Šta je novo?

SSD, M.2, PCIe, NVMe nova generacija

Nisam ni primetio da je editovao.

Kakav low :)

Poslednja izmena:
Ako mu je neko opravdanje, cene ssd-ova se menjaju po 2x dnevno, znam jer sam zadnjih par dana pratio cene i luduju ko blesave

Ako nije jedini SSD ili disk uošte, tek je onda bacanje para skupi SATA SSD.

Zbrzao si sa cenom, zbrzao si sa tom recenicom :)

Samsung SATA SSDovi su po meni neisplativi, jer oni jesu preskupi.
Ali Crucial MS500 (koji nije mozda bas top, ali je itekako odlican SATA SSD) nije skup, medju najjeftinijim je SSDovima.

Mnogo je bitnije da ljudi ne skrtare kada daju 20-40e i kupe disk kao sto je taj Kingston kod tebe. OK, za tebe, slazem se da kada ti nije osnovni SSD nije bitno, ali vecina ovde ne koristi tako diskove.

Ja cu uskoro jednog mikronca od 8TB (jedini je isplativi za mene licno, kada ga sam placam ;)), bas me zanima da li je greska u specs ili je stvarno 4K write svega 9K IOPS.

Pa sve je po tebi, po meni i mnogima nije. Tačno je da su skuplji ali skuplji su i procesori sa više jezgara ili sa višom frekvenciom, brža memorija, bolje i brže grafike itd. Skuplji su i svi SSD (GB/$) nego HDD. Brže, bolje = skuplje. To ne znači da nije potrebno ili da ne treba kupovati zato što ti i/ili neki drugi nebi.

Aman, nisu brži za ljude koji pitaju za obično korišćenje :D

Isto kao što 9950HK nije brži za nekoga ko samo igra Minesweaper ili igra običnu igricu. Sve dok nemaš softver kome to treba, nije brži.

Poslednja izmena:
Vas dva, dobra druga moja, ste mi bas dosadili sa ovom raspravom koja prelazi nepotrebno u prepirku ...
Ajde ovako da zakljucimo, ko hoce nek kupi m2.nvme, ko nece nek ne kupuje, ssd i nmve rade valjano, kome treba nvme znace zasto mu treba, kome ne treba neka pita ili uzme sta hoce i platiti sta moze.
KRAJ.

Vas dva, dobra druga moja, ste mi bas dosadili sa ovom raspravom koja prelazi nepotrebno u prepirku ...
Ajde ovako da zakljucimo, ko hoce nek kupi m2.nvme, ko nece nek ne kupuje, ssd i nmve rade valjano, kome treba nvme znace zasto mu treba, kome ne treba neka pita ili uzme sta hoce i platiti sta moze.
KRAJ.
Pa ne bih baš rekao da je svađa, bar ja tako ne shvatam, iz rasprave sa argumentima može neko da izvuče šta je njemu zanimljivo. Haug, ja sam rekao svoje.

Ja sam dosao do zakljucka da je za normalnu upotrebu jedina prednost m.2 nvme ssd-a koja u datim okolnostima uopste nije mala to da nisu potrebni kablovi, 70-90e 512gb nvme + 100-110e 1tb ssd je jako dobra kombinacija

Ja sam zbog ovoga potpuno prešao na M.2, manje kablova, manja gužva.
A jedan mi je AHCI, dok je drugi NVME i nisam primetio neku bitnu razliku.

Jedina negativna stvar za NVMe je relativno viša cena. Moglo bi se reći i da nije opravdana samim hardwerom, vade se na brzinu. Oko 2.5" SATA drajva ima mnogo više posla i materijala. Danas dolaze ploče sa bar jednim, 2,3 ili više M.2 portova i sve više koje imaju sve m.2 sa NVMe. U dogledno vreme će M.2 ili nešto slično da preovlada. Malo, zgodno za ugrednju, nema kablova. Pogledaj brzine PCIe 4. Sve se kreće u tom pravcu.

Niko nije pogresio, tacno je da NVMe ne donosi ubrzanje u odnosu na SATA standard za vecinu operacija na racunaru. Na prvom mestu mislim da je krivac sam Windows jer on prvi ne iskoriscava prednosti tih brzina. Ako operativni ne koristi nece ni softver. Kod izbora treba se voditi sledecem, nema kablova, ima veci TBW (moze da izdrzi veci upis od slicnog SATA SSD-a, ovo je uslovno naravno) i treba izbegavati najskuplje i najbrze modele zbog veceg zagrevanja. Zato ja uzeh Kingston A1000, moze i Crucial, Intel neki. Samsung naravno ne zbog cene i zagrevanja.
I naravno i dalje vazi pravilo da su hard diskovi pouzdaniji za cuvanje podataka.

Kako je moguce da je hard disk u ovakom stanju posle samo 38 dana rada ?
Toshiba 256GB M.2 je u pitanju, kao sto mozete videti na slici.

HD Sentinel kaze da je Health 22%, a Crystal Disk Info pronalazi neke Realocated sektore (64 komada), ali kaze da je stanje Dobro/ Good.

Pogledajte prilog 272948

Windows 10 je instaliran na njemu, radio je stabilno, mada nisam ga previse koristio.
Ali nije bilo BSOD-a i slicno.

Poslednja izmena:
Stavi prvo noviji CDI koji bolje prepoznaje tvoj SSD, i prebaci na decimalne vrednosti da se ne patimo sa HEX...
I može disk, bilo koji HDD-SSD da crken i posle 1 dana; a po pravilu najveći procenat crkavanja je u prva 3 meseca.

A možda si ga samo ubio visokom temperaturom..?

Poslednja izmena:
Stavi prvo noviji CDI koji bolje prepoznaje tvoj SSD, i prebaci na decimalne vrednosti da se ne patimo sa HEX...

A možda si ga samo ubio visokom temperaturom..?

Jel mozes da mi objasnis ovu prvu recenicu ?

A nisam mu ja nista radio, kupio kompletan racunar, a prodavac mi jeste napisao stanje hard diska pre prodaje.
Dakle svesno sam kupio racunar sa SSD-om u ovom stanju.

Nego vise pitam informativno, mozda HD Sentinel daje prenizak Health iz samo njemu znanih razloga.

Edit: a mislis na noviji Crystal Disk Info program...
Pa zar ga ova verzija nije u potpunosti prepoznala ?

Poslednja izmena:
Jel mozes da mi objasnis ovu prvu recenicu ?

A nisam mu ja nista radio, kupio kompletan racunar, a prodavac mi jeste napisao stanje hard diska pre prodaje.
Dakle svesno sam kupio racunar sa SSD-om u ovom stanju.

Nego vise pitam informativno, mozda HD Sentinel daje prenizak Health iz samo njemu znanih razloga.

Edit: a mislis na noviji Crystal Disk Info program...

CDI - Crystal Disk Info
Capture.PNG

Sad sam upravo izguglao.
Hvala.

Sutra cu ga vratiti na plocu pa staviti najnoviji verziju i prebaciti u decimalno i staviti sliku ovde.

I taj Sentinel ti je mator, skini zadnji.

A i sentinel se ne koristi za procenu zdravlja ssd-ova...
SSD radi kako valja il ne radi, ako ne pravi probleme samo ga teraj i uzivaj.

Ovi zadnji kao i pokazuju realno stanje ali da, bolje je CDI.

Reallocated sectors na SSDu nije cudna stvar, i nakon nekoliko dana. Bitno je da u proseku ne raste tako brzo.

Reallocated sectors na SSDu nije cudna stvar, i nakon nekoliko dana. Bitno je da u proseku ne raste tako brzo.
Pardon my ignorance...

Kako je bre normalno da se pojave realocated sectors na novom SSDu? Nemam baš puno iskustva sa SSDovima (Intel 120gb koji je radio u desktopu a sad radi u laptopu i Evo 850 od 256gb u desktopu). Ni jedan nema ni jedan Bad/realocated sector.

Sa hard diskovima imam mnogo vise, radio i recovery amaterski sa oko 100 diskova, itd. a tamo Bad/realocated sectors nisu baš dobra stvar (naravno zavisi od količine i povećavanja broja istih).

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

Niko nije rekao da su dobra stvar, pitanje je samo koliko su u datom slučaju kritični.

Kao što reče alfaunits, može da se desi; npr. crkne blok NANDa i to je to (uglavnom dok je noviji). A Ako ne zida dalje nije mnogo bitno, i može disk trajati godinama. (slično/isto i za HDD)
Ali ako vrednost raste nije dobro nikako, a i tada ako raste samo ta vrednost, da jako je loše; ako raste sa CRC greškama ili sličnom greškom može biti u pitanju kabl ili oksidirana konekcija i kod sata i kod M.2 i kod PCIe, i da BB budu "lažni" (nestanu posle full formata - SE); ili je temperatura toliko visoka da ga lagano "krčkaš" i naravno počeće crkavati i imati BB kada treba staviti hladnjak ili ventilato; itd.
Zato sam BB nije dovoljan pokazatelj, treba videti ceo SMART...

Poslednja izmena:
NAND se sav koristi, a ima i onih koji izadju losi iz fabrike. To je nebitno, u proseku puno SSDova odmah napravi BBs, ali neki ne prijave sve dok ima ispod neke brojke ili dok ima OP space.

Taj los NAND se odmah prekrize. Nije zato cudno da SSD i OOTB ima BBs. Bitno je da nije puno loseg NANDa koji za nekoliko upisa vec crkava.
Ali tih ima vise od 1% iz fabrike. Bitan je prosek na SSDu.

Au, sta je ovde sve ispisano...

Ajmo ovako, nvme ima manji upis pre crkavanja, a takodje je i nepouzdaniji i skuplji.
Loading sistema, igara i generalnog koriscenja nece biti osetno brzi, ali rad sa velikim fajlovima hoce, pa tako recimo neko ko radi obradu velikih video fajlova, ima koristi od nvme, dok je za ostale bukvalno losiji izbor, jer se dobije minimalno, neosetno na brzini, a izgubi dosta na ceni i dugotrajnosti.

M.2 slot nema neku prednost u praksi, vec je cisto stvar izbora da li ce neko sata ssd staviti na sata ili m.2 prikljucak.

Dakle, to su realne prednosti i mane tih stvari, a kome sta vise odgovara i sta neko vise zeli je skroz individualno.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Po cemu su manje dugotrajni, daj objasni, bas me interesuje?

Nazad
Vrh Dno