Pre četiri godine je Intesa davala fiksnu kamatnu stopu na stambene kredite (konkretno moj primer - otplata kredita 15 godina).Fiksna kamata prebacuje rizik promene kamatne stope na banku, tako da i taj rizik košta, odnosno ugrađuje se u stopu. I baš teško da će neka banka da ponudi fiksnu kamatu na 30 godina.
Obavezno obrati pažnju i na starosnu granicu tj zavisi od godina starosti primaoca kredita, može da se desi da ne može da dobije period otplate 30 godina.
Nominalna 2,99% efektivna oko 3,3% (to je ono sa uračunatim svim pratećim troškovima - NKOSK, osiguranja, procenitelj, što je već sve i plaćeno, pa to ni ne računam...).Fiksna na ceo period otplate od 15 godina? Kolika je stopa?
***, narode to je bila polovina 2018. godine, nije se ni znalo ni slutilo ni o kovidu ni o sveopštem ratu...
Projekcije se menjaju naprasno kada na snagu stupi pandemija ili rat koji je ostavio (i koji će tek ostaviti) globalnog traga.Ne radi Banka sezonu za sezonu, već dugoročno planiraju. Naravno da imaju bolje projekcije o budućim trendovima od tebe i mene.
I to što kažeš nego je odlična kamata za takav period i odlično si prošao(jedino dinar da ne ljosne žešće, a nadam se da neće).***, narode to je bila polovina 2018. godine, nije se ni znalo ni slutilo ni o kovidu ni o sveopštem ratu...
EDIT: A i 2008. je polako već počela da bledi...
EDIT2: Moj jedini rizik je što mi je kamata indeksirana u evrima, a plaćam mesečnu ratu u dinarima, pa palim sveću Velikom iluzionisti da dinar ostane jak u odnosu na evro (koji se btw opasno survao u odnosu na sve ostale bitne valute).
OTP daje prve tri godine fiksnu kamatnu stopu 2,75%, posle tri godine biraš ili kamatnu stopu od 3, 14 % +6m euribor ili fiksnu stopu koja će se tada odrediti, verovatno neko dranje. Kredit na 20 god.OTP banka daje fiksnu kamatu 3 godine, pa se ponovo potpisuje nešto u vezi kamate.
KOMERCIJALNA I ERSTE nisu davali faksnu kamatu na period otplate na 30 god.
POŠTANSKA ŠTEDIONICA daje samo svojim korisnicima učešće 10%, ali postoje još neki uslovi za to.
Pa kako očekuješ da te sačeka taj stan, ako ga nisi na taj način rezervisao? Valjda je i u tvom i u njegovom interesu da uradite to. Stanovi se danas rasprodaju i pre nego što sto počne gradnja, posebno kod renomiranih investitora. A posebno, što neko napisa, jer je pre izgradnje ili u početnim fazama i povoljnija cena. Kako bi tek oni što uzimaju kredit, (dok se završi bar 80% stana) rezervisali (kaparisali) taj stan, nego predugovorom i kaparom (koja kasnije postaje učešće). Time su obezbeđeni da investitor koji gradi zgradu X godina, u međuvremenu ne proda stan prvom koji naiđe sa džakom para.Da li prodavac (firma koja zida novogradnju) ima prava da zahteva potpis predugovora (i posledicno placanje ucesca navedenom u predugovoru) pre nego sto je nekretnina zavrsena? Ako se secam ranije se to radilo na 80% zavrsenosti nekretnine, kada se potpisivao predhgovor i sa njime izmedju ostalog apliciralo za kredit u slucaju potrebe za kreditiranjem. Pre toga nema smisla, bar po meni, jer onda bi prodavac tj investitor mogao da zahteva predugovor neograniceno pre zavrsetka radova.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari