Unosis konfuziju...
Optika je samo način prenosa podataka, razlika između njega i coaxa je u bandwithu
Teško da će neko u zgradu do svakog stana da uvodi FTTH jer je to nepotrebno i naravno da će da uvode FTTB
I ti sad objasni kako FTTB nije optika
FTTH koji se smatra "optikom" i FTTB nisu bas isto.
Koliko nas ima FTTB pa onda razvuku koaksial do 20. sprata ili po 5 ulaza na stranu kroz podrume pa naberu 100-200 stanova ...
FTTH bi bilo koji kod bilo koga operatera preporucio, a za FTTB (kao sto je kod mene ex RV a sada SN) teba se dobro raspitati po komsiluku kako radi i ponekad nacekati se majsora u mnogo navrata dok ne otkriju " 'đe je ba zapelo" i "šata je krenulo da crkava i pregoreva"...
Ja se ne secam da je bilo vise od 2-3 primedbe na FTTH (tzv "pravu" optiku), dok FTTB i koaksial do stana prave probleme nekim korisnicima ...
Gde postavljaju novu opticku mrezu, u svim novogradnjama (barem onim kvalitetnim) jedino i postavljaju FTTH.
Eno ga Beograd na vodi, svi stanovi FTTH.
Evo kod mene mts u zgradu i ulaz usao prosle godine sa optikom (FTTH), svim starim i novim korisnicima samo opticko vlakno uvodi ako traze tv i net.
Sva ona moja prica je da docaram coveku sta je "optika" a sta koaksijal da mu ne prodaju pricu da uvode optiku a puste mu signal kroz pokradeni sbb koaksialni kabl...
(Da bio bi pokraden kabl ako ga iscupaju iz sbb-ove razvodne kutije i ukljuce u SN-ovu, jer sva mrezna oprema je vlasnistvo provajdera, pa i ona u hodniku)