Šta je novo?

Sta to bi sa cenom procesora?

Mislim da su najavili za jannuar...
Nadam se da gresim i da sam to samo sanjao... :S

Ma uzitak na svakom cosku :D (citaj izmedju redova :p)

Pa sta, u hr je vec pdv mislim oko 20%, pa su cene nize! Ako misle da i to natovare kupcima, u startu su se zaj.....

Pa sta, u hr je vec pdv mislim oko 20%, pa su cene nize! Ako misle da i to natovare kupcima, u startu su se zaj.....

spustili su pdv sa 18 na 8% iz razloga sto je prodaja lose isla...

sada kad ide dobro,oni bi da vrate,jer misle da ce ljudi i dalje istim tempom da kupuju,ali ce se samo tako *****...

U HR je fixni kurs EUR-HRK, tako da oni ne primete kursne razlike ni priblizno kao i mi (tj. ljudi ovde koji su primorani da razmisljaju u dinarima a i ostali mi koji vise placamo sto imamo "svoju" valutu).

Niko u vladi nije naivan da misli da ce obicni ljudi kompjutere kupovati svejedno da li je PDV 8 ili 18 - ima tu druga kvaka, ali to vec zalazi u politiku pa hajde da ne ulazimo u to (po ko zna koji put na benchu :))

Poslednja izmena:
Jedna jako simpaticna vest iz Japana: "TOKIO, Suočen s padom cijena i velikim javnim dugom japanski premijer Naoto Kan odlučio je u sklopu strategije rasta za sljedeću deceniju da smanji porez na dobit i udvostruči porez na dodatu vrijednost na 10 odsto"

:D :D :D

a koja je cena CPU u Japanu? :p

Kod nas utiču na cenu ne samo pomeranje kursa već i začarani krug kamata.
Recimo ljudi odluče da otvore "Šop" za prodaju računara i delova kao i televizora ,bele tehnike...
Naravno to su ljudi koji žele da uđu u biznis i odu u Banku da podignu kredit.
Naravno kamata je veoma velika pa još te i vežu ta Franak...
E sada robu je nabavio u inostranstvu za recimo Euro a prodaje je za dinare.
Pa tako procesor koji je nabavio u inostranstvu košta 100e (1 euro=90din t.j. 9000din)
Euro skoči na 100 odmah je u gubitku 100dinara ako ne poveća cenu.
Ali nije samo to sad ga čeka onaj Začarani krug kada treba da plati ratu u Banku koja je njegov dug vezala za Franak koji je u odnosu na Euro skočio ...........

ne vredi i5 200e...
realna cena je oko 160-170e,sve preko toga je glupost...
komponente su sve skuplje i skuplje,ne pise nam se dobro...

Nije to samo kod nas. Vidi ovde. Više nije sve 30-40€ skuplje nego preko...

Jos kad ukinu i 8% pdv i stave da je 18%.

Ako to budu uradili, biće zla, ima da opadne i ovako mala prodaja.

Ma milina :trust: Ja bas sad do kraja meseca treba da kupim masu hw :wall:

Ja to isto moram da uradim što pre. Pre više od dve nedelje sam otišao da vidim kako da dođem do ovog subvencionisanog kredita. Imao sam tada poslednju ratu kredita od 67€ i jedno 4-5.000 mesečno preko administrativnih zabrana. Posle pola tone papirologije, drndanja, šetanja od banke do banke, mojih teško skupljenih 20.000 je otišlo na prevremenu otplatu kredita. Sav srećan što sam se rešio svih zaostalih dugovanja, ništa kredit, ništa minus, sve čisto, ushićeno odem ponovo do banke, sve razmišljajući kako ću da krenem najzad da sastavljam makinu. I tip u banci mi reče da ne mogu da uzmem kredit veći od 60.000, jer imam Dina kreditnu karticu (koju nikad nisam upotrebio) i da me banka vezuje ratom od 5.600 dinara, bez obzira da li sam kupio nešto sa njom ili ne. Zaprepastio sam se, "vezan" sam ratom nepostojećeg kredita, ali ajd da to i razumem, poznato mi je u kakvoj državi živim. Odem u "moju" banku da odjavim karticu i kad sam platio papirologiju, kad su je isekli i sve, pitam ženu kada će je odjaviti iz kreditnog biroa. E, tu sledi šok. Sasvim mirno reče "Između 30 i 45 dana". Umalo se nisam onesvestio. Za tako nešto je potrebno 5-6 klikova mišem, oko 30-ak sekundi posla i za to moram da čekam najmanje mesec dana!!!! Mislim, dobio sam ja papirnu potvrdu da nemam više Dina karticu, ali za elektronsko odjavljivanje u kreditnom birou, za par klikova treba 30 dana?!!! Šta, da li postoji samo jedan tip u Srbiji koji to radi, pa kad obiđe koju banku on to obavi đuture?? Naravno, sad ganjam sve veze i vezice da se to obavi što pre, jer evro neće padati, samo će sve više i više rasti, cene će biti sve veće i veće, možda i ukinu subvencionisane kredite, možda skoči PDV nenajavljeno, pa ako neko ima nameru nešto da kupi, sad je poslednji voz za to. Koga su 90-te ujele, taj se skoka evra od 5 dinara plaši...

da li ti je Dina bila kreditna ili debitna kartica? ako je debitna - onda ne ulazi u opteracenje u Kreditnom Birou...

Napisao sam "Dina kreditna kartica". Znam da ona ulazi u zaduženje, ali mogli su to odmah da mi kažu, a ne kad sam se ponadao da sam završio sa svim dugovanjima...ali daleko veći problem je odjava u roku od 30+ dana, kao da je šalju pomoću puža do centrale...

ok. znas kako - neki karticu zovu kreditna cak kad i to nije :)

Znam. Imam debitnu Visa electron kao i svi koji imaju tekući račun. Valjda. Ovu Dina karticu su mi uvalili usput, pre 5-6 godina, bez ikakvih peripetija, pa sam pomislio "neka je, ne smeta". I nijednom je nisam upotrebio, a sad mi pravi toliko sr*nja. No, ovo je thread o ceni procesora, a ona je skočila svuda u evropi, jer se dolar opasno približio evru na odnos 1:1, a ovde su najniže cene i5 procesora u americi.
Pre tri godine kad sam kupovao GF8800GT ta kartica je u Austriji i Nemačkoj bila oko 180-190 evra, u Americi oko 160$, a kod nas nisi mogao da nađeš ispod 240-250 evra. Isto je bilo sa svakom drugom računarskom robom. Šta god da sam gledao na austrijskom sajtu, kod nas je bilo najmanje 20-30 evra skuplje. Zašto, ne znam, ali prodavnice računarske opreme su tada nicale kao pečurke posle kiše. Sad se lagano gase one male (seća li se ko "Eurolinka", bivšeg?), a kod "velikih" cene su vrlo približne onim "online" shopovima u normalnim zemljama. Ma kako bilo "glupo" platiti 200€ za Core i5 750 to mu je trenutna cena svuda u svetu. Tako je kako je...
Usput, ako nekoga zanima profesionalno mišljenje (review) o nekom hardveru i zna engleski, bolje mesto od ovoga ne postoji. Pravi profesionalci uz čiju pomoć sam se odlučio za to šta hoću da kupim...

Poslednja izmena:
Posto sam slucajno imao uvid u nabavne cene diskova kod nasih uvoznika (tj. koliko njih kostaju sa carinom i PDV-om i svim ostalim), dobro je da nisam pop**dio koliko oni deru nas ostale... (razlika je bila za neke i po 100% - znaci krajnja cena je bila duplo veca od onoga sto njih kosta).
Mislim.... odo sam po leksilijum dupli...

Jao, malo mi je laknulo kad sam video ovu temu, tj. ako je samo cena procesora skočila, uplašio sam se da su poskupele sve komponente, taman sam nakupio neku kintu za novu mašinu kad pogledam na pcberzi cene procesora i oduzmem se, corei5 750 zadnji put kad sam gledao bio ~160€ a sad preko 185€ , iznerviro sam se i nisam imao snage da gledam cene ostalih komponenti, pomislio sam da ima veze sa onom ekoloskom taksom.

Цене и даље дивљају из дана у дан...

Ko bas "mora" da kupi novu konfu, neka slobodno izvoli, ja cu da sacekam da se situacija malo slegne. Nije da nemam (a nije ni da imam - para na bacanje), ko da 600+€, dace i tih 50ak € extra, ali ja na to ne pristajem!

ironman iz tvojih "postova" u bozije usi,al ja sumnjam da nesto konkretnije moze da se promeni na ovom raspalom balkamu u narednih 10-15godina...

Posto sam slucajno imao uvid u nabavne cene diskova kod nasih uvoznika (tj. koliko njih kostaju sa carinom i PDV-om i svim ostalim), dobro je da nisam pop**dio koliko oni deru nas ostale... (razlika je bila za neke i po 100% - znaci krajnja cena je bila duplo veca od onoga sto njih kosta).

A ja kad sam u istoj ovoj temi ranije rekao da uvoznici/veleprodaje uzimaju vise od maloprodaja, zamalo popih ban :)

Ne znam kakve su nabavne cene diskova kod uvoznika, ali kad sam pre tri godine kupovao kompjuter, strašno sam se nervirao što je u zapadnoj evropi sve najmanje 20-30€ jeftinije, a u americi još više. Sada su te razlike jako male. Recimo, napajanje koje želim je ovoliko u SAD a ovoliko kod nas. Razlika mizerna. Ili ako si pomenuo diskove, uzeo sam za primer Samsung F1 od 750 GB, koji u Austriji košta ovoliko (u dosta nisku cenu sa leve strane uračunaj i ono u sredini) , a ovoliko kod nas (sad su malo skuplji nego što ovde piše). I ako naši uvoznici i prodavci se ugrađuju i do 100%, onda se to isto radi i na zapadu, ali to čisto sumnjam. A kod nas razlike nisu drastične, jer je opala kupovna moć....

Ko bas "mora" da kupi novu konfu, neka slobodno izvoli, ja cu da sacekam da se situacija malo slegne. Nije da nemam (a nije ni da imam - para na bacanje), ko da 600+€, dace i tih 50ak € extra, ali ja na to ne pristajem!

Da se slegne, teško da će desiti uskoro. Veoma teško da će Evro jačati u odnosu na dolar, s obzirom na sve izraženiju krizu u EU (Grčka, Španija, Belgija...). O tome da će kod nas evro pasti, recimo, ispod sto dinara, moguće je koliko i da Severna Koreja postane prvak sveta u fudbalu. Ovo je BUKVALNO poslednji trenutak da se kupi nešto za iole normalne pare.
Pre mesec dana sam počeo da skupljam informacije i pratim cene komponenti u nameri da kupim sve osim monitora i hard diskova. Vodio sam se po cenovniku "G...tr..a" jer su jedino oni imali na uvid sve komponente koje želim. Pre mesec dana to je koštalo oko 89.000, a sada isto to košta 97.000. Ne bi me čudilo da za mesec dana to sve bude preko 110.000. I to ne samo što će evro da raste, nego što će cena i u evrima da skače...

Cene ce sigurno biti sve vece iz dana u dan... Najbolje je ko hoce nesto da kupi da kupi odmah.

Cene ce sad da rastu - ja sam kupio vecinu komponenti sad... ostala mi jos grafa i kuciste :// i to bih sad kupio, ali nema...

pre 10 dana, maticna bila 110e, danas na itsvetu skoro 130e ( samo na na itsvetu nisu tacne cene iako ih redovno updateuju... ja sam platio amd phenom II x4 16,720 rsd... e sad, da li negde ima jeftinije, ne znam.

Cene su otišle u nebesa danas. Ploče su skočile u proseku za 12-15e! Tuga :(

Rokaj-snimaj,rokaj-snimaj!
:)

12-15e po kom kursu? :D :D :D

U KGu je juče GA 770T UD3P koštala 70E, danas košta 82... Da ne reklamiram u kojoj radnji :p

Cene ce sad da rastu - ja sam kupio vecinu komponenti sad... ostala mi jos grafa i kuciste :// i to bih sad kupio, ali nema...

pre 10 dana, maticna bila 110e, danas na itsvetu skoro 130e ( samo na na itsvetu nisu tacne cene iako ih redovno updateuju... ja sam platio amd phenom II x4 16,720 rsd... e sad, da li negde ima jeftinije, ne znam.

mozda bolje da si dodao 3k i uzeo novi x6 phenom... rekao bih da je x4 965 sad malo precenjen nov...

Vrh Dno