Šta je novo?

Sta to bi sa cenom procesora?

Sad su svi iz te klase precenjeni-i5 750, 965b.e....jedino za divno cudo nije bitnije poskupeo i7 920. Ne znam koliko je ranije bio i7 860, ali kad sam mu video cenu nisam mogao da verujem, kosta boga oca

Sad su svi iz te klase precenjeni-i5 750, 965b.e....jedino za divno cudo nije bitnije poskupeo i7 920. Ne znam koliko je ranije bio i7 860, ali kad sam mu video cenu nisam mogao da verujem, kosta boga oca

i7 920 moze da se nadje za 240e,kolika mu je cena bila kada je izasao,dok je 930 skocio nekih 40e

bestbuy je 920,s obzirom sta nudi za pare...

po cenu malo losije ploce,bolje uzeti i7 nego platiti "skoro" iste pare za i5

Da, buduci da je i5 750 maltene 200e. Jedino sto mora da se isprsi za neku mb, inace je to trenutno ubedljivi best buy u visem segmentu. Mada, skoro sve je skocilo, pogotovo ram, jedino za coolere nisam primetio. Nije pametno trenutno bilo sta kupovati ako se ne mora

corei5 750 zadnji put kad sam gledao bio ~160€ a sad preko 185€ , iznerviro sam se i nisam imao snage da gledam cene ostalih komponenti, pomislio sam da ima veze sa onom ekoloskom taksom.

i5 je tu oko 200 sada, ako ga nađeš... Kada sam ja kupovao pre 3 meseca bio je oko 180... Verujem da će otići na 220 u roku od dva meseca.

Sve ode gore, ludilo. Još ja ubeđivao ortaka da uzme što pre :) Nije mi verovao da će da poskupi :) Aj reci sad ko je bio u pravu :banana:

Poslednja izmena:
Da, buduci da je i5 750 maltene 200e. Jedino sto mora da se isprsi za neku mb, inace je to trenutno ubedljivi best buy u visem segmentu. Mada, skoro sve je skocilo, pogotovo ram, jedino za coolere nisam primetio. Nije pametno trenutno bilo sta kupovati ako se ne mora

moze neka budzet x58 ploca(npr. msi pro-e) dok se ne skupi para za bolju...

drug ce da uzima i920 za nekih 2 meseca,pa ce najverovatnije ici na tu plocu i moguc manjak rama,pa za opet mesec da dokupi rama za triple chanel...

mislim da je bolje i to,nego da kupi i5...

Neki pad cena mozete ocekivati krajem augusta ili pocetkom septembra kad krene sezona. Skok cena je standard van sezone, ponavlja se iz godine u godinu, mada ovoliki skok cena jos nisam video za sve godine koje radim u ovoj bransi.
Jedna zanimljivost - septembra prosle godine sam kupio nekih 20ak kompova, sad te iste mogu da prodam kao polovne i jos da zaradim na njima. Ram 2GB ddr2 sam placao 18e, da sam znao da kupim milion komada.

moze neka budzet x58 ploca(npr. msi pro-e) dok se ne skupi para za bolju...
drug ce da uzima i920 za nekih 2 meseca,pa ce najverovatnije ici na tu plocu i moguc manjak rama,pa za opet mesec da dokupi rama za triple chanel...
mislim da je bolje i to,nego da kupi i5...

Da li ti se drug bavi radom u Mayi ili ArchiCAD-u, pa mu je potreban moćan procesor? Jer, ako je igranje u pitanju, tu se, na primer, i5 750 i i7 920 ni najmanje ne razlikuju. Trenutna cena i5 750 je oko 200€, a i7 920 je oko 260€. S obzirom na ekonomsku krizu u EU (Grčka, Španija, a ubrzo i još neke...) plus jačanje dolara u odnosu na sve ostale valute, ne verujem da će uskoro doći do smirivanja cena, već suprotno od toga. A, kao što kaže frenkyshka, uvek na zapadu krajem avgusta i početkom septembra dolazi do sniženja cena usred pojave novih tehnologija. A ako se frenkyshka bavi tim poslom, trebao bi da zna da kod nas u to vreme UVEK dolazi do suprotnog, to jest do rasta cena svega i svačega. A da ne pominjem to što dinar neće više nikad jačati u odnosu na evro...

Ljudi bi mogli da stede .
Na primer za ozbiljan rad amd phenom ii x6 1055 je vise nego dovoljan a uz to bi isli na jeftiniju AMD platformu .
Za igrice skoro da nema razlike izmedju i7 i amd phenom ii x4 965 pa ko hoce da igra samo igrice opet neka ide na AMD platformu .
I5 750 je dobar i za igrice i za ozbiljan rad .
Nema nikakve potrebe ici na i7.:)

Da, to sam zaboravio. Za ozbiljnu šljaku sad je AMD X6 najbolji mogući izbor. A i nije mnogo skupo. A ako se neko ne bavi renderingom i ozbiljnim poslom, već igranjem i multimedijom, kupovina i7 procesora je isto kao kad bi kupovao ATI 5970 za igranje na 19-inčnom monitoru....

Da li ti se drug bavi radom u Mayi ili ArchiCAD-u, pa mu je potreban moćan procesor? Jer, ako je igranje u pitanju, tu se, na primer, i5 750 i i7 920 ni najmanje ne razlikuju. Trenutna cena i5 750 je oko 200€, a i7 920 je oko 260€. S obzirom na ekonomsku krizu u EU (Grčka, Španija, a ubrzo i još neke...) plus jačanje dolara u odnosu na sve ostale valute, ne verujem da će uskoro doći do smirivanja cena, već suprotno od toga. A, kao što kaže frenkyshka, uvek na zapadu krajem avgusta i početkom septembra dolazi do sniženja cena usred pojave novih tehnologija. A ako se frenkyshka bavi tim poslom, trebao bi da zna da kod nas u to vreme UVEK dolazi do suprotnog, to jest do rasta cena svega i svačega. A da ne pominjem to što dinar neće više nikad jačati u odnosu na evro...

i7 920 ima da se nadje za 235e,i po meni je najbolja kupovina,to sam ti jos rekao kada si sklapao konfu...

u ovom trenutku ne bih kupio 750 ni u ludilu,jer je precenjena...

ipak,1366 je najjaci chipset trenutno i tako ce ostati kada on bude kupovao konfu...

za 100e kolika ce razlika biti izmedju i5 i i7 lako ce se snaci,jer hoce da ide na najbolje...

uzgred,koristi i CAD,ali malo redje...

Znam i ja da je leto najgore vreme za kupovinu računara, da treba da se čeka jesen (kao i svuda u normalnom svetu), ali tu postoji još nešto...meni važnije. A to se zove SUBVENCIONISANI (vladin, Dinkićev) kredit. Reč je o GOTOVINSKOM kreditu (uplaćuje se suma na moj tekući račun) u kom se prvih godinu dana plaća kamata, a glavnica kredita 2. i 3. godinu. Ako bih uzeo 100.000 dinara, 12 meseci rata je 616 dinara, a posle toga malo manje od 4.500 dinara FIKSNO, bez obzira na kurs evra.

Nije baš tema za to (premestiću ako treba, mod javite mi).

Kako sam ja prošao, ko misli da uzme ovakav kredit valja da ima na umu kod koga ide.

Ideja je da (u tom trenutku) dinar padne na 121 prema € i kamata dođe na nulu, jer se u prvoj godini vraća samo kamata. A kako stvari stoje, uskoro ćemo da se raspadnemo, ne samo da će dinar da padne značajno. Uključene u račun su i dve bitne stvari: dolazak radnika iz inostranstva tokom leta u Srbiju i izbori dogodine. Ja mislim da će kurs biti relativno stabilan do septembra. Onda tradiocionalno kreću štrajkovi, prosveta prvo, medicinari, itd. Tada očekujem značajniji pad dinara. Pad će trajati do početka izborne kampanje, onda se deli keš, sve je super i stabilno i posle izbora dodatni pad. A kamata je fiksna.

I tako ja odem u EFG banku. Minimalan broj dokumenata, ne mora da se preusmeri plata kod njih. Od uslova sve ispunjavam, sve, sve, ali baš sve. Nemam drugih skidanja, nisam žirant, nemam kreditnih kartica, nema dugova na druga dva TR (koja ni ne koristim), izveštaj KB (Kreditnog biroa) čist, svi računi, porezi, nadoknade, sve plaćeno na vreme, stalan posao u dobrom javnom preduzeću. Ne postoji, verujem, kreditno sposobniji čovek u Srbiji, niti idealniji klijent bilo koje banke, a bogami ima ih više nego bakalnica.

Odmah da kažem, ne idite u EFG banku. Od obećanja da će me nazvati da mi jave za ishod, pa u naredne tri nedelje dok ja nisam nazvao - ništa. I onda mi kažu - odbijen(?!). Kažu "odbio me Kreditni biro". To je laž, jer KB ne odbija, niti "prima", niti daje savete šta banka da radi. Kažu da dođem kod njih i da vidimo šta pišem u tom izveštaju KB.

Odem ja do svoje banke, izvadim KB (230 dinara) i s tim odem u EFG. Oni tamo gledaju i čude se, kako sam odbijen, kad je sve čisto. Pokušali da proture drugu priču, ali to ne prolazi kod svakog. Prave se glupi, a upravo me oni odbili. Ja insistiram da mi daju razlog, kažu ne znaju. Na kraju volšebno kažu - odbio me NBS! :) Na kraju mi kažu - pokušajte kod druge banke.

Čitajte između redova: u buli su. Ne idite kod njih, jer ćete samo izgubiti i vreme i novac i živce.

Žali bože vremena. Dođem kući i na internet, ko daje te kredite i pod kojim uslovima (pazite se zamki).

Sve jednoj banci što daje taj kredit, ali pod uslovom da ne moram da usmerim platu kod njih (neću, a i zašto bih?), napišem email. Da ne moram da dangubim i idem do njih, čekam red, davim i njih i sebe. Recimo da je izbor sužen na 10 banaka. Od tih 10 emailova odgovore mi dve banke. Jedna mi šalje generičku poruku da odem peške do njih (e baš neću), druga kaže da ipak moram da usmerim primanja kod njih (e baš neću ni ovo).

Pisao sam email, žalbu EFG. Bez odgovora.

Pišem NBS - Centru za zaštitu korisnika, pitam da li zaista NBS odbija klijente, a ne banka, bez odgovora.

Negde pročitam da je Fond za razvoj taj koji sklapa ugovor sa bankama. Pišem njima, oni odgovore: "Nije naš problem".

Na kraju dignem ruke. Kada banka ne želi ovakvog klijenta, a ja generišem promet kao najmanje 10 penzionera, onda je to njihov problem, ne moj. Za tu lovu da se ponižavam neću i sad priznajem da sam bio glup i naivan kad sam pomislio da kod banaka ima P od profesionalnosti, jer sve do jedne će te prevariti osim ako nisi magistar finansija sa debelom praksom.

Kredit uzmi samo ako si spreman na ponižavanje i na to da ćeš biti višegodišnji dužnik. Bolje je, ako je moguće, zaraditi, akumulirati i biti investitor, nego biti stalni dužnik. A od tih desetina i desetina banaka, svako ima neke uslove i to takve da ti dodatno maknu lovu, a ti misliš kamata 9%. Što dalje od njih, to bolje.

A kako maznu lovu? Lako. Prvo, moraš da imaš TR otvoren kod njih, inače kako ćeš vratiti kredit. Imaš troškove mesečnog "održavanja" računa. Kod barem polovine ti odmah daju dozvoljen minus. Pazite se ovoga, to ulazi u izveštaj KB i ulazio ti u minus ili ne (kod koga je kamata po p), to ti se računa u 30% zarade na koju možeš da dobiješ kredu. Ako za dve godine pomisliš da si kreditno sposoban, a zatreba ti keš hitno, možeš da se slikaš.

Kod nekih ti uvale kreditnu karticu sa limitom jedne ili dve plate. E kad to imaš, a hoćeš sledeći kredit, opet možeš da se slikaš. Ne daj bože da nešto kupiš s tom karticom. E onda si reš pečen.

Hoćeš prevremeno da otplatiš kredit? Može, ali to košta.

Da zatvoriš račun kad otplatiš kredit? Može, ali to košta.

Dobiješ bilo koju uslugu "u paketu" koju nisi tražio, a nisi ni znao da postoji? Ima, ali to košta.

Saberi sve na gomilu, maknuće ti mesečno dve hiljade da se ne okreneš. Ako nemaš sad, tek nećeš ni imati, postaješ večiti dužnik. Bolje uštekaj i sačekaj, nego da ideš kod banke, makar kamata bila 1%.

Mi smo brzo poleteli na krilima zaduživanja države i prodaje imovine i većina ušla u kredite na više godina. Banke se otvaraju na sve strane, ovde u našem selu svih 30 ili više banaka, sve super rade, sve su u centru i zakupile su najbolje lokale. Taj balon će da pukne uskoro i onda će da se prebija preko korisnika. Neće oni ostati kratki. Znaju oni koji su se zeznuli pa indeksirali kredit u € ili drugoj stranoj valuti. A dinar odeeee. Zbog kratkog zadovoljstva krv da propišaš u narednim godinama, nisam siguran da to vredi.

Izvinite na dužini poruke, ali je jako bitno. Svako kome padne na pamet da uzme bilo koji kredit, da udari sam sebi dva šamara i umije se tri puta hladnom vodom, pa nek onda pomisli na kredit ponovo.

Uzgred, ne nemam kredit, nemam loša iskustva, poslednji od 30.000 dinara uzeo i vratio na vreme daleke 2004. Mogu da me poljube u lakat i ti što me odbiju ni ne znaju koliko su izgubili (toliko o stručnosti radnika rečene banke).

Dugačak, ali kranje istinit post.
Šta očekuješ kad živiš gde živiš... Država i banka se ne trude da zaštite pojedinca, već samo da mu uzmu pare. Ko uzima sad kredit, a pritom nije sin ili blizak rođak, nekog tajkuna je lud.

hehe slazem se sa postom 100%

svojevremeno kad sam otvarao TR u Alfa banci ..... zena je pokusavala da me ubedi jedno 30minuta kako meni treba kreditna kartica ..... kako je to extra ..... kako ovo kako ono ....

Onda sam je lepo smirio ...... prekinuo .... i objasnio ..... TR uzimam jer to tako mora .... i poslodavac trazi to od mene ..... sto se tice toga ... pare necu drzati kod vas i cim legnu ja cu ih podici ..... sto se tice kartice ... hocu onu glupu karticu sa kojom mogu da dizem pare i placam dok imam para .... NECU ****no da ulazim u minus bilo koje vrste !!!!

to sam morao 3 puta da joj ponovim da bi se iskulirala i shvatila da nisam neki pan kog ce da navuku i cede sledecih X godina.

Pazite sto se tice subvencionisanih kredita, banka vrlo malo zaradjuje (mislim da je njihova zarada maltene 0.5% za obradu samo i to sto vam naplate racun kao sto reche "duzi post" ;)).
Tako da njima nesto preterano ne znaci da daju ove kredite.

Ali to sto se desilo u EFG je stvarno neprofesionalnost. Moraju da znaju valjda zasto ti ne daju ;)

Ja sam išao u onu banku koja Intesivno "misli ispred vas" ili tako nešto beše na reklami, da je ne reklamiram ovde :d . Imao sam poslednju ratu kredita indeksiranog u evrima (zbog kojeg nemam dozvoljeni minus), nešto sindikalnog kredita i Dina kreditnu karticu (koju nisam upotrebljavao). Čim sam došao, rekli su mi šta treba da uradim, da se rešim zaostalih dugovanja i kreditne kartice, pa ću moći da podignem novi kredit, iako nisam klijent banke, niti treba da preusmerim platu na njihove račune, niti mi trebaju žiranti ili kojekakvi predračuni, itd.
Pošto mi je bilo hitno, lako sam se rešio zaostalih dugovanja od kredita, ali kad su mi Komercijalisti rekli da za odjavu Dina kreditne kartice treba između 30 i 45 dana (iako nemam nikakva dugovanja) a da su, uz sve to, elektronski povezani sa kreditnim biroom, umalo se nisam onesvestio. Više od mesec dana za 20 sekundi posla i desetak klikova mišem!!! No, uz pomoć nekih poznanstava saznam da je moguće poslati zahtev "kreditnom analitičaru" te su ovi iz banke "koja misli na mene" (naravno kad im dugujem sad ;) ) to uradili u ponedeljak, rekavši mi da bi u sredu trebali da dobiju odgovor iz kreditnog biroa (zaboga, zar tamo radi samo jedan čovek, kad je toliko potrebno za odgovor?) u sredu. Međutim, u utorak me je zvao lik iz banke i rekao da je kreditni biro odobrio, da mogu da dođem i podignem gotovinu koju želim za kredit. Sve je bilo gotovo za pola sata, što je svetlosna brzina za srpsku (bilo kakvu) administraciju.
I da, dobio sam plan otplate kredita. Na 120.000 prve godine rata je oko 700 dinara, druge i treće godine je oko 5.300, nije vezano za evro, nema "klizne" kamate ili drugih uvećanja. Ali doći do toga je živo mučenje...

Poslednja izmena:
@ banem
svako slovo vredi sto si napisao - ISTINA sto dalje od kredita , pa i kada poslislite da mora i da nemate gde - ne mora :)

p.s. nemoj se ljutiti na doticne cinovnike napravili su ti uslugu :)

Vrlo zanimljivo, ali nije to tema (a steta bi bilo obrisati tako lepo obrazlozena iskustva). Ne bi bilo lose da se otvori posebna tema vezano za banke i kredite, ako je vec nema

Onaj duzi post sam kopipejstovao i planiram da ga turim negde na vidno mesto, da ga svi koji pomisle na dizanje kredita lepo vide. :)
Jako mi je drago sto sam mogao da kupim racunar. Procesor me je kostao oko 2000 dinara vise nego sad sto bi me kostao. To je ~20 evra! 'EEeejj! Nije malo, kad pogledas cene ostalih komponenti.. ;)

Ja kad udjem u banku one devojcice sto im je cilj da lepo izgledaju se odmah smrknu, eee to je zato sto znaju da ce morati da zovu sefa pa da ce on morati da zove fonom nekog u centrali. One devojcice nista ne znaju, onaj sef zna do pola i tako sta god da pitam cimanje centrale u Beogradu. Pa neke stvari znam bolje od njih, bruka. Najjaca je shema sa prevremenom vracanjem kredita, prvo sto ti ceo iznos izadje isto kao da si ga placao ceo period (zato u pocetku placas samo kamatu ili uglavnom kamatu) plus sto te oderu za proceduru prevremene odplate. *** ipak su banke komercijalne ustanove i dok god je potraznja za kreditima velika oni ce diktirati uslove.

Zao mi je sto ste imali takva iskustva.
Ja sam se resio da uzmem taj subvencionisani posto ce mi znaciti kod nekih investicija u stanu. Uglavnom, imam isti stav kao i smarac. Od kartica imam tu najgluplju, debitnu koja mi sluzi da ne cekam red kad podizem platu koju firma insistira da mi uplati na racun. Uglavnom, taj racun je u Meridian banci.

Na preporuku poznanika, pozovem ekspozituru Marfin banke na Vidikovcu, objasnim im sta mi treba. Dodjose ljudi kod mene u firmu kad sam im rekao da mi odgovara, doneli mi sve papire koji su mi potrebni. I, evo posle 10ak dana, bice isplata sledece nedelje.

Nisu trazili da prebacujem platu kod njih. Troskovi su 0.5% + kamata za par dana razlike od isplate kredita do datuma koji je odredjen za placanje rate (200-300 dinara) i troskovi potvrde KB.
Sve preporuke za ovu ekspozituru!!

debitnu koja mi sluzi da ne cekam red kad podizem platu koju firma insistira da mi uplati na racun. Uglavnom, taj racun je u Meridian banci.
Da bi ti firma platila u kesu mora da plati 0.5% za podizanje gotovine ;) Em sto mora dodatno da se cima do banke i do svakog zaposlenog ;)
A tih 0.5% ne mogu da ti naplate osim direktno iz neto isplate, pa ti biraj ;)

Vrh Dno