Šta je novo?

Stambeni krediti

@alfaunits
Ako bude morao novi predugovor onda necu ni uzimati garazu. Ostace mi 20k €. Taman bolje uzeti nov auto da zamenim ovaj sto je punoletan. 🙂
@maxy
Da preko kredita idem. Ostace mi za kredit nekih 15% vrednosti stana i garaza ako bude.

A zbog cega bolje ne garaza ako je na kredit?

Nema povraćaja pdv, ako je garaža ili parking mesto u ugovoru.
Neke banke ne odobravaju kredite.
Nkosk nekada neće da osigura takav kredit.

Nema povraćaja pdv, ako je garaža ili parking mesto u ugovoru.
Neke banke ne odobravaju kredite.
Nkosk nekada neće da osigura takav kredit.

Naravno da ima. U ugovorima o kupoprodaji stanova i garaža se posebno iskazuju cene za svaku nepokretnost i u skladu sa tim se vrši povraćaj PDV za stanove. I naravno da banke odobrovaju kredite za takve kupovine.

Samo da potvrdim ovo iznad, kao laik čije su komšije uzele tako stanove i garaže u novogradnji.

Naravno da ima. U ugovorima o kupoprodaji stanova i garaža se posebno iskazuju cene za svaku nepokretnost i u skladu sa tim se vrši povraćaj PDV za stanove. I naravno da banke odobrovaju kredite za takve kupovine.
Intesa je od mene tražila da razdvojim, tj. da ide na dva odvojena ugovora.
Pri kupovini prošlog stana, poreska nije htela da odobri povraćaj pdv, pa je morao ugovor da se menja.
Ovako sam ja prošao.

Kolege forumaši,

Zamoliću vas da se ne bavite špekulacijama i politikom, tačnije da se diskusija ne vodi o povoljnim državnim/subvencionisanim kreditima dok isti ne budu u zvaničnoj ponudi.
Dok neka poslovna banka ne uvrsti u ponudu, bez linka do sajta banke sa konkretnim proizvodom i ponudom ne započinjite diskusiju na tu temu.

Shvatite ovu molbu ozbiljno.

Hvala na razumevanju.

Kolege forumaši,

Zamoliću vas da se ne bavite špekulacijama i politikom, tačnije da se diskusija ne vodi o povoljnim državnim/subvencionisanim kreditima dok isti ne budu u zvaničnoj ponudi.
Dok neka poslovna banka ne uvrsti u ponudu, bez linka do sajta banke sa konkretnim proizvodom i ponudom ne započinjite diskusiju na tu temu.

Shvatite ovu molbu ozbiljno.

Hvala na razumevanju.

Pozdrav Falcon, NBS je usvojila propise kojima će se omogućiti sprovođenje ovih kredita. Evo više informacija:

Da li je i dalje potrebno čekati da banka zapravo ponudi iste da bi se ovome pričalo, ili je izmena zakona dovoljan indikator da nije u pitanju šarena laža?

Gledam danas u Intezinoj aplikaciji i rata stambenig kredita za prvi kvartal je povećana.
Bila je 145,79€, a prema novoj kalkulaciji je 161,28€.
Prethodna nominalna kamatna stopa je bila 4,08%, a sada je 5,67%.
Prethodna efektivna kamatna stopa je bila 4,55%, a sada je 5,30%.

Nadao sam se da će rate ići dole… :cautious:

Drugarici koja ima stambeni kredit u Intesi skocila rata sa 270e na 350e.

Meni je fiksna i ostala je nepromenjena.

Немој да мешате бабе и жабе, одлуком Владе РС или НБС (заборавих сада) камата за стамбене кредите је била ограничена на 4,08% до краја 2024., сада је донета одлука НБС којом је камата привремено ограничена на 5% до усвајања Зкона о заштити корисника финансијских услуга. Иначе било је предвиђено да се поменути закон усвоји до краја 2024. године али касни се са тим па је ова одлука донешена. Тако да већ више од годину дана висина каматне стопе за стамбене кредите нема везе са тренутном висином Еурибора и у свим овим калкулација корисници таквих кредита су за сада добро прошли.

Konacno sam skupio kes da isplatim stambeni kredit u celosti. Ima nogama da otvorim vrata Intese kad odem na godisnji.

opa dobar početak godine, isplata kredita i na sve to još godišnji :) neka je sa srećom nadam se da ćemo i ostali krenuti tim stopama

Suprug je predao u Intesi par dana pred Novu godinu i evo ziva nisam dok ga ne kontaktiraju da li je odobren stambeni kredit ili ne. Sve nesto ocekujem da ce sledece nedelje, eventualno one tamo... Bili su praznici, pa period od Nove g. do Bozica ni ne racunam, dakle kao da smo tek sada predali. Ima li jos nekog da je u takvoj situaciji?
O detaljima, kada prodje i naravno ako sve prodje kako treba...

@MegaSkot - Cestitam .. ja sam pre par godina pomislio da uradim isto, ali kad se preracuna koliko je kamate samo ostalo, resio sam da to pustim da istekne po planu. S tim da je njih manje vise briga za nasu trenutnu srecu, a kredit nikad nisam dozivljavao kao neki balast. Ostaje mi da vidim nevezano za otplatu da li mogu za nkosk premiju da ih ganjam da mi plate nazad. A apropo drugog kredita za stan, supruga je pre godinu ipo zavrsila stambeni u raiffeisen banci sa ukupno jednim odlaskom u filijalu ;)

Samo je stvar ustede, ja sam prevremenom otplatom skinuo 9000e kamate za jos tih 10g otplate, sto nije neka specijalno velika cifra ali bi sigurno narasla na jos solidno vise jer sam ja to uradio dok mi je kamata bila oko 3% koliko se secam :)

Pitanje ako neko zna,

kako se meni kamata uskladjuje sa 6m euriborom 30.12...onda mene ova uredba kaci tek od 30.3. kad bude sledece uskladjivanje? posto je trenutna veca od 5%..
Ako je tako nadam se da ce toga da se pridrzavaju i 30.12.2025. ako varijabilna bude veca od 5%... :)

Da odgovorim sebi, u sanducicu malopre zateknem mejl od banke gde me obavestavaju o novim kamatama od 1.1. tj o ogranicenju na 5%, efektivna 4.80%. U aplikaciji mi pise kamatna stopa 5.42%, ali je iznos rate isti i u aplikaciji i na ovom obavestenju..tako da su primenili od 1.1.2025. ogranicenje NBS.
p.s. mada prema kalkulatoru i iznosu rate su racunalli kamatu 5.42...a ne 5%...videcemo kad skinu krajem meseca sta je tacno.

Evo mene opet, pre par dana su kontaktirali supruga iz banke da ode i potpise dokumentaciju za procenitelja. Takodje je i prodavac popunio nesto u 3 primerka i sve je to suprug odneo u banku. Vec sutradan je procenitelj ( zapravo njegova zamena, jer zena koja je zaduzena za izlazak na teren i procenu stana je previse zauzeta, ne moze sve da postigne... Njen zamenik je uzasao, zadrzao se pola sata u stanu, sve je slikao). Danas su kontaktirali supruga opet iz banke da dostavi novi vlasnicki list, jer je onaj koji je predao pred N. godinu stariji od 15 dana. Takodje su mu sa racuna skinuli 10700 din za procenitelja. Sada cekamo dalje korake...

Vlasnički list stariji od 15 dana?🤣🤦‍♂️ Toliko žele digitalu, a ft1p im nikako ne da🤦‍♂️.

Vlasnički list stariji od 15 dana?🤣🤦‍♂️ Toliko žele digitalu, a ft1p im nikako ne da🤦‍♂️.
Ma glupost, tada kada je predao vlasnicki list, bio je star 2,3 dana, ali sada kada su prosli praznici je "zastareo", mora opet novi koji nije stariji od 15 dana. Nije to skupo, kod notara kosta oko 600 din, izvadio je jetros suprug, nego cimanje samo.

Mali OT: treba mi predlog advokata koji moze da knjizi (valjda u Katastar..). (U DM bolje)

Da li ove kredite što subvencioniše država mogu da uzmu ljudi koji imaju punih 35 godina ili ne? Ne znam šta im znači ovo do navršenih 35..

Evo mene opet, pre par dana su kontaktirali supruga iz banke da ode i potpise dokumentaciju za procenitelja. Takodje je i prodavac popunio nesto u 3 primerka i sve je to suprug odneo u banku. Vec sutradan je procenitelj ( zapravo njegova zamena, jer zena koja je zaduzena za izlazak na teren i procenu stana je previse zauzeta, ne moze sve da postigne... Njen zamenik je uzasao, zadrzao se pola sata u stanu, sve je slikao). Danas su kontaktirali supruga opet iz banke da dostavi novi vlasnicki list, jer je onaj koji je predao pred N. godinu stariji od 15 dana. Takodje su mu sa racuna skinuli 10700 din za procenitelja. Sada cekamo dalje korake...
Planiram da uzmem kredit u Intesi sredinom ove godine. Kada vec imate snage i volje da podelite sa nama to iskutsvo ovde, ne bi bilo lose da napisete otprilike koliki su ukupni troskovi za celokupan proces pri dobijanju kredita. Naravno, ako sve prodje kako treba. Hvala Vam i srecno! :)

@jovcha koliko se sećam, već se pisalo o ukupnim troškovima. savetujem da se prelista tema

Planiram da uzmem kredit u Intesi sredinom ove godine. Kada vec imate snage i volje da podelite sa nama to iskutsvo ovde, ne bi bilo lose da napisete otprilike koliki su ukupni troskovi za celokupan proces pri dobijanju kredita. Naravno, ako sve prodje kako treba. Hvala Vam i srecno! :)
Jovcha, troskovi zavise i od banke do banke, u nekoj banci se procenitelj placa, u nekoj ne, u nekoj se troskovi obrade kredita placaju i ta cifra ide cak i do 30 i nesto hiljada dinara... Pitali ste za Banku Intesu, i mogu Vam preneti svoje iskustvo bas iz te banke. Troskovi provere kreditnog biroa su 246 din, procenitelj 10700 din, zalozna izjava i overa ugovora kod notara 49 hiljada din. Ali ta overa ugovora nije ista za sve, zavisi od kolicine kredita i cene stana naravno. Gazda za stan koji smo kupili od 53 kvadrata je trazio 71000€, uz cenkanje, uspeli smo da spustimo cenu na 64150€ i + njegovi troskovi advokata. Predugovor je covek platio 100€, a ugovor 150€ i hvala mu veliko sto nam je ustedeo 250€. 😊 Osiguranje nekretnine je obavezno kada se uzima kredit i krece se godisnje 4000-5000 din ( osnovni paket). Ako zelis neki bolji paket, koji pokriva vise stvari, naravno cena ide gore. Mi smo dali ucesce 20 hiljada €, i to ne banci, vec prodavcu na ruke, u advokatskoj kancelariji, to je naravno uslo u ugovor, sto iznosi 31,25% od ukupne cene stana. Ugovor smo pravili na 64 hiljade, tih 150€ se ne piminju nigde, to smo prodavcu dali ovako na ruke. Na dan pustanja kredita si u obavezi da prodavcu prebacis na racun razliku izmedju srednjeg i kupovnog kursa po kursu NBS na taj dan. Kada se upisujes u katastar i to se nesto placa, nesto oko 5,6 hiljada din. Da li to zavisi od kvadrature stana, ne znam, nismo ni pitali. E sada, posto sam ja vlasnik 2 stana ( u jednom zivimo, jedan se izdaje), ovaj smo kupili takodje da ga izdajemo, a jednoga dana Boze zdravlja, dacemo deci, svakom po jedan stan... Suprug nema nekretninu na svoje ime i kada stigne resenje porez na prenos apsolutnih prava, s obzirom da smo takav ugovor pravili, kupci smo suprug i ja po pola, tako se i upisujemo za apsolutna prava. Dakle, s obzirom da ja imam na svoje ime nekretnine, ja nemam prava na oslobadjanje od tog prenosa, ali suprug ima na polovinu stana, dakle placa samo za 26,5 kvadrata, sto je nesto oko 800€. Inace, uzeli smo fixnu kamatu na 20 godina i iznosi 291,86€ svih 20 godina. Trudicemo se da kad god imamo odredjenu svotu novca odnesemo u banku i na taj nacin smanjimo ratu...ali otom-potom. 😉
Eto, nadam se da sam pomogla, srecno u potrazi za nekretninom, a takodje srecno i u dobijanju kredita. 🍀
Mi smo uhvatili maltene poslednji voz, od januara meseca su na nekoliko mesta krenule da nicu nove zdrade, zidaju se brzinom svetlosti i sve to podize cenu ne samo nove, vec i stare gradnje.

Kako zidanje novih zgrada podize cenu? Zar rast ponude ne utice na obaranje cene. Rast potraznje bi dizao cenu.

Nazad
Vrh Dno