Šta je novo?

Stambeni krediti

~30% nakon 25+ godina. nije (toliko) strašno

Pozdrav,

Da li je neko u skorije vreme uzimao stambeni kredit za kupovinu kuce? Ja sam trenutno u Banka Intesa-i (Magnifica racun) pa ako je jos neko tu imao iskustva tim bolje.

Zanima me kako se po bankama krece ucesce i od cega generalno to zavisi? Mi bi isli na 25% ucesca do nekih 15-20 godina otplate stim da bi gledali da iskoristimo i onaj dozvoljeni 1M prevremene otplate godisnje kako bi brze otplatili krediti.

Znam da se prilikom trazenje kredita moras bukvalno cenkati (uzimas ponude u vise banaka pa se vracas sa boljom ponudom u svoju banku da bi dobio jos bolju ponudu i sl) ali me brine sto mi kolega koji je nedavno trazio kredit rece da u nekim bankama minimalno ucesce ide i do 40% (za kupovinu kuce za stan je 20%) a da neke i dalje naplacuju 1% za obradu kredita.

Sto se tice 'cenkanja', ja sam uzeo ponude od par banaka, medjutim ni jedna nije bila bolja od Intese, koja mi je maticna banka. Svakako se treba rasptiati

Za cenkanje znam sta mi je ciniti ali me zanimaju krediti za kuce jer iako se uzima stambeni kredit on je ipak drugaciji za kuce tj minimalno ucesce dosta varira od banke do banke kao i sami uslovi.

Mislim da zavisi od same kuće, tj od veličine placa i sl

Ne znam za intesu, ali za kuću može isto kao za stan samo što će od vrednosti kuće zavisiti kolimo učešće mora da bude. Ako procenitelj kaže da je kuća jeftinija od cene po kojoj se prodaje, tu razliku dodaješ na učešće

Po toj teoriji znači da 60 posto plaćaš ako 20 godina nisi plaćao ništa i u poslednjoj godini platiš sve?
Znači ako redovno plaćaš kredit (kako i mora), ti ćeš platiti dosta manje od tih 60 posto jer smanjuješ glavnicu svake godine?
Nije to jedna od teorija , ali tako je ;)

~30% nakon 25+ godina. nije (toliko) strašno
Ne da nije strašno, nego je izuzetno povoljno! Inflacija će biti mnogo veća nego tih 30%, i to će već za 10-15 godina da pojede tu kamatu (naravno, pričamo o fiksnoj kamati).

Drugo, zapitajte se da li biste vi nekom dali sada 10.000 evra a da vam on 2047. godine vrati 13.000 evra?

Ne znam za intesu, ali za kuću može isto kao za stan samo što će od vrednosti kuće zavisiti kolimo učešće mora da bude. Ako procenitelj kaže da je kuća jeftinija od cene po kojoj se prodaje, tu razliku dodaješ na učešće
U nasem slucaju procenitelj moze da proceni samo vise nego sto ce mo mi dati za nju jer je kuca 2009-to godiste a ulovili smo je pre nego sto je prodavac hteo da digne cenu jer su kuce znacajno poskupele zadnjih par meseci. A to bi znacilo da mi od banke trazimo sumu kredita za nesto sto vredi vise od trazene sume. Ne znam sta se radi u tom slucaju.

Ne da nije strašno, nego je izuzetno povoljno! Inflacija će biti mnogo veća nego tih 30%, i to će već za 10-15 godina da pojede tu kamatu (naravno, pričamo o fiksnoj kamati).

Drugo, zapitajte se da li biste vi nekom dali sada 10.000 evra a da vam on 2047. godine vrati 13.000 evra?
Ne znam dal radiš u banci, ali vrlo dobre argumente imaš da bi ubedio čoveka da uzme kredit :D

Ne radim u banci, sa tim lihvarima ne želim da imam posla više nego što je potrebno :) ali samo sagledavam stvari preko dostupnih podataka.

Edit - opet, ko uzima kredu na 25 godina mora debelo da razmisli o svemu, pogotovo u ovoj zemlji gde se za 25 godina promeni bogotac, od sistema, ratova, bombardovanja, sankcija, itd.

Najbolji su oni likovi koji komentarišu "Ma šta kredit, nikakav problem, kupim stan, ako ne budem mogao da ga otplaćujem, vratim ga banci i ćao zdravo"... :D
Kao prvo, ne vraćaš ti nista banci, nego ga ona proda za 60% realne vrednosti plus ti aktivira hipoteku na stan koji si dao kao zalog...

Poslednja izmena:
Kakva su iskustva kada se hipoteka stavi na stan koji kupujes, da li procenitelj obicno proceni trzisnu vrednost koja je veca od cene po kojoj kupujes?
Ja bih kupio stan u izgradnji gde bi kvm kostao npr 1500€, koja je sansa da procenitelj proceni vecu trzisnu vrednost?
Po nekoj logici trzisna vrednost bi trebala da bude veca od vrednosti u izgradnji

Procenitelj procenjuje manje da se ne bi zeznuli. Procenjuje na onoliko za koliko može da ga proda za 24 sata za keš, to je neka moja logika. A ostalo do realne vrednosti i preko nje daješ na učešće.

Ovo ko je rekao da ti uzmu taj stan i još neki koji si dao kao hipoteku ne pije vodu valjda. Stan se kupuje da hipoteka bude onaj koji si kupio i ako banka uzme ide samo taj.

Što se mene tiče da nije učešća bolelo bi me uvo, ako imam (a imam) gde da prespavam mimo tog stana nek ga uzmu. Otišle bi možda mnoge rate u propast, ali tih 150 evra mesečno sada dajem bukvalno da gluposti tako da propadaju i ovako i onako.

A ovo da ti uzmu hipoteku pa još da budeš dužan ne bi smelo da se dešava u praksi. A i ako sam dužna mogu da se slikaju, para nemam a nemaju šta ni da mu izmu :)

Piše i ako cena po kojoj je prodata nepokretnost hipoteke prevazilazi cenu duga, poverilac je dužan korisniku kredita da plati razliku u ceni. Što znači ako mi uzmu stan tri godine pre kraja kredita, a ja dujujem 3000 evra, a oni ga prodaju za 30 000, meni su dužni da uplate 27 000 evra. Što uopšte nije loše.
Ali stvarno piše da ako prodaju za manje korisnik kredita mora da doplati. Haos :D

Pa ne pije mi ni vodu to sto si ti napisao da procenitelj namerno proceni manje da bi se zastitili. Ako stan u izgradnji vredi 1500 kvm, logicno je da trzisna vrednost bude veca, ne moze da bude trzisna vrednost npr 1200€, to je smesno

Ne znam kako funkcionise za to u izgradnji. Ali sagrađene objekte sigurno manje procenjuju.

Nije proverena informacija, da se ogradim :)

@HAD~ deluje mi da nekako neozbiljno pristupaš ozbiljnoj stvari. Odvoj mesec dana, informiši se šta i kako pa onda delaj.

HAD za 24 sata od ne znam šta je kamata postade stručnjak za kredite.

Dobro je ljudi, ja sam pre 3 dana krenuo da se informišem o kreditima i neću ga podići još najmanje 6 meseci, ako i tad. Dok sve lepo naučim i raspitam se.

Ne znam šta me sprdate, samo sam prenosio šta mi je rečeno u banci i ovo poslednje za procenu. Za to poslednje sam lepo napisao da stvar nije zvanična nego je sasvim realno da procenitelj neće da proceni objekat od 40 000 na 60 000, nego verovatno na manje.

Ne sprdamo se, ozbiljna je stvar, čitaj, uči, raspituj se. Ne ide ništa preko noći.

Dobro je ljudi, ja sam pre 3 dana krenuo da se informišem o kreditima i neću ga podići još najmanje 6 meseci, ako i tad. Dok sve lepo naučim i raspitam se.

Ne znam šta me sprdate, samo sam prenosio šta mi je rečeno u banci i ovo poslednje za procenu. Za to poslednje sam lepo napisao da stvar nije zvanična nego je sasvim realno da procenitelj neće da proceni objekat od 40 000 na 60 000, nego verovatno na manje.
Jeste realno ako kupujes stari stan, ali mislim da u izgradnji stan ne moze nikako da proglasi manje nego sto je cena kvadrata u izgradnji, msm moze ali je apsurdno

Malopre sam bio u intesi na razgovoru za kredit. Ima jedna stavka za koju nisam znao, npr ako ti je plata 100000 dinara oni odbijaju 17000 za minimalnu portosacku korpu i racunaju ti platu kao 83000. Je l je to generalna praksa?

Malopre sam bio u intesi na razgovoru za kredit. Ima jedna stavka za koju nisam znao, npr ako ti je plata 100000 dinara oni odbijaju 17000 za minimalnu portosacku korpu i racunaju ti platu kao 83000. Je l je to generalna praksa?
2018. to nije bila praksa nigde. Bolje potraži drugu banku, sem ako ti baš ne odgovara Intesa.

2016. u Intesi jesu računali tako.

Sta se desava kada ja dogovorim sa prodavcem da mi da stan za 1000€ po kvadratu a procenitelj banke proceni realnu vrednost 1200( sto i jeste trzisna vrednost)?

Nazad
Vrh Dno