Kako nije tacno, potvrdjeno je od strane vise advokata, mog i od prodavca.
Edit: ne razumem se, al je moj advokat pominjao neke zalosne izjave. Ako se neko razume bolje nek napise kako jeste
Koliko sam video (neka ko zna dopuni/ispravi) osiguranje samo nekoliko meseci isplacuje ratu u slucaju da ne moze korisnik kredita.Велики је и износ за српске услове, и период отплате, свакако вреди осигурање за миран сан. И ми смо ушли у кредит на 30 година (само ја сам радио тад) али се трудимо са превременим отплатама то преполовимо.
На животно осигурање сам мислио, добије се довољно да се затвори кредит, и још нешто преко тога да се прегрми најтежи период.Zivotno osiguranje je nesto drugo, i ovo sto Nothingam pominje, po cifri lici na zivotno osiguranje u korist banke dok se kredit ne isplati.
Kako nije tacno, potvrdjeno je od strane vise advokata, mog i od prodavca.
Edit: ne razumem se, al je moj advokat pominjao neke zalosne izjave. Ako se neko razume bolje nek napise kako jeste
izvorZaložna izjava je izjava vlasnika stana da se na njegovoj nepokretnosti zasnuje hipoteka koja obezbeđuje potraživanja banke ili drugog poverioca. Prilikom kupovine stana, založna izjava predstavlja pismenu izjavu sačinjenu od strane vlasnika nepokretnosti, kojom se on jednosmerno obavezuje da ukoliko ne bude isplaćen dug za stambeni kredit u dospelom roku, poverilac će naplatiti svoje obezbeđeno potraživanje iz vrednosti te nepokretnosti. Forma založne izjave odgovara ugovoru o hipoteci.
Založni dužnik je davalac založne izjave. To je vlasnik stana na čijoj se nepokretnosti zasniva hipoteka. Davalac založne izjave je imalac prava svojine 1/1 koju zalaže u korist poverioca u slučaju neotplate duga bez posebne naknadne saglasnosti (clausula intabulandi). Založni dužnik daje saglasnost da ovlašćuje poverioca da, ako potraživanja obezbeđena ovom hipotekom ne budu isplaćena o dospelosti, može naplatiti dug prodajom njegove nepokretnosti.
U praksi, založna izjava se sačinjava i solemnizuje neposredno pre overe ugovora o kupoprodaji nepokretnosti. Tada nastupa potpisivanje založne izjave od strane vlasnika (prodavca) nekretnine i kao takva predstavlja dozvolu trenutnog vlasnika da predmetna nekretnina bude zalog za stambeni kredit kupcu. Javni beležnik prosleđuje založnu izjavu katastru i banci. Nakon prijema i obrade, odnosno upisa hipoteke u katastru evidencije, Republički geodetski zavod dostavlja poštom rešenje o upisanoj hipoteci svim strankama u postupku kupoprodaje.
izvorPrema važećim odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, predmet izvršenja u izvršnim postupacima koji su pokrenuti na osnovu založne izjave ne može biti celokupna imovina izvršnog dužnika. Međutim, predmet izvršenja ako se predlog za izvršenje podnosi na osnovu založne izjave u našim starijim verzijama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji se i dalje primenjuju na veliki broj postupaka, i to na one koji su započeti za vreme važenja starijih verzija, a do današnjeg dana nisu okončani, dugo nije bio određen, odnosno založna izjava se na spisku izvršnih isprava navodila bez bilo kakvih ograničenja u tom pogledu. U skladu sa odredbama ranijih verzija Zakona, nije bilo razrešeno pitanje da li izvršni poverilac može da predloži izvršenje na celokupnoj imovini izvršnog dužnika, odnosno na nekom drugom predmetu i sredstvu izvršenja, a ne na založenoj odnosno hipotekovanoj nepokretnosti. Ovu dilemu je konačno razrešio trenutno važeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine, koji čl. 41 st. 3 propisuje da se na osnovu založne izjave izvršenje može sprovesti samo na predmetu založnog prava. Opisana novina bila je nužna iz razloga što založni dužnik ne mora nužno biti glavni dužnik iz ugovora, odnosno korisnik kredita, te za razliku od glavnog dužnika, koji za svoju obavezu odgovara celokupnom svojom imovinom, založni dužnik odgovara isključivo predmetnom zaloge, te je u skladu sa tim ova novina u skladu sa našim ostalim zakonskim propisima.
Khm.... u USA se mnogo gluplje/cudnije stvari desavaju!To je samo po sebi nelogicno. Kakve veze ima prodavac sa tvojom otplatom kredita. Svega ima u ovoj drzavi... ćacistate...
Znaci castio bi te pivom, slabo mi ide tumacenje zakona, dobro mi ide google ali nije mi palo napamet da google zna vise od par advokata koji se time bave ukupno 30 godina... mea culpa
Ne. Ti možeš ali prodavac ne.Ono sto znam je da prodavac nece da proda preko kredita jer se plase da mogu oni da se terete za neki moj dug sto naravno nema nikakvog smisla. Da li neko mozda zna da mi kaze da li prodavac moze ikako da nagrabusi ako ja ne otplatim kredit(ili u bilo kom drugom slucaju)
Ljudi to se sad sve upisuje u katastar kod overe ugovora automatski, odavno vise ovo ne funkcioniše kao pre 30 godina...Obavezno proveriti da nije sacinjen neki ugovor o dozivotnom izdrzavanju i sl.
Ja sam baš ovaj primer, Erste su tražili 100% zarade da se prenese, kao i da firma popuni onaj obrazac da to potvrđuje, kao i da će da obaveste ako se prekine radni odnos.Medju uslovima za stambene kredite kod vecine(svih) banaka stoji prenos zarade u tu banku. Medjutim nigde ne pise da li se mora preneti cela zarada, ili pak deo koji bi pokrio kredit. Da li je neko imao iskustva sa ovim, da li postoji neki pravilnik kako se ovo odredjuje? Konkretno inicijalna ideja mi je bila da prenesem u (Erste) banku minimalan iznos koji bi pokrio kredit, a da mi ostatak ostane u Yettel banci kao sto je i do sad.
Ugovor o doživotnom izdržavanju se ne mora upisivati u katastru. Vidi se u Libri ali u listu nepokretnosti se ne vidi ako to žele primalac i davalac izdržavanja.Ljudi to se sad sve upisuje u katastar kod overe ugovora automatski, odavno vise ovo ne funkcioniše kao pre 30 godina...
Da.Da li si siguran u ovu tvrdnju ?
Proces koji opisuješ se dešava pre podizanja kredita. U svakom slučaju primljena zarada u proteklih 6 meseci u momentu podizanja kredita neretko nije u banci u kojoj se diže kredit. Klauzula u kreditnom ugovoru takođe obavezuje da zarada bude primana u banci u kojoj se podigao kredit - zavisi od ugovora do ugovora ali meni nigde ne stoji eksplicitno da mora da bude 100% plus zarada je promenljiva kategorija u smislu iznosa. U mom slučaju imam i više poslodavaca.Zar nije praksa da se prilikom podnošenja zahteva za kredit u okviru dokumentacije za kredit dostavlja i potvrda o zaposlenju koja obično sadrži prosek primanja za xy meseci a na osnovu koje Banka može da vidi/nasluti da li je 100% zarade preneto kod njih ili ne?
Takođe, pojedine banke umeju da traže izvod banke po tekućem računu za poslednjih 6 ili 12 meseci u kojoj je klijent do trenutka prelaska primao platu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari