Šta je novo?

SSD, M.2, PCIe, NVMe nova generacija

Jel normalno da low budget nvme od 1TB ide od 50 do 55 stepeni u laptopu? Jel se generalno 1TB greju vise od 512GB?

Trenutno imam A320 ploču koja nema nvme slot, pa sam ubacio pci karticu i preko nje nvme ssd radi besprekorno za sada. Postoji li neko slično rešenje ali sa 2 nvme slota?

Zar ne mora ploca da ima podrsku za PCI-E bifurkaciju kako bi mogao da se ubaci vise od jednog SSD-a u slot? Takodje, kako funkcionise kad imate x4 slot, ne verujem da ploca zna da 4 PCI-E linije podeli tako da svaki SSD dobije po dve ili po jednu?

Meh, nista specijalno, stari V8 nand, dobre burst performanse, uzasne sustained performance:

Micron 4600 je bolji u svakom pogledu
image.png

uqa7T2yrBKVGYN9rc6jtZY.png

image.png

Pogledaj zato random IOPS...
A tu 1ms razlike u latenciji sigurno nećeš da primetiš.

Pogledaj zato random IOPS...
A tu 1ms razlike u latenciji sigurno nećeš da primetiš.
Opet je Micron 4600 bolji, na 14 slajdova za sinteticko ATTO testiranje na tomshardware se kolju, Micron malo prednjaci u najvecem broju testova, za nesto su jednaki, za nesto Samsung malo prednjaci, itd, ...

Zadnju slika sam stavio samo da dodatno pokaze komentar sto sam napisao:

dobre, odnosno mozda cak bolje reci i odlicne burst performance, a lose sustained, nista vise nista manje, (zato je neko i zaokruzio sustained bio) xD

SK Hynix P51 ako se dobro secam kineskih/koreanskih testova je jos bolja opcija (ne secam se power efikasnosti doduse, al bice valjda uskoro i na tomshardware/techpowerup da direktno uporedimo)

Poslednja izmena:
Trenutno imam A320 ploču koja nema nvme slot, pa sam ubacio pci karticu i preko nje nvme ssd radi besprekorno za sada. Postoji li neko slično rešenje ali sa 2 nvme slota?

samo još jedan adapter na PCIe

Opet je Micron 4600 bolji, na 14 slajdova za sinteticko ATTO testiranje na tomshardware se kolju, Micron malo prednjaci u najvecem broju testova, za nesto su jednaki, za nesto Samsung malo prednjaci, itd, ...

Zadnju slika sam stavio samo da dodatno pokaze komentar sto sam napisao:

dobre, odnosno mozda cak bolje reci i odlicne burst performance, a lose sustained, nista vise nista manje, (zato je neko i zaokruzio sustained bio) xD

SK Hynix P51 ako se dobro secam kineskih/koreanskih testova je jos bolja opcija (ne secam se power efikasnosti doduse, al bice valjda uskoro i na tomshardware/techpowerup da direktno uporedimo)
Super sto je bolji kad kod nas ne moze da se nabavi. Samsung se bar uvozi, na kp vec ima oglasa za nabavku istog.

Narucio sam neki nvme ssd sa hladnjakom i termalnim padom za laptop , posto su sanse minimalne da stane u laptop posto je tanak jel dovoljan termalni pad i koliko ce oboriti temperature?

Bez hladnjaka, termalni pad ne radi baš ništa, može čak i gore da bude. Ako hladnjak ne može da stane, uzmi bar komadić bakarnog lima i zalepi preko termal pada, 1mm će sigurno stati a nešto će i da pomogne.

Kod nas na trzistu postoji vise oznaka za Western Digital SN850X.
WDS100T2XHE, S100T2X0E i WDS100T2X0E. Da li neko zna sta je razlika u te 3 oznake? Po specifikacijama na sajtovima su isti.

XHE je verzija sa heatsinkom, X0E bez heatsinka.

S100 vs. WDS100...nema razlike. U pitanju je ista stvar, samo negde odvoje WD od oznake modela koja je S100T2 (za 1TB model, 2TB je S200T2 itd) i na kraju imaš ono XHE ili X0E za heatsink/no heatsink.

Prilozi

• Screenshot_20250612_065459_Moon+ Reader.png
    Screenshot_20250612_065459_Moon+ Reader.png
    565.1 KB · Pregleda: 18
Pitanje, nije baš usko vezano za temu, ali ako neko može da pomogne... Na svoju MSI Tomahawk MAX ploču sam ubacio M.2 SSD, ali sam prilikom instalacije provalio da nemam onaj odstojnik za fiksiranje diska na ploču. Zvao sam par servisa, par radnji, niko nema na komad da prodaje, niti su voljni da daju komad ako imaju (servisi prvenstveno). Ako neko od članova iz Novog Sada ima komad viška, da ne uzimam preko KP 20 komada, bio bih zahvalan. Može i u privatne poruke odgovor, da ne gušimo temu. hvala, izvinjavam se za offtopic.

Trebalo bi da si dobio te odstojnike uz ploču, u kutiji.

Jesam, selio se u međuvremenu, kutija od ploče završila ko zna gde. Stan pretražio, našao kutiju od procesora, od ploče nema, ***...

Vrh Dno