Šta je novo?

Sta bi za garancije za tv iz madjarske?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto bih cutao? Mene ne zanima kako je covek uneo TV u zemlju. On ga je oglasio, ja pozvao i kupio. Isto kao i oglasi ovde ili bilo koji drugi.

I dalje cekam odgoovr na pitanje:
Kazi mi jedan razlog zasto bih nekome nasem prevarantu koji drzi sapu nad uvozom/monopol ostavio 330€ za isti proizvod?

Ne treba da daš prevarantu toliko više, ili možda treba? To ćeš saznati ako ti uredjaj od 700 ili 1000 eur crkne u garanciji a xxx iz Subotice postane nedostupan.
Dobro, ovo gore je diskutabilno. Postoje internacionalne garancije i "pošteni šverceri" koji možda neće biti uhapšeni a i problemi sa našom garancijom možda.
Drugo, sačekaš neku akciju. Uživaš u biranju i kupiš TV za možda 30tak evra više nego kod švercera. Ili možda ne odgovara ni ovo jer si Ti (ne obraćam se direktno tebi) velika faca koja hoće najnabudženiji model na tržištu a ujedno i tolika štekara i bednik koja će radije da ukrade nego da da neki evro više koji ne ide samo velikom gazdi prevarantu neko i za plate mnogih radnika koji hrane porodice i koji ide i Tvojoj državi od koje sigurno nešto dobijaš za uzvrat. Nije baš da je najgora na svetu ali svakako polako to postaje. Dobrim delom zbog švercera koji verovatno kompletnu svoju potrošnju usmeravaju u susedne države i verovatno su im usta puna patriotizma and what not. Svaka sličnost sa kriminalcima, "navijačima" i ratnim profiterima je slučajna.

Treće, kupiš TV tako kako si kupio i ne hvališ se i ne praviš od toga mainstream. Učinio si ono na šta smatraš da te tvoja država naterala svojim glomaznim i preskupim birokratskim aparatom, pogrešnom ekonomskom politikom ili šta već ne. Mnogo toga joj se može na teret staviti ali ako dignemo ruke od nje, niko joj neće pomoći. Ni nama ni našim potomcima.

:D

Ja to gledam ovako, za mene je ultimativni neuspeh kad nešto što merkam platim pa makar i 10€ više nego što sam mogao. Štedim celog života i nikad nisam bacao pare. Da ove naše nerealne cene imaju makar i trunku opravdanja ... Ne znam, možda ... Ali šta ja dobijam za 300, 400, 600€ više, "legalnom" kupovinom kod nas? Istu stvar? U tom slučaju nema nikakvog razmišljanja.

Zašto uopšte platiti? Zašto ne otmeš od nekoga, tako ćeš još više da uštediš.

Poslednja izmena:
@poolmaker
Ne druže, ako me neko ošamari, kidam da se odbranim i sprečim da se tako nešto ne daj Bože ponovi.

Ali takva analogija ne pije vodu u ovom slučaju. Svi koji propagiraju kupovinu kod švercera su samo privremeno sprečili da im neko udari šamar i dodatno su oni udarili šamar nekom drugom, nedužnom. E to ne valja i to nikada ne bih uradio. Naneo svesno zlo nekom drugom i još gore, hvalio se time.

Zato i odgovatam ovde i zato što me sada svi prozivate kao da sam šugav. Šta treba, da ćutim i batalim kulturnu diskusiju?
Nikoga ovde ne ubedjujem da baca svoje pare. Samo ukazujem da je propagiranje takvog ponašanja apsolutno pogrešno.

U svakom slučaju, trudiću se da izadjem iz ove diskusije. Rekao sam verovatno sve što sam imao na ovu temu.

Nije smak sveta ako se kupi jeftinije.
Ljudi to rade i u normalnim državama, a kamoli u ovoj našoj.
Nema potrebe za traktatima o moralnosti i ispravnosti/pogrešnosti takvog izbora.

p.s.
Nisam mislio na samo fizički šamar, nego i na sve vrste simboličkih šamara.
Ako ih ne želiš stalno primati u životu tada se mora učiniti i po koji kompromis, otud analogija sa šamarima kao adekvatna.

Skroz je zanimljiva ova moralna diskusija. Onima koji bi da budu pošteni i fer savetujem da otvore firmu, da vide kako je drzava fer (ja apsolutno podrzavam ispravno razmisljanje koje Ilion zastupa). Onima koji ne žele da plaćaju porez i gledaju da ga na svakom koraku zavuku državi, savetujem da odu kod lekara i zakažu MRI snimanje koje će dobiti za jedno.. 8 meseci.

Istina je, međutim, negde između i ulazi u domen politike koju ne gajimo na ovom forumu, jer može da ode u krajnost. Svi se slažemo da nas država **** kako stigne kao i da smo mi OK sa tim već duže vreme. Da bi preživeli primorani smo da se snalazimo, a kupovina ispod žita je nešto što uzimamo zdravo za gotovo jer smo zahvaljujući tome i preživeli.

Postavlja se pitanje - šta će se desiti sa onima kojima, ne daj bože, zatreba ostvarenje garancije dok su ovakvi likovi u apsu i da li se isplati rizikovati zbog 20% razlike?

Tužno je što je Ilion sa svojim stavom potpuno usamljen, čak i na ovakvom forumu koji navodno okuplja populaciju koja je iznad proseka. Ali dobro, zbog takvog stava stanje i jeste kako jeste. I neće se lako promeniti.

Najtuznije je sto ga smatraju ludim.

Па није баш усамљен али су гласнији ови који су на страни шверцера и шверца и који то подржавају. Ваљда им се више свиђа овако него да буде боље.

Ja se u potpunosti slazem sa vama, ja svoje obaveze i porez placam svake godine, evo i ovaj nov za odvodnjavanje (cist lopovluk). Ali dokle god nam drzavu vode bizmismeni koji su stigli do stotina miliona eura kupovinom secerana za euro, i slicnih koji odredjuju sve u ovoj drzavi dzaba nama sto sve izmirujemo na vreme. Neko je naveo primer zdravstva, nije u zdravstvu lose zato sto je neko kupio svercovan telefon ili televizor, tako je zbog lopovluka sa svih strana.

Poslednja izmena:
Naravno da im se više sviđa, i uvek su bili glasniji. Da im se ne sviđa trudili bi se nešto da promene. Ja sam, doduše, odavno digao belu zastavu, i srećom sad ovakve stvari posmatram sa adekvatne udaljenosti.

Najtužnije je to da se uvek i u svakoj priči i situaciji polarišu strane do ekstrema.

Ko ne želi neka ne kupuje, ko želi neka kupi.
E ali onda krene priča ti si naivan a zauzvrat se dobije ti si ljubitelj švercera i tako u nedogled.
I stvari se zakuvaju a da nije forum u pitanju obavezno na kraju i bude razbijenih noseva (a počesto i gorih stvari).

I tako u vezi svega, na forumu i van njega.
Takav nam je mentalitet, svi znamo sve osim da uvažimo drugog i njegovu stranu priče.

Koji ste vi paceri, ovaj forum je barem mogao naci neku middle ground, ali Illon sada samo neki extrem pravi...
Lepo napisem koliko su me LEGALNO UVEZENE stvari, za firmu, kostale manje nego kod nasih deraca, ali jok... to se ignorise! Jer on treba da napise kako ne sme da se krade.. ignorisuci da ja nikoga tu nisam pokrao, svi porezi su placeni regularno! I opet me izaslo i duplo manje nego kod nasih deraca!

Garancija? 2x mi je trebala, poslao Intelu u Holandiju O NJIHOVOM TROSKU, sve zavrseno bez evra troska za mene.

Moram reci ovo: Mars, bre vi koji vidite samo vasu stranu ili samo nju zastupate!

Onima koji ne žele da plaćaju porez i gledaju da ga na svakom koraku zavuku državi, savetujem da odu kod lekara i zakažu MRI snimanje koje će dobiti za jedno.. 8 meseci.
Placam poreze i ako mi zatreba ici cu da zakazem MRI za jedno 8 meseci.Isto tako ako ne budem placao poreze zakazacu MRI isto za 8 meseci tako da ti to nije argument.Ne mozes ti da budes posten koliko drzava moze da bude bezobrazna.Ideja da ce se problemi u drzavi resiti time sto cemo drzavu gadjati parama je besmislena jer pare za nedostajeci MRI nisu kod svercera televizora nego na milionskim tenderima i u platama stranackih parazita u drzavnim sluzbama.Pare od poreza uzetog na televizoru ne bi otisle na MRI nego na novi radno mesto u drzavnoj sluzbi za sakupljaca sigurnih glasova.

Naravno, uvek je problem što neko drugi krade više.

Nisam rekao da drzava krade (vise) nego da bahato/nepravilno/sumanuto rasporedjuje dobijeni novac.

Di su nasi novci... na Kipru, to sve od tva pare....

Iliron ima potpuno ispravno i normalno rezonovanje koje bi bilo apsolutno i jedino prihvatljvo u ispravnoj i normalnoj drzavi.
Posto ova nasa to nije onda je i njegov stav malo iskrivljen za nase okruzenje.

Inace neko je rekao gore da sve treba da krene od vrha i da politicari daju primer prvi i taj je apsolutno u pravu.
Ko misli obrnuto, taj je ili politicar ili ima pogresnu logiku. Ako neko misli da narod nije dobar i da bi politicari bolje radili svoj posao kad bi imali bolji narod taj treba da malo dublje porazmisli o svom rezonovanju.

Ekonomija se zasniva na sebicnosti, svako gleda da prodje bolje. Ako postoji toliko sverca drzava treba da se zapita kako je stvorena ta klima i sta ona moze da preduzme da se to smanji. To je sistemski problem a ne izolovan slucaj jedne organizovane kriminalne grupe.

I ne, ja nisam kupio nista od "madjara" ali uopste ne bih imao problem sa tim pod uslovom da je garancija ostvariva. Zapravo poslednji uredjaj koji sam kupio je bio u nasoj prodavnici i odlucio sam se bas zbog toga sto sto mi je garancija vazna.

Poslednja izmena:
Lepo napisem koliko su me LEGALNO UVEZENE stvari, za firmu, kostale manje nego kod nasih deraca, ali jok... to se ignorise! Jer on treba da napise kako ne sme da se krade.. ignorisuci da ja nikoga tu nisam pokrao, svi porezi su placeni regularno! I opet me izaslo i duplo manje nego kod nasih deraca!
Да не буде само једнострано, ја сам ваљда већ писао ... свака куповина било где на страни са редовно плаћеним дажбинама је апсолутно исправно решење. Па ја сам осамдесетих углавном куповао или на консигнацији или негде преко па доносио и све пријављивао. Куповина испод руке од некога за кога не знам да ли је украо у Мађарској или овде, или купио тамо па шверцовао је борба за мафију, кланове, враћање у нека стара времена ... свеједно да ли су ти кланови сурчински, земунски или то можда води неко ко је на власти. Тако се они помажу а наставља овакво стање.
Једино не могу да укапирам да ли су овде проблем увозници, малопродаја, закони тј ко је тај који се највише уграђује. У сваком случају бих предложио онима који купују шверцовану робу да направе фирму за продају телевизора из Мађарске па их продају по некој цени која ја много нижа него што остали нуде и нек се разбију од посла и зараде јер ће сви код њих да купују. Тако ће да помогну да се овај криминал смањи.

Ja sam samo rekao da Ilion samo gleda jednu stranu jer mu neki botovski zadatak zadat. Inace ne bi samo pricao kako je kradja kupovina od Madjara, vec bi istakao da je kradja koliko deru u radnjama.

Madjari NISU ili-ili, vec su jedan od izbora, a to se namerno ignorise. Izbor je i da sam kupis sve, i opet prodjes prilicno jeftinije.

Ljudi postavljaju oglas i prodaju ...meni cena odgovara i to je to ...isto kao kad bi sad auto iskljucivo morao da kupujem nov u salonu a ne uvezen na auto placu ...
Ne smatram da sam uradio nikakvu nezakonitu radnju time sto sam kupio tv preko oglasa, pa sad ko je ovde lud ja ne znam ...

Ако телевизор има све документе као тај ауто, онда је све ОК. Разлика је што телевизор није увезен него прошверцован, а баш да видим да ли би узео ауто без папира.

У сваком случају бих предложио онима који купују шверцовану робу да направе фирму за продају телевизора из Мађарске па их продају по некој цени која ја много нижа него што остали нуде и нек се разбију од посла и зараде јер ће сви код њих да купују. Тако ће да помогну да се овај криминал смањи.
Ma jel da? Pa da drzava i konkurencija njih razbiju porezima, taksama, atestima, kaznama, inspekcijama, tuzbama, reketasima, batinasima, itd. To je mafija a ne sverceri!

Ljudi postavljaju oglas i prodaju ...meni cena odgovara i to je to ...isto kao kad bi sad auto iskljucivo morao da kupujem nov u salonu a ne uvezen na auto placu ...
Ne smatram da sam uradio nikakvu nezakonitu radnju time sto sam kupio tv preko oglasa, pa sad ko je ovde lud ja ne znam ...

Gresis. U tvom slucaju jesi uradio nezakonitu radnju jer si znao da je uredjaj predmet krivicnog dela.
Isto ko kad svesno kupujes od narkomana iz kraja komsijin akumulator :D

@antena
Sledeci put kad odvedes klinca u skolu, odes u dom zdravlja, kad ti deda-cale primi penziju, razmisli opet o svojim stavovima.
Kad bi svi pozatvarali radnje i krenuli u sverc na sta bi se svelo?
Daleko da je drzava dobra i ta distribucija prikupljenih sredstava ali to sto ti zastupas je anarhija.

Poslednja izmena:
Ne znam ja nista, covek je meni dao racun i overen garantni list...nisam zvao nikakav tarot servis da proveravam da li je to svercovano ...

To nije anarhija vec jedini nacin borbe protiv mafije. Kad mafija ostane bez para, podici ce poreze i jos smanjiti plate i penzije i tu ce biti njihov kraj. Pa ce na rusevinama ove nici normalna drzava ili cemo svi postati azilanti i razici se po belom svetu!

To nije anarhija vec jedini nacin borbe protiv mafije. Kad mafija ostane bez para, podici ce poreze i jos smanjiti plate i penzije i tu ce biti njihov kraj. Pa ce na rusevinama ove nici normalna drzava ili cemo svi postati azilanti i razici se po belom svetu!

Vidim da je tvoja parola "mora prvo da nam bude gore da bi nam bilo bolje" i verovatno si u pravu ali mislim da mi necemo docekati da vidimo to bolje.
Gledam ovde, pola clanova foruma ***** sta je lose a niko da se politicki angazuje pa da imamo razlog i da glasamo, ali ne, lakse je srljati u kriticizam.

Ljudi sa ovog foruma(a i svih it/slicnih foruma) ne mogu nista promene ni kad bi se ujedinili i angazovali jer ih nema dovoljno. Oni koji imaju moc da nesto promene(kao grupacija) su kategorija- gledaoci Parova. Da bi doslo do neke promene oni moraju da budu gladni(bukvalno),sve do tada mogu da ih zamajavaju glupostima.

Najtuznije je sto ga smatraju ludim.

Dacu ti par primera iz Maxija. Zlatiborac govedja prsuta se prodaje za oko 3.900 din/kg. Cena po kojoj Zlatiborac prodaje tu istu prsutu Maxiju je 1.900 din/kg. Ili Jastrebacki kackavalj koji se prodaje 500g za ~800 din. Dok ze na drugim mestima moze naci za tu istu cene 1kg. Malo li je 100% marze? Pa koje tu lud? Mislis da bi u nekoj uredjenoj zemlji to proslo? Primera ima jos koliko zelis, a verujem i da sam znas.

Onog trenutka kada bi nestali "biznismeni" poput Miskovica, Beka, Kostica... i drzava sprovodila svoje zakone i kaznjavala, ne bi bilo svercera.

Nije on lud, sve sto prica je OK. Samo zanemaruje sledece, da je drzava dovela ljude (nas) u poziciju da se snalazimo, jer ona sama (drzava) ne cini nista kako bi bilo bolje gradjanima. Vec samo pojedini mogu da uvoze i da se bogate i drze monopol.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno