Šta je novo?

Stambeni krediti

Po toj logici stambeni krediti ne bi ni postojali, ovo je neka zona sumraka.

Pre ce biti da prodavac nesto mulja.

Kako nije tacno, potvrdjeno je od strane vise advokata, mog i od prodavca.
Edit: ne razumem se, al je moj advokat pominjao neke zalosne izjave. Ako se neko razume bolje nek napise kako jeste

A da odeš do banke i pitaš ličnog bankara za mišljenje? Takođe provjeri u katastru da li je sve uredno sa tom kućom i zemljištem. KAo što MegaSkot reče, nešto oni muljaju.

Obavezno proveriti da nije sacinjen neki ugovor o dozivotnom izdrzavanju i sl.

Kakve gluposti se desavaju u kapitalizmu ne bi me cudilo da je i ovo moguce.
Da nisu oni pobrkali i da misle da KUPAC mora da nadoknadi razliku? Sto valjda jeste tacno.
Велики је и износ за српске услове, и период отплате, свакако вреди осигурање за миран сан. И ми смо ушли у кредит на 30 година (само ја сам радио тад) али се трудимо са превременим отплатама то преполовимо.
Koliko sam video (neka ko zna dopuni/ispravi) osiguranje samo nekoliko meseci isplacuje ratu u slucaju da ne moze korisnik kredita.
Ali u vidu pozajmice, ne "free money". Znaci, bilo je do 6 meseci placaju da banka ne aktivira hipoteku ali taj novac mora da se vrati.
(Kod nas, nemam pojma za Norvesku)

Zivotno osiguranje je nesto drugo, i ovo sto Nothingam pominje, po cifri lici na zivotno osiguranje u korist banke dok se kredit ne isplati.

To je samo po sebi nelogicno. Kakve veze ima prodavac sa tvojom otplatom kredita. Svega ima u ovoj drzavi... ćacistate...

Zivotno osiguranje je nesto drugo, i ovo sto Nothingam pominje, po cifri lici na zivotno osiguranje u korist banke dok se kredit ne isplati.
На животно осигурање сам мислио, добије се довољно да се затвори кредит, и још нешто преко тога да се прегрми најтежи период.

Kako nije tacno, potvrdjeno je od strane vise advokata, mog i od prodavca.
Edit: ne razumem se, al je moj advokat pominjao neke zalosne izjave. Ako se neko razume bolje nek napise kako jeste

Verujem da ima pravnika ovde na forumu koji mogu da daju potpun odgovor ali evo sta moze da se nadje brzom pretragom na netu :)

Založna izjava je izjava vlasnika stana da se na njegovoj nepokretnosti zasnuje hipoteka koja obezbeđuje potraživanja banke ili drugog poverioca. Prilikom kupovine stana, založna izjava predstavlja pismenu izjavu sačinjenu od strane vlasnika nepokretnosti, kojom se on jednosmerno obavezuje da ukoliko ne bude isplaćen dug za stambeni kredit u dospelom roku, poverilac će naplatiti svoje obezbeđeno potraživanje iz vrednosti te nepokretnosti. Forma založne izjave odgovara ugovoru o hipoteci.

Založni dužnik je davalac založne izjave. To je vlasnik stana na čijoj se nepokretnosti zasniva hipoteka. Davalac založne izjave je imalac prava svojine 1/1 koju zalaže u korist poverioca u slučaju neotplate duga bez posebne naknadne saglasnosti (clausula intabulandi). Založni dužnik daje saglasnost da ovlašćuje poverioca da, ako potraživanja obezbeđena ovom hipotekom ne budu isplaćena o dospelosti, može naplatiti dug prodajom njegove nepokretnosti.

U praksi, založna izjava se sačinjava i solemnizuje neposredno pre overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti. Tada nastupa potpisivanje založne izjave od strane vlasnika (prodavca) nekretnine i kao takva predstavlja dozvolu trenutnog vlasnika da predmetna nekretnina bude zalog za stambeni kredit kupcu. Javni beležnik prosleđuje založnu izjavu katastru i banci. Nakon prijema i obrade, odnosno upisa hipoteke u katastru evidencije, Republički geodetski zavod dostavlja poštom rešenje o upisanoj hipoteci svim strankama u postupku kupoprodaje.
izvor
Prema važećim odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, predmet izvršenja u izvršnim postupacima koji su pokrenuti na osnovu založne izjave ne može biti celokupna imovina izvršnog dužnika. Međutim, predmet izvršenja ako se predlog za izvršenje podnosi na osnovu založne izjave u našim starijim verzijama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji se i dalje primenjuju na veliki broj postupaka, i to na one koji su započeti za vreme važenja starijih verzija, a do današnjeg dana nisu okončani, dugo nije bio određen, odnosno založna izjava se na spisku izvršnih isprava navodila bez bilo kakvih ograničenja u tom pogledu. U skladu sa odredbama ranijih verzija Zakona, nije bilo razrešeno pitanje da li izvršni poverilac može da predloži izvršenje na celokupnoj imovini izvršnog dužnika, odnosno na nekom drugom predmetu i sredstvu izvršenja, a ne na založenoj odnosno hipotekovanoj nepokretnosti. Ovu dilemu je konačno razrešio trenutno važeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine, koji čl. 41 st. 3 propisuje da se na osnovu založne izjave izvršenje može sprovesti samo na predmetu založnog prava. Opisana novina bila je nužna iz razloga što založni dužnik ne mora nužno biti glavni dužnik iz ugovora, odnosno korisnik kredita, te za razliku od glavnog dužnika, koji za svoju obavezu odgovara celokupnom svojom imovinom, založni dužnik odgovara isključivo predmetnom zaloge, te je u skladu sa tim ova novina u skladu sa našim ostalim zakonskim propisima.
izvor

Prethodni vlasnik odnosno prodavac nema obavezu da servisira tvoj dug nastao podizanjem stambenog kredita ukoliko ti nisi u mogucnosti da to cinis. :)

To je samo po sebi nelogicno. Kakve veze ima prodavac sa tvojom otplatom kredita. Svega ima u ovoj drzavi... ćacistate...
Khm.... u USA se mnogo gluplje/cudnije stvari desavaju!
Nema razloga da toliko sebe uzdizemo pricom da smo samo mi losi 🤣

Koji su minimalni uslovi za dobijanje kredita? Da li mora prijava na neodredjeno i koliko dugo moram biti zaposlen u firmi?

nisam baš siguran da će banka da da stambeni kredit nekome ko je zaposlen na određeno, pošto je najduži rok trajanja ugovora o radu 2 godine

Verujem da ima pravnika ovde na forumu koji mogu da daju potpun odgovor ali evo sta moze da se nadje brzom pretragom na netu :)

izvor

izvor

Prethodni vlasnik odnosno prodavac nema obavezu da servisira tvoj dug nastao podizanjem stambenog kredita ukoliko ti nisi u mogucnosti da to cinis. :)
Znaci castio bi te pivom, slabo mi ide tumacenje zakona, dobro mi ide google ali nije mi palo napamet da google zna vise od par advokata koji se time bave ukupno 30 godina... mea culpa

PS. Da izvadio sam list nepokretnosti, ima dozivotno izdrzavanje za koji mi je prodavac rekao da postoji ali naravno da ce skinuti to pre prodaje.

Ono sto znam je da prodavac nece da proda preko kredita jer se plase da mogu oni da se terete za neki moj dug sto naravno nema nikakvog smisla. Da li neko mozda zna da mi kaze da li prodavac moze ikako da nagrabusi ako ja ne otplatim kredit(ili u bilo kom drugom slucaju)
Ne. Ti možeš ali prodavac ne.

Medju uslovima za stambene kredite kod vecine(svih) banaka stoji prenos zarade u tu banku. Medjutim nigde ne pise da li se mora preneti cela zarada, ili pak deo koji bi pokrio kredit. Da li je neko imao iskustva sa ovim, da li postoji neki pravilnik kako se ovo odredjuje? Konkretno inicijalna ideja mi je bila da prenesem u (Erste) banku minimalan iznos koji bi pokrio kredit, a da mi ostatak ostane u Yettel banci kao sto je i do sad.

Imam nekoliko kolega, a i znam ovako za par primera gde u banci gde je stambeni imaju samo deo zarade koji pokriva ratu.

Ali da budem potpuno transparentan, ne znam da li je to bio prenos zarade zbog uzimanja kredita ili su posle prenosili deo zarade u drugu banku.

Medju uslovima za stambene kredite kod vecine(svih) banaka stoji prenos zarade u tu banku. Medjutim nigde ne pise da li se mora preneti cela zarada, ili pak deo koji bi pokrio kredit. Da li je neko imao iskustva sa ovim, da li postoji neki pravilnik kako se ovo odredjuje? Konkretno inicijalna ideja mi je bila da prenesem u (Erste) banku minimalan iznos koji bi pokrio kredit, a da mi ostatak ostane u Yettel banci kao sto je i do sad.
Ja sam baš ovaj primer, Erste su tražili 100% zarade da se prenese, kao i da firma popuni onaj obrazac da to potvrđuje, kao i da će da obaveste ako se prekine radni odnos.
Plan je bio da isto zadržim barem 35k, ali ništa od toga.
Možda može nešto da se iskombinuje da se posle nekog vremena prebaci deo opet u Yettel, to već nagađam samo.

Nemaju banke mehanizam da provere da li je 100% zarade kod njih. Ja bih potpisao šta traže a onda se dogovorio sa poslodavcem.

Zar nije praksa da se prilikom podnošenja zahteva za kredit u okviru dokumentacije za kredit dostavlja i potvrda o zaposlenju koja obično sadrži prosek primanja za xy meseci a na osnovu koje Banka može da vidi/nasluti da li je 100% zarade preneto kod njih ili ne?

Takođe, pojedine banke umeju da traže izvod banke po tekućem računu za poslednjih 6 ili 12 meseci u kojoj je klijent do trenutka prelaska primao platu.

Tako je, moj plan je bio da se deo budućih povećanja zarade prebaci u Yettel.

i dalje previse, na 80.000e vratis 154.000e
ocaj

Па то зависи од периода отплате, и ко зна шта ће се дешавати са каматама наредних 10-20-30 година. Стамбени кредит је инвестиција за решавање врло битног животног питања и треба га посматрати на тај начин. Превремена отплата је доступна опција. Алтернатива је највероватније бити подстанар. Слобода избора је ту, кредит није обавезан, субвенције и друге погодности треба искористити кад су доступне.

Ljudi to se sad sve upisuje u katastar kod overe ugovora automatski, odavno vise ovo ne funkcioniše kao pre 30 godina...
Ugovor o doživotnom izdržavanju se ne mora upisivati u katastru. Vidi se u Libri ali u listu nepokretnosti se ne vidi ako to žele primalac i davalac izdržavanja.

nije neka razlika između običnog i onog za mlade, svakako jeste nešto povoljnije ali koliko se najavljivalo...

Zar nije praksa da se prilikom podnošenja zahteva za kredit u okviru dokumentacije za kredit dostavlja i potvrda o zaposlenju koja obično sadrži prosek primanja za xy meseci a na osnovu koje Banka može da vidi/nasluti da li je 100% zarade preneto kod njih ili ne?

Takođe, pojedine banke umeju da traže izvod banke po tekućem računu za poslednjih 6 ili 12 meseci u kojoj je klijent do trenutka prelaska primao platu.
Proces koji opisuješ se dešava pre podizanja kredita. U svakom slučaju primljena zarada u proteklih 6 meseci u momentu podizanja kredita neretko nije u banci u kojoj se diže kredit. Klauzula u kreditnom ugovoru takođe obavezuje da zarada bude primana u banci u kojoj se podigao kredit - zavisi od ugovora do ugovora ali meni nigde ne stoji eksplicitno da mora da bude 100% plus zarada je promenljiva kategorija u smislu iznosa. U mom slučaju imam i više poslodavaca.
Nakon dobijanja kredita banci je najbitnije da rata kredita bude izmirena - to je glavno.
Pričam sa stanovišta osobe koja je u drugom stambenom kreditu i imam račun u tri različite banke od kojih uplaćujem zaradu samo u iznosu rate kredita na račun banke gde imam stambeni kredit.

Svakako je u većini banaka, da bi aplicirao za stambeni kredit preduslov da u trenutku apliciranja budeš njihov klijent i da ti pre podnošenja zahteva za kredit ili u toku procesa obrade zahteva makar jedna plata legne na račun koji si otvorio kod njih.

No, slažem se da je banci najbitnije da se kredit otplaćuje a kako ćeš to činiti njih ne interesuje preterano dokle god se to radi na vreme.

Ne znam da li je to hard uslov kod svih pošto sam ja imao nešto što su tada zvali "predodobrenje" kredita u dve različite banke. Kopam po mailovima i vidim da sam bio na koraku angažovanja procenitelja a svakako nisam otvorio račun u toj drugoj banci. Mislim da je najbitnije od svega da su primanja dobra, ne bih se ja preterano zamarao oko toga šta mora i šta ne mora. Moj savet je da se obiđe više banaka i da se na osnovu ponude odluči koja banka nudi najbolje uslove. Popunjavanje tih formulara za prenos zarade od strane poslodavca je iz mog iskustva samo forma. Nisam još čuo za slučaj da je neka firma stvarno obavestila banku o prekidu radnog odnosa. A i što bi kada firma nema ugovorni odnos sa bankom.

Kod prvog stambenog kredita zvali su me iz banke u nekom momentu da pitaju zašto uopšte više ne primam zaradu preko njih. Ja rekoh da sam se odselio u inostranstvo i da svakako plaćam ratu. Nisu me više zvali po tom pitanju.

da se nadovezem, imam dva pitanja
da li moze nekako ovaj kredit da se iskoristi za kupovinu placa radi gradnje nove kuce?
i drugo pitanje, da li moze da mi predstavlja problem jer sam pre tipa 5 godina nasledio 2/16 (dve sesnajstine) kuce od pokojne babe i dete.. kuca je bila tipa 60,70 kvadrata a ja sam preko pokojnog oca dobio jedan mali deo, a tetke sve uzele

Nazad
Vrh Dno