Šta je novo?

Stambeni krediti

Pozdrav svima,
Da li neko mozda ima iskustva sa kupovinom stana od supruge/supruga? Naime, moja supruga poseduje stan koji je bio u njenom vlasnistvu i pre sklapanja braka. Moje pitanje je da li je moguce dobiti stambeni kredit od neke banke za nekretninu koja se nalazi u vlasnistvu supruznika? Unapred hvala!

Nema razloga da ne može, ako je vlasništvo 1/1, mora samo da bude uknjižen i da nema teret hipoteke.

Mnogo su to radili u prošlosti kao način da obezbede povoljnu likvidnost za porodične poslove. Mislim da banke odavno ne prihvataju da odobre takve kreditne zahteve.

Onda prvo razvod...

Mnogo su to radili u prošlosti kao način da obezbede povoljnu likvidnost za porodične poslove. Mislim da banke odavno ne prihvataju da odobre takve kreditne zahteve.
Vidiš, uopšte nisam razmišljao na taj način, ali definitivno ima logike.
Izgleda da moram da promenim način razmišljanja.
Po toj logici, kada bih ja sad hteo kao preduzetnik da podignem kredit i otkupim pola stana od sina, sigurno ga ne bih dobio.

Opet ni reci o korisnicima koji imaju kombinovan nacin otplate kredita.

Kakve veze ima kombinovani princip kamatne stope? Koju god kombinaciju banka da ti da, ne može preko 5%. Ne razumem šta tu nije jasno?

Predlog je konfuzan i nejasan.

1. “Predviđeno je da primena novog propisa krene od 1. jula 2025. godine, ali će se odredbe koje se odnose na ograničavanje kamatnih stopa primenjivati već od 1. januara 2025.”

Šta ovo znači za korisnika kredita? Kad startuje primena, u januaru ili u julu?

2. “Do 31. decembra 2025. godine promenljiva kamatna stopa kod ugovora o stambenom kreditu ne može se primeniti, odnosno fiksna kamatna stopa kod ugovora o stambenom kreditu ne može se ugovoriti u vrednosti većoj od pet odsto“

Kako se za promenljivu primenjuje, a za fiksnu ugovara? Valjda je i za jedne i za druge ugovorena, jer se potpisuje ugovor, samo je za prve na jedan način definisana, a za druge na drugi.

3. “U obrazloženju zakona se navodi i da je propisano da se korisnicima postojećih stambenih kredita sa promenljivom stopom dostavi ili učini dostupnim obaveštenje o kamatnoj stopi od pet odsto sa novim planom otplate pre dospeća rate po toj stopi.”

A korisnici sa fiksnom kamatnom stopom?

Moze se da uputi pitanje NBSu direktno da odgovore tj. pojasne predlog.

Uzeh i ja stambeni kredit za stan sa 10 godina rokom otplate i 3,39% nominalnom kamatnom stopom. Ličnu ušteđevinu sam koristio kao učešće pa renoviranje i opremanje neće biti tako brzo kao sa manjim učešćem, većom kamatom i dužim rokom otplate. Da sam još čekao, pitanje je da li bi bolje prošao. FYI, živim u RS-BiH.

Vi imate manje kamate.

Uzeh i ja stambeni kredit za stan sa 10 godina rokom otplate i 3,39% nominalnom kamatnom stopom. Ličnu ušteđevinu sam koristio kao učešće pa renoviranje i opremanje neće biti tako brzo kao sa manjim učešćem, većom kamatom i dužim rokom otplate. Da sam još čekao, pitanje je da li bi bolje prošao. FYI, živim u RS-BiH.
Lepu kamatu imate, minumum 1.5% manje od najniže u Srbiji, bravo za vas, ovde je sve skuplje nego svuda u regionu.

Lepu kamatu imate, minumum 1.5% manje od najniže u Srbiji, bravo za vas, ovde je sve skuplje nego svuda u regionu.

Ja sam samo iskoristio ponudu koju je jedna banka nudila. Ja sam prvenstveno tražio fiksnu kamatnu spotu, a u banci u kojoj sam donedavno primao platu na tekući je nudila fiksnu od 4,9% za prvih pet godina, a nakon toga je bilo 4,9%+EURIBOR.

Sta tebi nije jasno? Nisu spomenuti korisnici koji vec otplacuju kredit po kombinovanom pristupu.
Meni nije jasno kako tebi nije jasna najprostija moguća stvar??

Ako si potpisao kombinovanu, svejedno ako ti rezultat kombinovane, fiksne, promenljive, zamenljive ili šta god, bude veći od 5%, banka NE MOŽE da ti naplati preko 5%. Apsolutno nije bitno kakav ugovor s bankom imaš. Nema potrebe bilo ko da te posebno pomene kada su ista pravila za sve.

Meni nije jasno kako tebi nije jasna najprostija moguća stvar??

Ako si potpisao kombinovanu, svejedno ako ti rezultat kombinovane, fiksne, promenljive, zamenljive ili šta god, bude veći od 5%, banka NE MOŽE da ti naplati preko 5%. Apsolutno nije bitno kakav ugovor s bankom imaš. Nema potrebe bilo ko da te posebno pomene kada su ista pravila za sve.
Evo vidis da ti nije jasno i prosipas pogresne informacije. Prethodno ogranicenje se nije odnosilo na korisnike sa kombinovanom kamatom, a to smo saznali onog trenutka kada je samo ogranicenje i pocelo. Isto kao i sada, nigde nije bilo navedeno konkretno nista.

Pa ajde objasni mi. Koliku kamatnu stopu si potpisao i koliku plaćaš sad? Nije mi jasno kako zakon o ograničenju kamatnih stopa može da bude selektovan. To ti je osnov za tužbu.

Postovani, potrebna mi je pomoc, tacnije kinsultacija oko sutuacije. Naime, treba da apliciramo za stambeni kredit, ali je u pitanju nova firma, koja trenutno posluje nekih 9 meseci, sa redovnim primanjima.
Pitanje je, pored provere kredirnog biroa,i zarade, da li bi banka u ovom slucaju pravila problem sto je firma relativno,, novija,,
Tacnije, konkurisali bi u intesi gde godinama postoje racuni sa urednim primanjima.

Pa ajde objasni mi. Koliku kamatnu stopu si potpisao i koliku plaćaš sad? Nije mi jasno kako zakon o ograničenju kamatnih stopa može da bude selektovan. To ti je osnov za tužbu.
Fiksna 6.25 prve 3 godine pre godinu i po dana potpisano, nakon toga biram da li cu novu fiksnu koju ce mi proracunati par dana ranije ili promenljivu koja je unapred dogovorena 3.25+6m euribor. Nema nigde pomenuto da postoji ogranicenje za ovakve primere, zato i kazem da smo opet izostavljeni.

I naplaćuju ti 6.25? Čudno.. po meni imaš osnov za tužbu. Ti sa bankom na 3 godine pregovaraš kamatu, i svake godine kada padne dogovor banka mora da ispoštuje zakon u tom momentu. Ako tog momenta kamata bude na 5% maksimum, ne bi smeli da ti naplate više. Oni sad trenutno ne smeju da ti naplate 6.25 već maksimum 5.03, koliko je trenutno po zakonu za tebe. Stvarno ne razumem kako su te uvrnuli, ali ja bih išao kod advokata..

Prethodno ogranicenje NBS-a za fiksne kamate na 5.03% je vazilo samo za korisnike koji su potpisali ugovore nakon stupanja na snagu ogranicenja, svi oni koji su uzeli fiksnu vecu od 5.03% pre ogranicenja, nije im smanjena. Nekom logikom isto to vazi i za one sa kombinovanom, samo sto nigde nije izricito navedeno.

Bolesno. Al dobro, ti faktički sklapaš novi ugovor tako da valjda važi i za tebe. U suprotnom, odmah u drugu banku da refinansiraš kredit. Košta te opet upis hipoteke itd, ali makar smanjiš kamatu.. trenutno daju 4.99 fiksnu, tako da možeš to da ciljaš

Postovani, potrebna mi je pomoc, tacnije kinsultacija oko sutuacije. Naime, treba da apliciramo za stambeni kredit, ali je u pitanju nova firma, koja trenutno posluje nekih 9 meseci, sa redovnim primanjima.
Pitanje je, pored provere kredirnog biroa,i zarade, da li bi banka u ovom slucaju pravila problem sto je firma relativno,, novija,,
Tacnije, konkurisali bi u intesi gde godinama postoje racuni sa urednim primanjima.
Velike su šanse da bude odbijeno.

U momentu kada sam ja uzimao stambeni kredit, to je bila 2020. odmah posle lokdauna - tada sam radio u Woltu i bankarka mi je rekla da risk verovatno neće odobriti kredit jer tada nismo imali dva završna računa.

Na kraju sam ipak dobio kredit, i kako mi je prenela - posle buma koji je nastao sa dostavom hrane, procena je bila da je bezbedno dati kredit, iako nisu ispoštovani svi zahtevi.

Bolesno. Al dobro, ti faktički sklapaš novi ugovor tako da valjda važi i za tebe. U suprotnom, odmah u drugu banku da refinansiraš kredit. Košta te opet upis hipoteke itd, ali makar smanjiš kamatu.. trenutno daju 4.99 fiksnu, tako da možeš to da ciljaš
Sacekacu 1. januar, pa cemo videti sta ce biti. U svakom slucaju mi refinansiranje ne gine, bez obzira na ponovne troskove.

Neki osnovni parametri za firmu koji se gledaju je da postoji bar dve godine, da ima promet od bar 10.000.000 dinara i da posluje sa profitom. Kao i u slučaju Wolt-a izuzeci su mogući. A moguće je i da su se neki od ovih uslova promenili od kada sam poslednji put dobio informaciju.

Niko ne ocekuje da ce EURIBOR ici navise (ili bolje reci dovoljno navise) da kamate odu preko 5%.
Cela uredba/propis je tu iskljucivo da umiri gro naroda.

Bicu zacudjen da i jedna osoba bude mogla da iskoristi i umanji kamatu na 5% (ako iko sada placa preko 5% uopste..)

Uglavnom svi koji su uzeli stambeni kredit, sa fiksnom kamatom ili kombinovanim nacinom otplate gde je prvih x godina fiksna kamata, par meseci pre prethodnog ogranicenja NBS-a, imaju preko 5%.

Mene kači malo…pošto mi je refinansirani kredit sa fixnom 5,2%, uzet 2021.

Поздрав, друштво, јел може неко да ми каже која је најповољнија варијанта кредита за замену столарије у стану? Фали ми једно 2000 до 3000. Нисам запослен за стално, ако је то битно.
Имам рачун у Интези.

Nazad
Vrh Dno