Šta je novo?

Stambeni krediti

Uložiti ga.
Npr. meni je ulaganje u zlato od 2021. donelo oko 60% plusa u proseku, kupujem sukcesivo i na taj način štedim.

Kad menjate evre u banci postoji mogucnost da za vece iznose trazite od banke povoljniji kurs. Nekad oni to sami ponude kad radite kredit, ali se nekad prave zaboravni ako ne pomenete.

Poslednji put kada sam to radio, na 40k nisu hteli da mi daju ništa bolje nego što inače imamo kao Magnifica - čak mi je i bankarka organizovala sa nekom obližnjom menjačnicom dil, gde sam fino prošao.

Cao narode,

Apliciram trenutno u Intezi za stambeni. U petak unose zahtev.

Apliciram kao fizicko lice koje je zaposleno na neodredjeno. Usput imam otvorenu preduzetnicku radnju koja je zamrznuta i koja se ne koristi i zamrznuta je od 2017. godine.

Sluzbenica banke mi kaze da ne bi trebalo da traze nikakvu dokumentaciju vezanu za taj PR. Medjutim, interesuje me jel neko imao iskustva iz prve ruke da je u slicnoj situaciji.

Cao narode,

Apliciram trenutno u Intezi za stambeni. U petak unose zahtev.

Apliciram kao fizicko lice koje je zaposleno na neodredjeno. Usput imam otvorenu preduzetnicku radnju koja je zamrznuta i koja se ne koristi i zamrznuta je od 2017. godine.

Sluzbenica banke mi kaze da ne bi trebalo da traze nikakvu dokumentaciju vezanu za taj PR. Medjutim, interesuje me jel neko imao iskustva iz prve ruke da je u slicnoj situaciji.
Isti slucaj kod mene, zamrznuta od 2019. Trazili su mi od kreditnog biroa nesto, nesto da se upati nekih 600 dinara i trazili su mi potvrdu da sam sve dugove izmirio sto se tiče preduzetničke radnje. To vadis online ako imas el sertifikat, na sajtu eporezi msm. To je sve,NLB banka
Zar nije 4.75%?
4.75 je ipak, moja greska, fiksno ceo period otplate. Cekao sam oko 25 dana da mi odobre u NLB-u, najvise zbog katastra.

Al' su azurni! Nije proslo ni 3 nedelje od kupovine stana, vec je stiglo resenje za porez na prenos apsolutnih prava. 😖

Kad hoće da budu ažurni vidi se da mogu, kao i kad neće.

Pa sad, zavisi od mnogo faktora da li će se na kraju isplatiti.
Po toj logici, trebao sam da uložim u BTC te 2022. kad sam ozbiljnije krenuo u zlato i u principu uložio oko 30% svega što sad imam u zlatu tada. A za te pare sam tada mogao da kupim 1 BTC (to je bio trenutak kada se BTC sroljao na oko 16-17K$).
Sad bih bio 500% u plusu.
Nisam i to je to.

Pa onda ni u drugoj polovini kredita ne znas koliko bi zaradio.

Neko je pustio tu buvu za drugi deo kredita i ljudi je samo sire. Ima tu malo istine ali ne takve da je investiranje 99% bolju u.drugoj polovini.

Pogotovu ne za 99% ljudi, jer 99% ljudi gubi na bilo kom investiranju osim "sigurne" stednje.

Nikad ne znaš, zato nije svako investitor.

Da li imate klauzulu da je kredit isplacen u potpunosti, u slucaju smrti nosioca stambenog kredita?

Ja nemam, a upravo se to na žalost desilo.
To ako postoji kao opcija sigurno podiže ratu, ali retko ko računa da će da ode na onaj svet pre nego što vrati kredit.

Zato je bolje sto pre isplatiti kredit. :)
Kod Iraca imam tu klauzulu i mnogo lakse se spava.

Poslednja izmena:
То је нека врста осигурања кредита и мислим да постоји као могућност овде али сигурно знатно подиже износ рате која се плаћа, што је и логично.

Ми смо због тога плаћали животно осигурање, да ако се нешто деси не останемо са једном платом и кредитном омчом.

Zivotno me je svojevremeno kostalo 80e godisnje i stvarno nije vredno razmisljanja...

Pogotovu ne za 99% ljudi, jer 99% ljudi gubi na bilo kom investiranju osim "sigurne" stednje.
Улагати у ризичне инвестиције уместо отплате кредита је буквално коцкање на рачун тог истог кредита, уколико нема прилике за иоле сигурну инвестицију онда је отплата кредита најбоља опција.

То је нека врста осигурања кредита и мислим да постоји као могућност овде али сигурно знатно подиже износ рате која се плаћа, што је и логично.
Na 30k kredita (10god) i mojih 40tak godina i mnogo kila, ovo osiguranje mi je godišnje oko pola mesečne rate. Eksplicitno piše da ne smem da se ubijem doduše, ali je inače ok.

^
Слажем се да је ок. Која отприлике цифра годишње?

Na 30k kredita (10god) i mojih 40tak godina i mnogo kila, ovo osiguranje mi je godišnje oko pola mesečne rate. Eksplicitno piše da ne smem da se ubijem doduše, ali je inače ok.
IMa dva tipa osiguranja:
  • za svaki slucaj, i isplata samo u slucaju smrti pre isteka. Sitna premija
  • uvek se isplacuje i to dobra suma. Ovo je kao ulaganje, samo sto je banka prvi beneficiary dok traje kredit. Ali lepa suma se isplati na kraju (nekad bolja nego obicna stednja)

Cifra koja se placa mesecno na ime osiguranja mnogo zavisi od toga koliko imate godina i u kakvom ste zdravstvenom stanju (radi se sistematski pregled pre odobrenja osiguranja). Naravno mnogo zavisi i od duzine otplate kredita, tj. od toga koliko cete imati godina kada vam dospeva poslednja rata.
U mom slucaju, na 140K kredita (na period od 30 godina) u 40. godini zivota mesecna cifra za osiguranje je iznosila 64 evra, pri cemu su rezultati sistematskog pregleda bili dosta dobri.
Da sam isti kredit uzeo desetak godina ranije (tj. 10 godina mladji), placao bih ispod 30 evra mesecno.

Poslednja izmena:
Велики је и износ за српске услове, и период отплате, свакако вреди осигурање за миран сан. И ми смо ушли у кредит на 30 година (само ја сам радио тад) али се трудимо са превременим отплатама то преполовимо.

Evo i ja da podelim lose iskustvo vezano za kupovinu kuce preko stambenih kredita. Naime neka kuca nam se svidela i mi rekosmo da bismo uzeli preko kredita na sta su nam rekli da zele iskljucivo za kes zato sto preko kredita mogu oni da nadrljaju. Ja rekoh da je tako niko ne bi prodavao kuce/stanove na kredit, oni rekose proverili smo s advokatom, proverite i vi. Pitam svog advokata on potvrdjuje da to moze da se desi u slucaju da npr ja ne mogu da otplatim kucu i onda recimo mi ostane da vratim 100.000EUR, banka resi da proda moju kucu, za nju oni dobiju npr 80.000EUR. Onda je prodavac tj prethodni vlasnik duzan da nadoknadi tu razliku od 20.000EUR... Nidje veze, em su oni prodavci isplaceni u kesu odmah po dobijanju kredita, em oni vise nece biti vlasnici te nekretnine ali eto iz nekog razloga od njih traze da to nadoknade.
Plan mi je da se raspitam da mozda probam da kupim tu kucu tako sto stavim hipoteku na svoj stan pa im tako isplatim kucu, advokat mi rece da u tom slucaju oni nemaju nista s tim i da bi im to odgovaralo.
Da li neko ima neki savet/iskustvo da podeli s tim kako bi pomogao sebi da resim problem?

Evo i ja da podelim lose iskustvo vezano za kupovinu kuce preko stambenih kredita. Naime neka kuca nam se svidela i mi rekosmo da bismo uzeli preko kredita na sta su nam rekli da zele iskljucivo za kes zato sto preko kredita mogu oni da nadrljaju. Ja rekoh da je tako niko ne bi prodavao kuce/stanove na kredit, oni rekose proverili smo s advokatom, proverite i vi. Pitam svog advokata on potvrdjuje da to moze da se desi u slucaju da npr ja ne mogu da otplatim kucu i onda recimo mi ostane da vratim 100.000EUR, banka resi da proda moju kucu, za nju oni dobiju npr 80.000EUR. Onda je prodavac tj prethodni vlasnik duzan da nadoknadi tu razliku od 20.000EUR... Nidje veze, em su oni prodavci isplaceni u kesu odmah po dobijanju kredita, em oni vise nece biti vlasnici te nekretnine ali eto iz nekog razloga od njih traze da to nadoknade.
Plan mi je da se raspitam da mozda probam da kupim tu kucu tako sto stavim hipoteku na svoj stan pa im tako isplatim kucu, advokat mi rece da u tom slucaju oni nemaju nista s tim i da bi im to odgovaralo.
Da li neko ima neki savet/iskustvo da podeli s tim kako bi pomogao sebi da resim problem?

U kojoj je to državi? Banke inače za kupovinu kuće traže veliko učešće kad se uzima kredit plus što njihov procjenitelj daje procjenu koliko kuća i zemljište vrijede ispod cijene. Svaka banka će se osigurati u slučaju da im ne vratiš kredit tako što će se staviti hipoteka na tu kuću. Samo u slučaju da visina kredita prelazi i učešće i procjenjenu vrijednost kuće onda će ti banka tražiti i dodatno osiguranje u vidu hipoteke na stan. U kupoprodajnom ugovoru za kuću i hipotekarnom ugovoru banke ne traže da im prodavac vrati kredit ako kupac ne vraća.
Meni ovo njihovo da žele isključivo keš smrdi i mislim da bi trebao da provjeriš da li su oni vlasnici 1/1 tog zemljišta i kuće te da nema neke ostavinske rasprave koja visi u vazduhu. (ovo banke obavezno provjere prije nego što odobre i prodavcu isplate novac)

Pitam svog advokata on potvrdjuje da to moze da se desi u slucaju da npr ja ne mogu da otplatim kucu i onda recimo mi ostane da vratim 100.000EUR, banka resi da proda moju kucu, za nju oni dobiju npr 80.000EUR. Onda je prodavac tj prethodni vlasnik duzan da nadoknadi tu razliku od 20.000EUR...

Ovo nije tačno.

Kako nije tacno, potvrdjeno je od strane vise advokata, mog i od prodavca.
Edit: ne razumem se, al je moj advokat pominjao neke zalosne izjave. Ako se neko razume bolje nek napise kako jeste

Umeju advokati da budu u dosluhu, posebno ako je neka manja sredina😅

Ono sto znam je da prodavac nece da proda preko kredita jer se plase da mogu oni da se terete za neki moj dug sto naravno nema nikakvog smisla. Da li neko mozda zna da mi kaze da li prodavac moze ikako da nagrabusi ako ja ne otplatim kredit(ili u bilo kom drugom slucaju)

Nazad
Vrh Dno