Der Schnitter
Slavan
- Učlanjen(a)
- 23.07.2021
- Poena
- 265
Lepo što je tebi sve jasno jer mislim da nikom drugom nije, u smislu koji je kabl za što vezan.Mozete da vidite na prvoj slici kako je to sve povezano i tu je ustvari napravljena mala greska.
Naime, koaksijalni kabl za internet je spojen na drugi spliter, umesto na prvi kako bi bio blizi dolaznom signalu.
nakon prebacivanja istog na prvi spliter (blizi dolaznom) vidi se velika promena u jacini signala, i ako sam dobro shvatio, bolje je kad je Power nizi? (ili sam totalno omasio poentu)
Imaš priliku da se poigraš, probaj direktno signal na modem pa proveri. Tako sam ja sebi jer me zanimalo sa kolikom jačinom raspolažem u startu (zbog kačenja TV aparata i sl.).
Onda staviš jedan razdelnik pa ponovo proveriš. Ne piše koliki su gubici na izlazima pa ne znam je li balansiran ili nebalansiran razdelnik. Ako je ovaj drugi, najmanji gubici bi trebalo da su na desnom izlazu (ako se dobro sećam, imao sam nekad tog federera), duplo veći gubici na sredini i levo. No, proveri svakako.
Možeš i da pogledaš jačinu i posle drugog razdelnika, čisto da vidiš.
TV aparati mogu da otrpe i dosta nižu jačinu signala, modem ne. Pošto obična raja nema merač signala može i modem da posluži.
Važno je znati da modem mora imati najdirektniji signal što je moguće. Ne znam koji imaš, pretpostavljam TC7210. Otprilike ne bi smelo ići ispod -8db jačina na Downstreamu. Svaki ima neke svoje limite, Arris mi se zakucavao kad pređe -7db a ovaj TC7210 nije jer nemam tako slab signal a nekima je radio i na -11db. Eto, možda možeš da nam odrediš donju granicu za svoj model pošto na netu ne možeš naći takav info.
Čim je signal slab počnu lampice na modemu da trepću i veza puca. Reset rešava na kratko jer opet se jačina deli i signal slabi postepeno. Neće nešto pomoći ni da otkačiš neki TV jer samo modem na lancu razdelnika bez drugih uređaja će opet imati velike gubitke. Što više izlaza, veći gubici.
Taman posla da imaju razdelnik sa šest izlaza da postave ili odcepnik sa pet izlaza gde bi modem imao najbolji moguć signal. Tako nešto je gotovo nemoguće uzeti u Srbiji ako si fizičko lice.
Ostaje ti samo da modem staviš na prvi razdelnik i izlaz sa najmanje gubitaka. Drugo ne možeš, osim da zahtevaš pojačavanje signala od SN ako je to jedino rešenje.