D
Deleted member 37912
Guest
Ja kad sam pre tri godine (decembar 2018) uzimao stambeni kredit uzeo sam sa fiksnom kamatnom stopom, a ne promenjivom vezanom za EURIBOR, i to na nagovor dobrog drugara koji radi u banci (ne u ovoj u kojom sam uzeo kredit) koji mi je rekao da su kreditne analitike i kreditni analitičari koje njegova banka plaća milione na godišnjem nivo nesumnjivo utvrdili da u naredne dve godine od tada EURIBOR počinje da raste i da će doseći 5, 6 ili 7% u plusu koliko je bio pre 2008. godine.Ili, ako nemaš baš mnogo izbora, jer ti je ostao kredit koji sad sam moraš da plaćaš, a rata prevazilazi realne mogućnosti kućnog budžeta.
Nisam prebacio polovinu perioda otplate, ali još 15 godina ne mogu da servisiram ovoliku ratu za kredit kolika je sada, pa moram da je prepolovim i tako nastavim, a da bi to uradio moram ostatak glavnice da prepolovim. Ili da nađem kupca za stan i u dogovoru sa bankom ga prodam, vratim banci ono što je njihovo, a sinu i meni kupim nešto manje.
Plus na sve to je i situacija da je EURIBOR nikad niži i sve prognoze kažu da će u jednom trenutku (koji navodno nije baš daleko) krenuti da izlazi iz minusa, a onda i rata ide na gore.
I na sve to, kao šlag na tortu, je pucanje balona sa cenama nekretnina u Srbiji, jer su cene naduvane upumpavanjem kapitala problematičnog porekla, koje neće trajati doveka, pa kad prsne ima cene da krenu na dole, a u tom slučaju sledi domino efekat.
Naravno, ovo se za sada ispostavilo kao netačno, zbog korone, koju analitičari nisu mogli da predvide, ali obzirom da će valjda i to proći i da će se ekonomija vratiti u normalu, ali i na to koliko je para na svetskom nivou naštampano bez pokrića, ne sumnjam da će EURIBOR skočiti.
Iz tog razloga sam miran, plaćam mojih fiksnih 3% godišnje, jedino da dinar bude stabilan i plata redovna i to je to.
EDIT: @jiggy1984 baš me zanima kako u NS "upis upotrebne može da se završi dosta brže", a da nije mitologija po hodnicima?
Koliko ja zanam u katastru imaju rok od 5 radnih dana od podnošenja potpune prijave da upišu promenu prava svojine, ali u praksi se to tegli pravdanjem na zaostale nerešene predmete i tako začaran krug.
Ja sam prijavu promene prava svojine podneo pre tri meseca i lično pred mojim očima je šalter radnik momku i devojci (brat i sestra) koji su predmet podneli pre tri godine nakon ostavinske rasprave nakon smrti oca, rekao da im ne vredi da podnose bilo kakvu urgenciju za prenos prava svojine u skladu sa ostavinskom raspravom, jer su oni, eto prebukirani poslom, i da postoji neki vanredni termini za ovakve slučajeve koje oglase jednom nedeljno na sajtu i to sredom u 24č, ali da to odmah ode. I još im je ironično na kraju poručio "srećno kliktanje".
Ljudi se krste, tri godine posle ostavinske rasprave (što je sigurno 4-5 godina nakon smrti oca jer se i ostavinske odugovlače) ne mogu da raspolažu njegovom imovinom, ali im zato porez uredno stiže na plaćanje.
Poslednja izmena od urednika: