Šta je novo?

Sta bi za garancije za tv iz madjarske?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tacno je, porez kao institucija mora postojati, jer bi u suprotnom nastao haos. Tacno je, kada bi svi, na svaki moguci nacin pokusavali, i uspevali da ne plate dazbine, prakticno momentalno bi nastupio haos (Vec i postoji odredjeni stupanj haosa, ali moze to mnogo gore, ne brinite. A ko ne veruje, imace prilike da vidi uzivo, na nasu veliku zalost).

Ipak, ono na sta "utopijski idealisti" zmure, je da ma sta pojednici uradili, pa ne samo i pojedinci, nego i citave grupe, stvari se na taj nacin ne mogu sustinski promeniti na bolje. Zasto? Pa zato sto nije tu srz problema. Mozes ti da sipas koliko hoces u busnu posudu, na kraju ce sve da iscuri. Sto vise para bude bilo u kasi, duze ce funkcionisati hranjenje armija i armija politickih poslusnika, i samo ce se povecavati ako bude ikakvih uslova za to. To je ustanovljeno, tako stoji, i nece se urusiti samo od sebe. Naprotiv, jasno vidimo da se u nestasici urusavaju druge, okolne stvari, ne bi li ta opstala. To ce se, mozda, srusiti tek kada nastupi slom. Videcemo vec.

Sto se tice druge strane, tj. kupaca i zastupnika svercovane robe i svercera, ili bilo koga ko nece da placa dazbine, a sa objasnjenjenjima tipa, lopovi ovde, bla bla, lopovi onde, necu ja, sramota itd. Nema to u vecini slucajeva nikakve veze sa realnim stanjem. Vecina nece da placa prosto jer je rizik mali, i ostane im vise para za njih same, sto je i ekonomski i matematicki ispravno razmisljanje, ali sa stanovista moralne diskusije, tj. argumenata je vrlo tanko. Tj. ne moze se nikako na taj nacin pobediti u raspravi o moralu protiv pametnih ljudi. Ono sto je znatno uverljiviji argument i objasnjenje je reci, kupujem tako da bih povecao svoje sanse da prezivim kada se sve slomi. Ali onda se treba debelo i zamisliti, u vecini slucajeva, da li vam i treba taj novi televizor, ili sta vec. Ali ok, da ne ulazim bas sada u to, ipak je ovo IT forum. A i nije vazno sta je ispravno ili tacno, ako je cilj samo da se pobedi u raspravi.

Ipak, ono sto je skrivena nelogicnost u svemu tome je koja je uopste bilo cija korist da svi zivi na internetu vide raspravu u kojoj pobedjuju podrzavaoci sverca?! Ako niste svercer, imate samo stetu ako se takav stav usvoji kao opsteispravan. Ako i babe i dede cuju od komsija koje su na internetu videle da je ok kupovati od svercera, niko ziv vise nece platiti dazbine, a onda ce brze moci da se vidi sta je pravi haos. To je jedna opcija. Druga je da se krene u ozbiljan obracun sa svercom od strane drzave, a pod "nalogom" odredjenih interesnih grupa.

U svakom slucaju, ako se iskljuci sujeta i nekakvo samopravdanje, niko ko kupuje svercovanu robu nema interes da pobedi u ovakvoj raspravi. Tako da nema svrsishodnije recenice u ovoj temi od "radi kako mislis da je ispravno, ali cuti, i ne reklamiraj"

Inace, ne zastupam ja ni ovu ni onu stranu. Mislim da u ovoj temi na obe strane ima dosta logickih rupa, a ja ako zastupam neki stav, to je da se malo smanji dozivljaj po pitanju rasipanja para na stvari koje nisu neophodne. Ne znam zasto se toliko zmuri na ono sto mora da se desi, i pitam se koliko ce ljudi gologuzo docekati raspad, jer su smlatili sve sto imaju na fensi TV i flagship telefon (koji je, btw, maltene isti kao prethodna generacija), sto mi se cini da je dosta cest slucaj ovde, i ponavlja se u ciklusima, kad god se dodje do ikakvih para. Nije moja stvar, naravno, neka radi ko sta hoce. Samo kazem kako vidim situaciju.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, suština je u otklanjanaju uzroka šverca, a ne naklapanje da li je to ispravno ili ne.
Naravno da nije, svako razuman po meni to mora da prihvati, ali ovde je realnost zakrivljena, pa otuda i ovo "prepucavanje". Ja bih prvi voleo da živim u sređenoj državi, više mi odgovara germanski uređen način života, od latino "lako ćemo".
Ali...Kad vlast pokaže NAMERU i UBEDI me da istinski ŽELI da sredi situaciju, kada vidim da novac ide tamo gde MORA da ide, tada će i u meni dobiti istinskog saradnika. Do tada će biti ovako kako je, većina će se srećna valjati u kaljuzi zajedno sa svojim ljubimcima sa vlasti, a mi ostali ćemo gledati da zaobiđemo ili preskočimo kaljugu.

Da je razlika 10% ili manje, niko ne bi kupovao svercovano!!!
Drzava neka smanji namete za robu (deklaracije, ateste ....)...
Prodavci marce....i kad skoci promet bice na istom...

Tj nece biti na istom, bice im jos gore posto su gradjani Srbije svaki dan sve siromasniji :(

Zasto mora da bude kod nas skuplje nego u HU ?
Dodatni troskovi u Srbiji: Atest, deklaracija, carina(1%)
Dodatni troskovi u Madjarskoj: veci pdv(27%), skuplja radna snaga (x2), skuplji zakup lokala (1.5x).

Ne treba da daš prevarantu toliko više, ili možda treba? To ćeš saznati ako ti uredjaj od 700 ili 1000 eur crkne u garanciji a xxx iz Subotice postane nedostupan.
Dobro, ovo gore je diskutabilno. Postoje internacionalne garancije i "pošteni šverceri" koji možda neće biti uhapšeni a i problemi sa našom garancijom možda.
Drugo, sačekaš neku akciju. Uživaš u biranju i kupiš TV za možda 30tak evra više nego kod švercera. Ili možda ne odgovara ni ovo jer si Ti (ne obraćam se direktno tebi) velika faca koja hoće najnabudženiji model na tržištu a ujedno i tolika štekara i bednik koja će radije da ukrade nego da da neki evro više koji ne ide samo velikom gazdi prevarantu neko i za plate mnogih radnika koji hrane porodice i koji ide i Tvojoj državi od koje sigurno nešto dobijaš za uzvrat. Nije baš da je najgora na svetu ali svakako polako to postaje. Dobrim delom zbog švercera koji verovatno kompletnu svoju potrošnju usmeravaju u susedne države i verovatno su im usta puna patriotizma and what not. Svaka sličnost sa kriminalcima, "navijačima" i ratnim profiterima je slučajna.

Treće, kupiš TV tako kako si kupio i ne hvališ se i ne praviš od toga mainstream. Učinio si ono na šta smatraš da te tvoja država naterala svojim glomaznim i preskupim birokratskim aparatom, pogrešnom ekonomskom politikom ili šta već ne. Mnogo toga joj se može na teret staviti ali ako dignemo ruke od nje, niko joj neće pomoći. Ni nama ni našim potomcima.

Zašto uopšte platiti? Zašto ne otmeš od nekoga, tako ćeš još više da uštediš.

Sve je to super što ti kažeš, ali neostvarivo u Srbiji gde ljudi više nemaju novca ni za hranu. Prodavac tehnike nema promet i zato kad mu neki jadnik i zaluta, ovaj mu uvali neki Vox po ceni Samsunga. Vox se pokvari nakon 3 dana, i onda gore pomenuti jadnik gleda kako da izvuče svoju lovu nazad i uzme nešto bolje od švercera. Ja se u zadnje vreme bavim T2 risiverima, doduše potpuno legalno. Najviše idu oni sa RF modulatorima (znači za TV koji nema ni SCART). A tek kako kukaju kad im kažem da je između 3000 i 4000 cena. 4000 din je veliko ko kuća za 80% kupaca u Srbiji. Ovo što uzimaju skupocene televizore u domaćim prodavnicama su 98% kriminalci, onih 2% su neupućeni koji nisu znali da mogu mnogo jeftinije da prođu, a pazi misliš li ti da ne bi kupili tako da znaju za tu opciju?

Nazalost bi, jer moze na rate. Nemaju ljudi 300e.

Ah, tradicionalna kalimero kuknjava kako se nema ni za 'leba. Sreća pa je preteklo za plazma televizore pa možete vođu da gledate u full hd. Samo napred, biće još bolje dogodine...

Jeste, lepše se gleda na fullHD plazmi. A najlepše se soli pamet iz daljine...

Ja sam kupio tv preko kp-a, i nigde nije pisalo da je svercovan, niti da je kraden. I nista me drugo ne zanima, kupio sam proizvod kao i svaki drugi na oglasu.
Vi sto se bunite protiv toga, onda nemojte nikad u zivotu kupovati nista polovno jer mu ne znate poreklo, idite uvek u CT pa platite xx puta vise.
Sto se mene tice ja sam taj tv platio 400e manje jer je kupljen preko oglasa i "polovan" je a ne zato sto je svercovan, kako ja mogu to da znam, prodavac mi nije rekao.

Zdravsto i obrazovanje nece biti bolje ako taj tv kupim u radnji, vec ce poslaniku u skupstini biti ukusniji obrok.

Ja sam shvatio koliko je nasa drzava u problemu tek kad sam se iselio iz nje.
Svako ko misli da je ok dati 1000e u drzavi koja ima manje plate nego drzava pored koja ima vece plate plus isti tv za 400e manje, onda treba da ode da zivi na mesec dana u "normalnu" drzavu i da vidi koliko je sati.
Kako to da je u drzavi pored zdravstvo bolje gde je TV 600e i plate vece a u nasoj drzavi gde je tv 1000e i manje plate, zdravstvo u rasulu. Gde su te pare otisle????
Ta razlika u ceni ne ide na zdravstvo, niti moje pare kojim cu platiti 400e vise TV u Srbiji nece otici u zdravstvo, tako da spominjanje zdravstva ne pije vodu.

Neko rece sve dok je ovakvog razmisljanja drzava ce biti takva kakva je.
Ne, istina je sve dok je ovaca, nece falit vune.
Zasto bi drzava smanjila cenu TVa sa 1000e na 600e kada ima dovoljno ljudi koji kupuju po toj ceni. Ja nisam zeleo biti osisan od strane drzave, pa sam kupio tv preko oglasa.

Kako to da u Americi telefon kosta 550e a u Srbiji 850e?
Ta cena nema teorije da je formirana od ponude i traznje, vec je formirana od suludih drzavnih zakona. I ti suludi zakoni postoje jer tamo neko u skupstini zivi bolje od njih. Ako on moze da zivi bolje zbog toga onda mogu i ja da zivim bolje tako sto cu kupiti tv preko oglasa.
I nema apsolutne teorije da platim 400e vise za tv samo zato sto nekog mrzi da promeni zakon. Taj TV vredi 600e u svim normalnim drzavama, zasto bi ja onda dao za njega 1000e kada on vredi 600e i 600e je cena koju proizvodjac formira. Ali ne Vlada Srbije kaze da proizvodjac nije u pravu, Vlada Srbije kaze da taj tv mora da vredi bar 1000e posto su oni strucnjaci u svemu(naravno).

Ne govorim o Peri, Ziki i Miki sto su doneli TV iz Madjarske i prodaju ga ovde. Mene oni ne zanimaju. Ja kao kupac nisam ucinio nista lose, kupio sam proizvod preko oglasa, i moj moral je na mestu. Ono sto ne bi bilo moralno sa moje strane jeste da stavim 400e vise lopovima u dzep i da ih time podstaknem da jos vise kradu i da budem indirektno saucesnik u zlocinu nadcinjenim nad potrosacima u Srbiji.

Poslednja izmena:
Zasto bi drzava smanjila cenu TVa sa 1000e na 600e kada ima dovoljno ljudi koji kupuju po toj ceni. Ja nisam zeleo biti osisan od strane drzave, pa sam kupio tv preko oglasa.

Na žalost nema dovoljno kupaca jer narod nema para. Ovde osim kafića i kladionica, dobro i apoteka nema više ničega.

Ovo što uzimaju skupocene televizore u domaćim prodavnicama su 98% kriminalci, onih 2% su neupućeni koji nisu znali da mogu mnogo jeftinije da prođu, a pazi misliš li ti da ne bi kupili tako da znaju za tu opciju?

Ja sam pazario TV na akciji u našoj prodavnici za 800 eura koji me je izašao oko 30 eura više nego Madjarski. Jednostavnije mi je bilo tako. Mada znam da i te pare znače za dosta ljudi...

To nije anarhija vec jedini nacin borbe protiv mafije. Kad mafija ostane bez para, podici ce poreze i jos smanjiti plate i penzije i tu ce biti njihov kraj. Pa ce na rusevinama ove nici normalna drzava ili cemo svi postati azilanti i razici se po belom svetu!
А можда је то плански урађено, можда они који одређују велике намете стоје иза тих шверц тура, ценама одбију купце из продавница и узму све паре од њих? Можда им на тај начин помажеш?
Зашто мислиш да би на рушевинама ове никла нормална и боља држава? Мени се чини да смо већ окренули цео круг и нико се није показао а од оних који нису били на власти, можда би могла да се направи циркуска дружина. Откуд то да би они решили проблеме? Претходни су све распродали, направили ове "бизмисмене" и промена није донела неко побољшање.

Поменуте су и неке разлике у ценама. Па то је одлично, ако у Максију нешто кошта дупло више него на другим местима, лепо се оде на та друга места и купи. Ако ја у локалним продавницама видим нешто за шта знам да у неким другим кошта мање, лако ћу да уштедим. Или би требало да држава каже ... цена је толика, угравира цену на производ (као некада у СССР) и нико не може да зарађује?

Можда би све кренуло другачије да сви почну да поштују законе и плаћају свој део? Конкретан пример, није трговина телевизорима али ајде ... овдашња топлана има ненаплаћено мислим скоро 2 милијарде (бројке су можда и погрешне али је однос отприлике) али због дуга према добављачима гаса од 200-300 милиона има проблема са набавком, плаћа камате и у свему томе мора да повећа цену. По мени је решење да се одмах све наплати али ... ко то може да уради без хаоса? Да не помињем струју за коју су у овим крајевима за ненаплаћену цифре такође у милијардама али ајде, искључи све док не плате. Онај ко је довео до тога да се дугови оволико повећају више није тај који ће да решава а ја баш и не бих волео да се опет врати на то место.

^ pa te pare sto je drzava izpozajmljivala ja nisam video, niti osetio.
To su sve neki nebulozni projekti bili koje narod sad placa i ispasta zbog toga. Njima se novcanik ugojio kao svinja i sad ih bas briga.
Ne moram ja da dajem nevidjenih 400e vise nego sto proizovod vredi jer su oni strucno ocenili da Most na Adi vredi 10 puta vise nego sto realno vredi.

Da ne pominjem najsmesniju informaciju koju sam cuo u poslednjih godinu dana, rok za izgradnju Beograda na vodi. 30 godina [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Bio bi mi laksi zivot dok me sisaju da sam ovca.
Ovako nisam ovca ali me svejedno sisaju kao da jesam.

Sta pise tamo u tekstu Drzava ostecena za milion evra.
Pa da nije drzava ostecena za milion evra bili bi kupci osteceni za milion evra od strane drzave dodavajuci tih 400e na cenu.
Ali posto je drzava ostecena sada ce svejedno drzava da osteti gradjane da bi vratila te pare.
Tako da kako god da okrenes, gradjani ce zavrsiti osteceni od strane drzave a ona ce biti na 0.
Nije ta drzava ostecena ni od koga vec od same sebe.
Kako sam vezao recenice nije mi dobro [emoji16][emoji15]

Poslednja izmena:
A sta cemo sa kvalitetom, pogotovu tehnicke robe, koji je kod nas mnogo losiji, i servisom koji je, kako se vidi iz mnogo iskustava na ovom forumu beskoristan ili cak i nacin da se prodavac resi bilo kakve reklamacije kupca? (za razliku od strane, gde su ljudi ostvarili ovde garanciju, mada mali broj njih prijavio, ali zbog te medjunarodne garancije servisi i dobijaju pare)

Jedino opravdanje koje su botovi dali za kupovinu na radnji ovde je "da se bolje zivi, da bi zdravstvno bolje radilo", i slicne fore... ljudi, manite price, niko vam ne veruje odavno, niti ste u pravu u ovoj drzavi.
A nekoliko njih ovde je bas u toj bransi, zna koliko je gore u zdravstvu, iako je naplata poreza (PDVa, za koji vam je zinulo) i doprinosa (zdravstvo, preko plata) rasla!

Da se placaju glupi atesti (koji se i ne rade) - placate da lezilebovici imaju plate, nista drzava.
Marze - placate da oni koji vec imaju mnogo budu imali jos vise. Nista od toga nece otici nigde drzavi. Ni CENT. Postoji marza (jednocifrena) koja isplacuje radnike i rezijske troskove. Sve preko toga sto platite ili zelite da ostali plate ide iskljucivo najbogatijem sloju, ni cent drzavi.
Carine - sve da ih plate i 20% od onoga sto bi zvanicno trebalo, a jos manje da stvarno treba da se placa tako nesto!

Meni je krivo sto, kad sam u Srbiji, ne mogu i hranu i osnovne kucne potrepstine kupiti vani! Da li me je sramota?? Jeste itekako - sto ista moram kupiti ovde!
Sramota me je sto ne idem vani, iako to mogu, iako sam to godinama mogao trajno uradiit.
Uopste me nije sramota da predlazem kupovinu tehnicke robe iz oglasa!

Ovo sto rade neki je isto kao kada ljudi iz inostranstva (ne nasi, nego stranci) kazu kako nije fer sto ljudi ovde ne kupe njihov softver... "imaju za PC, imaju i za hardver".
Skroz ignorisuci u 95% slucajeva da su ti ljudi jedva skupili za PC, a da bi ih softver kostao vise nego PC.

Idite vani, vi koji kritikujete kupovinu iz oglasa. Zivite neko vreme tamo, barem godinu dana, vratite se ovde, godinu dana - ako i dalje budete razmisljali da je problem u tome da se ne kupuje preskupo u radnjama, sa vama nesto nije u redu.
Nije u redu da narod koji nema nista placa mnogo vece cene SVEGA. Nema to veze sa trzistem vise!

Poslednja izmena:
Стварно ми их је жао, једва скупе за графичку од 800€, тастатуру од 50€ а ни мишко није испод 30-40€, онда дају ко зна колико за ајфон 6 па како бре да дају 1.500€ за телевизор када могу да га купе од шверцера за само 1.000€. Беда и сиротиња.
Колико видим, овде су за шверц куповину они који имају највише док ми који немамо ни за било какав телевизор волимо поштен и миран живот. И после они први почну да дижу галаму што их неко завуче преко огласа и очекују подршку.

Него све заборављам да питам, ако је неки телевизор овде 1.000€ а из Мађарске 600€ са свим трошковима и са зарадом мафије, колико тај теве кошта у Грчкој, Аустрији, Немачкој, Шпанији, Хрватској ... и још негде? Откуд само из Мађарске ради шверц а не чујем да неко набавља у Бугарској или Македонији, правно уређеним државама?

Poslednja izmena:
Стварно ми их је жао, једва скупе за графичку од 800€, тастатуру од 50€ а ни мишко није испод 30-40€, онда дају ко зна колико за ајфон 6 па како бре да дају 1.500€ за телевизор када могу да га купе од шверцера за само 1.000€. Беда и сиротиња.
Колико видим, овде су за шверц куповину они који имају највише док ми који немамо ни за било какав телевизор волимо поштен и миран живот. И после они први почну да дижу галаму што их неко завуче преко огласа и очекују подршку.

Него све заборављам да питам, ако је неки телевизор овде 1.000€ а из Мађарске 600€ са свим трошковима и са зарадом мафије, колико тај теве кошта у Грчкој, Аустрији, Немачкој, Шпанији, Хрватској ... и још негде? Откуд само из Мађарске ради шверц а не чујем да неко набавља у Бугарској или Македонији, правно уређеним државама?
Sta ja sad recimo ako imam malo veca primanja i mogu da kupim nesto skuplje moram biti kritikovan? Moram biti ovca i platiti 400e vise za tv samo zato sto imam veca primanja?
Pa ja nisam ukrao te pare da me ti kritikujes ovde. Mozda ja imam za pc od 800e jer sam kupio tv na oglasu. Da sam kupio tv u radnji ne bi ni imao pc.
Boze svasta kakvog li razmisljanja.
Covek ne sme imati normalnu platu ovih dana da ne bi bio napadnut na forumu...
Mozda zato sto je najlakse dovesti iz Madjarske i najblize.
U Americi su jos jeftiniji nego u Madjarskoj i celoj Evropi.
Ne vidim tvoju poentu sada?

Poslednja izmena:
Postavlja se pitanje - šta će se desiti sa onima kojima, ne daj bože, zatreba ostvarenje garancije dok su ovakvi likovi u apsu i da li se isplati rizikovati zbog 20% razlike?

Kakvih 20% razlike? Često ta razlika ide i do 40%...

20% razlike dobiješ ako odeš u HU, kupiš TV, središ povrat mađarskog poreza i uredno prijaviš TV na našoj carini i pošteno, legalno i moralno uvezeš taj TV u državu, a pri tome tih preostalih magičnih 20% neće otići raznim bumbarima za rate za treću vikendicu :)

Poslednja izmena:
Tužno je što je Ilion sa svojim stavom potpuno usamljen, čak i na ovakvom forumu koji navodno okuplja populaciju koja je iznad proseka. Ali dobro, zbog takvog stava stanje i jeste kako jeste. I neće se lako promeniti.

Nije usamljen ja potpuno isto razmisljam, sve sto kupujem kupujem iskljucivo novo u domacim prodavnicama.
Pre par meseci sam uzeo TV panasonic tx-48as640e bio je 99900 din. na pamet mi nije palo da ga jurim po oglasima, znam da sam mogao proci jeftinije ali sam dobio fiskalni racun i 5 godina garancije. Pre 8 meseci sam kupio Telefon Lenovo P780 placen 30000 din u win winu i odneo ga na reklamaciju 200m od mog stana i dobio povracaj novca za 30 dana cekanja koliko je bio u servisu na pregledu, opet otisao 200m od stana i porucio drugi telefon. Da sam ga pazario preko madjara verovatno bi rodio mecku da povratim svj ulozen novac i pitanje je dali bi nesto uradio. u koji god servis odes da nesto reklamiras jedino sto traze je fiskalni racun
Meni je licno ovakav vid kupovine preko madjara potpuno isto kao kada kupis nov auto i neces da ga kasko osiguras.

Poslednja izmena:
Nije tacno. Iako sam mnogo vise kupovao preko, mnogo sam manje imao razloga za reklamaciju tih artikala, ali sve je islo brze i lakse nego ovde.
Intel je za svoje artikle cak platio postarinu tamo i nazad (ovo moze samo za firmu, jer idu preko DHLa), trebalo je manje od 15 dana, od toga najvise kod nas da izadje iz zemlje!
Telefon sam licno odneo, zamenio na licu mesta u Nemackoj, nista nisam cekao.
Za TV (Samsung i LG, vecinu modela) i da si sam doneo iz HU, imao bi ostvarivu garanciju ovde.

To sto neki ne znaju ili nemaju iskustva, a drugi su botovi koji samo pricaju sta im je receno, nema veze sa stvarnoscu.

Mnogo lakse sam resavao reklamacije vani nego ovde! A mnogo sam ih manje imao - sa mnogo vise stvari.

Radnici i rezije su vec placeni firmama ovde, sve sto date vise, tj. sve sto se vise zaradi ide SAMO VLASNICIMA u DZEP, bez CENTA ZA DRZAVU. Ne budite naivni ili ne lazite - treceg nema.

Ja ne lazem nikoga kupujem kod domacih prodavaca 99% i kupovacu i dalje. To je moj rezon i moj novac. Sta bi se desilo da sam telefon kupio kod madjara kako bi prosao sa garancijom?
Ili ti hoces da kazes da se roba kupljena u inostranstvu 100% ne kvari.
To sto neki ne znaju ili nemaju iskustva, a drugi su botovi koji samo pricaju sta im je receno, nema veze sa stvarnoscu.

Mnogo lakse sam resavao reklamacije vani nego ovde! A mnogo sam ih manje imao - sa mnogo vise stvari.
Ajde da pricamo kao odrasli ljudi. Ti si imao toliko reklamacija a roba ti je kupljena u inostranstvu? E vidis ja sam svu svoju tehnicku robu kupio u Srbiji i na garanciju gledam kao jedan vid moje sigurnosti.
Moje reklamacije koje sam imao u zivotu:
-Candy masina za sudove, sitan kvar serviser dosao u stan nisam je nigde mrdnuo iz stana, odradjeno u garanciji i samo sto mi je trazio to je bio fiskalni racun.
- Alcatel OT 997 kupljen u Ggatronu, razlemio se mikro usb, nisu priznali garanciju kazali da je mehanicki kvar (gurao punjac u telefon) problem resen za 1200 din kod lokalnog majstora.
- Mis Logitech MX anywhere kupljen u winwinu 200m od mesta stanovanja zamenjeni mikro prekidaci u garantnom roku, jedino sa su trazili je Fiskalni racun.
- Lenovo P780 kupljen u win winu takodje 200m od mesta stanovanja odnesen na reklamaciju i odobrena zamena za drugi uredjaj u istoj vrednosti jedino sto su trazili je fiskalni racun.
Za 38 godina koliko imam samo sam te stvari reklamirao
Niko od nas ne kupuje robu sa sigurnoscu da ce se pokvariti ali ja na garanciju gledam kao jedan vid sigurnosti, i bez maltretiranja.
Zato sam ti i pomenuo nov auto i kasko neko ce da osigura svoj ulozen novac a neko ce da se prekrsti i teraj, ko je pametniji u tom slucaju to je veliko pitanje.

Poslednja izmena:
Zdravsto i obrazovanje nece biti bolje ako taj tv kupim u radnji, vec ce poslaniku u skupstini biti ukusniji obrok.

srz problema!
ti to ne znas, ne znam ni ja a ni niko od gradjana. Sta ce se desiti i kako se stvari desavaju mozemo samo da predpostavimo.

Dacu ti par primera iz Maxija. Zlatiborac govedja prsuta se prodaje za oko 3.900 din/kg. Cena po kojoj Zlatiborac prodaje tu istu prsutu Maxiju je 1.900 din/kg. Ili Jastrebacki kackavalj koji se prodaje 500g za ~800 din. Dok ze na drugim mestima moze naci za tu istu cene 1kg. Malo li je 100% marze? Pa koje tu lud?
odlican primer!

buduci da je (kao sto je miltan rekao) istina da se: ekonomija zasniva na sebicnosti, svako gleda da prodje bolje. (btw na "odlicnoj" osnovi je izgredjen ceo nas sistem :mad:)

onda kako da znas na sta se trose tvoje pare od poreza ili naknada ili doprinosa ili _________? (koji god TERMIN izmisle)
ja necu ni dinara da platim dok mi drzava ne da uvid u svaku transakciju i to na nacin da mogu sam da vrsim upite i analize nad svim podacima!
(a ne kao npr. sto radi telekom kad ti da telefonski listing odstampan na 30 strana, jer beleze svaki prenet kilobajt POSEBNO, pa kad vidis da na kraju nemas izracunatu sumu minuta, sms-a i kilobajta onda ti oni kazu: 'dobili ste listing, ako vas zanima stanje uzmite digitron pa racunajte jer mi nismo u obavezi da vam damo listing u elektronskom obliku').

btw ne postoji normalna "drzava" jer probleme koje mi imamo imaju i ljudi na zapadu (kod nas je samo ekstremnije).
U Irskoj drzava nakon privatizacije vodovoda trazi od gradjanja da plate dodatni (nazovimo to pravim imenom REKET) kako bi se sanirala infrastruktura koja je u kurcu.
U engleskoj poslanici prelaze iz stranke u stranku (popularni preletaci).
Primaju mito za cinjenje usluga korporacijima u kojima nakon prestanka mandata dobijaju zaposlenje.
ili imaju pedofile koji trenutno sede u vladi ali su zasticeni poslaniskim imunitetom (iako su sada javno dostupna dokumenta o aferama iz 70tih kada je bila ista afera i kada su se isto poslanici pozivali na poslanicki imunitet ali se danas nedvosmisleno vidi da jesu bili pedofili i da su se izvukli)

... mrzi me i da pisem. ako neko hoce linkove, trazite i ostavicu ih (99% citalaca ih nece ni kliknuti)

drustvo u kojem ne postoji jednakost dostupnosti svih informacija kao i dostupnost tehnologija za procesuiranje tih informacija je jednostavno u qrcu.

(slicna stvar vam je i sa "profesijama": na konto posedovanja znanja iz odredjene profesije, i NE deljenja tih znanja sa ostalima, sebe stavljate iznad ostalih ali to je sve normalno u danasnjem svetu kad znamo da se, ne ekonomija, VEC DRUSTVO, zasniva na: sebicnosti, svako gleda da prodje bolje)

EDIT:

vezano za zdravstvo:
pricate o nekom skeneru. Bezanijska kosa ima jedan rendgen. Ta bolnica, pored redovnih pacijenata, je zaduzena i za opstinu STara Pazova a verovatno je prva na spisku i za ceo srem. CT skener trenutno (po recima doktora danas) ne radi ni u zemunskoj bolnici a ni kod njih. Pre dve nedelje pacijenti ispred cekaonice su digli dzevu kako "doktori cekaju na mito", kako "doktore bas briga za nas", kako "svi mozemo da pumiremo"... na sta sam ih pitao: da li je problem u nama sto nas ima previse, da li je problem u njima sta ih ima premalo ili je problem u drzavi koja je sve to uredila za nas? (ili su problem oni sto svercuju televizore kako bi ustedeli i kako bi sutra imali para da plate prevatno snimanje CT skenerom)

@Rio odlican post #121!!
@RingeRaja takodje se slazem sa stavom #122
@TozABG odlican post #129

Poslednja izmena:
Nije usamljen ja potpuno isto razmisljam, sve sto kupujem kupujem iskljucivo novo u domacim prodavnicama.
Pre par meseci sam uzeo TV panasonic tx-48as640e bio je 99900 din. na pamet mi nije palo da ga jurim po oglasima, znam da sam mogao proci jeftinije ali sam dobio fiskalni racun i 5 godina garancije. Pre 8 meseci sam kupio Telefon Lenovo P780 placen 30000 din u win winu i odneo ga na reklamaciju 200m od mog stana i dobio povracaj novca za 30 dana cekanja koliko je bio u servisu na pregledu, opet otisao 200m od stana i porucio drugi telefon. Da sam ga pazario preko madjara verovatno bi rodio mecku da povratim svj ulozen novac i pitanje je dali bi nesto uradio. u koji god servis odes da nesto reklamiras jedino sto traze je fiskalni racun
Meni je licno ovakav vid kupovine preko madjara potpuno isto kao kada kupis nov auto i neces da ga kasko osiguras.
Da si kupio TV u Madjarskoj isto bi dobio 5 godina garancije a za telefon bi dobio pare nazad vec sledeci dan, ne bi morao da cekas 30 dana. Samo vi hranite parazite, tako ce vam i biti! Umesto boljeg zivota imacete pad standarda i necete se opametiti dok se ne isprazne slamarice i rasproda imovina (i drzavna i privatna)!

Ja ne lazem nikoga kupujem kod domacih prodavaca 99% i kupovacu i dalje. To je moj rezon i moj novac. Sta bi se desilo da sam telefon kupio kod madjara kako bi prosao sa garancijom?
Ili ti hoces da kazes da se roba kupljena u inostranstvu 100% ne kvari.

Ajde da pricamo kao odrasli ljudi. Ti si imao toliko reklamacija a roba ti je kupljena u inostranstvu? E vidis ja sam svu svoju tehnicku robu kupio u Srbiji i na garanciju gledam kao jedan vid moje sigurnosti.
Moje reklamacije koje sam imao u zivotu:
-Candy masina za sudove, sitan kvar serviser dosao u stan nisam je nigde mrdnuo iz stana, odradjeno u garanciji i samo sto mi je trazio to je bio fiskalni racun.
- Alcatel OT 997 kupljen u Ggatronu, razlemio se mikro usb, nisu priznali garanciju kazali da je mehanicki kvar (gurao punjac u telefon) problem resen za 1200 din kod lokalnog majstora.
- Mis Logitech MX anywhere kupljen u winwinu 200m od mesta stanovanja zamenjeni mikro prekidaci u garantnom roku, jedino sa su trazili je Fiskalni racun.
- Lenovo P780 kupljen u win winu takodje 200m od mesta stanovanja odnesen na reklamaciju i odobrena zamena za drugi uredjaj u istoj vrednosti jedino sto su trazili je fiskalni racun.
Za 38 godina koliko imam samo sam te stvari reklamirao
Niko od nas ne kupuje robu sa sigurnoscu da ce se pokvariti ali ja na garanciju gledam kao jedan vid sigurnosti, i bez maltretiranja.
Zato sam ti i pomenuo nov auto i kasko neko ce da osigura svoj ulozen novac a neko ce da se prekrsti i teraj, ko je pametniji u tom slucaju to je veliko pitanje.
U pravu si, tvoj rezon i tvoj novac. A isto tako, budimo iskreni, to što ima ovog drugog dovoljno, utiče na rezon.

Da si kupio TV u Madjarskoj isto bi dobio 5 godina garancije a za telefon bi dobio pare nazad vec sledeci dan, (i drzavna i privatna)!
Ako izuzmemo tvoju zadnju recenicu o zivotnom standardu, molio bih posto ja ne znam kako funkcionisu iznostrane garancije?
Pitanje je vezano za telefon kako poslati telefon u madjarsku i dobiti pare sutradan? Ta stavka mi nikako nije jasna cime ide ta transakcija avionom? Ja posaljem mail madjaru ili sverceru sa KP izlozim mu kvar i on vec spremio lovu da mi posalje nazad na lapu rec?
A sto se tice TV-a gde bi dobio tu garanciju u Srbiji ili Madjarskoj?

Da sumiram sve do sada, po benchmark druzini imate 3 vrste ljudi koji kupuje televizore u Srbiji:

1. Oni koji nemaju love (ili su skupili nesto malo) pa moraju da kupe Madjarsko ali rizikuju zbog garancije posto ako jedva skupe pare za televizor, kako da idu nazad u tu zemlju da isto reklamiraju (nismo imali nikog do sada na forumu ko je rekao da iima iskustvo reklamiranja TVa iz Madjarske direktno kod ovlascenog servisa u Srbiji). Ovo predstavlja preko 90 posto Srpskog naroda.
2. Oni koji imaju lovu, ali nece da je bacaju i opet kupuju iz Madjarske, mada mogu sebi da priuste da skoknu severno ako nesto crkne.
3. Oni koji imaju lovu, i kupuju gazdama po Srbiji jahte. (mrzi ih da idu dalje od 3 minuta peske).

Ne znam da li postoje neki cetvrti tip kupaca? Ako sam propustio neki pravi iskaz vlasnika HU televizora kome su u ovlascenom servisu u Srbiji priznali HU garanciju ja se izvinjavam. Mislim da je to sustina price na kraju.

Ja ne lazem nikoga kupujem kod domacih prodavaca 99% i kupovacu i dalje.
Ko je tebe pomenuo za laganje oko kupovine kod nas?
Lazes ostale da znaci nasa garancija.
Ne kazem ja da se roba vani manje kvari, ali se to definitivno tacnim pokazalo. I jos bitnije, nema cimanja oko reklamacija, da servis zeza, da traze tragove vlage u vodootpornom uredjaju da bi ukinuli garanciju, da ne srede kvar a kazu "sredjen", da cekam ista...
Sta bi se desilo da sam telefon kupio kod madjara kako bi prosao sa garancijom?
Kako kod koga, neko bi ti odmah zamenio, kod nekog bi sacekao, ali nista vise nego kod nasih servisa!
Ali vidim da skroz ignorises da ti ja kazem koliko sam lako resio reklamacije u inostranstvu, pa izgleda da nisi procitao sta sam napisao, ne razumes sta sam napisao, ili si nekom drugom hteo odgovoriti?
Ja kod nas samo za ves masine imam pozitivna iskustva.

U svakom slucaju, nemoj lagati sebe i druge da ti ista vise znaci nasa garancija, osim da "mirno spavas", ali kada zatreba znacice manje nego strana!

Da sumiram sve do sada, po benchmark druzini imate 3 vrste ljudi koji kupuje televizore u Srbiji:

1. Oni koji nemaju love (ili su skupili nesto malo) pa moraju da kupe Madjarsko ali rizikuju zbog garancije posto ako jedva skupe pare za televizor, kako da idu nazad u tu zemlju da isto reklamiraju (nismo imali nikog do sada na forumu ko je rekao da iima iskustvo reklamiranja TVa iz Madjarske direktno kod ovlascenog servisa u Srbiji). Ovo predstavlja preko 90 posto Srpskog naroda.
2. Oni koji imaju lovu, ali nece da je bacaju i opet kupuju iz Madjarske, mada mogu sebi da priuste da skoknu severno ako nesto crkne.
3. Oni koji imaju lovu, i kupuju gazdama po Srbiji jahte. (mrzi ih da idu dalje od 3 minuta peske).

Ne znam da li postoje neki cetvrti tip kupaca? Ako sam propustio neki pravi iskaz vlasnika HU televizora kome su u ovlascenom servisu u Srbiji priznali HU garanciju ja se izvinjavam. Mislim da je to sustina price na kraju.
Imas one koji nemaju para ali ne bi da uzimaju madjare jer nije moralno, I one koji zaradjuju kao normalan svet i vise od njih smatraju stipsama i mafijasima jer bi radje kupili preko Madjara nego stavili Ivici i Marici koji sede u skupstini pare u dzep.

Edit: milsim da moderatori sede u moderatorskom delu foruma grickaju semenke i lupaju recke kome koliko poena da udele na kraju [emoji16] [emoji23]

Poslednja izmena:
Imas one koji nemaju para ali ne bi da uzimaju madjare jer nije moralno, I one koji zaradjuju kao normalan svet i vise od njih smatraju stipsama i mafijasima jer bi radje kupili preko Madjara nego stavili Ivici i Marici koji sede u skupstini pare u dzep.

Edit: milsim da moderatori sede u moderatorskom delu foruma grickaju semenke i lupaju recke kome koliko poena da udele na kraju [emoji16] [emoji23]

Hehe, da vidis njih se nisam setio. Samo sam hteo da razveselim tamnu temu.

Eto posto su me opomenuli pazicu sta pisem ....

Kupovati kod nas je glupo iz par razloga:

1. Preskupo je, nerealno je skupo, da uvoznici imaju mozga da smanje malo svoje marze mozda bi i bilo ok, ali ovako udaraju dok mogu. Po dilerskom cenovniku i5 4690k 260e .... LOL iz Madjarske 215e .... e ako crkne mogu levu ruku da odsecem.

2. Nerealni kurs eura, to sam par puta pominjao ... imam uvid u dilerske strane kod nasih distributera jel kapirate da oni sad racunaju euro po tipa (ovo otprilike jer nisam gledao zadnjih par dana) 126, kako su ovi sto uvoze iz madjarske mafijasi .. kad nam ovi ubijaju dinar direktno, secam se da je kurs u jednom trenutku bio 131, toliko o tome koliko su nam uvoznici posteni, to bi trebalo da je zabranjeno jer direktno potkopava vrednost dinara, a isti kurs je i za instant i za odlozeno placanje

3. Sta kukate za garanciju kad niko od vas nije ni kupio niti pokusavao da iskoristi garanciju u madjarskoj, koj problem moze da bude? Na kraju krajeva eno u oglasima 10-20e tura do madjarske pa lepo sednes i ides. A inace vecina tih domacih prodavaca daje garanciju za sve prodato. Inace LG garancija se uvazava kod nas ..... ne vidim problem ovde nikakav.

4. Sto je neko rekao i da platis carinu i porez na nasoj granici, ponovo si prosao do jaja.

5. Evo moj primer ... Poslao plocu Asus Maximus IV Gene-z na servis D-Link nesto brljavila, uredno mi iskrivili pinove i vratili ... znaci jesam glup sam sto nisam slikao soket kad sam slao plocu ... jesam priznajem, ali mi ni na pamet nije da to mogu da urade. I sta mi je vredela domaca garancija ????

6. Dilerski cenovnik i maloprodaje Altija imaju iste cene .... sto ne pitate te ljude iz Altija jel to ok? Za tu radnju se preko krivicno odgovara, jer vestacki ubija konkurenciju.

Moj primer u Nemackoj prosle godine kupovao sam kosulje u TomTailoru i S'Oliveru za po 10e .... u NewYorkeru kaput 25e .... jaknica sa kapuljacom 10e, kupio MotoG za 165e (imam i papire za povracaj poreza ali nisam uzeo pare)... istu jaknicu kod nas prodaju gledam posle 6 meseci za 3000din, KO JE TU LUD??? stara kolekcija odnesena odande dolazi kod nas kao djubre koje niko nece i udaraju 3 puta cenu EEEEEEE SRBIJO i jos mi ovde pravdate to, ja ne znam ko je lud?

Mogu ja ovako do sutra kome nije jasno nece mu nikad ni biti. Vec sam pisao ali je sve obrisano, vi morate da shvatite da ako je to nas veliki problem sto neko uvozi televizore i prodaje, i ako ce drzava da nam propadne zbog toga ... i treba da propadne nismo za bolje.

Ti isti ljudi koje branite, veliki distributivni lanci su mahom u vlasnistvu najvecih prevaranata u drzavi, a oni verujte mi ne placaju nista od poreza. Ovoj drzavi moze da bude bolje samo ako vise ljudi krene da ubacuje pare u drzavu znaci prodaje ... sta god inostranstvu, a to presipanje iz supljeg u prazno ovde, ne brinite od toga nema nista niti ce biti, mozemo mi svi da kupujemo ovde domace ... i da 10 puta dignu cene mi taj profit necemo videti, to ti lihvari iznose preko kupuju kuce po inostranstvu, ovde dinara ne trose, a vi se samo lozite i punite im dzepove sa nadom da ce nam tako svima biti bolje. Ja vam svima predlazem bolje vidite kako nekom strancu nesto za pare da zavrsite, tako cete pomoci drzavi 10000000% vise nego da kupujete ovde od prevaranata.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno