Planiram da uzmem kredit u Intesi sredinom ove godine. Kada vec imate snage i volje da podelite sa nama to iskutsvo ovde, ne bi bilo lose da napisete otprilike koliki su ukupni troskovi za celokupan proces pri dobijanju kredita. Naravno, ako sve prodje kako treba. Hvala Vam i srecno!
Jovcha, troskovi zavise i od banke do banke, u nekoj banci se procenitelj placa, u nekoj ne, u nekoj se troskovi obrade kredita placaju i ta cifra ide cak i do 30 i nesto hiljada dinara... Pitali ste za Banku Intesu, i mogu Vam preneti svoje iskustvo bas iz te banke. Troskovi provere kreditnog biroa su 246 din, procenitelj 10700 din, zalozna izjava i overa ugovora kod notara 49 hiljada din. Ali ta overa ugovora nije ista za sve, zavisi od kolicine kredita i cene stana naravno. Gazda za stan koji smo kupili od 53 kvadrata je trazio 71000€, uz cenkanje, uspeli smo da spustimo cenu na 64150€ i + njegovi troskovi advokata. Predugovor je covek platio 100€, a ugovor 150€ i hvala mu veliko sto nam je ustedeo 250€. 😊 Osiguranje nekretnine je obavezno kada se uzima kredit i krece se godisnje 4000-5000 din ( osnovni paket). Ako zelis neki bolji paket, koji pokriva vise stvari, naravno cena ide gore. Mi smo dali ucesce 20 hiljada €, i to ne banci, vec prodavcu na ruke, u advokatskoj kancelariji, to je naravno uslo u ugovor, sto iznosi 31,25% od ukupne cene stana. Ugovor smo pravili na 64 hiljade, tih 150€ se ne piminju nigde, to smo prodavcu dali ovako na ruke. Na dan pustanja kredita si u obavezi da prodavcu prebacis na racun razliku izmedju srednjeg i kupovnog kursa po kursu NBS na taj dan. Kada se upisujes u katastar i to se nesto placa, nesto oko 5,6 hiljada din. Da li to zavisi od kvadrature stana, ne znam, nismo ni pitali. E sada, posto sam ja vlasnik 2 stana ( u jednom zivimo, jedan se izdaje), ovaj smo kupili takodje da ga izdajemo, a jednoga dana Boze zdravlja, dacemo deci, svakom po jedan stan... Suprug nema nekretninu na svoje ime i kada stigne resenje porez na prenos apsolutnih prava, s obzirom da smo takav ugovor pravili, kupci smo suprug i ja po pola, tako se i upisujemo za apsolutna prava. Dakle, s obzirom da ja imam na svoje ime nekretnine, ja nemam prava na oslobadjanje od tog prenosa, ali suprug ima na polovinu stana, dakle placa samo za 26,5 kvadrata, sto je nesto oko 800€. Inace, uzeli smo fixnu kamatu na 20 godina i iznosi 291,86€ svih 20 godina. Trudicemo se da kad god imamo odredjenu svotu novca odnesemo u banku i na taj nacin smanjimo ratu...ali otom-potom. 😉
Eto, nadam se da sam pomogla, srecno u potrazi za nekretninom, a takodje srecno i u dobijanju kredita. 🍀
Mi smo uhvatili maltene poslednji voz, od januara meseca su na nekoliko mesta krenule da nicu nove zdrade, zidaju se brzinom svetlosti i sve to podize cenu ne samo nove, vec i stare gradnje.