Šta je novo?

Stambeni krediti

Pozdrav svima!
Živim i radim u inostranstvu. Imam informaciju da dve banke u Srbiji daju kredite za dijasporu.
Interesuju me iskustva? Po kojim uslovima su ih dobili.
Da li je neko dobio ovakav Kredit i gde?
Ja znam za API banku i još druga neznam koja je.
Da li vi znate još neku banku?
Hvala
Ne znam gde živiš u inostranstvu, ali svuda na svetu a da nije Afrika i Južna amerika, dobićeš povoljnije kamatne uslove nego u Srbistanu.

Zapravo nisi u pravu, kamata u USA danas na 30y fixed rate mortage je 4.86%.
U Raiffeisen banci je na 30g sa fiksnom kamatom 3.95% za obicne racune i 3.85% za premium racun :)

To su nominalne kamatne stope...
Efektivna u USA 4.97%, u Raiffeisenu ne prelazi 4.4-4.5%.

Prilozi

• IMG_20220407_002406.jpg
    IMG_20220407_002406.jpg
    64 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:
To već zavisi kome šta odgovara, zbog datuma primanja. Ali svako ko ima dugoročan kredit bi trebalo da je obezbeđen barem nekoliko meseci, za slučaj da ostane bez redovnih primanja. Pa onda sam datum i nije toliko bitan.

Ja nisam mogao da ugovorim dan kada mi rata kredita stiže na naplatu, u pitanju je Intesa i presek prave svakog 30. u mesecu kada mi rata i stiže na naplatu zbog varijabilne kamatne stope i usklađivanja sa euriborom. Euribor se usklađuje kvartalno, odnosno na svaka tri meseca ali to je uvek 30. u mesecu.

Isao sam na sastanak kod nekih investitora da pogledam ponudu stanova. Rok za izgradnju im je nova godina, ali oni se ogradjuju na +4 meseca preko roka. Mene zanima sta nakon tih 4 meseca ako zgrada ne bude gotova? Da li imam prava da ih jurim za neke penale ili da trazim nesto u ugovoru da ukljuce neku klauzulu

Ako stavite u ugovor neke penale, onda možeš da naplatiš nešto, ako nema u ugovoru, onda nema svrhe da se žališ.

Ako budu mali penali, koga briga, ako budu veliki penali, završiće ti stan samo da ispoštuju rok, a to može na duge staze da ti bude veći problem nego korist od naplate penala.

Ukoliko si razgovarao sa ozbiljnom kompanijom, koja iza sebe ima završene projekte, računaj da je i njima cilj da to što pre reše i da idu na sledeću livadu.

Ukoliko su to neki manji objekti, pa ceo projekat zavisi od jednog čoveka i njegovih organizacionih sposobnosti, to i ako blokira, ne pomaže ti mnogo klauzula u Ugovoru. Objekat gradi DOO, pa ga ti posle tuži.
Najbolje je ako je objekat iz projektnog finansiranja. Onda banka juri da sve bude u roku.

Objekat je sunnyville premium, imaju vec objekte iza sebe ali znaju da kasne prilicno

Banka neće dati kredit za stan u izgradnji ako nije 80% završen, barem je tako u intesi. Raspitaj se oko toga

Znam to, nego kazu da stignu brzo do 80% i kad uzmu pare od banke onda zidaju dalje, a ovih 20% razvlace. I onda predju rok godinu dana ati za to vreme placaj i kredit i kiriju ako si pod njom

Jedno pitanje u vezi reiffeisen banke, bio sam na savtovanju za stambeni kredit, plata je preko 100k pa su ponudiki taj neki premium iako ja ne vidim benefit, kamata je 3.90%(fiksna). Ono sto me zanima, odstampali su mi primer kredita i obaveze, kod svih ostalih banaka procena vrednosti nekretnine je oko 11 000 dinara. U rajfajzenu je 129 000 dinara. To je 12x vise, je l je moguce da su se *****ali ili je to tako? Je l je neko uzimao preko njih?
Ta cena procenitelja je ukupna cena koji ces da platis tokom otplate kredita jer se kod njih procena nekretnine ponovo radi na par godina. Isto sam se raspitivao kod njih za kredit i savetnica je rekla da im tako pise u softveru tj on tako sracuna ali da se procena radi samo jednom a ne vise puta tj na svake tri godine.

Inace mogli ste ovih dana procitati da je NBS podigla referetne kamatne stope i da je EURIBOR krenuo da raste. U ovom trenutku fiksna kamatna stopa deluje kao najpametnija odluka.

Unicredit i Erste banka su mi isto ponudili fiksnu na 30 godina ali tu kamate idu i preko 4% a Intesa na 15 tako da idemo na 15 godina . Intesa i Erste (posle dosta ubedjivanja) 3.39%, Unicredit 3.35% ali mora se platiti i osiguranje zivota pa dodje na isto i dali su mi mogucnost da prevremeno otplatim kredit bez penala. Intesa je jedina nudila fiksnu sa 20% ucesca a svi ostali min 30% ali ovo vazi za kupovinu kuce, za stan ucesce ide od 20%. Intesa takodje trazi 0.5% za obradu kredita ali se to moze traziti da se ne placa pogotovo sto sam njihov korisnik na najvisem paketu.

Posto ponude drugih banaka nisu toliko bolje (tj fakticki iste) mi planiramo da ostanemo u Intesi, tu izmemo kredit i trazimo ukidanje onog troska za obradu kredita jer sam bankom zadovoljan i nemam racunicu da prelazim u drugu.

Bar u mom slucaju, ne. Isto sam je pitao i ona je rekla da placamo samo jednom ali da nema nacina da izbaci iz ponude tu stavku gde pise da se radi na tri meseca i da toga u finalnom ugovoru (ako se odlucim za njih) ne bi bilo. Ako mozes, pogledaj i druge banke, daju bolje uslove nego oni.

Edit: evo nasao sam prepisku:

Procena se naplacuje 12000 din prilikom apliciranja kredita,po odredbi NBS trebalo bi da se radi svake 3 godine i naveden je ukupan iznos u ponudi,ali se ne mora raditi jer svake godine dostavljate banci resenje o placenom porezu na stan ,ali taj iznos navodimo u ponudi .

Da li neka banka daje fiksnu kamatu za starogradnju, obzirom da znam da kod Intese fiisna ponuda vazi samo za novogradnju sa energetskim pasosem?

Proveri Unicredit i Erste banku. Inace danas sam i ja na tezi nacin saznao za energetski pasos u Intesi, savetnica mi zaboravila to napomenuti pre mesec dana kad sam uzimao ponudu. Ni jedna kuca a i dosta novih zgrada nema energetski pasos i fakticki sam morao da odustanem od moje maticne banke Intese i da planiram prelazak u drugu banku.

Naravno mogao bi ja da udjem u proceduru da dobijem taj pasos za kucu ali nemam vremena za to a i zasto bi kad recimo UniCredit, Erste i Raiffeisen banka to ne traze za kredite sa fiksnom kamatnom stopom.

Da li neko ko ima stambeni kod intese ima razliku u iznos za likvidaciju i preostali iznos kredita?
Sad sam ih naduvao jer od pocetka meseca, posle uskladjivanja euribora, preostali iznos za likvidaciju je tri puta menjan. Ne mnogo po 5-6 eura ali je menjan i sad 15.04. je treci iznos, naravno veci.
Ne mogu da gatam koliko mi je ostalo da otplatim. Skroz neozbiljno.

Raifajzen banka mi je rekla da mi hoce dati kredit sa ucescem od 10%, a nekretnina koju planiram da uzmem je prilicno skupa i racunam na tih 10%, zovem ih da potvrdim tu ponudu i oni mi kazu da oni ne mogu da garantuju da ce ta ponuda od 10% ostati sve do poslednjeg trenutka. Investitori gde bih uzeo nekretninu ako se odustane od kupovine uzimaju penal od 50% ucesca.
Je l imao neko iskustva sa rajfajzenom i 10%?

Da li neko ko ima stambeni kod intese ima razliku u iznos za likvidaciju i preostali iznos kredita?
Sad sam ih naduvao jer od pocetka meseca, posle uskladjivanja euribora, preostali iznos za likvidaciju je tri puta menjan. Ne mnogo po 5-6 eura ali je menjan i sad 15.04. je treci iznos, naravno veci.
Ne mogu da gatam koliko mi je ostalo da otplatim. Skroz neozbiljno.
Šta je iznos za likvidaciju?
Na koji period imaš usklađivanje kamatne stope? Za tromesečno usklađivanje, od nove godine je bilo dve promene, 4.januar i 1.april.

Tromesecno je uskladjivanje. Sinoc sam dobio odgovor od prijatelja koji radi u banci.
Pocetkom meseca preostali iznos kredita = iznos za likvidaciju, ali se "iznos za likvidaciju" svaki dan usaglasava i raste jer se dodaje kamata kako prolaze dani u mesecu.
Jasnije je sad, ali i dalje je skroz misleading da to pise u aplikaciji i da gledas kako raste dnevno.

Aha, nisam shvatio da gledaš u aplikaciji.
Način obračuna je 28-30/360 (mada januar, pa evo sada maj ispadnu po 33 dana), ali ako svakog dana menjaju osnovicu, to objašnjava ona mala odstupanja na ceo period otplate., a kredit za koji sam računao je ispalo, ako se dobro sećam, 0.1% na iznos celog kredita tj 100 eur na 100.000 eur, na 5 godina.

(blagi) off-topic:

Pre nekog vremena raspitivao sam se o stambenom kreditu. Sada sam prinuđen da u vrlo kratkom roku podignem taj kredit. Svako ko zna aktuelna dešavanja, koja banka je najsigurnija i najpovoljnija bilo bi lepo da mi pomogne. Stan je stara gradnja, košta 22500 evra.

Posebno me zanima ako dignem kredit na 15 gldina, a otplatim ga za 5, da li se oslobađam velikog dela kamate? Ako neko ima volje može da mi se javi na PP, mnogo bi mi značilo.

Naravno da se oslobađaš kamate ako ranije isplatiš kredit, međutim proveri kakvi su uslovi prevremene otplate kredita i koji "penal" za to plaćaš, mislim da je obično oko 1% vrednosti kredita. Kod Inteze postoji dobra fora što imaš mogućnost da u toku kalendarske godine uplatiš do 1.000.000 dinara bez ikakvih dodatnih troškova i smanjiš iznos kredita, odnosno sume novca koju duguješ. To opet možeš da ponoviš naredne godine, a teoretski u par dana (sam kraj jedne godine i početak druge godine).

Zapravo nisi u pravu, kamata u USA danas na 30y fixed rate mortage je 4.86%.
U Raiffeisen banci je na 30g sa fiksnom kamatom 3.95% za obicne racune i 3.85% za premium racun :)

To su nominalne kamatne stope...
Efektivna u USA 4.97%, u Raiffeisenu ne prelazi 4.4-4.5%.
Ha, ha...
Majn got...

Možda ti promiče činjenica da je korisniku kredita u Usa kredit indeksiran u dolarima i da platu prima u dolarima, pa ga inflacija ne dotiče, za razliku od mene kojem je kredit indeksiran u dinarima ali vezan za evro, a platu primam u dinarima, pa mi je rata u prethodne tri godine sa 25 skočila na 27.000 dinara mesečno jer banke kurs evra na 28. u mesecu (kad mi dospeva rata na plaćanje) računaju po nekom svom izmišljenom kursu, mnogo nepovoljnjijem od zvaničnog kursa NBS.

Samo ta činjenica, da ne nabrajam druge, svakom razumnom je dovoljna da shvati koliko je položaj korisnika kredita u Srb nepovoljniji nego u Usa.

Edit: @HAD~ prevremena otplata je dibra stvar, kad se može i kad se banka u celosti isplati što pre. Moraš da znaš da iako su mesečne rate kredita jednake kroz ceo period otplate, udeo kamate i glavnice u njima nije, i na početku (pola kreditnog perioda) kamata čini 70-80% rate, a glavnica 30-20%. Ovo iz razloga jer banke zarađuju na kamati i njoma nije u cilju da ti podjednako brzo isplatiš i kamatu i glavnicu, već prvo kamatu, jer im glavnica sleduje pa sleduje.
To u prevodu znači da ako u tvom slučaju zagaziš u 7 godinu kredita, prevremena otplata ti se ne isplati jer si kamatu već platio i praktično banci samo daješ pare na gomili i odjednom plaćaš glavnicu umesto da ih pustiš da je čekaju na glavnicu sedam godina, ratu po ratu.

Poslednja izmena od urednika:
@Čika_Kure proveri ti to za kurs. Ne sećam se od kada, ali baš dugo traje pravilo da se kredit obračunava po srednjem kursu NBS.

@Čika_Kure proveri ti to za kurs. Ne sećam se od kada, ali baš dugo traje pravilo da se kredit obračunava po srednjem kursu NBS.
Upravo pogledao.
Poslednja rata sk Nbs 117,6 ovi obračunavali 118,2 još naplate i neku uslugu konverzije.
Ugovori o kreditu su adhezioni ugovori, tzv. uzmi ili ostavi, praktično, ako ti trebaju pare, potpisaćeš ma šta, pa i to da se rata računa po srednjem kursu banke, a ne srednjem kursu NBS.
Doduše srednji kurs NBS njih svakako vezuje u smislu maksimalnog dozvoljenog odstupanja.

Evo našao. Ako ti je kredit od pre 5.12.2011. onda je kurs kao što si potpisao u ugovoru.

Ako je posle tog datum, kurs mora biti srednji kurs NBS.

@HAD~
За превремену отплату кредита, провери са кредитним саветницима у банкама у којима тражиш понуде за кредит.
Моје искуство (Raiffeisen банка) је такво да могу превремено да вратим цео кредит кад год хоћу и нема никаквих пенала.

Bio sam danas u Halkbanci. Nema penala do 1000 000 din, a posle 1%. To mi nije strašno jer bih uzeo 14 000 evra, a ostatak dajem kao učešće. Zbog toga bi mi bili mali penali. Oko 5000 din.
Jel ima jos neki brzinski savet gde bih mogao da slomim zube?

I jedno vrlo važno pitanje: Pošto uzimam mali kredit, a ujedno u planiram da ga otplatim za do 5 godina (a uzimam na 25 da bi mi rata bila 70 evra) da li da idem od banke do banke ili u mom slučaju razlika nije velika jer uzimam malo para i na kratak rok? Da li je u mom slučaju mala razlika kad se sve sabere i oduzme? Mnogo mi je lakše da odem ovde gde već primam platu, potpišem, već su uspoznati sa mojim slučajem i ne cimam se od banke do banke?

Nazad
Vrh Dno