Šta je novo?

Stambeni krediti

^^ podize kvalitet okoline (to je slucaj u US, kod nas... nema pravila i logike)

@TajciTajci Koju razliku izmedju srednjeg u kupovnog kursa?

Ti trazis iznos u eurima ali ti oni odobre isplatu tog iznosa u dinarima i pretvore ga u eure po kursu same banke koji je znatno nepovoljniji od srednjeg po nbs.
Plastican primer, trazis kao kupac 50 000e oni to odobre i izvrse transfer i prodavac zapravo dobije 49 800 pa ti moras da mu dodatno doplatis koliko fali do punog iznosa - i to zovu kursna razlika :)

Klasika, zato sam morao da dodam lovu.

"Mi radimo samo sa dinarima ali ti obracunamo kredit u evrima."

Kako zidanje novih zgrada podize cenu? Zar rast ponude ne utice na obaranje cene. Rast potraznje bi dizao cenu.
Ne znam kakko, ali kod nas u Smederevu u poslednjih pargodina samo nicu nove zgrade i sve se rasproda gotovo unapred. Ali, isto tako sto vise novih zgrada nice, tako raste i cena stare gradnje.

Ti trazis iznos u eurima ali ti oni odobre isplatu tog iznosa u dinarima i pretvore ga u eure po kursu same banke koji je znatno nepovoljniji od srednjeg po nbs.
Plastican primer, trazis kao kupac 50 000e oni to odobre i izvrse transfer i prodavac zapravo dobije 49 800 pa ti moras da mu dodatno doplatis koliko fali do punog iznosa - i to zovu kursna razlika :)
To je do prodavca... on nije u obavezi da kupi evre u banci koliko znam?
Ali ono... prodavac gleda koliko moze da dobije, ti si prihvatio znaci?

Nece niko da se mlati sa eksternim menjacima za male cifre jer je to ozbiljan posao.. e sad ako je razlika lupam 400,500 i vise eura onda okej.. ja sam svojevremeno doplatio oko 150e..

Edit: prvo banka mora da obezbedi ogromne kolicine dinara u fizickom smislu, onda menjac treba da skupi svoj deo (doduse X puta manje). Pa onda treba svi da sednu u istu prostoriju i da broje i broje i broje...

jel neko dizao stambeni kredit skoro? Da li neko zna koliko se ceka otprilike na to? NLB banka npr konkretno me zanima , koliko im treba vremena da odobre kredit?

Juce upravo pusten kredit u NLB banci sa subvencijom majkama po rodjenju deteta.

2-3 nedelje traje odobrenje kredita

jel neko dizao stambeni kredit skoro? Da li neko zna koliko se ceka otprilike na to? NLB banka npr konkretno me zanima , koliko im treba vremena da odobre kredit?
Ja sam digao pre 6m. Da je investitor imao sve papire odmah bio bi kredit gotov za par dana. Dosta dokumentacije zna da fali investitorima, a ima i onih koji su npr integrisani u banku i sve papire banka ima odmah spremne za realizaciju. Graditelj je npr jedan od tih za koje znam da su kolege uzimale bez ikakve jurnjave kredite.

Da li je neko imao slucaj da je u toku kredita dodao bracnog druga kao suduznika u toku kredita kako bi povecao ratu i smanjio rok trajanja kredita?

Ja sam uzeo kredit na 18 godina ali sam se preracunao jer cu bas dosta kamate da dam pa smo odlucili da i zena upadne i da se malo stisnemo ali da brze otplatimo kredit pa me sada zanima da li ce moci ta mogucnost... Ako nesto znaci, Erste banka je u pitanju....

Juce upravo pusten kredit u NLB banci sa subvencijom majkama po rodjenju deteta.

2-3 nedelje traje odobrenje kredita
Jel bilo nekih pregovora i dodatnih povoljnosti ili je sve po uslovima koje reklamiraju? Koliko vidim trenutno su najpovoljniji koji daju 10% ucesca i fiksnu kamatu do 20 godina od 4.75%.

Da li je neko imao slucaj da je u toku kredita dodao bracnog druga kao suduznika u toku kredita kako bi povecao ratu i smanjio rok trajanja kredita?

Ja sam uzeo kredit na 18 godina ali sam se preracunao jer cu bas dosta kamate da dam pa smo odlucili da i zena upadne i da se malo stisnemo ali da brze otplatimo kredit pa me sada zanima da li ce moci ta mogucnost... Ako nesto znaci, Erste banka je u pitanju....
Može, ali treba da se pravi nov ugovor, nova tabela, što povlači dodatne troškove. Ako ti se isplati, zakaži kod osobe zadužene za tebe u Erste i vidi.
Ja sam se sa Bosiljkom u Vojvode Šupljikca uvek dogovarao za sve, super je žena.

Verovatno imas varijantu da uzmes kredit za refinanasiranje pod novim uslovima. Ili prosto taj novac koji bi zena uplacivala,stavljaj sa strane po jednom godisnje uradi prevremenu otplatu

Ili prosto taj novac koji bi zena uplacivala,stavljaj sa strane po jednom godisnje uradi prevremenu otplatu
Najbolja opcija, pogotovo što si tek krenuo u kredit, a najbolje bi bilo sve otplatiti u prvoj polovini perioda otplate.

Nece niko da se mlati sa eksternim menjacima za male cifre jer je to ozbiljan posao.. e sad ako je razlika lupam 400,500 i vise eura onda okej.. ja sam svojevremeno doplatio oko 150e..

Edit: prvo banka mora da obezbedi ogromne kolicine dinara u fizickom smislu, onda menjac treba da skupi svoj deo (doduse X puta manje). Pa onda treba svi da sednu u istu prostoriju i da broje i broje i broje...
Ne bih da reklamiram menjacnicu ima je u svakom TC. Medjutim, razlika izmedju RF banke i menjacnice je bila 680 eur na 84.000 eura. Pozvao sam broj sa sajta, trazio menadzera, rekao o kojoj sumi se radi i da podizem na spratu iznad u banci. Dao mi je odlican kurs, pokupio kesu u banci, spustio se sprat nize, zamenio za manju sa eurima i vratio se u banku da uplatim prodavcu. Ceo proces je trajao 1h. Satnica kao advokati u filmovima

Ja sam dobio juče info da je odobren od 88.000, tako da je ovo prilično bitna info za mene 🙂

ja cekam da odobre vec 20ak dana u NLB-u. Inace kamata moze biti fiksna svo vreme otplate, 4.5% msm da je NKS.

Ti kod prevremene otplate biraš da li smanjuješ ratu ili period otplate, mislim da ti je to slično kao kad bi dodao suprugu i povećao ratu a smanjio period otplate. Najbolje da se raspitaš u banci.

Ali ce opet mnogo kamate da mi naplate... iako cu moci bukvalno na 2 godine zdravlje po onih milion bez provizije da vracam....
Ako redovno plaćaš, skidaš glavnicu, svaki put je nova manja rata, pa tako i kamata.
Ne isplati se to raditi u drugoj polovini otplate, jer si onda praktično platio banci skoro komplet kamatu, pa ti se ne isplati da im ljuljneš pare na gomilu.

Камата се рачуна на тренутни дуг и увек се исплати пребацивати вишак средстава на отплату (осим евентуално ако не постоје неке нерационалне провизије за поновно прерачунавање).

Ne isplati se kad prođe više od polovine perioda otplate, jer odnos glavnica/kamata u sklopu mesečne rate nije konstanta, već je u startu ogroman % rate kamata, a samo mali deo glavnica, pošto se primenjuje anticipativni kamatni račun, koji banke uglavnom koriste. Kako vreme prolazi, udeo glavnice raste, a udeo kamate pada, pa je na polovini otprilike 50:50. Na kraju, postoji formula po kojoj se ovo izračunava.

Jel bilo nekih pregovora i dodatnih povoljnosti ili je sve po uslovima koje reklamiraju? Koliko vidim trenutno su najpovoljniji koji daju 10% ucesca i fiksnu kamatu do 20 godina od 4.75%.
Mi smo za kredit potpisali ugovor prosle godine u martu mesecu

Posto smo konkurisali za kupovinu stana sa dodelom subvencija majkama.

Proces je trajao duze nego sto je predvidjeno ali nije bilo nekih pregovora

Ali ce opet mnogo kamate da mi naplate... iako cu moci bukvalno na 2 godine zdravlje po onih milion bez provizije da vracam....

Takodje, i ta provizija koju plaćaš je relativno mala u odnosu na kamatu koju bi platio, nemoj da te to sprečava da prevremeno otplaćujes veći iznos ako si u mogućnosti. Ja sam npr na kraju prve godine otplatio oko 78000e, provizija mi je bila 700e (1% na iznos preko 1mil din).

Vise sam novca izgubio na konverziju para koje sam dobio od prodaje drugog stana, jer sam se zeznuo i tražio da mi kupac uplati na devizno račun, nisam razmišljao o tome da banka uzima dinare za stambeni kredit 🙄

Ne isplati se kad prođe više od polovine perioda otplate, jer odnos glavnica/kamata u sklopu mesečne rate nije konstanta, već je u startu ogroman % rate kamata, a samo mali deo glavnica, pošto se primenjuje anticipativni kamatni račun, koji banke uglavnom koriste. Kako vreme prolazi, udeo glavnice raste, a udeo kamate pada, pa je na polovini otprilike 50:50. Na kraju, postoji formula po kojoj se ovo izračunava.
Ne isplati se - naspram cega?
Naspram drzanja novca na orocenje?

Pošto mi treba nekih 14k za stambeni kredit a OTP traži da minimalni iznos bude 20k, Unicredit 30k itd, itd, da li je moguće da dignem 20k i posle par dana odmah uplatim 6k i smanjim glavnicu? Ili moram čekati godinu dana?

Камата се рачуна на основу тренутног дуга, па се у принципу у сваком моменту исплати пребацити вишак новца на превремену отплату. Алтернатива је држати тај новац у неким фондовима, или уложен на неки други начин где ће да доноси већи бенефит од те смањене камате.

Ne isplati se isplatiti ostatak glavnice kada prođe više od polovine perioda otplate, jer je u prvoj polovini isplaćeno 3/4 kamate i otprilike samo 1/4 glavnice.
Ali sta se isplati? Drzati taj novac koji tek tada imas viska bez kamate, na orocenju.. ?
Sta raditi ako tek tada imas novac, ne dati ga banci nego raditi sta sa njime?

Nazad
Vrh Dno