Šta je novo?

Stambeni krediti

Pozdrav drugari,
ako ima neko da prati bankarska dešavanja, treba mi savet. Znam da niko ništa ne može sa sigurnošću da tvrdi jer se to ništa ne zna mnogo šire, a ne kod nas u Srbiji, ali...
planiram stambeni kredit u toku naredne godine. Krpim još lovu za učešće, ali tamo negde na proleće bi trebalo da imam potrebnu količinu. Polako počinjem da tražim, gledam, informišem se... Koliko treba da me zabrinjava što od 01.01.2025 više ne važi odluka NBS o ograničavanju kamatnih stopa?
Imate li neki savet oko tipa kredita?
Lično nisam osoba koja voli mnogo da rizikuje pa mi je fiksna kamata interesantnija, ali uvek sam otvoren za možda drugačiji predlog.
Koliko sam pratio ovu temu, savet je uglavnom da se ide od banke do banke i kroz razgovor i umeće pregovaranja pokušati izboksovati što je bolje uslove.

Uglavnom svaka sugestija je dobrodošla jer nisam u životu nikada dizao nikakav kredit.

Moj predlog je da prvo dobiješ ponude preko Kredium ekipe - meni su sredili prilično povoljne uslove.
Drugo, prestaje trenutno važenje kamata ali je u toku izrada novog zakona - tu se očekuje da će kamate biti fiksirane na maksimalno 5%.

Vidi ovako: ukoliko uzimas neku vrstu kredita to znaci win-win situaciju za banku. Banka ce na osnovu roka otplate uzeti kamatu koja nominalno varira od broja godina i kamatne stope.
Kalkulacija na 360 meseci za kredit od 100.000 eura bez ucesca je da ces ti banci, bez ostalih provizija dati 93 255.78 eura kamate ukoliko ne bude doslo do promena (snizavanja kamatne stope).
Racunaj da za ovaj novac trenutno mozes kupiti recimo 50 kvadrata po 2.000 eura i kada budes isplatio stan ce te kostati 193.255,78 eura, tj skoro 4.000 po kvadratu.
Pored toga imas jos i troskove mesecne odrzavanja racuna, meni je bilo 2.5 eura, dok nisam isplatio, pa racunaj jos 900 eura samo za tu sinticu i jos nekih dodatnih stvari kojih bas i ne zelim da se setim.

Kada od banke dobijes anuitetni plan za primerni kredit na recimo 30 godina, uz ratu od 537 eura mesecno citavog perioda otplate, banka taj iznos deli tako da na samom pocetku placas izuzetno visok deo kamate, uz minoran procenat glavnice. Razlog lezi u tome sto banka zeli da sto vise u samom startu naplati kamate, jer moze doci do situacije da se nenadano dodje do para i da se isplati deo ili citav kredit, a to bankama ne odgovara, vec zele da parazitiraju na klijentima.

Kako vreme prolazi sve je vece ucesce glavnice i sve manje ucesce kamate u iznosu rate.

Savet je, naravno ako je neko u mogucnosti, da se da sto vece ucesce i da se spusti broj godina za otplatu.
Kako to izgleda u praksi: 100.000 eura na 120 meseci, mesecna rata 1060 eura a ukupna vrednost kamate 27.278 eura.

Ovo je moje skromno misljenje koje je bazirano na mom licnom primeru. Uspeo sam da uspesno isplatim stan za 11 godina uz nekih oko 18.000 eura troskova kamate za citav period otplate i uz odricanje od svih nerealnih luksuza, dok se to nije zavrsilo... Prakticno sam 10 godina placao duplu ratu kako bih sto pre optlatio citav dug.
U momentu kada je euribor skocio sa -0,53 na 0,24, pokupio sam novac iz svih stekova, nesto pozajmio i zavrsio sa bankama.

Problem kod dugorocnog kredita, ako ga uzmes sa 30 godina, tek pred penziju imas neke dodatne novce na koje ces moci da racunas... A zivot je samo jedan...
I sa 30 i sa 10 godina si isto toliko podstanar u bancinom stanu, koji ce biti tvoj pod uslovom da isplatis sve do zadnje rate...

Sve to tačno što si napisao i u pravu si za sve.
Jedino je mali problem u tome što neko uzima kredit upravo zato što nema novca da isplati sve ili dobar deo u cugu, pa mu je pozajmica jedini način da reši stambeno pitanje.
Meni je npr. ostalo oko 17.000 glavnice i gledam da čim namaknem pare krešem dug koliko god mogu, da ne čekam 2032. i kraj isplate, nego da to rešim u narednih par godina.

Ne dižem ja kredit jer imam viška para pa ne znam gde da ih uložim :)
Imam 40+, već mi je uveliko kasno da podižem stambeni kredit, ali ako to ne uradim sad, ostajem skoro sigurno doživotno podstanar, a to bih baš voleo da izbegnem.

Mene interesuje da li bi bilo pametno uzeti npr kombinovani stambeni kredit sa promenom kamate na svake 3 godine, pa ga podići na veći broj godina da bih dobio u startu manju ratu, a vremenom skupljao lovu koliko se može i na godišnjem nivou vraćao više nego što je predviđeno. Naravno cilj je kraju dobiti što manje godina za otplatu.

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari,
ako ima neko da prati bankarska dešavanja, treba mi savet. Znam da niko ništa ne može sa sigurnošću da tvrdi jer se to ništa ne zna mnogo šire, a ne kod nas u Srbiji, ali...
planiram stambeni kredit u toku naredne godine. Krpim još lovu za učešće, ali tamo negde na proleće bi trebalo da imam potrebnu količinu. Polako počinjem da tražim, gledam, informišem se... Koliko treba da me zabrinjava što od 01.01.2025 više ne važi odluka NBS o ograničavanju kamatnih stopa?
Imate li neki savet oko tipa kredita?
Lično nisam osoba koja voli mnogo da rizikuje pa mi je fiksna kamata interesantnija, ali uvek sam otvoren za možda drugačiji predlog.
Koliko sam pratio ovu temu, savet je uglavnom da se ide od banke do banke i kroz razgovor i umeće pregovaranja pokušati izboksovati što je bolje uslove.

Uglavnom svaka sugestija je dobrodošla jer nisam u životu nikada dizao nikakav kredit.

Za početak, počni da se raspituješ u svakoj banci da li ndue fiksne kamatne stope za stambeni kredit i pod kojim uslovima.

Pitanje za nekog ko je uzimao novu nekretninu kao prvu. Koliko realno traje procedura povracaja PDV-a ?

Ja sam bas davno uzimao, ali secam se da je bilo brzo, do mesec dana max. Ali to je bilo pre 13god, moguce da se nesto promenilo :/

Zavisi od grada do grada, NS 2 do 3 meseca skoro kolega a kum u Smederevu vala 4 meseca i jos nista.
Beograd 6 meseci prosek sto ja cujem

Ne dižem ja kredit jer imam viška para pa ne znam gde da ih uložim :)
Imam 40+, već mi je uveliko kasno da podižem stambeni kredit, ali ako to ne uradim sad, ostajem skoro sigurno doživotno podstanar, a to bih baš voleo da izbegnem.

Mene interesuje da li bi bilo pametno uzeti npr kombinovani stambeni kredit sa promenom kamate na svake 3 godine, pa ga podići na veći broj godina da bih dobio u startu manju ratu, a vremenom skupljao lovu koliko se može i na godišnjem nivou vraćao više nego što je predviđeno. Naravno cilj je kraju dobiti što manje godina za otplatu.
Zavisi od tvoje procene kako će u narednih xx godina da se kreće EURIBOR, zato što su stambeni krediti vezani za njega.
Takođe, otplata dela glavnice ima smisla u prvoj polovini ukupnog vremena otplate, jer je tada udeo kamate u ukupnoj rati procentualno najveći, a već na polovini vremena otplate si već vratio skoro komplet kamatu, pa banku boli uvo da li ćeš kasnije da im vratiš glavnicu, oni su uzeli ono što su planirali.
I na kraju, pogledaj malo i kako se kreću kamate i uslovi koje daju banke po svetu, pa uporedi sa ovim što se daje kod nas.

Kad sve ovo pretreseš i ustanoviš koji su ti lični potencijali za kredit, moćićeš i da odlučiš koji kredit da uzmeš.
Na kraju, podržavam tvoju odluku da uzmeš kredit i ne bacaš pare na kiriju, platićeš banci naravno, ali manje nego da svaki mesec izdvajaš stanodavcu, a na kraju nemaš ništa.

Drugo, prestaje trenutno važenje kamata ali je u toku izrada novog zakona - tu se očekuje da će kamate biti fiksirane na maksimalno 5%.
Da li imas info hoce li se novo ogranicenje odnositi i na fiksnu i na promenljivu kamatu? Takodje, da li ce se odnositi samo za nove korisnike stambenih kredita ili ce zakaciti i one koji kredit uveliko otplacuju? Konkretno ja sam uzeo stambeni u OTP-u par meseci pre trenutnog ogranicenja NBS-a i s obzirom da mi je prve 3 god fiksna kamata, nisam bio zakacen ogranicenjem NBS-a nazalost.

Koliko sam čuo, neprovereno, utiče na sve korisnike kredita - i nove i stare. S tim što ostaje da se vidi u kojoj meri utiče na koga.

Ja sam čuo da utiče na stare i nove kredite, ali samo na one uzete sa varijabilnom kamatnom stopom.

Pretpostavljam i ja da je tako, sto znaci da svi oni koji su uzeli kombinovanu, recimo u OTP-u nece videti nikakvo ogranicenje :)

Ko je uzeo fixnu, kao npr. ja, sigurno mu se neće ništa menjati.
Za kombinovanu nisam siguran, to bi trebali da preciziraju, kako ne bi bilo različitih tumačenja.

Jel uzeo neko skoro stambeni u intesi, zanime me koliko traje preocedura od kad im se odnese dokumentacija do toga da odobre

@dukas
samo mi reci, jel si prosle srede vec imao odredjenog procenitelja ili sve ukupno sa njim za 7 dana odobrili ?

e to me zanimalo, hvala puno na infomraicjama i nek ti je sa srecom! :)
Samo mi reci koliko si dugo cekao na procentielja da dodje i posle da dostavi banci procenu

Poslednja izmena:
Da li je mozda neko bio u slicnoj situaciji (ni zena ni ja nemamo pravo na otpis PDV/poreza). Da li u tom slucaju moze jedno od maloletne dece da se racuna sa full otpisom?

Ne, na prvom mestu vlasnik stana je taj koji trazi povracaj PDV-a a maloletno dete ne moze da kupi stan.

Povracaj PDV-a imas u varijanti Ti kao kupac za 40km2 + 15% za svakog clana porodice, zena, dete ..

Tipa ako je stan 80km2 Ako vam je prva nekretnina imas povracaj za 40km2 , + 15 za zenu i 15za dete. = 70km2 za ostalih 10km2 placas porez

Ko je uzeo fixnu, kao npr. ja, sigurno mu se neće ništa menjati.
Za kombinovanu nisam siguran, to bi trebali da preciziraju, kako ne bi bilo različitih tumačenja.
sta u principu to znaci, da ne znas na kraju koliko ces platiti, kao sto je bilo sa aferom svajcarci?

Nikad ne znas kolika ce biti kamata ako nisi uzeo fixnu sve vreme (a i tada samo ako racunas u evrima a ne u dinarima), zar ne?

Da li neko misli da je NBS ovo uradila iz finansijskih razloga i da se banke bune? Ne, uradjeno je da se umiri veliki broj ljudi, ali banke su znale da kamata nece ici preko svejedno. Sta vise ko je uzeo fixnu skoro verovatno ce gore proci na 5g.
Tek na >20g se obicno to izjednaci i maltene dodje na isto.

^koliko sam ja mogo da ispratim ovo je istina, u mislu variranje varijabilne gore dole ali na duzi peorod 20-30godina dodjes manje vise isto koliko si para na kraju dao banci ali mnogima pa i meni licno mnogo vise znaci ta stabilnost da znam tacno koliko para treba da dam sledeceg meseca i za godinu dana. A ovo kad ti rata skoci sa 400 na 600e pa padne na onda padne na 350 pa se vrati na 400 previse stresno. Za taj tip stresa se dobrovoljno prijalvjujem samo za kritpo :D

Elem pitanje, jel se dobija uvid u dokumenta procenitelja tj njegovu procenu ili to strogo ostaje banci?

Vrh Dno