Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

Joj što ne sredi taj WB. Ovako bi laik rek'o da je 6500 srnj. a da je D90 još gori!

Inače, lepo se vidi koliko je kod deselera DOF doprineo da fotka bude bolja.

Fuji je bar pogodio WB :)

Moze i Fuji da zamuti pozadinu, naravno mnogo je teze ako su losi svetlosni uslovi jer treba zoom a i prostora :)

To na D90 nisam ja fotkao. Moja je fotka sa 6500 i sasvim su razliciti pristupi na fotografijama. Moze Fuji isto tako da zmuti pozadinu ima dovoljno razdaljine od zida ako je fokus sto i stoilce.
Ja sam hteo malo dubinske ostrine zbog tri dame u pozadini. ;)

Nisam mislio na ISTO uporedjujuci D90. Pogledaj prvi post ispod fotografija.
A da moze moze, samo je potrebna daljina pozadine. Ne moze se meriti izmenjiva specijalna stakla na dslr, sa prosumerom raspona 28-300mm

Evo primera da moze, u dvoristu sa mnogo dzidza bidza.

a5b4hs.jpg

:p

Mislio sam na onu scenu ... ovo moze i moj fon...

Pa i ovo ako moze, odma ga prodaj kao dslr apart. :d

2ikzj8h.jpg

Vidis se lepo koji cvetici ispred i pozadi su zamuceni, i sta je u fokusu.
Inace oblacno vreme i sitna travuljka livadska. :)

Evo jos jednog primera sa Fuji-em a da je pozadina blizu, iz gornje teme.

4hX4C.jpg

Ne uporedjujem Fuji sa DSLR samo prikazujem mogucnosti, da ne pomisli neko ko cita da ne moze.

Psaras, to može samo sa vrlo bliskim predmetima, ili na velikom zumu (sa opet relativno bliskim predmetima). Kompaktom je nemoguće postići da su recimo ljudi udaljeni od nas tri četiri metra oštri, a pozadina udaljena desetak metara zamućena.

Verovatno da ne moze, mada ona situacija sa stolicama mislim da je izvodljiva na Fuji-u, pogotovo sto je zamucenje na D90 jedva primetno.

A ima li smisla kupiti kao prvi aparat DSLR?

Naravno da ima. Jednostavno kad jednom uzmes dSLR u ruke i kada vidis finalni proizvod, nećeš kompaktnim aparatom više hteti ni najobičnije okupljanje društva da slikaš. U kući imam i jedan i drugi. SLR koristim i kao izvor zarade, a kompaktni aparat jedino koristi devojka, ja ga više u ruke i ne uzimam. Kreni od nekog entry level modela, može i polovan, za dosta malo novca, i polako nadograđuj sa onim što budeš uočio da ti je najviše potrebno. :)

ne mora da znaci...moj prijatelj ima 350d, i sada je kupio canon s95is, i vise ce njega da koristi nego 350d...ovaj mu samo sluzi za svadbe, itd...s95is ce da nosi stalno sa sobom, a 350d nece :)

ne mora da znaci...moj prijatelj ima 350d, i sada je kupio canon s95is, i vise ce njega da koristi nego 350d...ovaj mu samo sluzi za svadbe, itd...s95is ce da nosi stalno sa sobom, a 350d nece :)

Pa izuzetak potvrdjuje pravilo :)
Ja i masa mojih prijatelja vise ne koristi kompaktni. Ne kazem da neko nece :)

^ and ^^
wow wow wow......
Polako.
Spektar situacija gde se koristi kompakt i situacija gde se koristi dSLR je drastično različit.
Naravno da postoji jedan deo gde se preklapaju ali i u tim situacijama dSLR može da se koristi SKORO kao kompakt (u auto modu) i rezultat će biti u najgorem slučaju za dlaku bolji nego sa komapktom (u velikoj većini slučajeva, ostalo su izuzetci).

Postoji nebrojeno puno situacija koje je BITNO brzo reagovati i ZABELEŽITI ali nije od presudnog značaja kvalitet fotografije. Tu je kompakt vladar.
Na drugoj strani postoji dosta situacija kada je bitan kvalitet fotografije, kada se ima vremena za nameštanje za traženje pravog ugla, za fotogrfisanje nečega što samo naše oko vidi i što bi da podelimo sa drugima na specifičan način. Tu je dSLR nenadmašan.

Po meni i komapkt i dSLR NE MOGU da istisnu jedni druge. Naprotiv potrebni su nam i jedni i drugi. Čini mi se da je svako teranje u krajnost i glorifikovanje jedne klase više na akademskom, debatnom nivou nego praktično.

Pored kvaliteta fotografija na poslednjim generacijama mobilnih telefona, kompakti su izgubili skoro svaki smisao. Problem je sto se njime ne moze dobiti ozbiljna fotografija u bilo kojim osim idealnih uslova, ili u najgorem sluchaju neka "mrtva priroda" sa manje svetla, a to moze i mobilni sada :)Prosechan kupac nekog kompakta koji o fotografiji zna da "stisne dugme" i da treba da "upali blic kada je mrak", nece provaliti razliku izmedju prosechnog kompakta i mobilnog sa dobrom kamerom, a svako ko hoce vishe, morace da kupi DSLR.

DSLR nije samo u prednosti u kvalitetu fotografije, vec u svemu ostalom osim gabarita, a ubedljivo u vecini su situacije kada kompakt ne vredi ni vaditi iz torbice, ma koliko oni bili napredni danas, a kada se vratimo nazad i 5 godina, oni su u stvari najvishe napredovali u senzoru i nichemu vishe. I dalje su spori, sa loshim trazilima i ergonomijom, i bukvalno osim zuma nisu mnogo upotrebljiviji od dobrog mobilnog telefona, jesu oni naravno bolji kada se peepuje, ali i jedne i druge fotografije su dovoljno neozbiljne da ta razlika uopshte nije bitna. Zato je najbolje imati shto bolji aparat na telefonu + DSLR, ili u najgorem sluchaju neki jeftini kompakt.

A ovi gore primeri za plitak DOF su smeshni, pa svaki aparat moze da napravi plitak DOF, razlika je drastichna u kojim situacijama, ja to mogu na DSLRu i na 10mm vrlo lako, a pozadina ce uvek biti kao "mleko", a ne kao kod malih senzora da bode ochi...

Poslednja izmena:
@driver
Mobilni će moći da istisne kompakta tek kada bude dobio valjanu stabilizaciju. U stvai to će biti klasičan kompakt sa mogućnošću telofoniranja i još nekoliko opcija pride.

Dokle god bude bilo aparata poput LX-5, S90 ili F31 svojevremeno, kompakti će biti ispred mobilnih, koliko su iza DSLR. :) Imam mobilni sa odličnom AF kamerom, ali po IQ, a i u svakom drugom pogledu je iza S90, možda čak i više nego što je moj DSLR ispred. :)

Kul su mobilni, čak i ovi najbolji, ali objektiv na njima je veličine kao da je rupica izbušena čiodom. Koliko DSLR ima veći optički sistem i senzor od kompakata, toliko su ovi (pa i jače) veći od mobilnih.

Ima raznih kompakata i ne treba to generalizovati. Najbolji kompakti su od najgorih daleko koliko i DSLR od ovih najboljih kompakata.

Uporedite cene tih telefona sa dobrom kamerom i bilo kog kompakta koji nudi isti kvalitet fotke pa ce biti jasno da su te kamere veoma,veoma skupe.
Pokazite mi bar jedan fon koji moze da pruzi kvalitet fotke koji daje stari A620 ili A640 (koji se prodaju za cenu od 60 do 100 eur).

Uzeo bi dSlr aparat razmisljao sam o dobrom starom D3 ili d90 Nikonu ne mogu naci posen test aparata i sta preporucujete jos od aparata dakle nece se stedeti slobodno iznesite misljenja sta kako odnos kvalitet itd ko ima neka iskustva neka napise ovde znacice meni a i drugim posetiocima foruma :) hvala puno

jel ovo neka *******cija, sprdnja, skrivena kamera...šta?

na tvoj nego sta :) , uporedio si Zastavu 10 i Nissan GT-R , mozda greska u kucanju? D3 je najjace Nikon FF telo a D90 je pristojno telo u srednjoj klasi sa crop senzorom , isto nema veze sto je D3 jedno 6 puta skuplji :)

nesto na moj racun ili?
ja bih stvarno mnogo voleo da čujem u čemu je tvoja dilema. ajde kaži nam svima zbog čega ne možeš sam da se odlučiš, a mi ćemo svi da se potrudimo da ti olakšamo svaku nedoumicu.
PS: dal' da idem na letovanje na Bali ili u Sutomore? molim iskusne da mi pomognu :d

Dakle ovako, posto poredis dve totalno razlicite klase aparata moje misljenje je sledece. Ako se ne bavis ozbiljnom studijskom fotografijom, a resio si da izdvojis novac za D3, definitivno ti je bolji izbor neki aparat sa APS-C senzorom + par dobrih objektiva i eventualno blic ako ti je neophodan ili neka rasveta. Ne mora to biti D90 koji je odlican aparat u svojoj klasi. Najavljen je i Nikon D5100, a jos jedan odlican izbor bi bio D7000 koji zaista pruza dosta za ulozenog novca. To je ukratko moj predlog. Pretpostavljam da znas prednosti Full frame u odnosu na APS-C, i sta gubis a sta dobijas.

Nikon D3 postoji u verziji D3s i D3x. Prvi je oko 5000 a drugi oko 7000eur, samo telo, bez ijednog objektiva. I polovan ćeš teško naći za manje od 3000eur. Možda i za 2000 ako je baš rasturen od upotrebe.

D90 je ispod 1000eur u kompletu sa solidnim objektivom.

Pišeš poprilično nepismeno.

Naravno da se sumnja na skrivenu kameru/*******ciju ili slično.

Kupi D700, on je na pola puta. ;)

Stvarno, ako imaš par hiljada eura, svakako treba da uzmeš D3 sa nekim lepim objektivima - za početak će ti poslužiti i 14-24/2.8, 24-70/2.8 i 70-200/2.8vr2, a posle bi već trebalo nešto malo ozbiljnije za potpun ugodjaj.

Stvarno, ako imaš par hiljada eura, svakako treba da uzmeš D3 sa nekim lepim objektivima - za početak će ti poslužiti i 14-24/2.8, 24-70/2.8 i 70-200/2.8vr2, a posle bi već trebalo nešto malo ozbiljnije za potpun ugodjaj.
ja mislim da nikako ne uzima nista ispod D3x, a od objektiva jos i 200-400 f/4 i od prajmova 24, 35, 50 i 85mm, svi f/1.4, 135mm f/2 DC, 200mm f/2, 400mm f/2.8 i 600mm f/4, svi G. to bi bila jedna bas fina kombinacija. i naravno, 2 crnca koji ce sve to da secaju :d
vidis da covek troluje, sta se lozite...

ja mislim da nikako ne uzima nista ispod D3x, a od objektiva jos i 200-400 f/4 i od prajmova 24, 35, 50 i 85mm, svi f/1.4, 135mm f/2 DC, 200mm f/2, 400mm f/2.8 i 600mm f/4, svi G. to bi bila jedna bas fina kombinacija. i naravno, 2 crnca koji ce sve to da secaju :d
vidis da covek troluje, sta se lozite...

ja sam mrtav ozbiljan iz dubai-a imam ga za 1500$ na nekom snizenju a d90 799$ u dirhamima, zanimalo me je samo dal VREDI uloziti duplo vise... no ocito sve smatrate salom itd. Zeleo sam savet slikam prirodu pre svega a treba mi dobar i pouzdan aparat jer sum ne sme da se pojavljuje na fotografijama. Dakle vredi li dati duplo vise jer je aparat pre snizenja bio bez malo pa duplo skuplji i da ide bez optike... dok d90 ide sa... da naglasim da od nove god nisanim d90 i kada je ovo snizenje D3 doslo palo mi je na pamet malo vise da ulozim no primetno je veci itd sto me malo odbija i pitao sam vas za iskren savet a ne sprdanje itd...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno