Šta je novo?

*Supernova - kablovski distributer

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Остати код МТС-а при Бокс 3 пакету (м:сат, 20/4, фиксни телефон).
Када једног дана Супернова решити проблеме корисника онда прећи код ње.
Realno po meni to je previse niska brzina, bukvalno maksimum vdsl-a preko preko 300m od centrale pre bi' uzeo sn i nemao net kad grmi nego da konstantno imam 20/4...
moje vidjenje stvari

Остати код МТС-а при Бокс 3 пакету (м:сат, 20/4, фиксни телефон).
Када једног дана Супернова решити проблеме корисника онда прећи код ње.

Kao sto nikisb rece 20/4 je ispod svakog standarda. Pre bih pravio hotspot sa telefona nego koristio to cudo.
E sad sto se tice SN-a, verovatno zavisi od infrastrukture na kojoj se nalazi, ja pripadam bivsem gronetu i brzina izgleda ovako:

13295910250.png

Uglavnom kada radi, onda radi kako treba, kada ne radi, cupas kosu i gubis zivce sa podrskom po nekoliko dana, nekad i nedelja

sn je najjjgori operater
stalno problemi sa netom , kad sam preso na mts optiku sasvim suprotna prica
moj glas je protiv sn UVEK
Хвала на искрености.

Kao sto nikisb rece 20/4 je ispod svakog standarda. Pre bih pravio hotspot sa telefona nego koristio to cudo.
E sad sto se tice SN-a, verovatno zavisi od infrastrukture na kojoj se nalazi, ja pripadam bivsem gronetu i brzina izgleda ovako:

13295910250.png

Uglavnom kada radi, onda radi kako treba, kada ne radi, cupas kosu i gubis zivce sa podrskom po nekoliko dana, nekad i nedelja
Хвала и теби на искрености. Ситуација је каква таква је. МТС још није у стању да ми добави оптички интернет иако живим у ужем ценру града. Можда ће једног дана обезбедити бржи Интернет а можда неће. До тада морам да се задовољим са оним шта је доступно.

Koja je kablovska bila kod tebe pre SN? Koliko im je stara infrastruktura? Ja sam vec godinu dana kod SN-odjavio sam MTS Vdsl. Bilo je par prekida,najduzi od par sati kada su imali globalni problem. Drgo,ako narucis usluge telefonom mozes da ih raskines posle 14 dana bez ikakvih problema. Opet ako tebi to sto sada imas zavrsava posao onda ne razmisljaj o prelasku.

13295910250.png

Upravo tako, Supernova je od Groneta samo preuzela tu infrastrukturu (mrežu) koja je onako kako da kažem i odrađena malo na brzinu ali i kao takva ona lepo radi! ;)

Kod mene je Supernova pre jedno godinu i po dana razvukla skroz novu optiku poštujući sve standarde i stvarno sve to radi bez greške, sem ako se naravno ne desi neki globalni kvar... tako da sve zavisi od mesta do mesta i kakvu mrežu imate i koliko su voljni da ulažu u nju gde je u većini slučajeva pretežno Coax mreža problematična.

Prilozi

• 13296577941.png
    13296577941.png
    44.6 KB · Pregleda: 39
Upravo tako, Supernova je od Groneta samo preuzela tu infrastrukturu (mrežu) koja je onako kako da kažem i odrađena malo na brzinu ali i kao takva ona lepo radi! ;)

Kod mene je Supernova pre jedno godinu i po dana razvukla skroz novu optiku poštujući sve standarde i stvarno sve to radi bez greške, sem ako se naravno ne desi neki globalni kvar... tako da sve zavisi od mesta do mesta i kakvu mrežu imate i koliko su voljni da ulažu u nju gde je u većini slučajeva pretežno Coax mreža problematična.

Ista prica kao i sa nekadasnjim IKOM kada ih je preuzeo SBB. Na IKOM-u sam bio godinama i sve je savrseno radilo do trenutka preuzimanja. Od kada su ih preuzeli vise nista nije radilo kako treba, sacekao da istekne ugovor i raskinuo. Sve zavisi od toga kako i sta ti zapadne. Nekome nesto radi odlicno, nekome je katastrofa :)

13295910250.png

Koji je ovo paket?

13295910250.png

Inace, odakle si? i ako nije problem da mi kazes koj ip range imas jer mi nije jasno kako imas 1ms ping (CGNAT dodaje bukv 4ms)

Драги моји,
информације се тако брзо шире да се јако брзо дође до одговора. Причао сам са првим комшијом који се претплатио на услуге супернове међу којим је и интернет.
Читајући коментаре са овог и других форума сам сазнао да неки корисници имају проблема са прекидом везе током грмаљавине, кише и чак кад је лепо време а да код неких фантастично ради. Комшија ми је рекао да је имао прекида везе. Пошто сам то чуо одлучио сам и да даље останем у МТС-у зато што стварно имају стабилну везу. Код њих сам од 2009.-е године и нисам имао великих проблема. За13 година колико је моја породица корисник код МТС-а једном или два пута сам звао да ми реше проблем и решили су.
Нећу себи да дозволим да пређем код Супернове па да ми интернет сецка, забада, трокира и слично услед даоунлоуда. Када дођем са посла хоћу да ми Интернет лепо ради како бих могао да слушам музику, гледам филмове или да читам текстове.

У епилогу мог излагања хоћу да кажем и да Супернова није лош провајдер услуга зато што има доста задовољних корсника. Као што је никисб у претходном посту написао да зависи од инфраструктуре коју користи. Супернова код неких може да ради фантастично за 10+ а код неких јако лоше за 5, 6 (на факултетском нивоу оцењивања. Тако је и са МТС-ом.
Код мене ради фантастично а код других лоше.
grmelo je u petak. od 3 popedne u petak nema interneta, dok kablovska radi lepo.
danas zovem podrsku, pitaju koji grad, oni samo kazu vise ljudi je prijavilo, nabrojali jedno 60% ulica u gradu i kazu kako rade na tome. ocekujem da ce proaditi internet najranije u ponedeljak. tako da, sta ste rekli stoji. sn kada radi radi odlicno. 100/12 coax paket. uvek je na 95/10 sa 8 pinga sto je razumno. ali kad ne radi, namucis se dok srede. tako da su negde izmedju najboljeg i najgoreg provajdera.

mi smo hteli da uvedemo SBB kod nas, ali traze saglasnost vecine stanova, jer kao za optiku mora da se busi zgrada i sta vec ne, a vecina stanova je PRAZNA. tako da smo zarobljeni supernovom zasad, dok nek istekne ugovor. onda cu probati da predjem na sam MTS, i ako je SN tehnicki MTS. posto glavna MTS preza je dosta bolja od SN mreze.

ali da, sta ste rekli u vasem postu -- stoji. pri grmljavini intetnet nestane i onda se ceka par dana da oni to rese.

Par dana se čeka posle grmljavine da reše problem? Pa reši se sam od sebe do tad.
nema interneta od petka, evo sad već nedelja. osoba par ulica dalje od mene isto nema, isto od petka. kada rade bukvalno su solidni, ali kada se nešto pokvari e onda se moliš bogu

Kad sam na šalterskom pultu pre prelaska na SN pitao da pređem kod njih išla je provera preko laptopa o mogućnosti priključenja. Dao sam adresu i napomenuo da može jer SN ima sprovedene kablove i opremu kroz zgradu. Kad je završila sa kucanjem rekla mi je da je bolje da pređem na Telekom/MTS. Kako kad Telekom nema kablove da mi pusti signal pitam je a ona kaže: "U sistemu vidim da imate telefonski priključak, tako da može".:rolleyes:
Da je pitaš kako da rešiš problem statičkog elektriciteta rekla bi ti da uzmeš statičku IP. Glavni problem sa njima je centralizacija.

Kad sam na šalterskom pultu pre prelaska na SN pitao da pređem kod njih išla je provera preko laptopa o mogućnosti priključenja. Dao sam adresu i napomenuo da može jer SN ima sprovedene kablove i opremu kroz zgradu. Kad je završila sa kucanjem rekla mi je da je bolje da pređem na Telekom/MTS. Kako kad Telekom nema kablove da mi pusti signal pitam je a ona kaže: "U sistemu vidim da imate telefonski priključak, tako da može".:rolleyes:
Da je pitaš kako da rešiš problem statičkog elektriciteta rekla bi ti da uzmeš statičku IP. Glavni problem sa njima je centralizacija.
njihov CG-Nat je isto problem. ping nekad sa 8ms skoči na jedno 15, brzina nestabilna i ako je 95/10 okay nikad nemam obećanu 100/12. bolje je nego pre dve god. pre dve god su bila stalna pucanja na nasumične periode. sad puca kad grmi ko da je staletiski internet a je coax.

pre bi se ponovo vratio na vdsl nego ovo koristio, iskreno. i ako kad radi — radi. prekidi su ne prihvataljivi. jedina prednost je što su trenutno jedini provajder koji dodeljuje ipv6 pa neki sajtovi rade bolje. ali to je to.

kao što rekoh pre, ja i moji smo hteli da uvdemo SBB, ali previše izmišljaju. kao mora većina da dozvoli da dođu u zgradu i šta već ne, i ako je većina stanova prazna. kao niko sem nas ne mora da uzme njihovu uslugu ali mora da se slože da oni dođu. ne znam kakve su to gluposti ali ajde.

@floppy drive : za tu vrstu saglasnosti ti treba 50% + 1 glas stanara/vlasnika da mogu da uvode u zgradu. NIJE neophodno i njima da uvode. Dakle, mogu samo tebi (u čitavoj zgradi) da uvedu.

@floppy drive : za tu vrstu saglasnosti ti treba 50% + 1 glas stanara/vlasnika da mogu da uvode u zgradu. NIJE neophodno i njima da uvode. Dakle, mogu samo tebi (u čitavoj zgradi) da uvedu.
ovo je mala zgrada. tražili su saglasnost 3 stana od 6. ali je samo još jedan stan sem našeg bio useljen, a ne zna se gde su vlasnici drugih stanova. za svaki stan ovde drugi je vlasnik koji izdaje. tako da i guess ništa od tog posla. moraćemo ostati na SN do kraja ugovora a onda ću videti na običan MTS da predjemo

Zdravo,
Uskoro mi istice ugovor u Supernovi, da li oni imaju neku foru za popust? Nama su ponudili Super Plan 2 L sa 300 dinara popusta koliko sam pohvatao (nisu mene zvali, nego brata)
Koristim kablovski internet, ako je to bitno.

njihov CG-Nat je isto problem. ping nekad sa 8ms skoči na jedno 15, brzina nestabilna i ako je 95/10 okay nikad nemam obećanu 100/12. bolje je nego pre dve god. pre dve god su bila stalna pucanja na nasumične periode. sad puca kad grmi ko da je staletiski internet a je coax.

Ni jedan provajder ti nikada nece "obecati" niti dati punu brzinu, kod kog god da si, a 95/10 od 100/12 je odlicna brzina da se ne lazemo.

Ni jedan provajder ti nikada nece "obecati" niti dati punu brzinu, kod kog god da si, a 95/10 od 100/12 je odlicna brzina da se ne lazemo.
to je tačno, niko nikada je dâ brzinu koju su „obećali” zato i napišu „i do x” da ne bi morali da daju brzinu koju kažu ugovorom.

nije ni SN prvi operater, a nikada nije ona koju kažu.

jedina stvar koja me nervira je CGNAT.. drugi operateri ga nisu imali kad sam ih koristio. a imam skoro obećanu brzinu jer živim blizu centra grada, tako da je verovatno to, to

to je tačno, niko nikada je dâ brzinu koju su „obećali” zato i napišu „i do x” da ne bi morali da daju brzinu koju kažu ugovorom.

nije ni SN prvi operater, a nikada nije ona koju kažu.

jedina stvar koja me nervira je CGNAT.. drugi operateri ga nisu imali kad sam ih koristio. a imam skoro obećanu brzinu jer živim blizu centra grada, tako da je verovatno to, to

Manje vise svi sad natuju druze, velika je nestasica IPv4, tako da to nije nista cudno a ni novo.
Sto se same brzine tice, uvek je bilo i uvek ce biti odstupanja u odredjenom % a ni to nije nista novo.

Manje vise svi sad natuju druze, velika je nestasica IPv4, tako da to nije nista cudno a ni novo.
Sto se same brzine tice, uvek je bilo i uvek ce biti odstupanja u odredjenom % a ni to nije nista novo.
nestašica je jer su 80ih delili ip adrese šakom i kapom. razne korporacije imaju po 1,000,000 IP adresa i ako im za realne potrebe treba samo 10-20% toga. internet su videli kao „passing fad”. a i smatrali su da imaju previše adresa koje nikada neće iskoristiti.

pre 3-3.5 god pre nego što smo uzeli SN (jer su nudili ludačke propuste za nove korisnike) smo imali box paket u stanu od MTS-a. i nije bilo NAT-ovano.

možda nije „nova” stvar, ali nova po mene. čak ni posle tih silnih godina se nisam navikao da ne mogu da pokrenem short-lived servere da pokažem određene stvari ljudima sa kojima razgovaram online.

SN-ov IPV6 nije nattovan i na IPV6 mogu otvoriti portove, ali i dan danas, jako mali broj ljudi na celom svetu može pristupiti IPV6 adresama, dok je SN jedini operater u srbiji koji zasad podržava IPV6.

naravno, uvek se nat može zaobići tunelom (što koristim) ili zakupom statičke IPV4.

NAT pravi ogromni problem, ne sećam se tačno koji su sajtovi u pitanju, ali znam da sam banovan sa par koje nikada pre nisam posetio, nego me je google doveo do njih.

što se tiče odstupanja brzine koju dobiješ i koju platiš, e to jeste oduvek. moj tata dok je koristio dialup 2006-7 nikada nije imao punih 64kbit/s.

Ako nema opterecenja, na primer u 3 nocu i ti nemas punu brzinu koja je podesena na CMTS-u to onda nije ok i mora da se prijavi. Drugar ima pometnuti paket i radi mu full brzinom 120 neko vreme i onda krene sporije tako oko 95Mbit i onda prijavi, oni tamo nesto odrade i ponovo radi kako treba.

@zexoni70 bukvalno zivi dokaz da ocigledno ima veze, pre NAT-a sam imao 1ms do Sokobanje (odakle sam), sada imam 35ms jer ide preko bg-a :)
Pa i ja sam iza CGNAT-a pa mi je ping konstantno 2m..., mislim da to više ima veze sa tim odakle vuku link! ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno