Šta je novo?

Stambeni krediti

I ne mogu da uzmu zaradu koju su planirali kroz kamatu, samo namiruju dotadašnje troškove.

Zavisi.
Ja da sada nemam da vraćam kredit i da stan mora da ide na doboš, banka bi zaradila ohoho, taman da ga prodaje ispod svakog finansijskog rezona.
Jer em je stan kupljen kad je kvadrat bio 2x jeftiniji, em je glavnica otplaćena 4/5.

Ne.. sve preko njihovog dela koja treba da otplatis, a dobije se na dobosu, bi isao tebi.
Njih to ne zanima.. to je toliko cimanje da ga nece gledati kao zaradu sem zvanicno.

Mozda banke koje znaju da stan mogu da utope nekome jeftino i to im je fora.
Inace ne zele da idu na dobos i prodaju stanove da bi namirili hipoteku. Kamata je sigurna stvar - prodaja nepokretnosti nije, i ima velike troskove.
Sustina je da ne bi bili u minusu. To da im je cimanje je tacno, pa je to i razlog zasto proveravaju to sa kladionicama.
Ne zele takve klijente zbog potencijalnog cimanja (prodaje stana i posle toga ta sredstva moraju plasirati kroz drugi kredit da bi ostvarili planiranu zaradu), a ne zbog rizika da nece biti namireni.
Idealna musterija je neko ko ima stabilan posao i zaradjuje taman toliko da otplati ratu i da mu ostane dovoljno novca za normalan zivot (plus neki bafer za slucaj variranja kamate). Nije dobro ni kada klijent previse zaradjuje pa prevremeno otplati kredit za 4-5 godina. Ti su im posle kockara verovatno najomrazenija grupa.

Ne smetaju im ni oni. Sada mogu 1% da naplate za to, a taj novac banke ne zajme na 30 godina, kao sam kredit, nego na mnogo kraci period, zato je 6M EURIBOR. Banke ce vratiti pozajmljeno i mirne su ili plasierari na REPO drugoj banci.
Sta vise ti klijenti ce uzeti novi kredit za novi stan cesto :)

To su dovoljno dobri klijenti gde banka nema rizik i cimanje, papirologiju kao za dobos - sve je automatizovano. Kockari - skroz drugo.

Forumaši, pozdrav za sve. Molim za pomoć. Naime, treba da podnesem zahtev za stambeni u Otp-u. Ono što me brine je što sam pre nekih godinu i po, dve imao tipa jednom do 2x mesečno uplate prema Mozzart kladionici u visini od 1000-2000 dinara. Nikakva dugovanja nikad nisam imao, tekući gde god da sam imao čisti. Da li neko može da mi kaze koliko daleko ide banka u češljanu transakcija po računu? Hvala unapred na odgovorima.

Postoji sansa da budes odbijen zbog toga. Da li ces, to niko ne zna.

Postoji sansa da budes odbijen zbog toga. Da li ces, to niko ne zna.
Hvala na odgovoru. Ovo se dešavalo par puta dok sam imao račun u drugoj banci. Ja koliko kontam Kreditni biro gleda anomalije u smislu neispunjavanja obaveza( kašnjenje u otplati kredita, nedozvoljeni minus itd), a banka proverava promet po računu u poslednjih 6 meseci.

Nemam ja iskustva licnog s time niti previse informacija, samo znam da su ljudi spominjali na Redditu a mislim i ovde da su ih banke odbijali za slicno (vezano za kladionice).

Hvala na odgovoru. Ovo se dešavalo par puta dok sam imao račun u drugoj banci. Ja koliko kontam Kreditni biro gleda anomalije u smislu neispunjavanja obaveza( kašnjenje u otplati kredita, nedozvoljeni minus itd), a banka proverava promet po računu u poslednjih 6 meseci.
Prijateljica mi radi credit risk u jednoj banci, pa hajde da pojasnim kako ona to radi.
Kada dođeš u banku u kojoj si rezident (primaš kod njih platu) i podneseš zahtev za stambeni kredit, prvo što će banka da uradi, to je da će da pročešlja istoriju tvojih transakcija u poslednjih 6 meseci, a to pod uslovom da si njihov "stari" klijent - 1+ godina. Ako si prešao u banku i za mesec dva ti dunulo da od njih tražiš stambeni kredit, provera je rigoroznija, a ide se i do toga da se od bivše banke traži istorija transakcija 1 godinu unazad - ovo nije pravilo, ne radi se po defaultu, samo kada bankar "namiriše" pokušaj da im se uvali high risk klijent.
Ti konkretno, ako si kod banke bar poslednjih 1+ godina, male su šanse da će da trkeljišu transakcije iz bivše banke, pogotovo ako si po svim ostalim kriterijumima "poželjan" klijent, tj. bankar ne vidi neku anomaliju i uklapaš se u ono što oni traže.
Takođe, bankari "vole" klijente čiji cash flow ima neku ustaljenu dinamiku, bez nekih velikih oscilacija, pa da izgleda kao EKG zapis.
Jednostavno je, banka hoće da maksimizuje profit, ali da minimizuje rizik, pa se zato i pravi risk profil potencijalnog klijenta, pre nego što mu se da prva ponuda za kredit.
Takođe, ako si low risk klijent, imaš stabilan i nerizičan posao, dobru zaradu koja leže redovno na račun, tvoj startni potencijal da uđeš u cenjakanje sa bankom je odličan, što treba maksimalno iskoristiti. Ne pristaješ na prvu ponudu po sistemu "uzmi ili ostavi", već se malo potrudiš, pa obiđeš još nekoliko banaka i od njih uzmeš ponude, pa sa tim pregovaraš sa matičnom bankom. Na kraju, uvek možeš da pređeš i u neku drugu banku ako dobiješ bolje uslove, a ako ti je zarada par hiljadarki konvertibilnih, veruj mi, potrudiće se da te privuku.

Zaboravih...Naravno, proverava se i kreditni biro, to se radi po defaultu za svaku pozajmicu od banke koja se planira.

Jasno. Koliko ja razumem KB izbacuje te podatke da li si nekad "crveneo" po osnovu nekog dugovanja, ne izbacuje promet po računu, tome služi banka. Hipotetički, mogao bi da iskočim ukoliko izvade promet od pre 18 meseci ili 2 god.

Vidi, šta njima tačno iskače, ne znam.
Koliko sam shvatio nju, kreditni biro služi da banka vidi kome i koliko duguješ i kad treba to što duguješ da vratiš, da znaju koliko mogu da ti odobre, a da te ne zakolju, jer ni njima to nije u interesu.
Tu se nalazi bukvalno sve što duguješ, svi mogući krediti, dozvoljena pozajmica po tekućem računu, kreditne kartice…sve što u datom trenutku imaš kao opterećenje.
I da, vidi se da li si bio dobar đak i uredno vraćao to što ti je bilo pozajmljeno.
Na osnovu toga i drugih parametara računaju tvoj risk profil i na osnovu njega će ti odobriti ili ne kredit.
Takođe, na osnovu istorije iz kreditnog biroa imaćeš manji ili veći kapacitet (ili nikakav) da se cenjkaš sa bankom.

Banke vise vole rizične klijente, nego stabilne. Kolegu odbili za keš kredit jer nikada nikome nije dugovao. Posao na neodredjeno i solidna plata.
Banka najviše zaradi kada kredit proglasi za dospeo, glavnici pripise dotadasnju ugovorenu kamatu, pa na tako uvećanu glavnicu obračunava zakonsku zateznu kamatu, koja je veća od ugovorene.

Banke vise vole rizične klijente, nego stabilne. Kolegu odbili za keš kredit jer nikada nikome nije dugovao. Posao na neodredjeno i solidna plata.
Banka najviše zaradi kada kredit proglasi za dospeo, glavnici pripise dotadasnju ugovorenu kamatu, pa na tako uvećanu glavnicu obračunava zakonsku zateznu kamatu, koja je veća od ugovorene.

To kod stambenih kredita ne važi sigurno.

Nisam baš siguran da banke više vole riziko klijente, pre bih rekao da njih vole kockarnice i kladionice, ali okay, ako ti tako misliš.

Možda čovek preteruje ali po mojim informacijama čista istorija po pitanju prethodnih dugovanja je "jača" nego kada nema nikakve kreditne istorije.

Naravno da je čista istorija jača nego kad banka nema nikakav podatak, ali se ne odbijaju tek tako ljudi koji nikad nisu uzeli nijedan kredit u životu.
Ja npr. nikad nisam imao nikakav kredit do pre par godina, a u banci su me tada non-stop smarali za dozvoljenu pozajmicu (nudili mi 5 plata dozvoljen minus) i keš kredite, u jednom trenutku sam popizdeo i zvao šeficu poslovnice da njoj objasnim da mi ne treba nijedan dodatni “proizvod” banke.

Da li je neko uzimao stambeni kredit na dokupljivanje polovine stana ?
Naime, vlasnik sam polovine stana od 58m2, nismo suvlasnik i ja uspeli da se dogovorimo i ja sam dao da se licitira (to traje već sedmu godinu). Nazire se kraj golgoti i očekujem u toku ove ili sledeće godine licitaciju. Ako izlicitiram cenu koja mi odgovara za tu polovinu, nameravan da uzmem stambeni kredit. Stan je apsolutno čist za upotrebnom dozvolom. Obišao sam par banaka, pojma nemaju da li može, u jednoj banci su mi rekli da može, da donesem posedovni list da potvrde da li mogu da dobijem kredit.
Da li je neko imao takvo iskustvo ?

Doneseš dokaz da si vlasnik idealne polovine, ne bi trebali da prave problem za kredit.
Veći problem bi mogao da bude tajming, jer pre završetka licitacije ne možeš da dobiješ novac za kredit, jer se ne zna ni cifra, a kada se završi licitacija imaš relativno kratko vreme da isplatiš prodavca u celosti.

Ako možeš da završiš celu proceduru za 30 dana, ne vidim zašto ne bi bilo moguće. Za banku je to zicer, ako su papiri okay, jer će ti staviti ceo stan pod hipoteku, a uzimaš kredit za 1/2.
Ja bih na tvom mestu našao insajdera iz neke banke, koji je na relativno značajnoj poziciji, sa kojim bi se posavetao oko ovoga, pa ako čovek kaže da je izvodljivo, ako je ponuda iole okay, izabrao bih tu banku, a on da bude neki garant da će na kraju taj kredit biti odobren.
Ali stvarno ne vidim da bi ovo moglo da bude rizična investicija.

Intesa je dosta brza sa odobravanje kredita, ako je sve čisto oko 2 nedelje od podnošenja zahteva.

Da li je neko uzimao stambeni kredit na dokupljivanje polovine stana ?
Naime, vlasnik sam polovine stana od 58m2, nismo suvlasnik i ja uspeli da se dogovorimo i ja sam dao da se licitira (to traje već sedmu godinu). Nazire se kraj golgoti i očekujem u toku ove ili sledeće godine licitaciju. Ako izlicitiram cenu koja mi odgovara za tu polovinu, nameravan da uzmem stambeni kredit. Stan je apsolutno čist za upotrebnom dozvolom. Obišao sam par banaka, pojma nemaju da li može, u jednoj banci su mi rekli da može, da donesem posedovni list da potvrde da li mogu da dobijem kredit.
Da li je neko imao takvo iskustvo ?
Drugar je uradio bas to pre 10ak godina, i nije bilo problema. Doduse, nije bilo licitacije, vec je kupio direkt od drugog vlasnika, ali banka nije pravila problem.

Koja je bila banka u pitanju, ako ne sme ovde onda na pp ako nije problem 🙂

Inteza.
Najbolje da se raspitas direktnokod savetnikaz pa da vidis sledece korake. Iz licnog iskustva inteza je bila najekspeditivnija po pitanju papirologije.

Nazad
Vrh Dno