Šta je novo?

Sta to bi sa cenom procesora?

Nemam predstavu, ali ocigledno ima kupaca. Iako se za te cene isplati kupiti nov racunar ;)
Ne znam samo zasto te zanima DDR1, ko zna sta se desava sa tim trzistem... mozda je uvezena nova kolicina nakon 5 godina prvi put :D

Ако погледаш моју машину видећеш да имам два кекса те меморије. Један штап је у гаранцији још годину, а други сам купио пре 3 месеца (отприлике) у бенчу-хаусу са лајф-тајм гаранцијом (тако су ми уписали на гарантном листу). Ускоро бих требао да бацим на оглас, па сам се зато интересовао.
И сад ја кад бих ставио цену 4к за овај нови кекс, имам осећај да би ме људи тако испљували, а кад то регуларно продавнице ураде (набију цену) онда ником ништа. Ћутиш, трпиш и купујеш.
Јел грешим? :trust:

Poslednja izmena:
И сад ја кад бих ставио цену 4к за овај нови кекс, имам осећај да би ме људи тако испљували,
Јел грешим? :trust:

Gresis ;).

1GB DDR1 memorije vredi 20e, ima na gomile memorija ne Limundu na primer.
Dakle ponude ima. Naravno sva memorija je polovna, ali memorija realno koliko crkava, veoma retko. Slicno kao i procesori. Ako radi ok, radice dugo.

E sad tvoja jeste nova, al sumnjam da bi ti iko kupio za 40e, ma nema sanse :).

Poslednja izmena:
Gresis ;).

1GB DDR1 memorije vredi 20e, ima na gomile memorija ne Limundu na primer.
Dakle ponude ima. Naravno sva memorija je polovna, ali memorija realno koliko crkava, veoma retko. Slicno kao i procesori. Ako radi ok, radice dugo.

E sad tvoja jeste nova, al sumnjam da bi ti iko kupio za 40e, ma nema sanse :).

Па управо то и кажем. Ко ће бре да купи ово и за 40е, а камоли за 52е....

Taman sam razmisljao da uzmem nesto novo za drugu konfu ali slaba vajda sada. Ako ce stalno da poskupljavaju, nemam ja zivaca da se zezam sa time. Ihh kako bih voleo kada bi im trziste zamrelo pa da nemaju kome da prodaju, da pomru od gladi! :d

EDIT: Jedino su nasi ljudi IZUZETNI specijalaci.

Poslednja izmena:
Taman sam razmisljao da uzmem nesto novo za drugu konfu ali slaba vajda sada. Ako ce stalno da poskupljavaju, nemam ja zivaca da se zezam sa time. Ihh kako bih voleo kada bi im trziste zamrelo pa da nemaju kome da prodaju, da pomru od gladi! :d

Kod nas nece doci do toga.. zna se gde se najvise "domacih" racunara proda za debele pare :(

Uporedjenje cena procesora:
1. http://www.itsvet.com/proizvod/intel-i5-750-2.66ghz-8mb-socket-1156-box/comp_comp_cpu/46/358
2. http://www.preissuchmaschine.de/in-CPU/Sockel-1156/Intel-Core-i5-750-Boxed.html

cene su tu negde euro gore euro dole.....znachi i vishe nego fer...jer Nemachka ima 70 miliona potencijalnih kupaca a Srbija 7 miliona siromaha!

Aha, a to sto Nemci plus imaju bolji zivotni standard? I ne, nemoj sad neko da mi kaze kako je isto u inostranstvu(nije mu ni malo lako) kao sto je ovde, za zivot. Pa ne moze da bude isto ako si otisao da cistis klozete i ribas podove, bice ti isto. Obrazovani ljudi znaju sta je standard. Odoh u off mnogo :d
Ono sto sam hteo da kazem- umesto da cena nekog uredjaja vremenom opada, kod nas raste. I to ne malo, nego strmoglavo. Ono sto ovoj drzavi treba je dobar haker(f*ker) da ih opeljesi, pa da se posle pitaju sto smo toliko... Sad vec ne umem da upotrebim pravu rec za situaciju u kojoj smo po pitanju IT obrazovanja.

Uporedjenje cena procesora:
1. http://www.itsvet.com/proizvod/intel-i5-750-2.66ghz-8mb-socket-1156-box/comp_comp_cpu/46/358
2. http://www.preissuchmaschine.de/in-CPU/Sockel-1156/Intel-Core-i5-750-Boxed.html

cene su tu negde euro gore euro dole.....znachi i vishe nego fer...jer Nemachka ima 70 miliona potencijalnih kupaca a Srbija 7 miliona siromaha!

nema sanse i5 750 da se kod nas nadje za 175e
koliko sam video,otisli su na 200+e,sto ti je ~20% skluplje nego na sajtu koji si dao...

istina je da je sve poskupelo odkada je skocio dolar...

nije razlika toliko strasna,ali se sada ne isplati kupiti i5...po meni je bolje dodati 40e za i7 920

koliko sam video,otisli su na 200+e,sto ti je ~20% skluplje nego na sajtu koji si dao...

istina je da je sve poskupelo odkada je skocio dolar...

nije razlika toliko strasna,ali se sada ne isplati kupiti i5...po meni je bolje dodati 40e za i7 920

Cene u Srbiji i link je dat ka "renomiranom" site-u koji ovde pojedini non-stop podmecu kao relevantan.Realna cena po kojoj se mozhe naci je 180e.

Ljudi batalite taj it svet. Svako ko se oslanja na cene sa istog, samo dokazuje koliko nema veze sa našim tržištem. Evo u KG-u su danas manje firme digle cene procesorima... 955BE 16k :wtf: :zgran::mad:

Cene u Srbiji i link je dat ka "renomiranom" site-u koji ovde pojedini non-stop podmecu kao relevantan.Realna cena po kojoj se mozhe naci je 180e.

Nikako. Ja ga kupujem ovih dana i najniza cena je 20 hiljada. Ti mi ga naci za 18, i ja ti poklanjam jednu crvenu :) Ok?

po nabavnoj ima za 180,ali ovako nigde nisam video...

Da se ispravim, abacus mi je potvrdio da ga ima za 18k ;)

samo mala napomena, razlika u nemachkom i nashem PDV-u je 10% :) znachi u ovom sluchaju jedno 15 eura :)

Koliko se secam, procesor sam kupio u oktobru prosle godine za 16k dinara, sto je bilo nekih ~ 170 evra(+), otprilike. Cena istog trenutno, posle 7-8 meseci :zgran: skocila je bar za 10 evra, ako ne i vise. Neko je davno lepo rekao cim izadje nova komponenta u Srbiji treba je odmah kupiti, inace moze samo da poskupi. Jos ako opet podignu pdv ili bilo sta slicno za cerupanje ionako siromasnog prosecnog kupca u Srbiji eto nama doba "turcizma" na srpski nacin. :mad:

Nije i5 750 baš 200€, ali može da se nađe za oko 180e, recimo ovde. A i7 920 nema nigde ispod 25-26.000, pa kad na to dodaš X58 ploču...
Inače, nameravam da uskoro uzmem subvencionisani kredit da kupim komp (sve osim diskova i monitora), te sam pre mesec dana počeo da pratim situaciju sa hardverom, cenama, review-ove na netu, te sam se odlučio baš za i5 750 (za Seinfeld-a: Core i5 750 je četvorojezgarni procesor), Asus Sabertooth ploču, Sapphire 5850 toxic, Mushkin Blackline Stilleto RAM, Corsair H50 vodeno hlađenje, Corsair HX650 napajanje i CM Sniper kućište. Kad sam zbrajao cene pre mesec dana, kad je evro bio oko 95, to je bilo oko 100.000 dinara, malo iznad toga (nešto preko 1000€). Evro je skočio na 103 i sve to sad košta preko 120.000 (oko 1200€). I ako mi neko kaže da je juro pao toliko u odnosu na dolar da za mesec dana ovo bude skuplje za skoro 200€...

Poslednja izmena:
te sam se odlučio baš za i5 750 (za Seinfeld-a: Core i5 750 je četvorojezgarni procesor),

Gde sam ja to rekao da nema 4 jezgra :).

I gde zuris sa kupovinom, jos kredit potrosacki uzimas :bottle:.
Nemas bas los procesor, grafa tu i tamo, al moj ti je savet da sacekas jos malo...

Gde sam ja to rekao da nema 4 jezgra :).

Na drugoj strani gde se ironmanbg pitao da li i5 750 vredi toliko si napisao: "Naravno da ne vredi .
Ali bih ti ja savetovao da ides na 4 jezgra. Ako ne mora biti Intel, onda ides na Athlon X3. Sve vise igara vidi vise od 2 jezgra, mater im ."
No, dobro, verovatno si na brzaka pisao, pa nisi obraćao pažnju, nebitno je, ja sam se malo šalio..

I gde zuris sa kupovinom, jos kredit potrosacki uzimas :bottle:.
Nemas bas los procesor, grafa tu i tamo, al moj ti je savet da sacekas jos malo...

Znam i ja da je leto najgore vreme za kupovinu računara, da treba da se čeka jesen (kao i svuda u normalnom svetu), ali tu postoji još nešto...meni važnije. A to se zove SUBVENCIONISANI (vladin, Dinkićev) kredit. Reč je o GOTOVINSKOM kreditu (uplaćuje se suma na moj tekući račun) u kom se prvih godinu dana plaća kamata, a glavnica kredita 2. i 3. godinu. Ako bih uzeo 100.000 dinara, 12 meseci rata je 616 dinara, a posle toga malo manje od 4.500 dinara FIKSNO, bez obzira na kurs evra. E, s obzirom na sposobnosti naših političara (pogotovo novog guvernera NBS), hitno mi je da to uradim što pre, jer me ni najmanje ne bi čudilo da evro skoči do neba (ne bi bilo čudno da za par meseci bude i 150 dinara). A s obzirom na pad evra, za par meseci tih 100.000 može da bude bude oko 500€, a cene komponenti još više skoče... Zato ne bih da čekam ni trenutka više, dok još može nešto da se pazari...
A što se tiče moje mašine, nju sam obećao burazeru, jedino ostavljam diskove i monitor. Znam da je procesor dobar, i ploča je vrh za P35 čipset, ali, kao što si i sam napisao: "Sve vise igara vidi vise od 2 jezgra, mater im..."

na ovaj link koji si ti dao cijena mu je 23000 dinara, iliti mLogo vise od 200e

Kad sam postavljao link (juče, 07.06.2010) pisalo je 18.564 dinara, inače ne bih ga ni stavljao. U Atomu je 20.030 dinara, u VipHouse-u 19.290. a ovi ga preteraše. Možda je evro otišao na 105-110 dindži, a ja ne znam za to...
Sad je jasno zašto što pre želim da podignem kredit...

Ne, nisam pisao na brzinu.
Kad sam rekao da se ne isplati, mislio sam da je skupo ;).
Ali da ipak uzme quad ili triple core procesor iz S775/AM3 generacije.

Ne, nisam pisao na brzinu.
Kad sam rekao da se ne isplati, mislio sam da je skupo ;).
Ali da ipak uzme quad ili triple core procesor iz S775/AM3 generacije.

slažem se sa ovim. Mnogo isplatljivije rešenje (i CPU a posebno Matična). Razlike u performansama su minimalne u odnosu na cenu. Jednino ako si grožljiv na AMD :D

Kad sam postavljao link (juče, 07.06.2010) pisalo je 18.564 dinara, inače ne bih ga ni stavljao. U Atomu je 20.030 dinara, u VipHouse-u 19.290. a ovi ga preteraše. Možda je evro otišao na 105-110 dindži, a ja ne znam za to...
Sad je jasno zašto što pre želim da podignem kredit...

u pitanju je placanje firmi koje uzmimaju od dobavljaca...

ako je 103 dindzi 1e,oni tek plate za mesec dana po minimum 106...

to je provereno...

inace,i750 sada ne vredu pare,bolje sacekati i dodati za i920...

sto se ploce tice,GA x58a ud3r je best buy za nekih 200e,tako da dodje razlika nekih 80e,sto se tvog primera tice(to sam ti vec napisao u thread-u)...

ne bih sada kupio i5 ni lud,pre bih se strpeo mesec dana i dodao kes za i7

ne bih sada kupio i5 ni lud,pre bih se strpeo mesec dana i dodao kes za i7

Ma, slažem se sasvim sa tobom, ali šta ako za par meseci evro (a hoće) bude sve više rastao, pa i7 bude 35-40.000, a i5 od 28-32.000, da ne pominjem da toliko porastu cene ostalih komponenti koje želim da nabavim. Tada mi subvencionisanih 100.000 neće značiti gotovo ništa, a ovako ako dodam 20-ak ili malo više `iljadarki koje sam uštekao, možda i skrpim ono što nameravam.
Inače, i5 750 je jedini u i5 seriji koji je rađen u tehnologiji i7 procesora (45 nm quad-core, nema grafički čip u sebi, TurboBoost tehnologija...) samo što ne podržava hyperthreading. Lično, nemam ništa protiv AMD-a, razmišljao sam i o X6 sa Asus Crosshair pločom, ali, pošto mi je stabilnost sistema najbitnija stavka, tu je Intel daleko bolji od AMDeke.
Ali, pre nego što firme počnu da me zavlače sa nabavkom onoga što želim ("Biće za par dana...", "Do juče je bilo, ali stiže sledeće nedelje...", itd) čeka me još mučnija papirologija i mačevanje sa bankovnim službenicima. Ono što se u svetu obavlja gotovo telefonom ili internetom, za par sati, ovde predstavlja Sizifovski posao koji može da se otegne u nedogled. I onda se pitamo zašto niko ne ulaže u ovu državu...

Ma, slažem se sasvim sa tobom, ali šta ako za par meseci evro (a hoće) bude sve više rastao, pa i7 bude 35-40.000, a i5 od 28-32.000, da ne pominjem da toliko porastu cene ostalih komponenti koje želim da nabavim. Tada mi subvencionisanih 100.000 neće značiti gotovo ništa, a ovako ako dodam 20-ak ili malo više `iljadarki koje sam uštekao, možda i skrpim ono što nameravam.
Inače, i5 750 je jedini u i5 seriji koji je rađen u tehnologiji i7 procesora (45 nm quad-core, nema grafički čip u sebi, TurboBoost tehnologija...) samo što ne podržava hyperthreading. Lično, nemam ništa protiv AMD-a, razmišljao sam i o X6 sa Asus Crosshair pločom, ali, pošto mi je stabilnost sistema najbitnija stavka, tu je Intel daleko bolji od AMDeke.
Ali, pre nego što firme počnu da me zavlače sa nabavkom onoga što želim ("Biće za par dana...", "Do juče je bilo, ali stiže sledeće nedelje...", itd) čeka me još mučnija papirologija i mačevanje sa bankovnim službenicima. Ono što se u svetu obavlja gotovo telefonom ili internetom, za par sati, ovde predstavlja Sizifovski posao koji može da se otegne u nedogled. I onda se pitamo zašto niko ne ulaže u ovu državu...

slazem se sa tobom da ne treba ici na amd u tvom slucaju(x6+crosshair+30e=i920+x58a ud3r)...

kada dajes vec 1200e,treba ici na Intel...

ja da imam taj kes,sigurno bih isao na i920,makar uzeo losiju grafiku ili bih pozajmio od nekog 100e i vratio,ali to sam samo ja...

kada sam kupovao masinu pre godinu dana(q8200,intel p43-tf(suga bez oc-a),4gb ram-a) napravio sam veliku gresku i uzeo gtx285 umesto da uzmem 4670+i920+x58+6gb ddr3,i kajacu se zbog toga sve dok ne skupim pare za i7...

posle sam u nekoliko navrata imao po 150-200e(a pare caskom potrosim na gluposti) u kesu ali nisam mogao da dobijem za te pare u zamenu i7...da sam pametan bio,4670 bih prodao i kupio 5850 koji sada imam,ali ja slepac hocu tada najbrzu single kartu na svetu...:wall:

cpu mi je bio bottlenack do pre koji mesec,kada sam menjao plocu(nisam imao "vremena") tako da je taj gtx285 bzv stajao u kucistu...

u tvom slucaju nece biti bottlenack-a...

gledaj na akcijama sta ima,neke komponente mozes da dobijes po 1000-1500 dingera jeftinije...mozda i nekako uglavis i7...

bese neces da OC masinu?

ako je tako,preskoci kuler(mislio da si rekao da kupujes h50) jer je box dovoljan za default ili kupi neki od 25-30e i eto ti i7...

kasnije,ako budes hteo da OC,kupi bolji kuler i uzivaj...

ja bih tako uradio,ali to sam samo ja...

izvini ako sam napadan sa savetima
Pozz

Poslednja izmena:
slazem se sa tobom da ne treba ici na amd u tvom slucaju(x6+crosshair+30e=i920+x58a ud3r)...
kada dajes vec 1200e,treba ici na Intel...
ja da imam taj kes,sigurno bih isao na i920,makar uzeo losiju grafiku ili bih pozajmio od nekog 100e i vratio,ali to sam samo ja...
kada sam kupovao masinu pre godinu dana(q8200,intel p43-tf(suga bez oc-a),4gb ram-a) napravio sam veliku gresku i uzeo gtx285 umesto da uzmem 4670+i920+x58+6gb ddr3,i kajacu se zbog toga sve dok ne skupim pare za i7...
posle sam u nekoliko navrata imao po 150-200e(a pare caskom potrosim na gluposti) u kesu ali nisam mogao da dobijem za te pare u zamenu i7...da sam pametan bio,4670 bih prodao i kupio 5850 koji sada imam,ali ja slepac hocu tada najbrzu single kartu na svetu...:wall:
cpu mi je bio bottlenack do pre koji mesec,kada sam menjao plocu(nisam imao "vremena") tako da je taj gtx285 bzv stajao u kucistu...
u tvom slucaju nece biti bottlenack-a...
gledaj na akcijama sta ima,neke komponente mozes da dobijes po 1000-1500 dingera jeftinije...mozda i nekako uglavis i7...
bese neces da OC masinu?
ako je tako,preskoci kuler(mislio da si rekao da kupujes h50) jer je box dovoljan za default ili kupi neki od 25-30e i eto ti i7...
kasnije,ako budes hteo da OC,kupi bolji kuler i uzivaj...
ja bih tako uradio,ali to sam samo ja...
izvini ako sam napadan sa savetima
Pozz

Ma, ne, nisi napadan, i ja se i dalje raspitujem oko svih komponenti, slušam savete i još ću. Veruj mi da sam i ja razmišljao puno o i7 920, ali bi onda morao da uzmem, recimo, jeftinije napajanje (gde to pored EPS-a, a vidim da i ti imaš Corsair PSU :trust: ) ili jeftinije kućište (CM Sniper mi se previše sviđa da bi "jurio" nešto drugo) ili lošiju grafičku kartu, ali pošto mi štednja baš i ne ide od ruke (jedva sam i 20-ak hiljada skrpio da ne spucam na pivo, roštiljanje i druga opijajuća sredstva) onda mi je ovo što mi je. Mogao bih da uzmem jeftiniji CPU i ploču i, recimo, 5870 Vapor-X ili i7 920 sa solidnom x58 pločom i, recimo, 5770. Ipak, mislim da je i5 750 i 5850 neka srednja varijanta, pogotovo zbog Asus SaberTooth ploče. Kad sam poznaniku sklapao mašinu sa tom pločom, prosto sam se "zaljubio" u nju, a iz zezanja sam stavio tri različita memorijska modula i bio je dovoljan samo jedan pritisak na "MemOK" dugme da sve radi bez trunke problema. Zaista sam bio impresioniran.
A što se tiče H50, to želim najviše zbog tišine. Prvo sam hteo Noctua CP12 SE14 jer je ogroman kuler sa 14" ventom koji je izuzetno tih. Ali nije najbolji za hlađenje. H50 nije mnogo skuplji, tiši je, a kad sam video ovo, onda sam prestao sa razmišljanjem koji kuler da kupim (baš lepo leži na ovom kućištu, zar ne :) )

ne sporim da je intel daleko bolji od amd za profesionalan rad ,al ovo sto si rekao je totalna glupost, ipak je danas 2010 godina :)

Pa, imao sam tri kompjutera sa AMD-om, od K5 pa do Athlon-a, sa raznoraznim Ali, Via i, najzad nForce 2 čipsetovima. Silne muke sam mučio sa njima. Kad sam kupio E6600 (moj prvi Intel CPU) sa Asus P5K Deluxe pločom, zaboravio sam kako izgleda nestabilan sistem ili probleme sa drajverima.
Usput, bakćem se sa kompjuterima i najmanje dva dnevno prođe kroz moje ruke, što sa pokvarenim hardverom, što sa shebanim Windows-om. 90% pokvarenih matičnih ploča i procesora (nije veliki broj toga, oko 50-ak puta sam to video do sad) je AMD u nekoj kombinaciji (izuzimam tu novije "komplete" od kad je AMD kupio ATI). Naravno, nije AMD krivac ako se neka ploča pokvari, ali svega par puta sam video da je neka ploča sa Intel procesorom riknula. A Intel procesor nikad.
Svakako da je sada drugačije, pogotovo od pojave 780-790 i novijih čipseta za AMD, ali pomenuo sam da mi je pouzdanost računara najbitnija, a ZNAM da je Intel kombinacija uvek takva. Ne mislim da je AMD kombinacija loš izbor, naprotiv, jednostavno u pouzdanost Intela nemam ni trunke sumnje. I to je sve, ma koliko glupo zvučalo...

Pa, imao sam tri kompjutera sa AMD-om, od K5 pa do Athlon-a, sa raznoraznim Ali, Via i, najzad nForce 2 čipsetovima. Silne muke sam mučio sa njima. Kad sam kupio E6600 (moj prvi Intel CPU) sa Asus P5K Deluxe pločom, zaboravio sam kako izgleda nestabilan sistem ili probleme sa drajverima.
Usput, bakćem se sa kompjuterima i najmanje dva dnevno prođe kroz moje ruke, što sa pokvarenim hardverom, što sa shebanim Windows-om. 90% pokvarenih matičnih ploča i procesora (nije veliki broj toga, oko 50-ak puta sam to video do sad) je AMD u nekoj kombinaciji (izuzimam tu novije "komplete" od kad je AMD kupio ATI). Naravno, nije AMD krivac ako se neka ploča pokvari, ali svega par puta sam video da je neka ploča sa Intel procesorom riknula. A Intel procesor nikad.
Svakako da je sada drugačije, pogotovo od pojave 780-790 i novijih čipseta za AMD, ali pomenuo sam da mi je pouzdanost računara najbitnija, a ZNAM da je Intel kombinacija uvek takva. Ne mislim da je AMD kombinacija loš izbor, naprotiv, jednostavno u pouzdanost Intela nemam ni trunke sumnje. I to je sve, ma koliko glupo zvučalo...
upravo sam i naveo da je sada 2010 godina i da nema problema sto se tice nestabilnosti kod amd,a to sto se amd ploce vise kvare jeste razlog sto recimo mid budget ploca za amd kosta cirka ~60eura a mid budget ploca za intela kosta recimo ~90eura pa kontam da je zbog toga kvalitet kod intela malkice bolji.

Nazad
Vrh Dno