Šta je novo?

Stambeni krediti

Najbolje da pozoves kreditnog savetnika i pitaš, mnogo je to velika razlika. Ja sam platio oko 90e u intesi.

Ti procenitelji su "eksterni" i svaki ima svoju cenu. Ti mozes da uzmes bilo kog licenciranog na teritoriji grada. Mislim da cak i sve banke rade sa istima.
Mene je kostalo oko 80e, stan na NBG a procenitelj sa B Brda ja msm. Agent za nekretnine me je upozorio da neki koji dolaze izdaleka naplacuju vise i da pozovem njih par i vidim ko je najpovoljniji.

I meni deluje previse, ja sam pre par meseci platio oko 9.000 rsd, lepa parica za par minuta posla :D

Jedno pitanje u vezi reiffeisen banke, bio sam na savtovanju za stambeni kredit, plata je preko 100k pa su ponudiki taj neki premium iako ja ne vidim benefit, kamata je 3.90%(fiksna). Ono sto me zanima, odstampali su mi primer kredita i obaveze, kod svih ostalih banaka procena vrednosti nekretnine je oko 11 000 dinara. U rajfajzenu je 129 000 dinara. To je 12x vise, je l je moguce da su se *****ali ili je to tako? Je l je neko uzimao preko njih?
Neka greska je u pitanju, ja sam preko njih zavrsio kredit u septembru 2021, daju ti listu procenitelja pa zoves i biras.
Ja sam platio malo vise, 13500 jer sam trazio procenitelja koji hoce da dodje u provinciju, prvih par sa liste nisu mogli/zeleli u
razumnom roku da dodju na procenu.

Ја сам код Интезе пре неких двадесетак дана платио 10600 дин., то је тарифа проценитеља и банка нема везе са тим. Можда си нешто погрешно разумео? Иначе камата од 3.9% је прилично неповољна, размисли добро…

Pa zato sto se odlucio za fiksnu, ko moze znati sta je pametnije 🤷‍♂️

^
Сасвим ми је јасно то, зато сам и рекао. Наравно свако бира оно што сматра да је боље.

Pa zato sto se odlucio za fiksnu, ko moze znati sta je pametnije 🤷‍♂️
naravno da je pametnije sa fiksnom kamatnom stopom... mislim da jedina raiff daje na 30g sa fiksnom kamatnom stopom...
kod varijabilne zavisis od 2 stvari: iznosa euribora i kursa evra, kod fiksne samo od kursa evra.

A znate u kakvim vremenima zivimo...

Prilozi

• euribor 6m.JPG
    euribor 6m.JPG
    53.3 KB · Pregleda: 64
  • euribor 3m.JPG
    euribor 3m.JPG
    52.4 KB · Pregleda: 63
Ebiga svi non stop govore skocice euribor - opada vec 10g, pasce cene stanova - skacu maltene 10% godisnje, sve je ovo vestacki i balon ce puci - nikako da pukne.

Ja se sve nekako vodim mislju da ako Euribor krene da skace to ce biti znak da se ekonomska situacija u svetu popravlja (jer on i jeste neka vrsta medjubankarske provizije) sto ce opet rezultovati da cemo imati bolji zivotni standard pa cemo samim tim i te potencijalno vece rate moci da kompenzujemo. Uostalom, nece Euribor da skoci preko noci, kao sto nije ni pao, pretpostavljam da ce ljudi moci da nekako refinansiraju ili replaniraju preostala dugovanja pre nego sto se situacija otrgne kontroli - ako do toga dodje..

Nismo u istoj situaciji pa mozda razmisljamo drugacije, ja nisam zeleo da se zaduzim na vise od 15g bas zato sto za 30g moze da se desi ko zna sta. Ali razumem da najveci broj korisnika kredita i puca na 30g zbog finansija i manje rate..

2013e sam prodao stan za 900e m2, 2019e sam kupio stan maltene u zgradi prekoputa za ~1300e po m2, dok bi mi danas trebalo skoro 1500e po m2 za isti ovakav... Da sam cekao i vagao opekao bih se, ko zna sta nosi sutra 🤷‍♂️

Samo da proverim, svesni ste da ne fiksirate kamatu na 30 godina?

Period otplate je 30 godina, ali kamata nije fiksna ceo period. Banka vam da fiksnu kamatu na neki kraci rok, obicno 36 meseci, a posle vas opet pita da se odlucite izmedju fiksne i varijabilbe kamate. Ali to su sada neke nove, aktuelne stope.

Ko se što više zaduživao je bolje prošao, kada se sad povuče crta, a ne vidim da će da se menja to nešto bitno ubuduće. Novac sve manje vredi.

Samo da proverim, svesni ste da ne fiksirate kamatu na 30 godina?

Period otplate je 30 godina, ali kamata nije fiksna ceo period. Banka vam da fiksnu kamatu na neki kraci rok, obicno 36 meseci, a posle vas opet pita da se odlucite izmedju fiksne i varijabilbe kamate. Ali to su sada neke nove, aktuelne stope.
Ne mora da znači, ja sam uzeo fiksnu za ceo period otplate, s tim da sam uzeo na 13 godina.

А колико ти је висина фиксне камате и кад си узимао кредит? У којој банци?
Невезано за то, већ у вези камате, ситуација уопште није црно-бела и обе врсте камате имају своје предности и мане.

3.19%, Unicredit. Do 10 godina je bila 2.99, a do 20 mislim 3.49%.

za ceo period otplate je fiksna kamatna stopa... stim sto vecina daje maksimalan period oplate 15 ili 20g. Raiff daje fiksnu na 30g. Trenutno imaju proviziju 1posto za obradu zahteva, to treba ispregovarati da sklone, jer je bilo perioda kada je bila "promo akcija" i ta provizija je bila 0posto.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo kredit u Raiffiesen koji je aktivan od novembra 2020, tako da nisu bas najsvezije informacije ali mozda ce da koristi.
Prvo mislim da ti je premijum klijent znacjna stvar, ja sve resavam sa licnim bankarom, isao sam mozda par puta u banku u poslednih par godina, sve ostalo online, sto je znacajna usteda u vremenu. Ako bas moram da idem u banku, kazem koja mi filijala odgovara, tamo me sve saceka i odradim sta imam bez cekanja.
Sto se tice procene nekretnine, dali su mi spisak procentilja sa brojevima telefona, i bilo je da sam izaberem sa tog spiska. Kalkulacija za procenitelja je dobra sa tim sto nece izaci toliko. Ako pogledas plan otplate, trebalo bi da procenitelj izlazi na svakih X godina (nisam siguran tacno koliko mi stoji, pa ne bih da lupam), ali u praksi se to ne radi ako je stan u pitanju, nego oni rade neku proveru u katastru ili tako nesto, tako da procenitelja placas samo jednom, sto je oko 100e bilo ako se dobro secam. Meni su objasnili da im je to vid zastite ako je kuca u pitanju, da je ne bi srusio ili uradio nesto sto bi joj spustilo vrednost.
Ovo je sve po secanju, dokumentacija mi nije trenutno pri ruci pa ne mogu bas u detalje, ali to je sustina.

Jedno pitanje u vezi reiffeisen banke, bio sam na savtovanju za stambeni kredit, plata je preko 100k pa su ponudiki taj neki premium iako ja ne vidim benefit, kamata je 3.90%(fiksna). Ono sto me zanima, odstampali su mi primer kredita i obaveze, kod svih ostalih banaka procena vrednosti nekretnine je oko 11 000 dinara. U rajfajzenu je 129 000 dinara. To je 12x vise, je l je moguce da su se *****ali ili je to tako? Je l je neko uzimao preko njih?
Vrednost nekretnine 11k DINARA?

Nešto tu ne štima...

Edit: A procena... Sorry

Imam ponudu za stambeni kredit u raiff iz februara, pise za procenitelja 129k. Ponuda je sa 20 posto ucesca, ali daju i sa 10 posto.

Banka bi trebalo da vam dam spisak procenitelja čiju procenu prihvataju i kontaktirajate redom, pa ko da bolju ponudu. Većini korisnika kredita ta procena zaista ne igra bitnu ulogu.

Da li je neko imao slučaj da u planu otplate kamata bude ista, anuitet ostaje isti, a aposlutni iznos kamate povremeno skoči? Nekoliko meseci opada i onda jedan mesec bude malo uvećano.
Poslednje 4 rate, banka nijednom nije naplatila pocentualnu kamatu koja je navedena, januar više, februar i mart manje i april više. Sumirano, naplatili su manju kamatu nego što sam ja izračunao za ta 4 meseca ili što pokazuje kalkulator na Kamatica.com, pa mi zato glupo da im kažem da idu u banku da vide o čemu se radi, ali mene kopka zašto se to dešava.

^
Тек почињем да отплаћујем кредит, ако желиш пошаљи ми мејл на приватну поруку да ти шаљем план отплате кредита па ти види како изгледа у мом случају.

Pogledaj kolonu kamata, ako iz meseca u mesec ima sve manji apsolutni iznos, onda je to OK. Mene interesuje razlog zašto se povremeno povećava u ovom planu otplate. NIsam to do sada video, pa me interesuje kada se to dešava. Sumnjam da je greška, ipak to računa neki software. A i ponavlja se 1-2 puta godišnje.

Jeste bag sigurno i sad ja kao provalim grešku u sistemu obračuna kredita banke koja ih dnevno izda ne znam ni ja koliko. I niko do sada nije provalio. Teško. Sigurno ima neka kvaka koju nas @momsab nisu učili u školi ;)

@PJ

Тешко је описати како то изгледа у мом плану отплате, можда најједноставније описати да генерално иде на доле што је логично, али из месеца у месец мало скаче, мало пада. И даље сам вољан да ти пошаљем план отплате кредита, није то ништа поверљиво за мене.

Da ne racunaju broj dana u mesecu, pa otud razlika?

Na to sam posumnjao, jer je februar značajno pao u odnosu na januar, ali ne bi sa decembra na januar moglo da skoči. Oba meseca su po 31.dan.

@PJ

Тешко је описати како то изгледа у мом плану отплате, можда најједноставније описати да генерално иде на доле што је логично, али из месеца у месец мало скаче, мало пада. И даље сам вољан да ти пошаљем план отплате кредита, није то ништа поверљиво за мене.
Da potvrdimo da je sve potpuno OK na Bokijevom planu otplate, zavisi od broja dana u mesecu i sve se uklapa. Izgleda da će otplata iz mog primera da ide u banku na reviziju.
Sasvim slučajno je u pitanju ista banka, nekako bih očekivao i da im je način obračuna isti.

Pozdrav svima!
Živim i radim u inostranstvu. Imam informaciju da dve banke u Srbiji daju kredite za dijasporu.
Interesuju me iskustva? Po kojim uslovima su ih dobili.
Da li je neko dobio ovakav Kredit i gde?
Ja znam za API banku i još druga neznam koja je.
Da li vi znate još neku banku?
Hvala

Evo konačno razrešenje, kao što rekoh, samo da shvatim gde je kvaka. Banka svakog meseca pošalje papir na kome sve piše, samo ja te papire nisam video.

Datum preseka je prvi radni dan u mesecu. U prethodna 4 meseca je bila nova godina i saldiranje je rađeno 4.1, tako da je pomeren broj dana po mesecima. Ispalo je da januar ima 28 dana, a ta tri dana su ostala u decembru. Zato je decembar ispao ogroman, a januar skraćen, bez obzira što imaju isti broj kalendarskih dana. I onda februar 28 dana, pa u martu skok, jer ima 31 dan.

S obzirom da se ukupan broj dana slaže, razlika u konačnom iznosu kamate je nastala, jer su dani išli na različite osnovice i što sam ja video kamatu sa dve decimale, a zapravo je na 4. Na veliki iznos rate, pojavilo se nekoliko fantomskih evra razlike.

Očekivano, sve je ok.

Nazad
Vrh Dno