Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao što rekoh najbolje da sačekamo i vidimo pa da onda diskutujemo koju vrstu ugrađuju, a do tada pročitati
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_x

Sva ona moja prica je da docaram coveku sta je "optika" a sta koaksijal da mu ne prodaju pricu da uvode optiku a puste mu signal kroz pokradeni sbb koaksialni kabl...
(Da bio bi pokraden kabl ako ga iscupaju iz sbb-ove razvodne kutije i ukljuce u SN-ovu, jer sva mrezna oprema je vlasnistvo provajdera, pa i ona u hodniku)

niko neće čupati kabl iz razvodne kutije već se kabl iseče na ulazu u stan.
Više puta sam menjao provajdere i svaki put se novi nakacio na isti kabl.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Smederevo od jutros otezano radi internet,malo ima malo nema

Postoji li varijanta da optički kabl uđe u stan do rutera, sa rutera do računara lan kabl, i takođe sa rutera na neki uređaj koji bi tv signal prebacio na koaksijalni kabl? Pitam zato što sam ja prilikom izgradnje stana izvukao u svaku sobu i lan i koaksijalne kablove, osim dnevne sobe gde ide samo koaksialni. Znam da mts vuče lan kablove do svojih setup boksova i to im je jedina varijanta za slanje signala na TV, što meni ne odgovara.

Koliko znam optičko vlakno ide do ONT, na kom imaš lan portove i jedan za koaksijalni kabl. Tako da od ONT ti praviš sam sebi raspored.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Kod mts-a ne možeš koristiti coax kabal za gledanje televizije jer njihov iptv radi preko neta i dobija signal sa rutera preko mrežnog kabla.

Послато са Mi Note 10 Lite помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Koliko znam optičko vlakno ide do ONT, na kom imaš lan portove i jedan za koaksijalni kabl. Tako da od ONT ti praviš sam sebi raspored.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
E to me je zanimalo. Hvala. Kako izgleda taj ONT uređaj kod supernove?

Kod mts-a ne možeš koristiti coax kabal za gledanje televizije jer njihov iptv radi preko neta i dobija signal sa rutera preko mrežnog kabla.

Послато са Mi Note 10 Lite помоћу Тапатока
Da, znam ovo, to sam i napisao.

Prilozi

• 20200926_220852.jpg
    20200926_220852.jpg
    1 MB · Pregleda: 183
Verujem, ali ti si bio Kopernikus, koliko se secam? razlikuju se izgleda i dalje

E to me je zanimalo. Hvala. Kako izgleda taj ONT uređaj kod supernove?

Da, znam ovo, to sam i napisao.

Evo pisao je neko vec ovde... Ovo izgleda nakardno, ako i dalje daju ovaj ont...

Ja sam nekoliko više meseci pokušavao da dobijem telekomov BOX 4 plavi paket kroz Supernovine optičke , i na kraju ništa od toga... Zvao mts više puta i svaki put mi rekli u fazonu; "Mi nismo ista firma" :smoke:

Inače, evo kako cela stvar kod mene izgleda: https://i.imgur.com/UacmwXH.jpg

Jedan patch cord iz splajsa u beloj kutijici ide u ovaj optički splitter za CATV , iz njega ide ovaj beli coax za televiziju gore , a drugi patch cord se sa tog splittera vezuje sa ONT-om, odnosno ovaj ZTE F660 modem-ONT uređaj (njega sam prethodno imao pa su mi njega i ostavili) ...

E onda ovaj žuti LAN kabl sa LAN1 porta sa ZTE-a , se vezuje na WAN port od Mercusys AC12G rutera (nema ga na ovoj slici) koji pored toga ima 3 ethernet porta , svi portovi su gigabitni i ruter takođe poseduje dual-band, tkd sve u svemu, solidan je ruter u pitanju. :D

sn optika.jpg

Kako ovo sve ružno izgleda,trebalo bi staviti sve ovo u neki mini rek orman.

#pilips upravu si između splajs kutije i ont modema ima optički spliter sa izlazom za coax.E sad to je kod Supernove a tebe interesuje mts optika a oni daju iptv uređaje...

Pogledajte prilog 290414

Kako ovo sve ružno izgleda,trebalo bi staviti sve ovo u neki mini rek orman.

#pilips upravu si između splajs kutije i ont modema ima optički spliter sa izlazom za coax.E sad to je kod Supernove a tebe interesuje mts optika a oni daju iptv uređaje...

Da, izgleda baš bezveze sa tolikim brojem uređaja a posebno i CATV konverter!
Umesto da daju tipa uređaj u kome je sve to objedinjeno:

https://www.ycict.net/products/huawei-hg8242h-ftth/
https://www.ycict.net/products/zte-zxhn-f668-ftth/
https://www.normann-engineering.com/sr/products/957/zte-f625/

Poslednja izmena:
Jel ima još nekoga sa optikom da vidimo instalaciju?
Prosto mi nema logike da rade onako, to je previše komplikovano i na više mesta može da dodje do prekida.

Ne može drugačije,jedino da je coax spliter integrisan u ont modem ka na linku koji je Zexoni70 postavio pa da za toliko bude manje gužve.Čisto sumnjam da postoji ont modem sa ZOK-om(završna optička kutija,na slici bele boje skroz desno) jer se optičko vlakno negde mora završiti i napraviti prelaz za patch cord.

Poslednja izmena:
Ja sam na Exe Net optici, i kod mene je isto:
3e7ebb642389128e8d51017ce7990180.jpg

31a93815b9c542472d4ae8724985cdcd.jpg

Poslednja izmena:
Ne može drugačije,jedino da je coax spliter integrisan u ont modem ka na linku koji je Zexoni70 postavio pa da za toliko bude manje gužve.Čisto sumnjam da postoji ont modem sa ZOK-om(završna optička kutija,na slici bele boje skroz desno) jer se optičko vlakno negde mora završiti i napraviti prelaz za patch cord.

Ma ZOK kutija nije problem jer bez nje ne može, nego mi ovaj Coax spliter baš bode oči! :d ;)

Kulturnije je a i mnogo lepše kada sve to ide iz ONT-a...

@Mr_Cojko

Koji je to model ONT-a koji su ti dali?

Na desnoj slici na ONT-u čini mi se kao da se u donjem levom uglu nazire CATV RF izlaz, ako je to što mislim čemu onda coax spliter?
Slikaj ako možeš zadnji deo ONT-a?

Prilozi

• 1. HUAWEI.jpg
    1. HUAWEI.jpg
    132 KB · Pregleda: 138
Poslednja izmena:
Model je Huawei HG8247H. Dobro si primetio, ima CATV izlaz i u početku je coax kabal išao u njega, ali mi je signal za televiziju bio prejak (tako su mi bar objasnili), tako da mi je slika na nekim kanalima seckala. Kad su povezali ovaj njihov splitter, sa televizijom nemam više problema.
643634913854a06863eee9750e7c77e6.jpg
cd9cc94c1725f8bce56f80684ed8782d.jpg

Za cega vam sluzi ta treca crna kutija, kod mene na MTS-u ide samo jedna manja kutija u kojoj se zavrsava opticko vlakno i iz nje ide taj zeleno zuti kabel do ONT-a Huawei HG8245Q2.

Kod tebe nema jer si kod mts,ovo je tema za Supernovu.Ti koristiš IPTV i tv program dobijaš preko interneta a kod Supernove se koriste coax kablovi za signal prema TV-u i zbog toga je neophodna ta crna kutija.(coax spliter ili kako se već zove).

Poslednja izmena:
@Beofost: To "vadi" DVB-C signal za TV sadžaj iz dolaznog optičkog vlakna . Svi provajderi koji TV uslugu realizuju kao DVB-C mux a ne kao IPTV imaju takav uređaj koji razdvaja internet saobraćaj i TV saobraćaj. Oba "signala" dolaze kroz isto optičko vlakno samo na različitim talasnim dužinama.
Telekom/MTS koristi IPTV zato kod njih nema potrebe za ovakvim spliterom, imaš 1 signal kroz optički kabl a IPTV je samo različit VLAN u odnosu na internet VLAN.

Da li imaju neke bolje rutere od ovih ZTE u ponudi? Pogotovo za kuću sa potkrovljem gde je signal u prizemlju od kraja do kraja prilično slab, a za gore ne smem ni da pomislim?

Upload nestane u 18h i nema ga do ujutru u 6 1233333.jpg

Vidim ja ratel ce da radi.

To su šumovi na mreži...treba dosta truda da se nadje gde nastaje šum jer njega povremeno pravi neko u mreži.
Zaliite se i tražite da to reše.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno