Šta je novo?

Sumrak PS "trojke"

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nedjo je napisao(la):
Nije mi jasno otkud taj filing da PC propada kao gejming platforma? Jel mozda zato sto ima sve vise ljudi koji su kupili konzolu i igraju se na njoj? Nesto ne vidim podatke da je zbog toga opala prodaja PC igara.

Nije opala prodaja PC igara, ima PCa ih sve vishe, ali se sve manje kupuju u svrhu igranja. Ali PC ce uvek postojati u gamingu zato shto ih ljudi vec imaju pa ce igre uvek moci da prodaju. Problem je u tome shto ima sve manje dobrih igara, ne grafichki, vec shto ste tiche neke originalnosti, gameplaya, razlichitosti. Secash se pre 10 godina koliko je razlichitih zanrova bilo, pa i tucha i sportskih igara, za svakoga po neshto. Danas, to se svelo na ono shto PC najbolje radi, odnosno ono shto na konzolama i ne postoji. Ono shto se portuje sa konzola uvek bude jad i beda i sve shto sam video ne moze se porediti bez obzira kakvu mashinu imao.

Ako cemo realno PC trenutno ima daleko naprednije naslove u odnosu na konzole, ako nista ono barem sa vizuelnog aspekta. Smeca ima na obe platforme, mozd malo vise na PC-u, zato sto je development na njemu brzi i laksi, ali se i na konzolama zavaljuje gomila gluposti!

Tachno, ali najveci broj hit igara na svim platformama je bash na konzolama. Drugo je to shto su PC igrachi navikli da igraju 3 vrste igara i da im je dovoljno da igraju stalno nastavke jednih te istig naslova iako se oni tako ne zovu. Vec mi je muka kada vidim igru u nekom poznatom engineu, jer to ne izgleda kao nova igra, sve je isto osim modela. Na konzolama toga nema, postoji gomila razlichitih enginea, i niko se i ne opterecuje time na chemu je koja igra uradjena, i sve igre su razlichite.

Obe platforme boluju od sindroma nastavaka, a po slobodnoj proceni on je i izrazeniji na konzolama.

Cela industrija boluje od toga, ali to je posledica losheg hardvera i nemogucnosti da se napravi neshto potpuno novo. PC ima hardver, ali za njega ne rade glavni razvojni timovi, vec su to sve one firme koje godinama idu u fazonu, napravim engine, prodam ga pa nek drugi prave prosechne igre na njemu. Problem je bash u tome shto PC igre moraju da budu jeftine za razvoj inache se ne isplati. To ce se u novoj generaciji konzola totalno promeniti i one ce biti te koje ce pokrenuti industriju napred iz mrtve tachke.

Jedina prednost konzole u odnosu na PC je "hasless" pristup u kome ubacis disk i igras se. Microsoft je to skontao i ucinice da isto bude moguce i na Visti.

Ne mogu se porediti "hardveri" jer su potpuno razlichiti. Kakav ti to PC treba da bi mogao novu igrau da igrash u zakucanim frejmovima ? Arhitektura PCa ne dozvoljava to, jer valjda to svi znamo, PC je biznis mashina i on se u tom svetu najbolje snalazi. U svemu ostalom, a pogotovo igrama, PC bukvalno baca raw snagu u svakom trenutku, i zato ce nove konzole stici tek PC na 6Ghz i duplo jachom kartom od 7800 GTX ultra. Kada uz to dodash najjache razvojne timove, jasno je koliko su ti svetovi razlichiti.

Mozda gresim, ali mislim da ce PC i dalje ostati aktuelna igracka platfroma, koja ce evoulirati u skladu sa tendenicjama i scenario gde ce na nekom kucnom centru zabave baziranom na nekom Dual Core procesoru sa podrskom za virtuelizaciju biti moguce pustiti igricu klincu na TV u njegovoj sobi i "ocajne domacice" zeni u dnevnoj sobi, istovremeno, je sasvim verovatan.

Nece biti potrebno, jer cesh za smeshne pare (pare jedne grafichke) imati to sve na jednom mestu. Cena i jeste poenta svega. Za 20 dana, za 400$, imacesh mashinu koja je brza od bilo kog PCa. Ne u brojevima, nego u krajnjem rezultatu. A usput ce moci da pushta filmove, muziku, moci ce da ide na net i sve to na TFT ekranu, pa se i dosadashnja razlika u kvalitetu prikaza brishe.

Sta vise, dalja konvergencija i stanjivanje granice izmedju konzole i kucnog PC-a ce se definitivno nastaviti, a uspeh CELL-a samo moze predstavljati katalizator za tako nesto...

Slazem se donekle, ali konzola nikada nece postati PC, dok PC ne moze i da hoce da bude konzola. Cilj (sonija) je da kucne korisnike koji nemaju potrebe za ozbiljnim poslovima rezervisanim za PC platformu, prebaci na konzolu koja ce raditi vecinu poslova, odnosno sve multimedijalne poslove za koje im je PC do sada bio nezamenljiv. Linux distribucija koja ide na HDDu PS3, bice nepresushna platforma za brzi razvoj homebrew softvera, jer nema privikavanja, vec postoje milioni programera koji mogu da krenu sa poslom istog dana kad se PS3 pojavi. U kombinaciji sa svim "konektorima" koje PS3 ima, kombinacije i mogucnosti su nepregledne i daleko shire nego danashnje konzole.

Shto se tiche Kutaragija, tachno je da je on malo sanjar, ali to je chovek koji je od snova i nule napravio imperiju, i imao viziju od samog pochetka, za razliku od microsofta koji to radi kao da prodaje krompire. Uopshte ne sumnjam da ce vecinu najavljenih stvari ispuniti, a sve vishe se pojavljuju tech demoi novih "fora", recimo onaj sa realtime texture mappingom (ne znam ko je video), gde cell blenduje texture, fizuru, sve moguce na lice koje snima kamera (eye toy HD) u RTu. To su stvari koje su do sada nevidjene i Sony je taj koji izbacuje nove patente i gura tehnologiju napred. Shta bi bilo da nisu napravili blu ray ? Ostali bi na 30Gb HD DVDu koji je diskutabilnog kvaliteta i imao bi manjak prostora vec za par godina. Blu ray ce ici do 8 layera, odnosno 200Gb po disku, a to je dovoljno za narednih 10ak godina.

Sasa je napisao(la):
A Guru ima kredibilitet ? :D

Ako te neshto interesuje oko next-gen konzola, tu sam ;)

Ja nemam misljenje o uspehu/neuspehu, samo znam da gde god je MS uleteo, tu je konkurencija zbrisana sa lica zemlje, ovaj trzista :).
Nikad iz prvog pokusaja, ali na kraju je uvek ostajao samo Billy.
Mislite o tome.

Seti se kako je bilo pre 10, 5 godina, a kako je danas.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
samo znam da gde god je MS uleteo, tu je konkurencija zbrisana sa lica zemlje, ovaj trzista :).
Ajde jedan primer ako može ;)...

Nedjo je napisao(la):
Pošto nešto i nemaš nameru da me ispoštuješ u ovom dijalogu, bolje da ga prekinemo :). Ako hoćeš nešto da postigneš, onda je bolje da poentu priče svedeš u par rečenica, jer je forum diskusija, a ne izlaganje nečijih eseja i monologa. Aj sad, pali i idi vidi šta studenti nekog US univerziteta misle o modifikovanom doom3 endžinu :p

Driver je napisao(la):
Secash se pre 10 godina koliko je razlichitih zanrova bilo, pa i tucha i sportskih igara, za svakoga po neshto.
pre deset godina sam na PC-u igrao isto sto igram i danas,
doduse tad nisam imao svoju masinu nego sam visio u igraonici pa mi je mozda nesto promaklo.
ajde odvoj par minuta i napisi mi koji su to zanrovi tad postojali, a danas ih vise nema na PC-u.

Bane® je napisao(la):
Evo umesto Sase:
1. Netscape
2. OGL je marginalizovan u gejmigu! u Eri 3DFxa OGL, odnosno njegov subset GLIDE je bio primrani API, a danas je D3D
3.Office paketi (nema vise Lotusa, a PerfectOffice je na margini)
Treba li jos neki primer ;)

Bane® je napisao(la):

Evo jedan tebi najblizi, obzirom da se bavis tim uredjajima trebalo bi i sam da znas. No, prosvetliti cu te.
PDA. Palm je rulao do pre tri godine, gde je sada ? A ko je prvi i realno jedini ?

Pozdrav!

p.s. nemoj vise ovako da se blamiras ;)

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Ako te neshto interesuje oko next-gen konzola, tu sam ;)
Seti se kako je bilo pre 10, 5 godina, a kako je danas.

E.. za tebe nemam snage. Tebi sam toliko puta objasnio stvari na koje se najvise lozis da vise stvarno ne mogu.

Nego me brine ovaj Kutaragi, kakav je to direktor korporacije ako ti znas vise od njega. Da ne pricamo o nonsensu da ti znas o icemu od ikoga :D

Sto se tice snage konzole vs PC.
Ja ne kapiram oko cega se vi uopste prepirete ?
Pa logicno je da ako neki proizvod izlazi na svakih 10 godina, u trenutku izlaska bude najjaci, pa da ga nazovi konkurencija (iako to PC nije, ne u odnosu na konzole) negde na pola puta do izlaska naslednika prevazidje. I naravno, da u mesecima pred izlazak naslednika, prethodnik izgleda smesno.
Tako je bilo i sa PS i sa PS2, a i svim ostalim konzolama.

Floppy od 1.44MB je u vreme kada se pojavio bio "ludilo" za PC koji je imao 640kB memorije i mogao si da stavis vise desetina igara na disketu. Onda su ga podaci i potrebna velicina HDD-a napravili smesnim.
Zatim se pojavio CD, mnogi nisu mogli da zamisle da ce popune 700MB. HDD ovi su tada bili jedva par gigabajta. Za par godina je CD izgledao smesno jer su HDD-ovi pregurali desetine GB. Danas imamo DVD koji je kada se pojavio bio "uuuuu jeeee", trenutno je i dalje "masala, ima mesta za sve" ali sa svjih 4.7 tj. 9GB polako postaje tesan, HDDovi guraju na pola terabajta......

Mislite daj je besmisleno porediti prenosni i jeftin medij poput diskete ili CD/DVD-a sa hard diskom ? Jeste, upravo koliko je besmisleno porediti konzole i PC.

Pozdrav!

p.s. A sta je to bilo pre 10 ili 5 godina tako posebno ? Tj. sta se to pa promenilo ? Posebno kod Microsofta, jer taj uvek o(p)staje. Jedina kompanija pored Coca Cole o cijoj se buducnosti ne bih nikada brinuo.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Evo jedan tebi najblizi, obzirom da se bavis tim uredjajima trebalo bi i sam da znas. No, prosvetliti cu te.
PDA. Palm je rulao do pre tri godine, gde je sada ? A ko je prvi i realno jedini ?

Pozdrav!

p.s. nemoj vise ovako da se blamiras ;)
.net vs java - ispuš - strašno šta li su imali na umu
wma vs mp3 - ispuš
xbox vs ps2 - ispuš
MSN network - težak ispuš :p
messenger vs icq i yahoo - ok svi mi koristimo danas ms mesenger, ali obzirom šta je ms pričao kako će ovaj mesenger vladati + da se globalno i dalje mnogo više koriste icq i yahoo - ispuš ;)...

A na ovo se može dodati i to da je MS izgubio gotovo svaki antimonopolistički spor, što znači da je MS tek "malo" moćniji i "malo" bogatiji od drugih kompanija, ali da nikako ne može da tek tako uzme ono što poželi, štaviše, dovoljno su puta pokazali da ne mogu...

Ne treba se zavaravati, Microsoft ozbiljno preti. Privukao je na svoju stranu i više japanskih divelopera RPG igara, a istraživanja kažu da su se i japanci zainteresovali za Xbox 360. Svi znamo koliko Microsoft igra prljavo i koliko je požurio sa ovom konzolom, samo da bi omeo Sony koji nije imao razloga za žurbu jer mu PS2 još uvek donosi lepe pare. Ipak, bez obzira na Microsoftove poteze, on ne bi mogao na ovom polju da ugrozi Sony da japanci nisu napravili grešku.
Verovatno verujući u sopstvenu nadmoć na tržištu, oni su želeli da PS3 upotrebe za promociju sopstvenih novih tehnologija, kao što su Cell i Blu-ray. Obe su vrlo skupe i jasno je da je Sony preuzeo nepotrebni rizik, umesto da igra na sigurno, izbaci solidnu konzolu, iskoristi ogromnu bazu fanova i sahrani Microsoft u sopstvenim govnima, kao što je već jednom uradio. Ukoliko se rizik bude isplatio, dobitak za Sony bi mogao biti ogroman, pošto bi progurao Blu-ray (na kome će filmove izdavati 9 od 10 najvećih holivudskih studija, a svega 4 od 10 na HD DVD-u) i Cell arhitekturu, žanjući ogroman novac od licenci. Ali ako se Sony izgađao u proceni, rizikuje da izgubi tržište konzola, svoju odličnu kravu muzaru koja donosi postojanu zaradu.
Microsoftova pretnja je vrlo realna, to treba imati na umu. Ipak, izgleda da i Xbox 360 konzola u početku neće biti dovoljno da zadovolji tražnju.

Bane® je napisao(la):
.net vs java - ispuš - strašno šta li su imali na umu
wma vs mp3 - ispuš
xbox vs ps2 - ispuš
MSN network - težak ispuš :p
messenger vs icq i yahoo - ok svi mi koristimo danas ms mesenger, ali obzirom šta je ms pričao kako će ovaj mesenger vladati + da se globalno i dalje mnogo više koriste icq i yahoo - ispuš ;)...

A na ovo se može dodati i to da je MS izgubio gotovo svaki antimonopolistički spor, što znači da je MS tek "malo" moćniji i "malo" bogatiji od drugih kompanija, ali da nikako ne može da tek tako uzme ono što poželi, štaviše, dovoljno su puta pokazali da ne mogu...

Kao sto rekoh, sacekaj da prodje par generacija. MS nije firma inovator, oni su pratioci. Ali sa mnogo para i apetitima koji prevazilaze klasicnog parazita-plagijatora.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
E.. za tebe nemam snage. Tebi sam toliko puta objasnio stvari na koje se najvise lozis da vise stvarno ne mogu.

Ako sam neke pogreshne informacije izneo, slobodno me ispravi. Ovo nije nikakva uopshtena pricha ako si to tako razumeo, vec konkretno poredjenje next-gen konzola i PCa i njihova buducnost.

Nego me brine ovaj Kutaragi, kakav je to direktor korporacije ako ti znas vise od njega. Da ne pricamo o nonsensu da ti znas o icemu od ikoga :D

Jel to tvoj utisak na osnovu moje priche ili stvarno znash shta je sve kutaragi govorio ?

Sto se tice snage konzole vs PC.
Ja ne kapiram oko cega se vi uopste prepirete ?
Pa logicno je da ako neki proizvod izlazi na svakih 10 godina, u trenutku izlaska bude najjaci, pa da ga nazovi konkurencija (iako to PC nije, ne u odnosu na konzole) negde na pola puta do izlaska naslednika prevazidje. I naravno, da u mesecima pred izlazak naslednika, prethodnik izgleda smesno.
Tako je bilo i sa PS i sa PS2, a i svim ostalim konzolama.

Glavna rasprava ovde uopshte i nije o snazi hardvera, upao si bez veze i krenuo na drugu stranu. A ako cemo vec da poredimo hardver, razvoj hardvera pre 10 godina i danas nije isti, sve je sporiji, tako da ce ovog puta PCu trebati vishe vremena da prestigne PS3, pogotovo shto je na konzolama izrazen konstantni napredak iz generacije u generaciju igara. Prve i najnovije igre na PS2 izgledaju kao dve razlichite konzole.

Ali na kraju, sve se svodi na igre, i u tome su konzole odavno dominantne. Ali ovoga puta, uz mogucnost izlaza na TFT, nece vishe biti razlika u prikazu kao do sada, PC ne moze beskonachno da ide u rezolucije, niti se to deshava, pa tih 1080p nece biti prevazidjeno ni na kraju veka PS3. Stvar je samo na razvojnim kucama da naprave ono shto su radili do sada i da ubace ono shto do sada na konzoli nije bilo moguce, a to su igre koje koriste tastaturu i misha, i to je josh jedna velika razlika gde ranija poredjenja PC i konzola nisu bila moguca. Za next-gen konzole se vec sada zna da ce imati daleko veci broj fpsa nego ikada i to je automatski upad u najjachi deo PC trzishta igara.

Mislite daj je besmisleno porediti prenosni i jeftin medij poput diskete ili CD/DVD-a sa hard diskom ? Jeste, upravo koliko je besmisleno porediti konzole i PC.

Opet si van priche. PS3 nece zameniti PC, vec ce zameniti dosta njegovih funkcija, odnosno preneti to u dnevnu sobu na veliki ekran, vishe nego bilo koja konzola do sada, a PC ce ti sluziti za ozbiljnije aplikacije, one koje konzola ne moze.

p.s. A sta je to bilo pre 10 ili 5 godina tako posebno ? Tj. sta se to pa promenilo ? Posebno kod Microsofta, jer taj uvek o(p)staje. Jedina kompanija pored Coca Cole o cijoj se buducnosti ne bih nikada brinuo.

Pa recimo desilo se to da je pre 10 godina Windows bio apsolutna platforma gde niko o drugom nije razmishljao, drugi OSovi su bili u smeshnom broju. Pre 5 godina ta razlika vishe nije tolika, a danas vecina ozbijnih raznih stanica, servera a na kraju i sve vishe kucnih korisnika, koristi neku od Unix varijanti i sam Linux je daleko zreliji i ispred onoga shto je bilo pre 10 godina u odnosu na Win.

Ja ne kazem da ce sad M$ da prsne, ali on gubi trzishte kako i zasluzuje, i to ne moze brzo da ide, a evo ti josh jedan info. M$ je i ushao u posao sa konzolama da bi zashtitio svoj operativni sistem, jer je Sony odbio saradnju vishe puta na tom planu, i krenuo svojim putem a na kraju izbacuje PS3 linux.
Razne filmske i softverske kuce podrzavaju blu-ray velikim delom jer ce ga PS3 imati, jer blu-ray ce se naci instant u milionima domova, a ista stvar moze da se kaze i za linux, koji ce tako imati ogroman marketing.

morbius je napisao(la):
Ne treba se zavaravati, Microsoft ozbiljno preti. Privukao je na svoju stranu i više japanskih divelopera RPG igara, a istraživanja kažu da su se i japanci zainteresovali za Xbox 360.

To je bash ono shto M$ zeli da ti mislish. Sve shto je microsoft uradio, je to da je kupio jednu Final fantasy igru koja vec odavno postoji na ps2, chak i PCu, i shto je najsmeshnije, izgleda isto :) Ostalo uopshte nije za pominjanje, jer su to sve neke smeshne firme, nema veze to sa najjachim softverskim kucama na svetu. Sa druge strane, Sony je pored najjacheg lineupa kompanija, pridobio i sam "napravio" josh par onih koji ce raditi ekskluzivno za njega, a ono shto je za Xbox najekskluzivnije su igre iz samog Microsoft game studios-a, i naravno da se ne mogu porediti sa 1st party igrama za PS3. Kao i vest zbog koje je thread podignut, i takve stvari se shire, ali na kraju kada vidish konkretno shta je to shto oni imaju, Sony je ovog puta na vec odlichnu podrshku dodao vishe i kvalitetnije nego M$.

Verovatno verujući u sopstvenu nadmoć na tržištu, oni su želeli da PS3 upotrebe za promociju sopstvenih novih tehnologija, kao što su Cell i Blu-ray. Obe su vrlo skupe i jasno je da je Sony preuzeo nepotrebni rizik, umesto da igra na sigurno, izbaci solidnu konzolu, iskoristi ogromnu bazu fanova i sahrani Microsoft u sopstvenim govnima, kao što je već jednom uradio. Ukoliko se rizik bude isplatio, dobitak za Sony bi mogao biti ogroman, pošto bi progurao Blu-ray (na kome će filmove izdavati 9 od 10 najvećih holivudskih studija, a svega 4 od 10 na HD DVD-u) i Cell arhitekturu, žanjući ogroman novac od licenci. Ali ako se Sony izgađao u proceni, rizikuje da izgubi tržište konzola, svoju odličnu kravu muzaru koja donosi postojanu zaradu.
Microsoftova pretnja je vrlo realna, to treba imati na umu. Ipak, izgleda da i Xbox 360 konzola u početku neće biti dovoljno da zadovolji tražnju.

Ne slazem se da je Sony trebao da napravi sigurnu konzolu, jer bi to onda bio X360, a gde je tu napredak ? Neko mora da gura napred industriju, i to su japanci opet. Soniju je jasno da PS3 ne moze da propadne, a promocijom Cella i Blu-raya, to im je josh dodatni zamajac da ne moraju da misle. Pa evo pre nego shto se HD-DVD i pojavio, vec je mrtav, jer svima je jasno da ce se PS3 prodavati kao alva, a to znachi jeftini bluray player u ogromnim kolichinama za kratko vreme na trzishtu. Na to niko ne moze da rachuna, pogotovo ne HD-DVD koji nece koshtati ispod 1000$, ako se uopshte i pojavi.

X360 naravno nece biti dovoljno, ima ih samo 3 miliona za ceo svet, josh jedan zez koji su napravili, jer nece iskoristiti ni priliku koju imaju dok se PS3 ne pojavi.

O cemu se prica, XBox 360 vs PS3 ?

Diskutuje se o necemo sto jos niko nije video ?
Hardver je manje vise poznat za XBOX 360, dok se o PS3 ne zna nista.
XBOX 360 je odlican. Naravno, bice i PS3 ali mene malo zamaraju te najave. Kada je izlazio PS2 pricano je o navodjenju raketa, dva ultra mocna video procesora i o cemu sve vise da bi ispao tek OK.
PS2 je bio nesto fantasticno jak kad se pojavio ?

Sto se mene tice, ne. TV rezolucija ? O cemu pricamo, koja je graficka snaga za to potrebna ? Da li tebi stvarno PS2 igre izgledaju fenomenalno impresivno, slobodno se vrati u 2000tu godinu kada je PS2 izasao ?

Meni ne.

O podrsci proizvodjaca igara ?

To je za Sony doslo kasnije, mnogo nakon izlaska, mozda i vise od godinu dana nakon toga.
Kako onda tvrditi da ce biti bolja za Sony u odnosu na Xbox, ako se navala igara za PS3 ocekuje tek 2007me godine ?

Ok, ok, ne igramo se diskusije sta ima, nego sta ce biti, tj. igramo pogadjanja.
Otkud onda toliko "zle krvi" ako se prica samo u pretpostavkama ?

Svako ima po neki "point" ali ne mogu da skapiram da svi na tome insistiraju kao da je jedino moguce. I to me nervira ;)

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
O cemu se prica, XBox 360 vs PS3 ?

Diskutuje se o necemo sto jos niko nije video ?
Hardver je manje vise poznat za XBOX 360, dok se o PS3 ne zna nista.

Tehnichki se zna skoro sve...

XBOX 360 je odlican. Naravno, bice i PS3 ali mene malo zamaraju te najave.
Kada je izlazio PS2 pricano je o navodjenju raketa, dva ultra mocna video procesora i o cemu sve vise da bi ispao tek OK.
PS2 je bio nesto fantasticno jak kad se pojavio ?

To sa raketama je isto shto i ova tema ovde, i to je hype u koji neko veruje a normalan ne. To je igra gluvih telefona, a ko nije u toku, lako moze da dobije pogreshnu sliku. Ono shto mene nervira je to shto M$ uvek kad se negde pojavi, on pricha o PS3, nagadja njegovu cenu, provocira nekim debilnim komentarima i izjavama, umesto da hvali svoju konzolu, i to je sve zato shto M$ ne zna shta sony ima, jer cele godine ih soni slapuje sa -6 meseci hardverom i podrshkom za njega. Sonija boli uvo, ochigledno ima bolju stvar, i to je do sada pokazao (realtime in-game)..

Sto se mene tice, ne. TV rezolucija ? O cemu pricamo, koja je graficka snaga za to potrebna ? Da li tebi stvarno PS2 igre izgledaju fenomenalno impresivno, slobodno se vrati u 2000tu godinu kada je PS2 izasao ?

Meni ne.

Ne znam o chemu ovde prichamo. Mozda prvo da razdvojimo shta je velichina texture, a shta je impresivna grafika. GT4, Metal gear solid 3, Resident evil 4, God of war, itd, izgleda realnije od bilo kakve PC igre, iako ima smeshne rezolucije textura i 4mb rama. Igru ne chini gomila textura od 10mpx nabacanih bilo kako, vec gomila aspekata, ali to ochigledno gledamo iz drugachijeg ugla.

O podrsci proizvodjaca igara ?

To je za Sony doslo kasnije, mnogo nakon izlaska, mozda i vise od godinu dana nakon toga.
Kako onda tvrditi da ce biti bolja za Sony u odnosu na Xbox, ako se navala igara za PS3 ocekuje tek 2007me godine ?

Ne razumesh izgleda kako to radi. Podrshka se deli na 1st, 2nd i 3rd party. 1st i 2nd party ce uvek praviti za sonija, i samo za njega, pa makar PS3 bio samo malo brzi od PS2. 3rd party su nezavisne firme koje rade za sve konzole/PC i da bi oni podrzali, moraju da znaju da ce se ta konzola prodavati. Sve jache kuce su vec najavile za koga rade, i to je poznata stvar..

Ok, ok, ne igramo se diskusije sta ima, nego sta ce biti, tj. igramo pogadjanja.
Otkud onda toliko "zle krvi" ako se prica samo u pretpostavkama ?

To nisu pretpostavke, jer puno toga se zna, i sam M$ zna da Soniju nece moci nishta, a josh uvek se ni ne zna kakav ce biti online i kakvi ce biti paketi (sa HDD ili bez). U sluchaju da Sony ponudi free online i 20Gb HDD u osnovnoj 400$ verziji, M$ ce nastaviti da radi samo zahvaljujuci lojalnim kupcima, poshto onda nece biti razloga kupovati novi Xbox.

Svako ima po neki "point" ali ne mogu da skapiram da svi na tome insistiraju kao da je jedino moguce. I to me nervira ;)

Kao shto rekoh, iz onoga shto se zna do sada, uopshte nije pitanje da li ce PS3 da dominira u sledecoj generaciji, uopshte nije pitanje ko ce imati bolje igre, bolji softver, bolji hardver, Playstation to sve ima od inicijalnog modela.

X360 se bori za mesto na trzishtu, ali loshiji hardver, DVD chitach, bez podrshke za misha i tastaturu, mnogo loshija softverska podrshka (ne rachunam nove firme koje ce da prave "bilo shta").

Shto se tiche misha i tastature, eto jedne od chinjenica zashto ce PS3 dobrim delom zameniti PC. Zashto M$ nije ubacio tu podrshku ? Zato shto bi im to direktno ugrozilo Windows. Sa druge strane, protivnik ima i podrshku za to i najjachi konkurentski OS.

Poslednja izmena:
ljudi, toliko ste se isprepucali ovde da je postalo tesko pratiti....mene interesuje komentar na onu vest sa pocetka thread-a, odnosno, da li je istinita ili nije...

xexe... ko se primi na ovu prichu o topljenju je ... :D

Mene bas briga ko ce da dobije rat konzola, sve dok PC i dalje ostaje u planovima developera, a Microsoftove inicijative koje se pripremaju za Vistu ce uciniti PC jos popularnijim gameing platformom!
Ja stvarno ne vidim zasto bi neko navijao za M$ smece kad M$ nije ni jednu stvar uradio dobro i kako treba (naravno, osim njihovog cilja da na BILO KOJI NACIN pune svoju kasu; to je 100% ostvareno).

ovi flamewars su super stvar :)

@Sasa kad je PC imao 640KB ne secam se da sam vidjao PrCe sa 3.5" disketama, tada su bile aktuelne NAPREDNE 5.25" diskete

driver je napisao(la):
X360 se bori za mesto na trzishtu, ali loshiji hardver, DVD chitach, bez podrshke za misha i tastaturu

Мислим да је баш DVD читач оно што ће M$-у донети тржишну предност. Како је кренуло, Sony ће остати једини који подржава BlyRay, што ће само још више повећати цену самог уређаја, без неких видљивих предности.
С друге стране, мислим да подршка за миша и тастатуру стварно није смела да изостане. Како се уопште џојпедом играју стратегије? :D XBox Live би од стратегија имао вероватно велику зараду...

kovacm je napisao(la):
@Sasa kad je PC imao 640KB ne secam se da sam vidjao PrCe sa 3.5" disketama, tada su bile aktuelne NAPREDNE 5.25" diskete

Mislis 8" ? :)

8"? sta je tek to? gramofonske ploche :D :D

3MaJ je napisao(la):
Мислим да је баш DVD читач оно што ће M$-у донети тржишну предност. Како је кренуло, Sony ће остати једини који подржава BlyRay, што ће само још више повећати цену самог уређаја, без неких видљивих предности.
С друге стране, мислим да подршка за миша и тастатуру стварно није смела да изостане. Како се уопште џојпедом играју стратегије? :D XBox Live би од стратегија имао вероватно велику зараду...

Jel ti to rekao komshija Milutin ? Daj bre ljudi zashto prichate napamet. HDDVD je vrisn'o pre nego shto se i pojavio, i verovatno se nece na kraju ni pojaviti. Daleko vishe firmi podrzava bluray, odnosno, samo M$ i Intel ga ne podrzavaju, ali za storage formate je prvo bitna filmska industrija gde bluray ima 100%, dok HDDVD ima 20-30% podrshke. Sad zashto bi neko kupio HDDVD player ako nece moci da gleda gomilu filmova, a sa blu rayem dobijesh sve. Sve se pojavljuje na njemu, ima najveci kapacitet, brzi je, bolji scratch resistance, HDDVD je samo naduvani DVD, mozda je moglo da prodje kao neka prelazna varijanta, ali Bluray vec postoji, pa nije potreban.

Shto se tiche misha i tastature, rekao sam vec da M$ to nije sebi mogao da dozvoli, mora da zashtiti svoj OS.

Bane® je napisao(la):
Ne mogu sad da ti objašnjavam. Poenta priče je da PC odavno nije jedina sprava koja može da pusti mp3, divx, da primi/pošalje mail, služi za surf i irc, za šta kompjuter koristi 95% ljudi... Ako ćeš sve to da uradiš sa PS3 + ako će sve to biti lakše, lepše, prijatnije, pa + kad cena plazmi opadne, ko što uskoro treba da opadne, promeniće se i način korišćenja tehnike kod kuće...
prosto ne mogu da verujem šta pričaš. pa ja sam mislio da se opasno zezaš kad si ono rekao, ili da koristih komp samo u shvrhe igranja.

zar si stvarno ubeđen da će mašina:

- koja je potpuno zatvorenog tipa
- kojoj je potreban "potpis" sony-ja za startovanje softvera
- kojoj je potreban strahovito skup SDK za pisanje softvera
- bez hdd-a u svim primercima
- koja nema DVD rezač ...

moći da istera PC iz domova ???

suludo. čak i da 99% ljudi koristi PC za ono što si rekao, tvoja izjava je smešna, da ne kažem glupava.

mislim, svakih 5 godina ista ****** od sony-ja slušam. potpuno ista ******. identično ovo što si rekao čitao sam pre 5 godina za ps2. neki ljudi nikada ne shvate...

a na stranu što si moderator na forumu benchmark. mogu zamisliti vesti sajta ako budeš bio u pravu:
- izašla mem. kartica u žutoj boji
- pušten u prodaju plavi joypad
- zelena konzola samo u preorder-u!
...

driver je napisao(la):
"chak" i "shtavishe" su jedna te ista rech.
by driver ™

driver je napisao(la):
Koliko se ja secam, ti si do juche prichao kako ti Xbox menja PC u vecini stvari i nije problem shto je napushten, uvek cesh imati playere za sve zivo, skidanje sa neta itd ? PS3 ce imati sve osim ozbiljnih softverskih paketa, pa me interesuje kako to nece zameniti PC vishe nego bilo koja konzola do sada.

Ajde budi konzistentan poshto si se vec dosta izvalio shto se tiche PS3 vs X360 na drugom forumu.
kao što sam ti rekao na emulationgalaxy forumu, pamćenje te služi do 2 dana.

ja jesam rekao da je Xbox (1) bolja varijanta od PC za gledanje filmova, da imam linux na xbox-u koji mi služi za skidanje torrent-a noću. (nemoj molim te o torrent-u sada!!!)

ali ni u ludilu nikad nisam rekao da Xbox 1, 360, 720 ...... može i mogu da ZAMENE pc. konzole zbog svoje zatvorene arhitekture, "potpisa", nedostatka rezača ... nikad ne mogu zameniti PC. to su gluposti.

još jedanput. NEKE POSLOVE može bolje da mi odradi Xbox. Tih je za noćne torrent-e, XBMC ima sve žive audio/video kodeke... ali to je 0.1% od svih poslova za koje koristim PC. znači stavi ovo negde na desktop, da me ponovo isto ne pitaš.

driver je napisao(la):
X360 se bori za mesto na trzishtu, ali loshiji hardver, DVD chitach...
pa jedino će ps3 biti "next gen" konzola čiji grafički čip neće moći da melje fiziku, tako da je ps3 inferiorniji od R500. kad stigne Havok FX, neće mi moći raditi na ps3. o edram ni da ne pričam... a dvd je čista prednost.

Sony Entertainment (Pictures i Music) odavno diktiraju koji ce se mediji koristiti. Na svakom filmu cete videti, istina ne velikim slovima kao glavna producentska kuca ali sitnim slovima uvek negde pise Sony Pictures.
Znaci, Sony ako pozeli sutra da povuce DVD i uvede Blue Ray diskove, cutke cemo svi poci do obliznje prodavnice i zameniti svoje DVD playere tim novim Blue Ray playerima, jer nista vise nece izlaziti na DVD-ovima pa samim time nece biti ni potrebe za njima.

Mare je napisao(la):
Zaboravljate jednu stvar, M$ recimo i sada ima tehnicki jacu konzolu od Sonija, za 3 nedelje imace jos jacu, ali da li ce to spreciti ljude da kupe PS2? Iako ce pocetna euforija oboriti prodaju, ne bi me zacudilo da average Joe, tamo negde u martu, birajuci izmedju X360 i PS2, uzme PS2, jednostavno reklame su i dalje svudu i ime je veoma jako, a tehnicke karakteristike su vecini ljudi nepoznate (pogotovo toj kategoriji ljudi, koji i jesu vecinska ciljna grupa).

Average Joe vrlo dobro zna da je Xbox jači od PS2, ali kupuje PS2 zato što isto tako zna da za njega postoji mnogo više igara. Xbox je za casual igrače kojima neće smetati nedostatak naslova pojedinih žanrova. Uzgred, MS je uložio više love u promovisanje Xboxa, nego Sony u PS2.

Neznam ali meni su ipak mozda i iz subjektivnih razloga 3dfx dani bili mnogo bolji od ovih danas. Jednostavno onu dominaciju koju je PC tada imao u vreme v1/v2(sli) danas ni slucajno nema. Tacno je da je PC malo zivnuo posebno u zadnjih par meseci, ali to je i normalno, pa sadasnje konzole su na zalasku i sasvim je logicno da je sada PC najjaci. Slicno je bilo i u vreme izlaska PS2, upravo tada je PC i imao svoje zlatne dane, sa tom razlikom sto je tada u odnosu na ondasnje konzole imao mnogo vece trzisno ucesce.

PC manje više stagnira i nikada ne predstavlja bilo kakvu konkurenciju konzolama...osim kod nas naravno.

3MaJ je napisao(la):

Shta nije jasno ? Ajde prochitaj moj post ponovo i uporedi sa onim shto si ti rekao, da ne kazem "izmislio"...

Mislim da ne treba zaboraviti da ce se u trenutku pojavljivanja PS3 za XB360 na trzistu nalaziti mnogo veci izbor igara. Posjedovao sam i XB i PS2 (PS2 jos uvijek imam) i mogu reci da je XB mnogo jaca konzola. O njemu u negativnom kontekstu pisu najvise ljudi koji nijesu imali prilike da se pozabave sa njim. Najgora stvar bi bila kada bi na trzistu postojao samo jedan ozbiljan proizvodjac konzola jer bi onda on to trziste muzao koliko god bi mogao. Najveca zalost je ta da je Sega Dreamcast bila potucena od Sony PS1 iako je bila bolja u svim segmentima vise puta. Igre sa Segu su bile ljepse i bolje od vecine igrica koje su se pojavile u startu za Sony PS2 iako je bila tehnicki prilicno slabija od njega.

zver je napisao(la):
prosto ne mogu da verujem šta pričaš. pa ja sam mislio da se opasno zezaš kad si ono rekao, ili da koristih komp samo u shvrhe igranja.

zar si stvarno ubeđen da će mašina:

- koja je potpuno zatvorenog tipa

Kakve veze ima ako ima funkcionalan OS ?

- kojoj je potreban "potpis" sony-ja za startovanje softvera

Vidim da homebrew softver na smeshnom PSP koji i nema OS, ima Sonijev potpis ;)

- kojoj je potreban strahovito skup SDK za pisanje softvera

Ovo ce verovatno mnogo uticati na razvoj igara, koshtaju ko mesechna plata jednog programera ;)

- bez hdd-a u svim primercima

Jel su ovo zelje ? :)

- koja nema DVD rezač ...

Verovatno ce i X360 osposobiti da reze na USB, a gde je prepreka na PS3 OSu ?

moći da istera PC iz domova ???

Ne znam za koju grupu ljudi ti prichash, ali prosechni korisnik ce da odigra igru, slusha muziku, gleda filmove, surfuje, i sve ostale mogucnosti su neogranichene.

mislim, svakih 5 godina ista ****** od sony-ja slušam. potpuno ista ******. identično ovo što si rekao čitao sam pre 5 godina za ps2. neki ljudi nikada ne shvate...

A kakva ****** slushamo od Microsofta otkad postoji ? To se zove PR marketing, jer ti prosechnom korisniku morash da se podvuchesh pod kozu, ali je mnogo loshe kada loshiji bolje uspe u tome. Srecom, to sa M$om nikada nije bio sluchaj, jer oni su ko deca, ko ti, negiraju ochigledno, i samo *****ju po konkurenciji osim da gledaju svoje dupe.

a na stranu što si moderator na forumu benchmark. mogu zamisliti vesti sajta ako budeš bio u pravu:
- izašla mem. kartica u žutoj boji
- pušten u prodaju plavi joypad
- zelena konzola samo u preorder-u!

Voleo bih da vidim samo gde moderatori koriste svoj status za ovakvu glupost o kojoj prichash ?

kao što sam ti rekao na emulationgalaxy forumu, pamćenje te služi do 2 dana.

ja jesam rekao da je Xbox (1) bolja varijanta od PC za gledanje filmova, da imam linux na xbox-u koji mi služi za skidanje torrent-a noću. (nemoj molim te o torrent-u sada!!!)

ali ni u ludilu nikad nisam rekao da Xbox 1, 360, 720 ...... može i mogu da ZAMENE pc. konzole zbog svoje zatvorene arhitekture, "potpisa", nedostatka rezača ... nikad ne mogu zameniti PC. to su gluposti.
Ne mogu da zamene PC a Xbox ti je zamenio PC u svemu shto on moze da radi preko igara ? Ja o tome bash i pricham. Sve shto PS3 bude mogao da mi uradi u dnevnoj sobi, necu raditi na PCu, osim ako bash sedim za njim.

još jedanput. NEKE POSLOVE može bolje da mi odradi Xbox. Tih je za noćne torrent-e, XBMC ima sve žive audio/video kodeke... ali to je 0.1% od svih poslova za koje koristim PC. znači stavi ovo negde na desktop, da me ponovo isto ne pitaš.

0.1% svih poslova koje radish ? Pa shta ti radish ? Grafichki dizajn, programiranje, rendering, web dizajn, komponovanje muzike, surf, igranje. Jel to sve radish na poslu ? :D

pa jedino će ps3 biti "next gen" konzola čiji grafički čip neće moći da melje fiziku, tako da je ps3 inferiorniji od R500. kad stigne Havok FX, neće mi moći raditi na ps3. o edram ni da ne pričam...

Ne vredi ni da chuvam ovakve quoteove, jer ti bi od govneta napravio odlichno jelo ;)
Shta cemo sa Cellom ? Shta cemo sa tim shto je nekoliko developera pomenulo kako ce Cell omoguciti nextgen fiziku ? Shta cemo sa tim shto Cell ravnopravno moze da "glumi" GPU ? Dobro nisi rekao, Cell nije dobar u excelu kao P4 na 5Ghz...

a dvd je čista prednost.

CD je onda josh veca prednost ? Neverovatno kako se pravish lud i uporno neshto prichash shto i baba zna da nije tachno. Problemi sa kolichinom podataka potvrdjeni sa vishe strana. Chista logika i poznavanje materije govori da 7Gb (da, 1.8Gb odlazi na zashtite kod X360) jeste dovoljno za prvih godinu dana i kasnije za neke bezvezne igre, ako si ti zadovoljan time, onda je ok. Streaming je neshto shto ce se koristiti u sve vishe igara, za par godina verovatno u svim igrama, jer ce omoguciti igranje cele igre bez ijednog "loading" ekrana kao i danashnje neke igre (pogotovo na PS2). Tako da ce kreativnost i velichinu igara odluchivati samo masha programera i novac koji budu hteli da uloze. Ako se to bude isplatilo, a GTA ili GOW govori da hoce, X360 najbolje igre nece imati ne zato shto ne moze da ih potera, vec zato shto nece moci da stanu na disk.

Sad ti meni kazi koja je to prednost DVDa u odnosu na Bluray ?

Poslednja izmena:
milosd77 je napisao(la):
Mislim da ne treba zaboraviti da ce se u trenutku pojavljivanja PS3 za XB360 na trzistu nalaziti mnogo veci izbor igara. Posjedovao sam i XB i PS2 (PS2 jos uvijek imam) i mogu reci da je XB mnogo jaca konzola. O njemu u negativnom kontekstu pisu najvise ljudi koji nijesu imali prilike da se pozabave sa njim. Najgora stvar bi bila kada bi na trzistu postojao samo jedan ozbiljan proizvodjac konzola jer bi onda on to trziste muzao koliko god bi mogao. Najveca zalost je ta da je Sega Dreamcast bila potucena od Sony PS1 iako je bila bolja u svim segmentima vise puta. Igre sa Segu su bile ljepse i bolje od vecine igrica koje su se pojavile u startu za Sony PS2 iako je bila tehnicki prilicno slabija od njega.

Zashto onda imash josh uvek PS2 a ne Xbox? Kada prestanesh da razmishljash u smeru jak hardver>dobre igre, shvaticesh da snaga nema veze sa zivotom, vec podrshka za taj hardver. Amiga je u svoje vreme bila daleko jachi komp sa daleko boljim OSom, igrama, reshenjima, ali je propala zbog nedostatka podrshke, protiv jeftinih kineskih komponenti nije mogla, a tu je onda uleteo i Microsoft u pravo vreme..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno