Šta je novo?

Stambeni krediti

Pozdrav, zanima me da li postoji mogućnost da se podigne kredit u Srbiji ako osoba radi u inostranstvu? Ako da, u kojim bankama? Hvala unapred!

Pozdrav ljudi,treba mi jedna bitna informacija i savet...kupujemo stan na kredit i imamo uslove koji nama odgovaraju npr 10% ucesce,30 godina ,fiksna kamata.
ali u zvanicnim ponudama retko koja banka daje takve uslove.....da li mislite da sa bankom moze da se pregovara
vlasnik kredita je kreditno sposoban,zaposlen u drzavnoj firmi sa dobrom platom i prvo bi se raspitali u banci gde prima platu tj otp.....da li vredi obici vise banaka videti da li neka moze da se priblizi tim uslovima koji nama trebaju ili su banke striktne...svakako bi znacila i preporuka banke gde je moguce postici dogovor.

Znam da postanska stedionica daje sa 10% ucesca, ali ne znam na koji period, posebno sa fiksnom kamatnom stopom. Obidji vise banaka i raspitaj se, ono sto sam ja video je da daju do 20god sa fiksnom kamatnom stopom, a i ta stopa je podlozna promeni. Dobro se raspitaj.

OTP banka daje fiksnu kamatu 3 godine, pa se ponovo potpisuje nešto u vezi kamate.
KOMERCIJALNA I ERSTE nisu davali faksnu kamatu na period otplate na 30 god.
POŠTANSKA ŠTEDIONICA daje samo svojim korisnicima učešće 10%, ali postoje još neki uslovi za to.

Што се тиче 10% учешћа, провери и у Раифајзен банци. Пре нека 3 месеца сам се распитивао за нови стамбени кредит и рече ми кредитни саветник да дају кредит са 10% учешћа, али само ако је некретнине на територији Београда, Новог Сада или Ниша. Значи само за та три града у Србији, односно некретнине у њима, дају да учешће буде 10%.

Fiksna kamata prebacuje rizik promene kamatne stope na banku, tako da i taj rizik košta, odnosno ugrađuje se u stopu. I baš teško da će neka banka da ponudi fiksnu kamatu na 30 godina.

Obavezno obrati pažnju i na starosnu granicu tj zavisi od godina starosti primaoca kredita, može da se desi da ne može da dobije period otplate 30 godina.

Fiksna kamata prebacuje rizik promene kamatne stope na banku, tako da i taj rizik košta, odnosno ugrađuje se u stopu. I baš teško da će neka banka da ponudi fiksnu kamatu na 30 godina.

Obavezno obrati pažnju i na starosnu granicu tj zavisi od godina starosti primaoca kredita, može da se desi da ne može da dobije period otplate 30 godina.
Pre četiri godine je Intesa davala fiksnu kamatnu stopu na stambene kredite (konkretno moj primer - otplata kredita 15 godina).
Međutim kuma sad uzima drugi stan pa se raspitivala za kredit i izgleda da više nijedna banka (bar ne njoj i bar ne u NS) ne nudi fiksnu kamatnu stopu, nezvanični razlog moguća nekontrolisana inflacija i situacija oko Ukrajine.

EDIT: Eto @stopke ima bolji info, ne znam da li je kuma bila u RF da se raspita...

Fiksna na ceo period otplate od 15 godina? Kolika je stopa?

Fiksna na ceo period otplate od 15 godina? Kolika je stopa?
Nominalna 2,99% efektivna oko 3,3% (to je ono sa uračunatim svim pratećim troškovima - NKOSK, osiguranja, procenitelj, što je već sve i plaćeno, pa to ni ne računam...).

EDIT: Sećam se da je tada ponuda za promenjivu kamatnu stopu bila 2,45% plus EURIBOR (koji je bio (i još je valjda) u minusu), ali procenih da ne treba biti alav i brzoplet i da ko zna šta sve može da se desi za 15 godina, i da mi je sigurnije da plaćam 0,5% više i ne razmišljam šta budućnost donosi.

To je odlična kamata na tako dug rok. Jeftino si prebacio rizik na banku.

Prvi put čujem za fiksnu kamatu na tako dug period kao da su banke od čelika pogotovo što će uskoro da prsne dosta toga. Zanimljivo.

• Like
Reagovanja: PJ
***, narode to je bila polovina 2018. godine, nije se ni znalo ni slutilo ni o kovidu ni o sveopštem ratu...

EDIT: A i 2008. je polako već počela da bledi...

EDIT2: Moj jedini rizik je što mi je kamata indeksirana u evrima, a plaćam mesečnu ratu u dinarima, pa palim sveću Velikom iluzionisti da dinar ostane jak u odnosu na evro (koji se btw opasno survao u odnosu na sve ostale bitne valute).

***, narode to je bila polovina 2018. godine, nije se ni znalo ni slutilo ni o kovidu ni o sveopštem ratu...

Ne radi Banka sezonu za sezonu, već dugoročno planiraju. Naravno da imaju bolje projekcije o budućim trendovima od tebe i mene.

2018. je Euribor bio već neko vreme u minusu, bilo je jasno da će ostati bar još neki period u minusu, ali sumnjama da su očekivali 4 godine.

Ono što je sigurno, 3%, na 15 godina je premija isključivo računajući inflaciju, za koju bankama nije potreban stručnjak za procenu. Pogledaj kroz istoriju segmente na 15 godina 2018-2003-1988, pa vidi koliko je vredeo neki apsolutni iznos novca u datom trenutku. A gde je 2033.godina...

Ne radi Banka sezonu za sezonu, već dugoročno planiraju. Naravno da imaju bolje projekcije o budućim trendovima od tebe i mene.
Projekcije se menjaju naprasno kada na snagu stupi pandemija ili rat koji je ostavio (i koji će tek ostaviti) globalnog traga.

Znaci sad niko ne daje fiksnu vise? Ja planiram na nekih 12god da uzmem, 40k eur, stambeni, nekih 20% znaci stana ide na kredit 80% ide kes.

EDIT: A i 2008. je polako već počela da bledi...

EDIT2: Moj jedini rizik je što mi je kamata indeksirana u evrima, a plaćam mesečnu ratu u dinarima, pa palim sveću Velikom iluzionisti da dinar ostane jak u odnosu na evro (koji se btw opasno survao u odnosu na sve ostale bitne valute).
I to što kažeš nego je odlična kamata za takav period i odlično si prošao(jedino dinar da ne ljosne žešće, a nadam se da neće).

OTP banka daje fiksnu kamatu 3 godine, pa se ponovo potpisuje nešto u vezi kamate.
KOMERCIJALNA I ERSTE nisu davali faksnu kamatu na period otplate na 30 god.
POŠTANSKA ŠTEDIONICA daje samo svojim korisnicima učešće 10%, ali postoje još neki uslovi za to.
OTP daje prve tri godine fiksnu kamatnu stopu 2,75%, posle tri godine biraš ili kamatnu stopu od 3, 14 % +6m euribor ili fiksnu stopu koja će se tada odrediti, verovatno neko dranje. Kredit na 20 god.

^ I to je fer.
Znaš šta te čeka nakon tri godine, a i u tom trenutku možeš da biraš.
I jasno ukazuje na trend kretanja kamate, koji nam je sada već svima jasan.

Da li prodavac (firma koja zida novogradnju) ima prava da zahteva potpis predugovora (i posledicno placanje ucesca navedenom u predugovoru) pre nego sto je nekretnina zavrsena? Ako se secam ranije se to radilo na 80% zavrsenosti nekretnine, kada se potpisivao predhgovor i sa njime izmedju ostalog apliciralo za kredit u slucaju potrebe za kreditiranjem. Pre toga nema smisla, bar po meni, jer onda bi prodavac tj investitor mogao da zahteva predugovor neograniceno pre zavrsetka radova.

Ja sam potpisao predugovor kad zgrada još nije počela sa gradnjom.

Tu smo definisali penale, rok završetka i slično, i to je služilo kao povod za kaparu - kasnije je ta kapara bila učešće.

Ne vidim zašto ne bi smeo to da zahteva (nisam pravnik).

Prodavac može da zahteva da se predugovor potpiše pre okončanja izgradnje. Nisu svi kreditni kupci, neki kupuju i mnogo pre početka izgradnje ili na samom početku, kada su cene niže. Stvar je kupca i njegovih pravnih savetnika da dobro ispregovaraju uslove za zaključenje glavnog ugovora i plaćanje.

Da li prodavac (firma koja zida novogradnju) ima prava da zahteva potpis predugovora (i posledicno placanje ucesca navedenom u predugovoru) pre nego sto je nekretnina zavrsena? Ako se secam ranije se to radilo na 80% zavrsenosti nekretnine, kada se potpisivao predhgovor i sa njime izmedju ostalog apliciralo za kredit u slucaju potrebe za kreditiranjem. Pre toga nema smisla, bar po meni, jer onda bi prodavac tj investitor mogao da zahteva predugovor neograniceno pre zavrsetka radova.
Pa kako očekuješ da te sačeka taj stan, ako ga nisi na taj način rezervisao? Valjda je i u tvom i u njegovom interesu da uradite to. Stanovi se danas rasprodaju i pre nego što sto počne gradnja, posebno kod renomiranih investitora. A posebno, što neko napisa, jer je pre izgradnje ili u početnim fazama i povoljnija cena. Kako bi tek oni što uzimaju kredit, (dok se završi bar 80% stana) rezervisali (kaparisali) taj stan, nego predugovorom i kaparom (koja kasnije postaje učešće). Time su obezbeđeni da investitor koji gradi zgradu X godina, u međuvremenu ne proda stan prvom koji naiđe sa džakom para.

Zasto bi bilo u interesu kupca da daje npr 20% cene neograniceno unapred, prakticno bez obaveze prodavca da zavrsi nekretninu? Razumem da su okolnosti takve da se isplacuju i celi iznosi znatno unapred, i pre temelja, kako bi se jeli obezbedila kupoprodaja, ali sta stiti kupca ako prodavac ne zavrsi? Gledam po zakonu predugovor je vezan za Ugobor u roku od 6 meseci po zakonu sem ako se drugacije ne navede eksplicitno.

Zato što prodavac ima tu obavezu, samo je pitanje da li će je ispuniti ili ne. U interesu kupca je da "rezerviše" nepokretnost koju želi da kupi, a njegova je odluka da li će da rizikuje i zaključi predugovor na osnovu kojeg će platiti deo cene unapred ili ne, što je sasvim u skladu sa propisima.

Tužiš ga.

To je to .. das pare neodredjeno unapred, i ako prodavac ne ispuni dogovor, tuzis se na dalje .. zato su te rane uplate rizicne, iako obe strane zele da u startu ispune obaveze, sav rizik pada na kupca realno.

Pa uvedes penal u taj predugovor i overi kod notara od recimo 2€ u rsd po srednjem kursu na dan kasnjena plus porez po m2 po danu kasnjena za konacnu realizaciju stana sa svim dozvolama i pustanjem lista u rad tj. umanjenje cene. Ugovori su dostrani ne treba pristajati na njihova slova sem ako vam to odgovara.

Nazad
Vrh Dno