shamanNS
Uticajan
- Učlanjen(a)
- 11.08.2007
- Poena
- 1,555
@vladaepro Seli se u Putince 😁
Isto i kod mene. Neće da sprovedu optiku sa bandere udaljene 5m od zgrade. Kažu ne može optika za fizička lica, samo pravna. Samo 1 nova zgrada ima optiku za fizička lica. Zato će od mene dobiti raskid ugovora ako ne budu hteli da uvedu ili dali 24 meseca 50% popusta na coax. Realno toliko i vredi.Ja sam u Rumi i godinama ih cimam za optiku, u sustini boli ih ona stvar (do mene bi trebalo mozda 100m od najbliza bandere, ali jednostavno ih ne zanima). Dokle god imaju koaksijalni kabl negde nece da razvlace optiku. Pretpostavljam da je i u drugim gradovima ista "poslovna politika".
Ili Stejanovce, Hrtkovce i ko zna koliko jos okolnih sela, tamo razvlace optiku po banderama ne pitaju koliko si daleko! 🙂 Mislim generalno je sramota sta rade sa optikom, poceli su pre 10 god (telekom), i tada su mi rekli za 2 god ce biti cela Srbija pokrivena. Za malo...@vladaepro Seli se u Putince 😁
Ma ja sam probao i kao pravno lice (firma mi je svakako na kucnoj adresi), jednostavno ih ne zanima. Ajde ja sam jos u kuci pa da "razumem" da ih mrzi za mene jednog da razvlace, ali to sto nece po zgradama je bas debilizamIsto i kod mene. Neće da sprovedu optiku sa bandere udaljene 5m od zgrade. Kažu ne može optika za fizička lica, samo pravna. Samo 1 nova zgrada ima optiku za fizička lica. Zato će od mene dobiti raskid ugovora ako ne budu hteli da uvedu ili dali 24 meseca 50% popusta na coax. Realno toliko i vredi.
Ne znam da li koristis samo net ili i TV, ali ako je samo net a imas dobru 5g pokrivenost, bolje uzmi neki 600/100 paket pa nek radi i 600/50 opet je i brze i jeftinije. A da im je preko koaksijalnog nesto ultra stabilna mreza i konstantan protok, bas i nije. Meni je samo problem sto nisam u zoni dobre pokrivenosti, pa razmisljam o eksternom modemu/ruteru i da zauvek napustim sve sto ima veze sa telekomom.Isto i kod mene. Neće da sprovedu optiku sa bandere udaljene 5m od zgrade. Kažu ne može optika za fizička lica, samo pravna. Samo 1 nova zgrada ima optiku za fizička lica. Zato će od mene dobiti raskid ugovora ako ne budu hteli da uvedu ili dali 24 meseca 50% popusta na coax. Realno toliko i vredi.
Mts kao i svi drugi operateri imaju 5g samo u većim gradovima kao što su Beograd, N.Sad, Niš, Kruševac.... u manjim mestima će da puste signal do kraja godine, tako kažu.Verovao ili ne, mts uopšte nema 5g, A1 daje samo 4g tako da verovatno ni oni nisu krenuli sa 5g.
Ladno pivo.treba li ja da tu nesto obezbedim.
Mali off, ali da ne budeš u zabludi, ima 5G mreže i u mnogim manjim mestima. Primera radi, u Arilju, koje je malo veće od Aleksandrovca, i Yettel i A1 imaju "pravi" 5G NSA (3500 MHz), dok u duplo manjim Lučanima (baš Lučanima, ne Guči) A1 isto ima taj opseg, dok Yettel ima onaj slabiji (700 MHz), od kog je često i 4G+ bolji. MTS-a u ovom kraju nema zbog poznate priče o Huaweiju. Ne znam zašto su baš svi zaobišli tvoj kraj, ali nije to jedina rupa. Svakako, pozivam te da baciš pogled na ovu temu, kao i ovu i/ili ovu mapu.Mts kao i svi drugi operateri imaju 5g samo u većim gradovima
Ništa onda od tvoje kompleksne instalacije bez dobre hidracije po vrućini. 😃 Šalu na stranu, svakako je sve na njima. Umeju nekad da traže npr. merdevine, ali treba da imaju i svoje.Ne pije se na duznosti 🙂
Nema tu više ništa sa coax ako prelaziš na optimu, bar kod mene... Bandera-tavan-ont-ruter-switch ako ti treba više odvoda nego što ima ruter, pa ti vodiš do čega ti dalje treba utp (lan) kablom (do 1, 2, 3 move boxova, drugog dodatnog rutera, pc računara itd...)Sutra bi trebalo da dodju monteri da razvlace kablove, pa da se informisem kako to ide i treba li ja da tu nesto obezbedim.
Trenutna instalacija:
Bandera>>>Tavan>>>Spliter>>>1 TV>>>2 TV>>>3 TV+TC 7210 Ruter
Ako sam dobro razumeo ChatGPT, optika bi trebalo da ide ovako:
Bandera>>>Tavan>>>ONT>>>Opt Ruter>>>ONT vraca signal unazad kroz COAX kablove na tavan>>>Spliter>>>TV 1>>>TV 2

To mi onda ne odgovara i samo stvara nepotrebne komplikacije. Posto imam tv na prvom spratu kuće za koji vec postoji coax kabl koji ide spolja sa tavana na prozor, morao bi da se sprovodi novih 10m utp kabla + po 5m za one na drugom spratu. Plus hteo bih da zadrzim tv sa ci modulom bez ikakvih dodatnih box-ova.Nema tu više ništa sa coax ako prelaziš na optimu, bar kod mene... Bandera-tavan-ont-ruter-switch ako ti treba više odvoda nego što ima ruter, pa ti vodiš do čega ti dalje treba utp (lan) kablom (do 1, 2, 3 move boxova, drugog dodatnog rutera, pc računara itd...)
Jesi li mozda upucen kako je kod nas u Zupi? Meni u telekomu rekose da nece da razvlace optiku po gradu jer navodno ima 5g, samo po selima ide optika. Ima li neko drugi da ce pustiti 5g po gradu, tipa A1?Mts kao i svi drugi operateri imaju 5g samo u većim gradovima kao što su Beograd, N.Sad, Niš, Kruševac.... u manjim mestima će da puste signal do kraja godine, tako kažu.
Ne znam, kad su meni pre mesec dana uvodili optiku rekli su mi da nema više coax, nema dvbc onih kartica za tv, samo preko move box-a koji inače može da ti radi i preko wifi, ne mora kabl do njega da se dovodi. Ja sam samoinicijativno od rutera koji sam dobio pa preko switcha vodio utp iz jedne do druge kuće itd... Opet kažem, tako je bila opcija kod mene, a ti se raspitaj konkretno za tvoju lokaciju kakve su oocije...To mi onda ne odgovara i samo stvara nepotrebne komplikacije. Posto imam tv na prvom spratu kuće za koji vec postoji coax kabl koji ide spolja sa tavana na prozor, morao bi da se sprovodi novih 10m utp kabla + po 5m za one na drugom spratu. Plus hteo bih da zadrzim tv sa ci modulom bez ikakvih dodatnih box-ova.
Za Move OTT ne mora kabl ako je dovoljno dobar wifi signal.To mi onda ne odgovara i samo stvara nepotrebne komplikacije. Posto imam tv na prvom spratu kuće za koji vec postoji coax kabl koji ide spolja sa tavana na prozor, morao bi da se sprovodi novih 10m utp kabla + po 5m za one na drugom spratu. Plus hteo bih da zadrzim tv sa ci modulom bez ikakvih dodatnih box-ova.
Kod nas Telekom još uvek nije pustio 5g, a imam informaciju da im je oprema izmontirana, za optiku su i meni rekli da dok se ne popune coax kapaciteti u gradu neće da razvlače. Za druge operatere ne znam kakva je situacija jer ih ne koristim.Jesi li mozda upucen kako je kod nas u Zupi? Meni u telekomu rekose da nece da razvlace optiku po gradu jer navodno ima 5g, samo po selima ide optika. Ima li neko drugi da ce pustiti 5g po gradu, tipa A1?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari