Hm, slazem se da su protossi pomalo op zbog razlicitih faktora i kako se oni uklapaju protiv zergova/terrana, ali po meni svaka od 3 rase je napravljena da moze da pobedi bilo koju drugu ako igrac zna sta radi i ne prepusta igru protivniku, vec sam kontrolise situaciju. Takodje mislim da, posto je ipak beta, treba naravno pretpostaviti da je ovo jos faza testiranja (koliko god ona bila bliza release date-u svakim danom) i da finalna verzija zahteva malo podesavanja/tweakinga na svim stranama.
Isto sam bio u situaciji da preko 70% meceva igram protiv protosa i vecinu izgubim zbog slicnih faktora, kao sto su recimo: brzi warp gate rush koji je recimo samo distraction za pravi napad koji se sastojao iz zealota/stalkera/jedno 10tak sentrija i recimo 1-2 colossusa. Ono sto sledi je da me stalno privlacio gde je mogao da stavi tih 10tak shieldova i lagano samo udara iz daljine, i to je prilicno sve sto je mogao da uradi. Pa recimo sa zergom i infestorima koje je znao itekako da koristi pravilno, pa marine rush blizu baze koje nisam na vreme otkrio nego sam na zalost isao na banshee rush, i niz drugih situacija.
Gledajuci replayeve skoro svih partija, kako pobedjenih tako i izgubljenih, uocio sam da su u skoro svim partijama postojali "kriticni" momenti early game koji su uglavnom odredjivali pobednika. Koliko sam samo puta rekao sebi "e da sam bash tad poveo napad i sa cak 4 marinca i jednim marauderom sprecio bi neki vid rusha i najverovatnije pobedio". I jedna stvar koju sam uocio u vezi toga, je da igra nije ni pomalo prastajuca; ako igrac nema svest o kretanju protivnika i njegovoj strategiji kroz vecinu partije nece moci da napravi sopstvenu niti da eventualno predvidi mogucu pretnju. Postoje slucajevi gde su i razlicite mape u korist odredjenom igracu; recimo u mom slucaju gde na metalopolisu imam naviku da pravim rippere i zlostavljam samo tako protivnika ili koristim ghosta sa par marinaca za nuke harass iz medivaca. Uglavnom, mozda i nekom jeste pravedno jednostavno reci: "zasto bih se uopste trudio da sa vecim zalaganjem i na tezi nacin igram protiv protossa kojem je 10 puta lakse zbog prejakog odnosa razlicitih jedinica, zasto jednostavno ne bi ni sam uzeo istog i imao daleko vece sanse za uspeh?" E bash ovakvo razmisljanje vodi ljude od pocetka da igraju sa protossom, ali ja trenutno ne vidim nekakvo resenje.
Jedino sto mi je zao sto kad pogledam top laddere svih ligi uvek je vecina protossa sa mozda 1-2 zerga/terrana, a uopste i u vecini liga je tako (bar moje licno iskustvo). Ako bi se nastavilo istim tokom i u finalnoj verziji tj. samoj igri naravno da bi bilo glupo i tuzno, ali je takav tok stvari i dok sami ljudi koji prave igru ne odluce da to rese, ostaje isto. Svako moze isto tako da navede n primera kroz razlicite igre, a specificno u blizzardovom slucaju ljudi koji su igrali wow/warcraft znaju sta pricam. Samo se nadam da blizzard posle nekog vremena ne predje u ono "da napravimo da svima bude igra laka i mnogo mnogo lepa gde svi pobedjuju da bi tako uzeli mnogo para", posto je to ionako ubilo wow, bar onaj koji sam ja igrao. Jedna stvar je da je to samo igra, ili pobedjujes ili gubis, dok treceg nema. Sad, da li je nekome to zanimljivo ili ne je sasvim druga prica.