Nema potrebe da mi se obracas u mnozini, svakako nikoga ne gadjam lovom time sto sam kupio paket sa jednim (ne-giga-mega-super-destroyer) brodom. Arena Commander mi je zanimljiv, igriv i iako svakako nije sam za sebe vredan para koliko kosta paket, jasno je da to nece biti sve od ove igre. Po onome sto ja vidim i shvatam, a sto je receno milion puta, njihov plan definitivno jeste da smrt boli, e sad koliko tacno treba da boli je filozofsko pitanje i zavisi i od toga koliko je lako zaraditi brod, opremu i ostalo u samoj igri, koliko je taj gubitak smislen, Roberts&co insistiraju da je plan da se zaista oseti, ako kroz nista drugo kroz sistem osiguranja gde neces odmah moci da dobijes nazad brod koji si razlupao, vec sto je vredniji i redji (racunaj ekvivalent high level karakteru u klasicnim MMO-ovima), to ce duze trajati proces dobijanja nazad (nesto za dva sata, nesto za dve nedelje). Mislim da je za zagrisenog igraca tezak "de-buff" u vidu igranja sa krsem od broda narednih nedelju dana, umesto da vozi svoje cudoviste, veci poziv na oprez i veca motivacija nego 5% ili 10% para koje poseduje. Kod slabijih igraca, koje ce biti lako napucavati, ta kazna je manja, jer su u pitanju bazicni, jeftini brodovi koji se relativno brzo zamene, a ko izgubi i to, moze u medjuvremenu da se bavi i necim drugim, bilo to sluzenje na tudjem, vecem brodu u okviru organizacije, FPS igranje (boarding i kradja brodova, na primer) i tome slicno (sto mislim da moze ciniti dobar balans ukoliko budu posveceni tome da ceo sistem izbalansiraju kroz upotrebu). Kako je piratski "zanat" legitiman nacin igre, koji nosi svoje posledice (*******cija sa policijom i tome slicnim u obezbedjenim sistemima, kurcobolja u neobezbedjenim), ne vidim zbog cega ne bi bilo backstabovanja, kradja brodova i izivljavanje nad nejakima koji su bili dovoljne budale da dodju u divljinu u kojoj ne umeju da se odbrane. Upravo suprotna logika od te "plavi su plavi, crveni su crveni".
E sad, sto se mouse & keyboard tematike tice, da, to trenutno jeste problem i za to se zaista puno ljudi buni (ukljucujuci i mene). Sistem sa Size 1, 2, 3 oruzjima i turelama jeste korak u pravom smeru (ako koristis fiksno oruzje mozes da stavis velicinu N, ako koristis gimbal, na tom istom mestu mozes da stavis N-1), potrebno je samo izbalansirati konkretnu razliku u DPS-u izmedju razlicitih nivoa topova i stvar moze biti resena. Ja konkretno nemam nameru da igram sa tastaturom i misem, ispraksovao sam se sa dzojsticima (za sada 2 Saitek Cyborg Evo-a tj. tzv. HOSAS- Hands On Stick And Stick, mozda glavni zamenim za nesto bolje u buducnosti). Trenutno se od verzije do verzije stvari menjaju dosta drasticno (2.0 do 2.6 neprepoznatljivo), sto je i normalno u Alfa fazi igre, tako da se nadam da ce tu postici neki balans u skorije vreme. Tome u prilog ide i skoro (napokon) izlazak tzv. "delta patchera", tj. ukidanje glupog sistema da zbog peglanja jednog buga u fajlu od 3 KB moras da skidas svih 25 GB igre. To bi trebalo da krene sad oko 3.0 i to ce omoguciti da stalno cackaju oko balansa kako do sada nisu mogli.
Skepticizam je zdrav i podrzavam ga, imao sam ga kada sam kupio svoj paket (kraj 2014.), zdravu dozu imam i sada (ako negde prave ****** slobodno cu to reci), ali generalno mi se dopada smer u kojem igra ide. Freelancer je malo drugacija prica, jer tadasnja Robertsova megalomanija je imala daleko slabiju tehnolosku osnovu, daleko manje dostupnih sredstava i vremena (izdavac, pogotovo Microsoft, nece da te ceka da ti dodajes i cackas X godina, oni hoce pare odmah, ne za 10 godina, odmah). Zato su Chirsa i izbacili iz projekta na kraju (Freelancer je dovrsen bez njega, verujem da mu je ta frustracija i dobrim delom uticala na celu pricu uku SC i SQ42). No, cak i tako, Freelancer bi je bio odlicna igra, casual da (i igrao sam misem i tastaturom), ali sasvim na mestu.