Šta je novo?

Sumrak PS "trojke"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mare je napisao(la):
Ma bitno je i njima ali ne toliko, zato su i poceli iznajmljivanje, sto bi se cimao, kad mozes da iznajmis za malu lovu i drzis ceo mesec igru, kupujes samo ono zaista najbolje, ostalo odigras vratis itd, a za 5$ mozes da kupis kutiju zvaka otprilike, posto tamo realno tih 5$ ima jos manju vrednost nego ovde...

Ma to se podrazumeva, ako zivish u USA :) Nikakav problem do sada nije bila kupovina igara kada se gleda na svetskom nivou, PS1 i PS2 naslova je prodato milijardu, znachi 10 naslova po primerku konzole...

A iskreno verujem da je PS3 uzeo BR samo i iskljucivo zbog piraterije, jer racunaju da su bar 2 godine mirni po tom pitanju, pa evo tek zadnjih 18 meseci je DVD postao rasireniji a u konzolama se nalazi nekih 5 godina.

Ma nije to glavni razlog. Glavni razlog je naravno kapacitet. Kako je CD pre nekoliko godina postao ogranichen, tako je sada DVD, valjda je to jasno. Ovoga puta, najmanji BDR ce biti 6xDVD, ali ce zato BDR ici do 8 layera, odnosno 200GB, pa ce trajati mnogo duze od DVDa koji je nekako brzo postao ogranichene velichine, a DL diskovi nikada nisu dochekali vecu ekspanziju, cena im je pala mozda duplo, dok je DVDu pala jedno 20x...

Verujem da ce BR-ROM/R/RW doci na nivo cena od 200e na PC-u ne pre 2008, verovatno i kasnije. Iz istog razloga su stavili onaj format u PSP koji nikad nece ni biti na PC-u.

200€ ce BDR koshtati vec krajem 2006, pochetkom 2007, kakva 2008, industrija je mnogo brza od toga u ovakvim sluchajevima.
I ne razumem ovaj deo za PSP format, mislish na UMD ?

Jedina sansa je ako PS3 bude kompatibilan sa DVD5/9 medijima zbog starijih naslova...

PS3 je potpuno backward kompatibilan, shto znchi da moze da pushta sve igre napravljene za playstation1, 2 i 3 na svim medijama. BDR chita sve vrste diskove...

mada mene bas briga jer nemam nameru da uzimam konzolu i tako...

Kad si rupa ;)

zver je napisao(la):
nego, evo još jedne prednosti dvd-a. skinuo sam RR video. klip pokazuje igru od trenutka izbora kola, staze ... jel znaš šta sam primetio?

igra se učitava za 2 sekunde. za 2 sekunde! neverovatno, brže nego xbox igre sa hdd-a! vidi se da je 12x čitač u njemu. to je još jedna prednost. sa druge strane, ponovo ćeš čekati i čekati i čekati 1x ili 2x br. dobro, bar ste lepo naviknuti na čekanje, dobro to podnose ps2 only vlasnici.

Video si neki klip i sad se lozish ko malo dete da ce sve igre tako da se uchitavaju ? Otkud znash da pre toga on nije unapred uchitavao par minuta ? Postoji puno takvih igara i na PS2. Ali ajde da se pravimo da je to tachno za svaku igru na X360, ne razumem kakva je prednost, kada BR chita negde 13x kada se prevede u brzinu DVDa.
Ti i dalje uporedjujesh neshto a znash samo jednu stranu ?

to misliš na emulationgalaxy koji sam pomenuo? nešto ti dobro ide na tom forumu. registrovan si godinu dana kasnije i imaš 2.5 puta više postova.

Ne, mislim na smeshan forum zvani exxtreme3d koji je na nivou nekog krstarica foruma :D

danas najlepše PC igre dolaze na 2-3 cd. doduše, za 5 godina x360 igre možda će dolaziti na 2 dvd-a.

"najlepshe" igre za PC bez problema zauzimaju pun DVD, ali ko je to uporedjivao kada je to bar duplo kompresovano shto je na konzoli nemoguce.
Zashto igre za konzole sa daleko manjim texturama zauzimaju isto ili chak vishe mesta nego verzije za PC ?

trebalo je 4 godine da dvd rezači padnu ispod 200$. a po tebi, br će uspeti to za 6 meseci :) dobro, lepo je imati nadu.

Trebalo je 10 godina da CD rezachi padnu na slichnu cenu. Naravno, otkud bi ti to znao, gledao si crtatje tada :)

Prestani vishe da uporedjujesh brzinu razvoja tehnologije pre 10-15 godina i danas i bilo shta iz tog vremena. CDR kada se pojavio, koshtao je 10k dolara, a pao je na 1k tek posle 5 godina. DVDR kad se pojavio, odmah je koshtao ispod 1k, a pao na 500dolara u prvoj godini, a za poslednje dve godine koshta ispod 100 dolara.

Poslednja izmena:
Ma nema sumnje da je DVD i sada prevazidjen cak i najbolje igre nemaju dovoljno FMV isl filmova viskog kvlaliteta jer bi isti verovatno isti trazili disk za sebe, pa gomila igara dolazi sa filovima u smesnim rezolucijima, ili se instaliraju pola sata jer je sve zapakovano maximalno a opet je pun disk, ali u PC smislu nije ni bitno na cemu igra dolazi na jer i tako sve ide na hard, retko retko dodje igra koja ista streamuje sa medija, a tako je i bolje.

Nesto bas ne verujem da ce im se toliko zuriti sa obaranjem cene BR rezaca koji su ipak dosta noviji, DVD je povukao dosta iz CD tehnologije zato i nije bio toliko skup u startu, a jos gore ce biti sa medijima koji su mnogo drugaciji od CD i DVD koji su daleko slicniji medjusobno od BR diskova. Isreno mislim da su price o 8- layer medijima bezveze, u praxi verovatno nece biti ni diskova sa 4, jel taj sendbic bi verovatno bio skup i jako nepouzdan za proizvodnju, pa evo cak i DL DVD ne mogu da naprave po normalnoj ceni... a to su samo 2 sloja.

Evo dosta tehinickih detalja oko x360 koji ce malo razjasniti neke stvari, inace: The transfer rate of the DVD drive is 15MB/sec max, 10-12MB/sec average. Loading 512MB data takes 34 seconds.

http://www.xbox360news.com/Blogs/News/hqs/blr_483.aspx

Inace po ovome ispade (a ovo je zvanican info) da konzola na kraju ipak ima hard... jer izmedju ostalog kazu:

- 2GB in the HDD is used for a temporary cache area for games. Its average transfer rate is 17MB/sec and the average seek time is 13ms.

- Game data is managed per user account and saved in HDD, but 64MB Memory Unit is also usable for checkout/backup. The Memory Unit slot is 2.5MB/sec write, 8MB/sec read. In its 512MB RAM, 32MB is allocated for the system. The RAM is GDDR3 SDRAM @ 700MHz (22.4GB/sec).

Nerazumem...Pa znaš valjda da varijanta konzole od 399 dolara dolazi sa hardom, a od 299 bez njega?

Driver:

"najlepshe" igre za PC bez problema zauzimaju pun DVD, ali ko je to uporedjivao kada je to bar duplo kompresovano shto je na konzoli nemoguce.

Kako bre nemoguce kompresovanje na konzoli pa PS2 pusta MP3 a to je 10 puta kompresovan waw a o cell procesoru na PS3-ci i da ne pricam ne da ce moci da kompresuje/dekompresuje nego ce da prsti

ivke76 je napisao(la):
Driver:

Kako bre nemoguce kompresovanje na konzoli pa PS2 pusta MP3 a to je 10 puta kompresovan waw a o cell procesoru na PS3-ci i da ne pricam ne da ce moci da kompresuje/dekompresuje nego ce da prsti
Ja pretpostavljam da je ovo shaljiv odgovor i da ti nisi ozbiljan!?

driver je napisao(la):
Video si neki klip i sad se lozish ko malo dete da ce sve igre tako da se uchitavaju ? Otkud znash da pre toga on nije unapred uchitavao par minuta ? Postoji puno takvih igara i na PS2. Ali ajde da se pravimo da je to tachno za svaku igru na X360, ne razumem kakva je prednost, kada BR chita negde 13x kada se prevede u brzinu DVDa.
nije učitavao "par minuta" pre loading ekrana zato što je izbor staze i kola trajao 15 sec. ali mi nije jasno što ne razumeš kolika je prednost ako se sve igre učitavaju za 2 sekunde.

driver je napisao(la):
Ne, mislim na smeshan forum zvani exxtreme3d koji je na nivou nekog krstarica foruma
vidi, zanimljivo, i tamo si (stariji) član. znači, mene zanima koja ja to forume posečujem (rekao si u množini) a da ti nisi njihov član.

driver je napisao(la):
Zashto igre za konzole sa daleko manjim texturama zauzimaju isto ili chak vishe mesta nego verzije za PC ?
ti i dalje ne shvataš. šta sprečava da se igra pojavi i na 2, 3, 5 ... 10 dvd-a? čak i sa neverovatnih 10 dvd-a, opet će mi biti jeftinije snimiti takvu igru, nego da kupujem bl rezač i bl diskove?

sve je do optimizacije igre (i želje za "napucavanjem prostora"). gamecube sa njegovim smešnih 1.6 GB diskovima ima lepši rezident evil nego ps2.

driver je napisao(la):
Trebalo je 10 godina da CD rezachi padnu na slichnu cenu. Naravno, otkud bi ti to znao, gledao si crtatje tada :)

Prestani vishe da uporedjujesh brzinu razvoja tehnologije pre 10-15 godina i danas i bilo shta iz tog vremena. CDR kada se pojavio, koshtao je 10k dolara, a pao je na 1k tek posle 5 godina. DVDR kad se pojavio, odmah je koshtao ispod 1k, a pao na 500dolara u prvoj godini, a za poslednje dve godine koshta ispod 100 dolara.
pa ti uporedjujesh brzinu razvoja tehnologije od pre 10 - 15 godina. ti si spomenuo cd. kažem ti, ako hoćeš da igraš ps3 prve 2 godine, bolje spremi pare koje su dovoljne za jedan jugić. ja ću ps3 uzeti kada br rezači budu koštali ispod 100€.

driver je napisao(la):
Naravno, otkud bi ti to znao, gledao si crtatje tada :)
™ by driver

Poslednja izmena:
E Driveru jel ste ti i Zver radili bese zajedno u firmi ili je to neko drugi?(moze i zver da odgovori)

zver je napisao(la):
nije učitavao "par minuta" pre loading ekrana zato što je izbor staze i kola trajao 15 sec. ali mi nije jasno što ne razumeš kolika je prednost ako se sve igre učitavaju za 2 sekunde.

Ne razumem, jel si ti video kako su ubacili disk i sve do uchitane staze ili shta ?

vidi, zanimljivo, i tamo si (stariji) član. znači, mene zanima koja ja to forume posečujem (rekao si u množini) a da ti nisi njihov član.

Ja sam chlan exxtreme3d foruma josh od vremena kada ti nisi imao komp, a na forum dodjem kada mi neko baci link za smeh diskusiju ;)

ti i dalje ne shvataš. šta sprečava da se igra pojavi i na 2, 3, 5 ... 10 dvd-a? čak i sa neverovatnih 10 dvd-a, opet će mi biti jeftinije snimiti takvu igru, nego da kupujem bl rezač i bl diskove?

Pa shta sad bi ? Ipak DVD nije dovoljan ? OK ako tebi ne smeta "insert disc 3" i ako se oprashtash od svake streaming igre, ali zar to nije poenta ove priche ? DVD je greshka Microsofta...

sve je do optimizacije igre (i želje za "napucavanjem prostora"). gamecube sa njegovim smešnih 1.6 GB diskovima ima lepši rezident evil nego ps2.

Lepshi RE4 je diskutabilan. Ja ga nisam video na GCu, ali vidim da se svi slazu da su igre vrlo izjednachene, i to znachi optimizacija, ali na strani PS2 koji ima loshiji hardver od GCa...

pa ti uporedjujesh brzinu razvoja tehnologije od pre 10 - 15 godina. ti si spomenuo cd. kažem ti, ako hoćeš da igraš ps3 prve 2 godine, bolje spremi pare koje su dovoljne za jedan jugić. ja ću ps3 uzeti kada br rezači budu koštali ispod 100€.

Kako ja uporedjujem ? Pa ti kazesh kako ce bluray tek za 5 godina biti dostupan, a manje je trebalo DVDu :)

I samo mi kazi dal je 5-6$ skupo za prvi talas BD-R diskova ? DVD je koshtao duplo vishe, a CD 10x vishe. Valjda je logichno da ce ovog puta BRD pasti josh brze nego DVD, jer ima josh vishe kupaca...

Mare je napisao(la):
Nesto bas ne verujem da ce im se toliko zuriti sa obaranjem cene BR rezaca koji su ipak dosta noviji, DVD je povukao dosta iz CD tehnologije zato i nije bio toliko skup u startu, a jos gore ce biti sa medijima koji su mnogo drugaciji od CD i DVD koji su daleko slicniji medjusobno od BR diskova.

Pa nece cene da obori Sony, nego samo trzishte. Shta mislish zashto je cena DVDa onako brzo pala ? Pa zbog PS2. Svaki playstation do sada je bio "odgovoran" za uspeh medija iz tog vremena, i Bluray se nece razlikovati, idu potpuno istim principom, samo shto ce sada imati josh vishe kupaca, i pola tehnologije vec postoji, pa ce cena pasti josh brze.

Isreno mislim da su price o 8- layer medijima bezveze, u praxi verovatno nece biti ni diskova sa 4, jel taj sendbic bi verovatno bio skup i jako nepouzdan za proizvodnju, pa evo cak i DL DVD ne mogu da naprave po normalnoj ceni... a to su samo 2 sloja.

Razmisli to ovako. HD-DVD je u principu obichan DVD sa 3 layera, odnosno zapis je gushci 3x od DVDa, poshto je to skoro ista tehnologija. HD-DVD ako ikada bude postojao, najavljen je u 2 layera, znachi 6 layera obichnog DVDa. Bluray na 25GB je nova tehnologija za jedan layer, pa je najavljenih 4 i 8 layera vrlo verovatna realnost. 8 layera je i najavljeno kao krajnji domet.

Evo dosta tehinickih detalja oko x360 koji ce malo razjasniti neke stvari, inace: The transfer rate of the DVD drive is 15MB/sec max, 10-12MB/sec average. Loading 512MB data takes 34 seconds.

Zar ja to vec nisam rekao ? Bluray u PS3 ce biti neshto brzi od DVDa, pa pricha o brzom uchitavanju i svemirskoj brzini kod X360 DVDa nema veze sa zivotom.

Inace po ovome ispade (a ovo je zvanican info) da konzola na kraju ipak ima hard... jer izmedju ostalog kazu:

Eto zashto je glupo postovati bez prethodnog informisanja, samo mi akate tastaturu ;)

X360 ce postojati u dve varijante. Osnovna varijanta za 299$ bez hard, sa zichanim kontrolerom i onom osnovnom pretplatom na Live. Value ce biti 399$ sa 20Gb hardom, wifi kontrolerom, slushalicama i gold Live pretplatom. Au, zaboravih dodatni faceplate :D

ivke76 je napisao(la):

Ja pricham o kompresiji textura i ostalog, shto se mora otpakovati pre "korishcenja" i konzole to ne mogu, jer bi sistem morao da se bakce i sa otpakivanjem u realtimeu, shto bi ga usporilo poshteno. Puno je o ovome bilo priche na stranim forumima gde su i developeri uchestvovali i svi su se slozili da je to za sada nemoguce. Zato je streaming buducnost konzola, a PC to tehnichki i ne moze da uradi, bar nije do sada pokazao da moze..

Somilic je napisao(la):
E Driveru jel ste ti i Zver radili bese zajedno u firmi ili je to neko drugi?(moze i zver da odgovori)

Radili smo zajedno odavno..

zver je napisao(la):
da, sta sprecava da se igra pojavi na 50-60 CDa ili na jedno 5000-6000 disketa (8" :) ). mislim da bi to bilo najbolje :D
kakav si ti M$ fan?! - je*es napredak dok pare mogu da se uzimaju!

driver je napisao(la):
Ja pricham o kompresiji textura i ostalog, shto se mora otpakovati pre "korishcenja" i konzole to ne mogu, jer bi sistem morao da se bakce i sa otpakivanjem u realtimeu, shto bi ga usporilo poshteno. Puno je o ovome bilo priche na stranim forumima gde su i developeri uchestvovali i svi su se slozili da je to za sada nemoguce. Zato je streaming buducnost konzola, a PC to tehnichki i ne moze da uradi, bar nije do sada pokazao da moze..
Sta ne mogu? mislis svi se semplovi su raw formatu pa mogu direktno da se kopiraju na audio izlaz, teksture su ne komprimovane pa jedna tekstura od 512x512 pixela zauzima 1MB... ???
postoji i slucaj da je brze procitati komprimovan fajl (koji je, jeli, mali) iz ekterne memorije i raspakovati ga u RAM (upotrebom CPU-a) nego
citati ceo nekomprimovan fajl iz eksterne memorije.
Npr. na Amigi/Atariju je bilo brze spakovati program koji zauzima celu disketu na 200-300kb, i onda njih procitati i raspakovti u memoriju nego ucitavati nekomprimovan program od 800kb sa diskete.

Poslednja izmena:
kovacm, loshe ti poredjenje sa amigom, a evo ti konkretan dokaz zashto igre na PS2 nisu spakovane ni blizu kao one na PCu. Sve igre za PS2 se nenormalno pakuju obichnim rar-om. U proseku, arhive su duplo manje, a ima nekoliko desetina primera gde se igra (imidz) sa 2GB spakuje na 200-300Mb...

Shto se tiche podataka, naravno da oni nisu raw. Tu se koriste Sonijevi formati koji su kompresovani do neke mere, ali nisu kompresovani koliko bi mogli da ima instalacije na HDD...

Na kraju, poenta je u streamingu. Proizvodjache ce ogranichavati samo novac, odnosno koliko zele da uloze u razvoj, a sigurno da ce se vremenom zbog prostora na blurayu, izaci igre koje zauzimaju mnogo mesta i pokrivaju veliki prostor za igranje..

Streaming je bolji i od HDDa, jer na HDD se prvo mora instalirati igra, a onda opet ima uchitavanja pred svaki "nivo" kao da je sa CDa. Ko je video God of war, jasna mu je prednost streaminga, jer igra je cela u jednom komadu kao da je jedan nivo uchitan u memoriju i ni ne znash kada se uchitava neshto.

Poslednja izmena:
Kako mozete da poredite PS2 i novu generaciju konzola. Pa jos od vremena GF256 grafickog cipa podrzana je hardverska kompresija textura, koju sasvim normalno PS2 nema (kad vec koiristi sve nekompresovano, ocigledno je nema), tako da ce texture biti prekompresovane u odnosu od 1:4 do 1:8 (a mozda i vise, ako su dodali jos neki mod). Zvukovi i video ce takodje biti veoma kompresovani, a svako poredjenje sa PS2 koji je toliko mator nema nikakvog smisla.

Na kraju dovoljno je da urade isto sto ID radi godinama, a to je da sve stave u jednu arhivu, konzola sa 3 procesora na 3.2 nece imati problema da to otpakuje po zelji... vecina stvari ce biti poprilicno kompresovana i tako po prirodi formata u kome se nalazi...

streaming. axa znaci nesto kao AWESOME ili (ne mogu da se setim ali bilo ih je) na Amigi. Dok igras igru ucitava se novi nivo sa flopyja :D :D :D
nije moje poredjenje lose, samo kazem da je to vec vidjeno... da se ne zaboravi ko je postavio temelje!

Ma ne kazem ja nishta. Ja sam imao Amigu i kleo sam se u nju do poslednjeg dana, igrao poljske igre ;)

Pricham samo o tome da spakovane igre kao shto su ove za PC, nemoguce za streaming, i nema to veze sa kompresovanim teksturama. Kazem da je puno textova o tome bilo po stranim forumima gde developeri uchestvuju i rekli su da je nemoguce streamovati duplo kompresovane podatke kao shto M$ pricha da ce 15GB staviti na Dual layer.

Shto se tiche 3 procesora na 3.2, to vishe ne postoji. Procesori na X360 ce raditi na 2.8GHz, nisu uspeli da ih ohlade..

www.Exxtreme3d.co.yu je napisao(la):
Sajt Hollywood Reporter javlja da će PlayStation 3 najverovatnije koštati oko 300-400$. To i nije tako strašna cena... Inače, jedan zanimljiv podatak je da je čitavo Sonijevo poslovanje oko PlayStation-a vredno 20 milijardi dolara, od 37 milijardi koliko vredi čitav Sony Entertainment. To znači da se kompanija najviše oslanja na svoju dragocenu konzolu - od PS2, preko PSP-a, pa čak i prve Sony konzole. PS3 će biti ključan taktički manevar kompanije na tržištu konzola i prva veća konkurencija Xbox-u 360.

Mislim da je svima jasno da ako PS3 bude ovoliko kostao (a najverovatnije hoce) koliko se gore navodi, da Xbox360 nema sta da trazi pored njega, jel ce ga Sonijevo novo cedo (ili jos bolje cudo) zgaziti kao buba svabu bez obzira na to sto iza Xbox-a stoji (pre)veliki M$.

Pozdrav. :wave:

A da, naslov ovog thread-a je S M E Š A N.

Poslednja izmena:
To su sve shpekulacije, necemo do CESa u januaru znati nishta. Prvo su bile priche, sony 500$, a sada 300-400$ i ja mislim da je to moguce, jer vecina tehnologije iz PS3 je sonijeva, dok M$ nema nishta u x360, pa moraju da placaju drugima. To je kasnije ujedno i razlog brzeg pojeftinjenja tehnologije koja se u PS3 nalazi, i mislim da ce PS3 imati uticaj i na cenu Nvidia grafichkih koje se rade u istoj tehnologiji...

Brate Driveru sta ste vas dvojica radili u toj firmi kad se volite ko pas i machka,pratio sam i ranije vasa prepucavanja,omiljeno mi je bilo ono ko je koja kola vozio,Zver dizelase iz firmi a ti jugica!? :d
poz

da li se secate frke izmedju nvida i M$ kad nvidia nije htela da spusti cenu svojih chipova za XBOX?

Odlican link... Mislis da je neka industrijska zavera protiv Sonyja? :)

Mislim da je od ove informacije, mnogo vaznija ona koju su preneli na masi sajtova, a koja kaze da ce PS3 u ameriku stici tek za Bozic 2006, sto znaci da je u evropi na prolece 2007!
Obzirom na sve ono sto sam u jednom svom prethodnom postu izneo, a tice se hardvera ugradjenog u PS3 i nemogucnosti da se isti masovno proizvodi u visemilijonskim kolicinama, ovo mi zvuci kao logicna i ispravna informacija.

Takodje, bitna informacija:

http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20051108/110496/?ST=english

Mislim da ovo moze omoguciti novi zivot Nintendu i pored predvidjenog debakla Revolutiona

Poslednja izmena:
Ahahaa, ovaj chlanak je odlichan, zaboravih juche da ga postavim, ali kakve to veze ima sa PS3 ? :) On pokazuje slichnost X360 sa Dreamcastom koga je PS2 unishtio.

Nedjo, to shto si rekao za izlazak konzole je stara vest. Vec se mesec i vishe dana pricha o tome, ali to su opet shpekulacije. Ne mogu sada da trazim link sa novijim intervjuom sa Stringer-om, ali je on (nesvesno ?!) nagovestio da ce Japan biti u martu, US u septembru, Evropa u oktobru, potpuno isti raspored kao za PS2. Ali, do CESa se nishta zvanichno nece znati.

Shto se tiche njihove (ne)mogucnosti da proizvedu dovoljnu kolichinu, zato PS3 i izlazi 6 meseci posle X360 i samo u japanu sa 6 meseci lagom za ostala trzishta, i M$ je taj koji je prevremenim izlaskom u nemogucnosti da proizvede dovoljan broj konzola za worldwide launch, vec je to u fazonu tek da bi se reklo da je worldwide, jer bi se ta kolichina prodala na bilo kom trzishtu posebno...

Shto se ovoga za DS, nishta to nije novo, najavljeno je odavno, a Nintendo nikad nije ni imao probleme sa prodajom handheld konzola. DS i PSP su napravljeni za druge ciljne grupe, i nisu ni konkurencija, a to ionako nema veze sa "velikim" konzolama..

Poslednja izmena:
kovacm

kovacm je napisao(la):
da, sta sprecava da se igra pojavi na 50-60 CDa ili na jedno 5000-6000 disketa (8" :) ). mislim da bi to bilo najbolje
nedostatak osnovnog znanja matematike doprinosti da ljudi ovako lupaju. nauči da pomnožiš 2 broja (tip: 5000 disketa * cena, pa onda 1 dvd * cena (smeš koristiti digitron)). posle se (ne) javi.

driver je napisao(la):
Ne razumem, jel si ti video kako su ubacili disk i sve do uchitane staze ili shta ?
video sam uvodni ekran igre, pa na dalje. dovoljno?

driver je napisao(la):
Ja sam chlan exxtreme3d foruma josh od vremena kada ti nisi imao komp, a na forum dodjem kada mi neko baci link za smeh diskusiju ;)
nešto ti često bacakaju linkove. pogotovo kada je ps3/x360 tema. kaži im da te ne spamuju toliko. nego, koje to forume (množina) ja posećujem a ti ne?

driver je napisao(la):
Pa shta sad bi ? Ipak DVD nije dovoljan ? OK ako tebi ne smeta "insert disc 3" i ako se oprashtash od svake streaming igre, ali zar to nije poenta ove priche ? DVD je greshka Microsofta...

Lepshi RE4 je diskutabilan. Ja ga nisam video na GCu, ali vidim da se svi slazu da su igre vrlo izjednachene, i to znachi optimizacija, ali na strani PS2 koji ima loshiji hardver od GCa...
poenta je da je dvd dovoljan, 10 dvd diskova sam naveo kao primer. ako je dvd "greška" BR je "promaja u novčaniku". mnogo bolje trpim te "greške".

a optimizacija znači da je CG disk format od 1.7 GB više nego dovoljan danas. čudo kako GC RE4 nije imao poruku - insert disc 6. pa ti mlati u doboš kako je dldvd mali :)

driver je napisao(la):
Kako ja uporedjujem ?
"kako ja upoređujem..." pa TI SI sam spominjao CD, ja nisam. zar ne možeš ni 2 dana da zapamtiš šta si rekao??????

driver je napisao(la):
Pa ti kazesh kako ce bluray tek za 5 godina biti dostupan, a manje je trebalo DVDu :)

I samo mi kazi dal je 5-6$ skupo za prvi talas BD-R diskova ? DVD je koshtao duplo vishe, a CD 10x vishe. Valjda je logichno da ce ovog puta BRD pasti josh brze nego DVD, jer ima josh vishe kupaca...
kad sam ja rekao da će br za 5 godina biti dostupan??? molim te, nemoj da se tripuješ. nađi mi da sam ja tako nešto nešto ikada rekao. ali ako me pitaš šta mislim po tom pitanju, mogu da ti odgovorim: min 3 god ako sve ide po (sony) planu, a možda nikad. znači, pitaj me ako te interesuje šta mislim, ali se nemoj tripovati.

a 5-6$ (ako bude tako) nije mnogo za disk. mnogo je 1000$ za rezač. ustvari, sve preko 200$ za rezač je i previše. o tome ti pričam, ne o diskovima, nego o rezačima.

driver je napisao(la):
Zar ja to vec nisam rekao ? Bluray u PS3 ce biti neshto brzi od DVDa, pa pricha o brzom uchitavanju i svemirskoj brzini kod X360 DVDa nema veze sa zivotom.
kakava "priča o svemirskoj brzini", to je realnost. pogledaj taj rr demo, daću ti i link ako hoćeš.

driver je napisao(la):
Streaming je bolji i od HDDa
Streaming je smrt za optički uređaj. zato si i kupovao 7 ps2.

driver je napisao(la):
Procesori na X360 ce raditi na 2.8GHz, nisu uspeli da ih ohlade..
jedino što je nemoguće ohladiti je tvoja glava, ovo drugo je već ohlađeno.

driver je napisao(la):
jer vecina tehnologije iz PS3 je sonijeva, dok M$ nema nishta u x360
:) ibm, toshiba, nvidia, rambus... sve same sony firme. čak i od tebe, mnogo je. na ps3 samo je plastika 100% sony.

driver je napisao(la):
Ja pricham o kompresiji textura i ostalog, shto se mora otpakovati pre "korishcenja" i konzole to ne mogu, jer bi sistem morao da se bakce i sa otpakivanjem u realtimeu, shto bi ga usporilo poshteno. Puno je o ovome bilo priche na stranim forumima gde su i developeri uchestvovali i svi su se slozili da je to za sada nemoguce.
koji su to "developeri" lupali da je nemoguće? pa xbox (1 (da xbox 1)) to radi sa svakom igrom. svaka xbox igra koristi swizzled kompresiju textura bez ikakvih "penala". samo ti slušaj te klince i dalje.

Poslednja izmena:
zver je napisao(la):
kovacm
nedostatak osnovnog znanja matematike doprinosti da ljudi ovako lupaju. nauči da pomnožiš 2 broja (tip: 5000 disketa * cena, pa onda 1 dvd * cena (smeš koristiti digitron)). posle se (ne) javi.
dva put ses - 12, 3 put 7 - 21... mrzi ih da racunjaju :d
promasio si moju poentu. po tebi je DVD odlican i ne treba ga menjanati. ne treba nam nista vise. ja kazem da su i diskete bile odlicne i CD-ovi su bili odlicni, za one 8" diskete nisam siguran da su bile odlicne ali :D ...
xexexe igra na 5000 disketa: PLEASE INSERT DISK 4976 ... read error! restart, please insert disk 1...

Poslednja izmena:
naravno, za 20 godina ću se samo sećati dvd-a (khmm, neko se neće ni sećati). ali pričati kako je dldvd mali, a ni cd nije "iskorenjen"; a na GC 1.6 GB minidvd staje sve što treba, e to je smešno.

možda će pred kraj x360 dolaziti igre na 2 dldvd, ali svejedno, ionako planiram da sve x360 igre igram sa hdd-a, ne zbog učitavanja, nego što sam lenj da ustanem i zamenim disk ako hoću drugu igru. moj xbox sa 160 gb hdd-om me je navikao na to.

Poslednja izmena:
zver je napisao(la):
naravno, za 20 godina ću se samo sećati dvd-a (khmm, neko se neće ni sećati). ali pričati kako je dldvd mali, a ni cd nije "iskorenjen"; a na GC 1.6 GB minidvd staje sve što treba, e to je smešno.
svima ce biti dovoljno 640KB! kome treba vise???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno