Znam i ja da je leto najgore vreme za kupovinu računara, da treba da se čeka jesen (kao i svuda u normalnom svetu), ali tu postoji još nešto...meni važnije. A to se zove SUBVENCIONISANI (vladin, Dinkićev) kredit. Reč je o GOTOVINSKOM kreditu (uplaćuje se suma na moj tekući račun) u kom se prvih godinu dana plaća kamata, a glavnica kredita 2. i 3. godinu. Ako bih uzeo 100.000 dinara, 12 meseci rata je 616 dinara, a posle toga malo manje od 4.500 dinara FIKSNO, bez obzira na kurs evra.
Nije baš tema za to (premestiću ako treba, mod javite mi).
Kako sam ja prošao, ko misli da uzme ovakav kredit valja da ima na umu kod koga ide.
Ideja je da (u tom trenutku) dinar padne na 121 prema € i kamata dođe na nulu, jer se u prvoj godini vraća samo kamata. A kako stvari stoje, uskoro ćemo da se raspadnemo, ne samo da će dinar da padne značajno. Uključene u račun su i dve bitne stvari: dolazak radnika iz inostranstva tokom leta u Srbiju i izbori dogodine. Ja mislim da će kurs biti relativno stabilan do septembra. Onda tradiocionalno kreću štrajkovi, prosveta prvo, medicinari, itd. Tada očekujem značajniji pad dinara. Pad će trajati do početka izborne kampanje, onda se deli keš, sve je super i stabilno i posle izbora dodatni pad. A kamata je fiksna.
I tako ja odem u EFG banku. Minimalan broj dokumenata, ne mora da se preusmeri plata kod njih. Od uslova sve ispunjavam, sve, sve, ali baš sve. Nemam drugih skidanja, nisam žirant, nemam kreditnih kartica, nema dugova na druga dva TR (koja ni ne koristim), izveštaj KB (Kreditnog biroa) čist, svi računi, porezi, nadoknade, sve plaćeno na vreme, stalan posao u dobrom javnom preduzeću. Ne postoji, verujem, kreditno sposobniji čovek u Srbiji, niti idealniji klijent bilo koje banke, a bogami ima ih više nego bakalnica.
Odmah da kažem, ne idite u EFG banku. Od obećanja da će me nazvati da mi jave za ishod, pa u naredne tri nedelje dok ja nisam nazvao - ništa. I onda mi kažu - odbijen(?!). Kažu "odbio me Kreditni biro". To je laž, jer KB ne odbija, niti "prima", niti daje savete šta banka da radi. Kažu da dođem kod njih i da vidimo šta pišem u tom izveštaju KB.
Odem ja do svoje banke, izvadim KB (230 dinara) i s tim odem u EFG. Oni tamo gledaju i čude se, kako sam odbijen, kad je sve čisto. Pokušali da proture drugu priču, ali to ne prolazi kod svakog. Prave se glupi, a upravo me oni odbili. Ja insistiram da mi daju razlog, kažu ne znaju. Na kraju volšebno kažu - odbio me NBS!

Na kraju mi kažu - pokušajte kod druge banke.
Čitajte između redova: u buli su. Ne idite kod njih, jer ćete samo izgubiti i vreme i novac i živce.
Žali bože vremena. Dođem kući i na internet, ko daje te kredite i pod kojim uslovima (pazite se zamki).
Sve jednoj banci što daje taj kredit, ali pod uslovom da ne moram da usmerim platu kod njih (neću, a i zašto bih?), napišem email. Da ne moram da dangubim i idem do njih, čekam red, davim i njih i sebe. Recimo da je izbor sužen na 10 banaka. Od tih 10 emailova odgovore mi dve banke. Jedna mi šalje generičku poruku da odem peške do njih (e baš neću), druga kaže da ipak moram da usmerim primanja kod njih (e baš neću ni ovo).
Pisao sam email, žalbu EFG. Bez odgovora.
Pišem NBS - Centru za zaštitu korisnika, pitam da li zaista NBS odbija klijente, a ne banka, bez odgovora.
Negde pročitam da je Fond za razvoj taj koji sklapa ugovor sa bankama. Pišem njima, oni odgovore: "Nije naš problem".
Na kraju dignem ruke. Kada banka ne želi ovakvog klijenta, a ja generišem promet kao najmanje 10 penzionera, onda je to njihov problem, ne moj. Za tu lovu da se ponižavam neću i sad priznajem da sam bio glup i naivan kad sam pomislio da kod banaka ima P od profesionalnosti, jer sve do jedne će te prevariti osim ako nisi magistar finansija sa debelom praksom.
Kredit uzmi samo ako si spreman na ponižavanje i na to da ćeš biti višegodišnji dužnik. Bolje je, ako je moguće, zaraditi, akumulirati i biti investitor, nego biti stalni dužnik. A od tih desetina i desetina banaka, svako ima neke uslove i to takve da ti dodatno maknu lovu, a ti misliš kamata 9%. Što dalje od njih, to bolje.
A kako maznu lovu? Lako. Prvo, moraš da imaš TR otvoren kod njih, inače kako ćeš vratiti kredit. Imaš troškove mesečnog "održavanja" računa. Kod barem polovine ti odmah daju dozvoljen minus. Pazite se ovoga, to ulazi u izveštaj KB i ulazio ti u minus ili ne (kod koga je kamata po p), to ti se računa u 30% zarade na koju možeš da dobiješ kredu. Ako za dve godine pomisliš da si kreditno sposoban, a zatreba ti keš hitno, možeš da se slikaš.
Kod nekih ti uvale kreditnu karticu sa limitom jedne ili dve plate. E kad to imaš, a hoćeš sledeći kredit, opet možeš da se slikaš. Ne daj bože da nešto kupiš s tom karticom. E onda si reš pečen.
Hoćeš prevremeno da otplatiš kredit? Može, ali to košta.
Da zatvoriš račun kad otplatiš kredit? Može, ali to košta.
Dobiješ bilo koju uslugu "u paketu" koju nisi tražio, a nisi ni znao da postoji? Ima, ali to košta.
Saberi sve na gomilu, maknuće ti mesečno dve hiljade da se ne okreneš. Ako nemaš sad, tek nećeš ni imati, postaješ večiti dužnik. Bolje uštekaj i sačekaj, nego da ideš kod banke, makar kamata bila 1%.
Mi smo brzo poleteli na krilima zaduživanja države i prodaje imovine i većina ušla u kredite na više godina. Banke se otvaraju na sve strane, ovde u našem selu svih 30 ili više banaka, sve super rade, sve su u centru i zakupile su najbolje lokale. Taj balon će da pukne uskoro i onda će da se prebija preko korisnika. Neće oni ostati kratki. Znaju oni koji su se zeznuli pa indeksirali kredit u € ili drugoj stranoj valuti. A dinar odeeee. Zbog kratkog zadovoljstva krv da propišaš u narednim godinama, nisam siguran da to vredi.
Izvinite na dužini poruke, ali je jako bitno. Svako kome padne na pamet da uzme bilo koji kredit, da udari sam sebi dva šamara i umije se tri puta hladnom vodom, pa nek onda pomisli na kredit ponovo.
Uzgred, ne nemam kredit, nemam loša iskustva, poslednji od 30.000 dinara uzeo i vratio na vreme daleke 2004. Mogu da me poljube u lakat i ti što me odbiju ni ne znaju koliko su izgubili (toliko o stručnosti radnika rečene banke).