Šta je novo?

Stambeni krediti

Ja sam trazio takav kredit na tu foru za obnovu kuce i pojedine banke imaju to, ali najveci problem je tu sto dobar deo kredita moras da pravdas (racuni itd), sto je meni jako lose jer vecina majstora radi na crno, do duse ne znam za stolariju, ali za sve ostalo u mom kraju sve skoro na crno, a dobar deo radova bi ja sam radio, samo bi mi materijal trebao, drugi problem je sto ne moze manje od 10.000e da se digne bar kad sam se ja raspitivao. Sve ispod te prebace na kes kredit.

Ne znam za kredit, ali imaš subvencije grada do 50% čini mi se, izguglaj

Edit: sumnjam da će neko dati kredit ako nisi zaposlen za stalno, eventualno koliko ti traje ugovor

Raiffeisen mi je poslao standardan mejl sa usklađenim kamatnim stopama za januar-mart bez primene nove mere ograničavanja, ona još nije izglasana? Pitam jer sam u jednoj temi video da je nekome Eurobanka poslala usklađene iznose poštujući tu novu odluku

slika-1-1.png

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom polugodištu 2024. godine samo 8% svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za jedan procentni poen više u poređenju sa prvim polugodištem 2023. godine.
Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom polugodištu 2024. godine 20% stanova u Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 2% više u poređenju sa prvim polugodištem 2023. godine.
Što znači da je 80 odsto kupljenih stanova u Srbiji u prvom polugodištu plaćeno kešom.

Šta podrazumevaju pod "mladi" ? :)

Poslednja izmena:
Cena kvadrata je nenormalno visoka, tako ni da niže učešće nije rešenje. Šta više, što je manje učešće, rata je veća.
Došli crni dani za mlade ljude i mlade bračne parove.

Jeste rešenje za onog ko "nema vremena", odnosno u trenutku kada nailazi prilika da kupi željenu nekretninu - nema za minimalno učešće. Možda taj može i da podnese uvećanu ratu, ali mu je prepreka ta da, u tim odsutnim trenucima kada je željena nekretnina dostupna za datu cenu - nema za to učešće i treba mu, šta znam, 2, 3, 5 godine štednje da ga sakupi. Tu dolazi ovo smanjeno minimalno učešće.

Inače, uvek može da se nadje bankar s kojim se dogovori i 30, 50, pa i 90% učešća, ako imaš toliko...

Slažem se da je cena kvadrata visoka, mada je uočljivije u Beogradu

Pitanjce iz srodne tematike... zna li neko koja sifra placanja ide kad se placa porez na prenos aposlutnih prava?

Ako placas sa licnog racuna: 289.

Hm, nasao i ovo:

Šifra plaćanja za porez na prenos apsolutnih prava?​

Kada plaćate porez na prenos apsolutnih prava u Republici Srbiji, važno je znati sve ključne detalje kako bi uplata bila pravilno evidentirana i bez grešaka. Pre svega, šifra plaćanja igra značajnu ulogu. Ako plaćate elektronskim putem, koristi se šifra plaćanja 253, dok se za gotovinsku uplatu, na primer na šalterima pošte ili Uprave za trezor, koristi šifra 153. Ove šifre omogućavaju pravilnu klasifikaciju vrste transakcije.

Nikako 289, odbiće se nalog automatski. Isključivo 253 za uplate ka budžetskim računima javnih prihoda.

Evo da potvrdim i ja 253 je defintivno, Ako neko bude imao slicnu dilmu kao ja.

Hvala ljudi! :)

Da li neko zna koliko notari naplacuju aneks?

Potpisan je predugovor i placeno sve uredno i sada treba da se uradi aneks i ubaci nova stavka pa me zanima koliko se placa aneks ili moze da se da kapara i rezervise (npr garaza) i onda na potpisivanju ugovora da se ubaci sve kako treba da se ne placa bzv 3x kod notara. I ovako deru sa cenama.

"Sama ideja da se spusti učešće sa 20 odsto je takođe dobra namera. Ovo da se na 1.000 evra spusti učešće, to je čist populizam, ali je dobra namera da se spusti učešće. Ali, ako država zaista želi da im pomogne, zašto država mlade i njihove profesore ne uključuje u projekat stanogradnje poput onog za bezbednjake i za vojsku. Država koja gradi stanove za bezbednosne službe poslednjih deset godina nijednom nije uključila ni mlade, ni profesore, ni naučenike, ni lekare, kategorije koje zapravo su potrebne ovoj državi i potrebno je da ostanu ovoj državi i potrebno je da imaju krov nad glavom. Izdvojite, recite, uložićemo tih istih 400 miliona evra, koliko su takođe pomenuli, i za 400 miliona evra ćemo izgraditi zgrade koje ćemo prodavati mladima po istim cenama po kojima smo prodavali bezbednjacima", zaključio je Milošević.

Lakat krivina u Zemunu je prodata bezbednjacima pre 4 godine za 550 eura/m2. Danas ne bi moglo za te pare ali da ima volje moglo bi da se spusti ispod 1.000 bez problema. Sa takvim cenama ne bi bilo nikakve potrebe za ovom vrstom intervencije, svako bi se snasao za ucesce.

Ovo sa omogucavanjem kupovine na kredit bez ucesca (jer ucesce od 1.000 je prakticna nula ) je slicno onome sto se desavalo u USA u godinama pre sloma 2008 i sto se potom prelilo na ceo svet. Kod nas je najcistija demagogija, pri ovako visokim cenama lako moze da se desi u nekom, ne tako dalekom trenutku, bude masovnih odustajanja od isplate kredita i napustanja kupljenih stanova sto nam se i desavalo pre 10-15 godina. Milom ili silom tj voljom poverioca. Dug je period za otplatu od 25 - 30 godina a svakako bi korisnici oviakvih kredita bila upravo oni najranjiviji, sa granicnim platama i polusigurnim poslovima.

Potpisan je predugovor i placeno sve uredno i sada treba da se uradi aneks i ubaci nova stavka pa me zanima koliko se placa aneks ili moze da se da kapara i rezervise (npr garaza) i onda na potpisivanju ugovora da se ubaci sve kako treba da se ne placa bzv 3x kod notara. I ovako deru sa cenama.
Ako je izmena ili dodavanje teksta moze da naplati kao dodatni ugovor.
Ali ako je predugovor - ugovor treba da bude pola-pola. Tako su nama naplacivali.

Ako sam dobro cuo,starosna granica se prosiruje izgleda do 40 godina.

granica za?

Sobzirom da je predugovor, zasto ne bi tu novu stavu ubacili samo kad budete potpisivali ugovor?

Elem, za godisnji porez jel stize za uplatu na adresu ili mora covek sam da juri po poreskoj koje je zaduznje i sl ?
stiglo mi uredno za prenos aposlutnih prava ali za ovaj da ga nazovem redovni nista

Ja rešenje dobijam na eupravu ali kasno, u aprilu, maju negde. U januaru platim ceo porez na osnovu prošlogodišnjeg rešenja pa posle vidim koliko fali i to doplatim. Doplatim zato što je Sremska Mitrovica u nečijoj glavi Vračar, verovatno, pa svake godine menjaju zone, podižu cene itd, itd...

Sobzirom da je predugovor, zasto ne bi tu novu stavu ubacili samo kad budete potpisivali ugovor?

Elem, za godisnji porez jel stize za uplatu na adresu ili mora covek sam da juri po poreskoj koje je zaduznje i sl ?
stiglo mi uredno za prenos aposlutnih prava ali za ovaj da ga nazovem redovni nista
Posle koliko od potpisivanja ugovora ti je stiglo rešenje za porez za prenos apsolutnih prava? Mi smo krajem avgusta kupili stan i još uvek nismo dobili.

Meni je recimo stiglo posle 13 meseci, dok je prijatelju posle mesec dana. Razlika je bila u tome sto sam ja imao pravo na oslobadjanje od poreza na prenos apsolutnih prava za 40kvm s obzirom da mi je bila prva nekretnina na moje ime.

Posle koliko od potpisivanja ugovora ti je stiglo rešenje za porez za prenos apsolutnih prava? Mi smo krajem avgusta kupili stan i još uvek nismo dobili.
Meni posle 13 dana.... isto sam imao oslobvodjenje za 40m2. Mozda se ovi u Nisu efikasniji kad je naplata poreza u pitanju :D

Meni posle 5 godina okruglo, još par meseci i zastarelo bi. Nisam imao sreće :)

ljudi kad izađe zvanično ovo za kredite za mlade bilo bi lepo da se otvori nova tema gde bi neko ko se razume lepo objasnio i uporedio koliko bi se plaćalo kada bi išlo redovnim kreditom a koliko kada bi se uzeo taj kredit za mlade da se uporedi
ja lično mislim da je to šarena laža i da na kraju konačno neće biti nešto povoljnije osim tog malog učešća ali lepo bi bilo uporediti sve
ja punim 35 u oktobru tako da treba razmisliti o svemu :)

Po stoti put pričaju istu priču i opet ima ljudi koji se potajno nadaju da će od toga biti nešto konkretno.
Lete, lete, lete godine...

Ako je izmena ili dodavanje teksta moze da naplati kao dodatni ugovor.
Ali ako je predugovor - ugovor treba da bude pola-pola. Tako su nama naplacivali.
Potpisan je predugovor i pred zavrsetak zgrade ide ugovor. Ali sam se raspitivao za garazno mesto i nisam siguran da li mora aneks odmah ili moze kapara pa kada se bude potpisivao ugovor da se tad doda g.m.

Potpisan je predugovor i pred zavrsetak zgrade ide ugovor. Ali sam se raspitivao za garazno mesto i nisam siguran da li mora aneks odmah ili moze kapara pa kada se bude potpisivao ugovor da se tad doda g.m.
IANAL ali mislim da to mora novi ugovor/predugovor, jer garaza nije bila predmet predugovora.

Bolje nemoj garažno mesto u ugovor stavljati, ako ideš preko stambenog kredita.

Nazad
Vrh Dno