Evo ti ga moj primer.
30.000 EUR, 5,2% godišnje, 10 godina, rata 321,14 EUR, fiksno.
Dakle, vraća se 38.536,80 EUR (321,14 x 120 meseci).
Prostom matematikom dolazi se do toga da se vraća 28,456% više nego što je glavnica.
Nema potrebe da mozgaš oko računice, jednostavno gledaj samo i isključivo kolika ti je rata (ako je fiksna) i koliki su vezani troškovi.
Saberi i vidi šta je povoljnije.
Banka je dužna da ti pre potpisivanja ugovora predoči sve troškove i u cent tačno koliko ćeš morati da im daš na kraju, kada otplatiš kredit.
Da ti malo pojasnim...
Svake godine ću banci dati tačno 3.853,68 EUR, ali zbog razlike u udelu glavnice i kamate u okviru jedne mesečne rate, udeo kamate će biti deeskalacioni, tj. u početku se plaća više kamata, a manje otplaćuje glavnica, na kraju je rata praktično komplet glavnica.
Imaj u vidu da sam ja uzeo 5,2% kamate na godišnjem nivou i kada bi vratio dug za godinu dana, platio bih još 5,2% na 30.000 EUR, što je 31.560 EUR.
Ali ja ću to vraćati 10 godina, pri čemu im neću vratiti do kraja svu glavnicu, a kamata kuca 5,2% dogod ima glavnice. U početku "taksimetar" kuca "noćnu tarifu", a kako ide kraj otplate usporava i na kraju je račun +28,456% na 30K EUR.