od tog Telekom ali ni to neće. Rekoh ajde resetovacu ga na fabrički pa da krenem od početka. Resetovao ga, mogu sad na Telekom nalog da udjem, ovaj admin sa šifrom 20HWont17. neće. Nebitno sve to... Nema interneta, po uputstvu i led indikatorima ONT je povezan kako treba ali nema net. Zovem call centar i kaže da moraju da dodju kolege da setuju opet modem i oni moraju da mi postave šifru i ime za wifi, kaže ne mogu na optici sam na da menjam. Do sada sam imao operatere samo preko običnog koaksijalnog kabla za kablovsku televiziju.
Uzgred sam uredjaj kada mu se pristupi ima svoju neku dijagnostiku, koja kaže da je sve ok povezano samo nešto dialup PPPoE nije OK. Potražio malo po netu, WAN MANAGEMENT tu username (piše nešto) i password (samo tačkice), pretpostavljam kojim se uredjaj registruje na mrezu operatera i verovatno će oni to ustvari da setuju. Moja pitanja: Šta će oni konkretno da na njemu setuju, samo username i password u odeljku za WAN MANAGEMENT? Da li je stvarno istina da na optici mogu samo oni da podešavaju wifi SSID i password, što znači da samo oni pristupaju modemu a da ja imam totalno ograničen pristup, da ne smem ni da ga resetujem jer onda opet oni moraju da ga podešavaju, ni promenim šifru svog wifi-a?
Pitam jer sam kod Jotela i Supernove preko koaksijalnih kablova mogao da radim šta hoću, zabode modem ja ga vratim na fabrička, podesim wifi kako mi odgovara i sve radi kako treba, nikakva dodatna podešavanja od njih. Ja se izvinjavam na dugom postu ali samo tako sam mogao da vam docaram problem koji imam...