Šta je novo?

Stambeni krediti

Ili, ako nemaš baš mnogo izbora, jer ti je ostao kredit koji sad sam moraš da plaćaš, a rata prevazilazi realne mogućnosti kućnog budžeta.
Nisam prebacio polovinu perioda otplate, ali još 15 godina ne mogu da servisiram ovoliku ratu za kredit kolika je sada, pa moram da je prepolovim i tako nastavim, a da bi to uradio moram ostatak glavnice da prepolovim. Ili da nađem kupca za stan i u dogovoru sa bankom ga prodam, vratim banci ono što je njihovo, a sinu i meni kupim nešto manje.
Plus na sve to je i situacija da je EURIBOR nikad niži i sve prognoze kažu da će u jednom trenutku (koji navodno nije baš daleko) krenuti da izlazi iz minusa, a onda i rata ide na gore.
I na sve to, kao šlag na tortu, je pucanje balona sa cenama nekretnina u Srbiji, jer su cene naduvane upumpavanjem kapitala problematičnog porekla, koje neće trajati doveka, pa kad prsne ima cene da krenu na dole, a u tom slučaju sledi domino efekat.
Ja kad sam pre tri godine (decembar 2018) uzimao stambeni kredit uzeo sam sa fiksnom kamatnom stopom, a ne promenjivom vezanom za EURIBOR, i to na nagovor dobrog drugara koji radi u banci (ne u ovoj u kojom sam uzeo kredit) koji mi je rekao da su kreditne analitike i kreditni analitičari koje njegova banka plaća milione na godišnjem nivo nesumnjivo utvrdili da u naredne dve godine od tada EURIBOR počinje da raste i da će doseći 5, 6 ili 7% u plusu koliko je bio pre 2008. godine.
Naravno, ovo se za sada ispostavilo kao netačno, zbog korone, koju analitičari nisu mogli da predvide, ali obzirom da će valjda i to proći i da će se ekonomija vratiti u normalu, ali i na to koliko je para na svetskom nivou naštampano bez pokrića, ne sumnjam da će EURIBOR skočiti.

Iz tog razloga sam miran, plaćam mojih fiksnih 3% godišnje, jedino da dinar bude stabilan i plata redovna i to je to.

EDIT: @jiggy1984 baš me zanima kako u NS "upis upotrebne može da se završi dosta brže", a da nije mitologija po hodnicima?
Koliko ja zanam u katastru imaju rok od 5 radnih dana od podnošenja potpune prijave da upišu promenu prava svojine, ali u praksi se to tegli pravdanjem na zaostale nerešene predmete i tako začaran krug.
Ja sam prijavu promene prava svojine podneo pre tri meseca i lično pred mojim očima je šalter radnik momku i devojci (brat i sestra) koji su predmet podneli pre tri godine nakon ostavinske rasprave nakon smrti oca, rekao da im ne vredi da podnose bilo kakvu urgenciju za prenos prava svojine u skladu sa ostavinskom raspravom, jer su oni, eto prebukirani poslom, i da postoji neki vanredni termini za ovakve slučajeve koje oglase jednom nedeljno na sajtu i to sredom u 24č, ali da to odmah ode. I još im je ironično na kraju poručio "srećno kliktanje".
Ljudi se krste, tri godine posle ostavinske rasprave (što je sigurno 4-5 godina nakon smrti oca jer se i ostavinske odugovlače) ne mogu da raspolažu njegovom imovinom, ali im zato porez uredno stiže na plaćanje.

Poslednja izmena od urednika:
Konverzija zemljista tj da vlasnik vise nije Srbija nego stvaran vlasnik je trajala 6 meseci i to na kraju je veza morala da radi inace bi zavrseno ko zna kad. Toliko o brzini katastra u NS. Sa druge strane, predmeti koje salju notari se brzo zavrse jer oni imaju prednost pa je nama prepisivanje stana pol/pola na mene i zenu zavrseno za 4 dana (tj za 4 dana je u katastru doslo do promene) ali smo cekali jos mesec dana zbog povratnice jer nismo bili tu kad su nam dostavljali resenje, samo zato sto je islo preko notara.

Zato su nama rekli minimum 8 meseci (i to da imas kojekakve veze na N mesta gde se cela procedura zavrsava) jer na kraju mora sve u katastru zavrsiti.

A sto se tice temina koji se zakazuju cetvrtkom (Sreda posle 00:00) na njih skoro mozete da zaborvite. Pordavac izubio tri nedelje pokusavajuci da klikce kao lud odmah posle 12h, nikad nema termina...malo sutra, mislim da oni to namerno urade da bi se stvari "sredjivale" na drugi nacin.

^ Naravno, a taj termin na kojiсе nemoguće prijaviti, ustvari samo izgovor da nešto rade...

Ja sam sad vec mogao da budem u kuci koju bi kupio samo da imamo katastar koji zavrsava predmete u zakonski predvidjenom roku. Ceka nas jos skidanje zabeleze u vezi toga da nije uradjena konverzija (otprilike je u vezi toga) a koja je napokon zavrsena i to nam je receno da treba mesec/mesec ipo dana jer ide na vise mesta pa opet u katastar...

Zato se sad polako raspitujem kako su prosli ljudi koji su kupovali kucu na kredit, koliko je bilo ucesce, koja je banka dala najbolje uslove, da li ima i jedna banka koju nece zanimati nelegalizovana garaza i sl jer ponude banaka vaze najcesce samo mesec dana kad je kuca u pitanju, pa cu zvanicne ponude poceti traziti tek kad predet stigne u katastar jer je prodavac nameracio da to ubraza tamo kako zna i ume jer je i njemu i nama dosta vise cekanja, skoro pa godinu dana ima da prodje od kad smo prvi put videli ovu kucu...

Da se razumemo, ja se time bavim. Inzejerske delantosti i tehnicko savetovanje, pretezna i osnova delatnost - geodezija. Napisao sam to samo da vidi da sam kompetentan u svom pisanju i poznavanju materije i necu da pisem vise, da ne bude da se reklamiram.

Sto se ubrzanja u katastru tice, postoji nekoliko nacina da se to zavrsi. I svi iziskuju poznavanje materije ili novac. 8 meseci za upis upotrebne nije tacno.

Katastar daje prednost notarskim predmetima i njih resavaju u roku od cca 10ak dana. Takodje se i upisi upotrebnih dozvola resavaju nesto brzo od zahteva podnetih na salteru. Ti sa saltera cekaju po godinu dana i vise. U praksi smo predmete podnete preko saltera resavali i za 10 dana, znaci da moze.

Sama dokumentacija za izradu gradj. dozvole zavisi i od arhitekte i moze da traje od 3 do 333 dana. Treba uklopiti i geometra, koji ce napraviti KTP tj. podlogu za projektovanje. Nakon toga se podnosi gradskoj upravi za odobrenje. Ide se na malu dozvolu, ako objekat nema priklljucke na infrastrukturu. Ako postoji struja, voda, kanalizacija itd. ne moze "mala" vec mora "velika" gradjevinska dozvola.

Ja kad sam pre tri godine (decembar 2018) uzimao stambeni kredit uzeo sam sa fiksnom kamatnom stopom, a ne promenjivom vezanom za EURIBOR, i to na nagovor dobrog drugara koji radi u banci (ne u ovoj u kojom sam uzeo kredit) koji mi je rekao da su kreditne analitike i kreditni analitičari koje njegova banka plaća milione na godišnjem nivo nesumnjivo utvrdili da u naredne dve godine od tada EURIBOR počinje da raste i da će doseći 5, 6 ili 7% u plusu koliko je bio pre 2008. godine.
Naravno, ovo se za sada ispostavilo kao netačno, zbog korone, koju analitičari nisu mogli da predvide, ali obzirom da će valjda i to proći i da će se ekonomija vratiti u normalu, ali i na to koliko je para na svetskom nivou naštampano bez pokrića, ne sumnjam da će EURIBOR skočiti.

Iz tog razloga sam miran, plaćam mojih fiksnih 3% godišnje, jedino da dinar bude stabilan i plata redovna i to je to.
2011. na žalost niko nije davao fiksnu kamatu, a i tih 3% je bila mislena imenica, mi smo se tada cenjkali sa bankom i uspeli da dobijemo 4% + EURIBOR, niže je davao samo Sosijete (3,95%) i to svojim premium klijentima.
Kao što sam napisao, prepoloviću glavnicu uz penal za prevremeno vraćanje više od 20% glavnice (penal ide na ostalih 30%) i plivam dalje.

@jiggy1984

Ma da, izuzetci potvrđuju pravilo.
Ergo, ako je 5% predmeta rešeno u zakonskom roku, a 95% predmeta nije rešeno u zakonskom roku ili nije rešeno uopšte, to je dokaz da sve funkcioniše i da "može".

@RingeRaja ne bih da ti stajem na muku, ali ja sam ugovorio i da nema penala za prevremenu otplatu. Ali kao što ti kažeš druga su bila vremena, drugi uslovi.

Nama je te 2011. bio poslednji voz da uzmemo kredit na 25 godina zbog godina starosti i nismo imali rezona da još čekamo. A videlo se da će kamate ići na dole, čak sam i za EURIBOR razgovarao sa drugarom koji je bankar i koji mi je to potvrdio i rekao da sačekamo, ali je matematika bila takva da bi onda rata zbog godina otplate ipak bila veća i ne bi je EURIBOR amortizovao svojim padom.
E sad, što se desilo da supruga premine i da ja ostanem na ledini sa jednom (nižom) zaradom i svim obavezama od pre, to je sudbina od koje se pobeći ne može.

Sto se ubrzanja u katastru tice, postoji nekoliko nacina da se to zavrsi. I svi iziskuju poznavanje materije ili novac. 8 meseci za upis upotrebne nije tacno.
Ja sam samo preneo sta su nama agencije rekle i niko nije spominjao od njih upotrebnu dozvolu vec "legalizaciju" koja podrazumeva i upis u katastar preko male gradjevinske dozvole i da to traje 8 meseci (od kad krenem preko neke agencije/firme da sredjujem pa dok bude upisano u katastar). Da li moze samo sa upotrebnom dozvolom mi niko nije rekao da moze. Kao sto rekoh Intesu interesuje da sve sto postoji na parceli bude uknjizeno i bez zabelezbi ukljucujuci i samu parcelu. Da li je tako i kod drugih banaka, to pokusavam ovde saznati.

U svakom slucaju, i po predugovoru i po nasim planovima, mi u kucu moramo uci do 31. Maja (a plan je da to bude April) a mislim da do tad ne mozemo nista vise za garazu da uradimo.

Da ne bude brkanja pojmova:

Legalizacija / ozakonjenje podrazumeva uvodjenje u legalne tokove objekte koji su sagradjeni pre 2015. bez dozvole ili je od iste odstupljeno u vecoj ili manjoj meri.

Upotrebna dozvola podrazumeva pribavljanje odobrenja za upotrebu objekta, koji je gradjen sa gradj. dozvolom i od koje nije odstupljeno u pogledu gabarita i pozicije samog objekta u okviru parcele.

Tako da :
...vec "legalizaciju" koja podrazumeva i upis u katastar preko male gradjevinske dozvole...

Ne postoji kao pojam i kao postupak.

Jasno, onda da preformulisem moj komentar. Postupak koji bi doveo do toga da garaza bude legalna i upisana u katastar kako bi se odobrio kredit bi trajao minimum 8 meseci. Znam da ta procedura podrazumeva dobijanje gradjevinske dozvole (izmedju ostalog) i da je komplikovanija i dugotrajnija nego ako se planira praviti nova garaza pa se pribavljaju sve potrebne dozvole za nju. Prenosim samo ono sto su meni/nama rekli u agancijama sta mozemo da uradimo a da ta garaza na kraju ne pravi problem za kredit u slucaju da banka trazi sve sto je na parceli da bude legalizovano i upisano u katastar.

Jednostavno nije tačan taj rok što su ti u Agenciji rekli.
Ja radim sistem objedinjene procedure i taj rok za tzv malu dozvolu odnosno rešenje iz člana 145 je maksimalno 3-4 meseca.
Ako nemaš priključke odnosno ideš direktno na idejni projekat, rok je još kraći.
Ovako ide :
1.Idejni projekat = Rešenje o odobrenju za izgradnju
2.Prijava radova
3.Prijava temelja
4.Prijava završetka objekta u konstruktivnom smislu
4.Upotrebna dozvola.
Katastar je upisuje u roku od 5 dana.
Uz idejni projekat, temelje i konstruktivni ide i geometar.
Ako imaš priključke na tom objektu, onda je drugačije, kao obična građevinska dozvola.
I da dodam, pre godinu dana sam kupio kuću sa nelegalnim pomoćnim objektom, OTP banka. Veštak nije ni uzimao u obzir taj pomoćni objekat.

A da li je ovaj rok vazi za Novi Sad ili je neki drugi grad u pitanju. Meni su tako rekli za NS jer su ovi koji rade na tim dozvolama toliko optereceni raznim predmetima da uopste ne stizu da u rokovima odrade sta treba a tu je na kraju i katastar koji je posebna prica...u svakom slucaju, jedino nas je spasavala ubrzana legalizacija sto se tice garaze jer za sve ostalo nemamo vremena ali smo odbijeni jer na snimku objekat nije dovoljno izgradjen (vidi se samo ploca i temelji, nema zidova). A legalizaciju nismo mogli ranije da pokrenemo zbog konverzije zemljista koja je zaglavila u katastru i zavrsena tek u Januaru ove godine.

Sto se tice banke, da li je to stav OTP banke da ih uopste ne interesuju drugi objekti sem kuce ili prosto tebi procenitelj nije upisao taj objekat pa do banke nije ni stigao info da ima jos nekog objekta.

Nisam ni pitao banku, objekat nije ucrtan, ne vidi se. Veštak izašao, procenio kuću i ćao.

Ni ova garaza nigde ne postoji, nije zavedena u katastru jedino sto je vise nego ocigledna, mora procenitelj da prodje pored nje da bi slikao i procenio kuci 😀

U svakom slucajj, dobro je znati da postoji ta mogucnost kod OTP banke.

Jednostavno nije tačan taj rok što su ti u Agenciji rekli.
Ja radim sistem objedinjene procedure i taj rok za tzv malu dozvolu odnosno rešenje iz člana 145 je maksimalno 3-4 meseca.
Ako nemaš priključke odnosno ideš direktno na idejni projekat, rok je još kraći.
Ovako ide :
1.Idejni projekat = Rešenje o odobrenju za izgradnju
2.Prijava radova
3.Prijava temelja
4.Prijava završetka objekta u konstruktivnom smislu
4.Upotrebna dozvola.
Katastar je upisuje u roku od 5 dana.
Uz idejni projekat, temelje i konstruktivni ide i geometar.
Ako imaš priključke na tom objektu, onda je drugačije, kao obična građevinska dozvola.
I da dodam, pre godinu dana sam kupio kuću sa nelegalnim pomoćnim objektom, OTP banka. Veštak nije ni uzimao u obzir taj pomoćni objekat.
Ovako kako je scouser napisao s tim da u Novom Sadu procedura za dobijanje samo upotrebne dozvole traje malo jače od mesec dana. :D Rešenje o odobrenju za izgradnju se čeka između 2-3 meseca u zavisnosti od toga koliko su voljni da rade i kakve si sreće. Rešenje o prijavi radova, od trenutka prijave radova, se dobija nakon desetak dana. Ovo je priča za izgradnju novog objekta. Meni je i građevinska inspekcija izlazila na teren nakon prijave temelja, prijave konstrukcije i još jednom pre podnošenja zahteva za upotrebnu dozvolu, fotkali, merili. Garaža je bila u pitanju.

Kakva je sada procedura za legalizaciju već postojećeg objekata ne znam ali možda ovo što sam napisao može da bude od pomoći. Imaj takođe u vidu da i agencije koje se bave time daju malo jače rokove jer su i oni prebukirani s poslovima.

Procedura za legalizaciju vec izgradjenog objekta preko gradjevinske dozvole jesete veoma slicna ali nesto duze traje. Kao sto rekoh sve to sad pada u vodu jer nemamo vise vremena, tako da trebam naci banku koju nece zanimati garaza ili prosto imati srece sa proceniteljom pa da ne upise istu (mada one koje smo pitali ne bi da rizikuju svoju licencu).

Procedura za legalizaciju vec izgradjenog objekta preko gradjevinske dozvole jesete veoma slicna ali nesto duze traje. Kao sto rekoh sve to sad pada u vodu jer nemamo vise vremena, tako da trebam naci banku koju nece zanimati garaza ili prosto imati srece sa proceniteljom pa da ne upise istu (mada one koje smo pitali ne bi da rizikuju svoju licencu).
Druže, oni pišu elaborat čiji je ključni deo i zaključak vrednost objekta, jer to jedino banku i zanima i jedina svrha ove procene je da znaju kolika je vrednost nekretnine na koju stavljaš hipoteku da bi ti odobrili kredit.

Banka ti da spisak procenitelja koje kontaktiraš, svi imaju istu cenu.

Iz mog iskustva, osim zaključka u banci niko ne čita ovaj elaborat, pa ti nije ni bitno ako se na xyz strani elaborata pominje neka neuknjižena garaža.

Ako ti je baš bitno traži od procenitelja da posebno iskaže vrednost kuće, a posebno vrednost garaže, pa hipoteku staviš na kuću i mirna Bosna.

Sve je to meni jasno i moguce da u drugim bankama i jeste ovako ali ja sam preneo sta Intesa ocekuje, sve na placu mora biti legalizovano i upisano u katastar i sve sa parcele ce da upise procenitelj. To mi je rekla moja savetnica. E sad da li Intesa na kraju gleda sve sto procenitelj popise i da li ce procenitelj popisati sve, ja to ne mogu da znam ali tako je sa Intezom i sa njom mi je veliki rizik da ostane garaza jer po ovom bi me odbili. Cak mi je rekla da procenitelji nece da rizikuju licencu jer banka ako sumlja u nesto posalje i sama procenitelja da jos jednom proceni. Kao u fazonu, teze ce se prodati kuca kaad se aktivira hipoteka ako na istom placu postoje nelegalni objekti. Opet kazem ovo mi je savetnica prenela, ona ne odlucuje da li ce kredit biti odobren, prepostavljam da samo prenosi ono sto su je naucili.

Ovde je @scouser napisao svoje iskustvo sa OTP bankom i njihovim proceniteljima a moguce je da procenitelji (posto rade za vise banaka) znaju sta banka uzima u obzir i ocekuje i tako i pripremaju elaborat na osnovu toga.

U svakom slucaju, svako iskustvo kupovine kuce preko kredita je dobrodoslo, od ucesca, ko je imao najbolju ponudu do ovakvih situacija sa nelegalizovanim objektima.

Poslednja izmena:
Kod Intese apliciram za kredit, danas mi je bio procenitelj, na placu pored kuće imam još dva objekta koja su legalna ali ih procenitelj bukvalno nije ni pogledao, slikao, niti šta pitao u vezi njih.

Eto vidis. Jel mene to savetnica samo pokusava zastrasiti, glumiti strogocu ili sta.

Koji je grad u pitanju? Ako ti nije problem a budes imao pristup tom eleboratu sto sastavi procenitelj, bas pogledaj da li je igde pomenuo te objekte.

EDIT: Jedno pitanje. Sta se desi kad vas banka odbije za kredit? Da li imate pravo ponovo da aplicirate, normalno pod uslovom da ispravite taj nedostatak zbog cega vas je odbila?

U pitanju je Pančevo, kredit za adaptaciju i rekonstrukciju. Spominjala je da mora da proveri da li i zemljište ide pod hipoteku ili će ići samo porodična stambena zgrada, druga dva objekta nije spominjala.
Procena će biti gotova do srede pa ću ti reči šta piše.

Ti si kucu vec kupio (ili imao od ranije) a sad si samo digao kredit za rekonstrukciju/adaptaciju? Nisam siguran da su potpuno isti krediti niti da banka ima iste zahteve.

Ok, opet se vrtimo u krug.
Zahtevi banke svakako nisu isti, mnogo je kompleksnija papirologija za kredit za adaptaciju, suština je da je kamata ista, maksimalni rok otplate sličan (25 god. vs. 20 god.) i da se nepokretnost stavlja pod hipoteku. Jedina bitna razlika je da je za kredit za kupovinu potrebnu učešće.
A da li ozbiljno misliš da postoji "razlika" ako stavljaš nepokretnost pod hipoteku u ova dva slučaja?

Poslednja izmena:
@Pegazbre što kaže kolega vrtiš neku svoju priču bez osnova.
Ja sam uzimao kredit preko Intese. Procenitelj izašao na teren da otalja, procenjenu vrednost nekretnine upisao tako što je malo uvećao cenu po kojoj je stan plaćen, islikao pet fotografija i teraj.
Za par dana odštampao elaborat na nekom šablonu, uvezao sve onom najjeftinijom spiralom i uzeo 100e. Od toga deo verovatno morao dati savetnici koja ga je "diskretno preporučila" i teraj dalje...

Kakvu pricu ja vrtim i to jos bez osnova? Ja sam prilicno jasno napisao sta je meni receno u banci kad sam trazio stambeni kredit za kupovinu kuce i po kakve sam informacije dosao ovde na forum, iskustva drugih koji su dizali kredit za kupovinu kuce pogotovo ako je postojao neki nelegalizovani objekat. Ovde se N postova polemisalo kako legalizacija izgradjene garaze nije 8 meseci vec 4-5 sto meni sad nista ne znaci ali eto prica otisla u tu stranu, naucilo se nesto novo, razmenili iskustva iako ja to nisam pitao.

Ti si uzimao kredit za stan koliko vidim iz tvog prethodnog posta i to nikako nije isti kredit jer kredit za kupovinu kuce ili izgradnju kuce su modifikacije stambenog kredita koji se prvenstveno dize za kupovinu stanova. Ucesce nije isto i zavisi gde se kuca nalazi, sami zahtevi nisu isti, ponuda vazi krace, kod izgradnje mora da bude kljuc u ruke, tj moras da imas predracun svih radova i sl.

Evo ako uporedimo kredit za adaptaciju i kredit za kucu. Nema ucesca, jedna od najvecih prepreka za podizanje kredita kod mnogh ljudi. Meni je sa vrata savetnica rekla za cist katastar, bez zabelezbi i legalizovane objekte na parceli @boki78 nisu verovatno nista rekli za to a kod tebe ne figurisu nikakvi pomocni objekti.

I na kraju da ne bude zabune vise, molim ljude koji su u skorije vreme dizali kredit za kupovinu kuce da podele svoja iskustva, gde su dizali kredit tj koji grad je u pitanju, koliko je bilo ucesce, koja je banka u pitanju a pogotovo ako je postojao neki nelegalizovan objekat.

Poslednja izmena:
Nisam mnogo upućen u ovu vrstu kredita, a ni inače.
Elem, da li je moguće da jedno lice podiže kredit, recimo sin, a da ugovor o kupovini stana potpisuje otac, tj. otac bude kupac?

Trebalo bi da moze. U mom slucaju ja sam dizao kredit a supruga je kupac na ugovoru. Samo je u samom ugovoru pisalo da se cifra placa iz mog kredita od xxx eura i ostatka njenog novca (kapara)

Nisam mnogo upućen u ovu vrstu kredita, a ni inače.
Elem, da li je moguće da jedno lice podiže kredit, recimo sin, a da ugovor o kupovini stana potpisuje otac, tj. otac bude kupac?
Да потврдим речи @shomiNBGD. Ја сам подизао кредит (додуше 2016е, али не верујем да се ишта променило по овом питању) за куповину стана, а мајка је била купац на купопродајном уговору, тако да је скоро иста ситуација као код тебе колега.

Jedno pitanje u vezi reiffeisen banke, bio sam na savtovanju za stambeni kredit, plata je preko 100k pa su ponudiki taj neki premium iako ja ne vidim benefit, kamata je 3.90%(fiksna). Ono sto me zanima, odstampali su mi primer kredita i obaveze, kod svih ostalih banaka procena vrednosti nekretnine je oko 11 000 dinara. U rajfajzenu je 129 000 dinara. To je 12x vise, je l je moguce da su se *****ali ili je to tako? Je l je neko uzimao preko njih?

Vrh Dno