Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

Objasnjeno je 100 puta. Takav je senzor, fotografije su pune detalja, dinamika je odlicna i kad se smanje na razumnu velicinu taj "shum" se ni ne vidi, pogotovo kad se izrade slike. To nije "onaj" shum koji je karakteristican za aparate sa manjim senzorima a koji se pojavljuje vec vecim iso vrednostima i u losijim svetlosnim uslovima. Tu 6500 kida skoro sve aparate u klasi, to je neka vrsta grain-a koja je opet kazem karakteristicna za fuji superCCD senzore. Jel sad jasnije? :)

Nema sta da mi objasnjavas i dalje su krsh slike IMO. Nekome ko izradjuje slike svaki fotoaparat od 150 eura je dovoljan.

Ovaj aparat takodje kosta 150e. Da poznajes osnove fotografije shvatio bi o cemu pricam jer pricam najprostijim mogucim jezikom jer sam i ja pocetnik. Uostalom, tvoje je pravo da zivis u neznanju, danas na internetu svako moze da kaze da je nesto "krs".

to sto si video 5-6 slika na jednom sajtu, ne znaci da su slike krs...pogledaj slike na flicr-u i ostalim sajtovima, i videces kakve fotke pravi fuji s6500fd...

On misli na zrnastu sliku koja zaista jeste takva ali nije ni procitao moj post ili ga nije razumeo, a trazio je da mu obrazlozim.

I dalje nisam dobio odgovor koja je "kilometraza" poslednja granica pri kupovini polovnjaka i kako uopste da znam koliko je iskucao?

Kod kompakata pređena kilometraža i nije toliko bitna, važnije je pogledati kozmetično i funkcionalno stanje. U njima nema mehaničkih delova kakvih ima kod DSLR. Sa druge strane, stvari koje rutinski otkazuju na DSLR se menjaju bez problema. Gadno je ako je neispravna neka elektronika.
ja mislim da moze u servisu da se pogleda koliko je ispucano slika, najvise se prodaju polovni kompakti sa 4000 do 7000 ispucanih slika...tj zavisi od starosti aparata...ova brojka je za fuji s6500fd koji je star 2-3 godine :D

I dalje nisam dobio odgovor koja je "kilometraza" poslednja granica pri kupovini polovnjaka i kako uopste da znam koliko je iskucao?

Ma to ti nije ni bitno kod kompakta, kod njih nema mehaničkih delova... Kod dslr-a može da se desi da rikne zavesica.

Ubedili ste me u ovaj, samo jos imam 2 dileme :)

1. Da li ce i obicni smrtnici znati da rukuju sa njim ako im dam da me fotografisu jer stvarno ne zelim da vucem dzombu za vratom ako ce svi imati dobre fotke napravljene mojim aparatom sem mene samog?
2. Da li postoji nesto bolje polovno do 200 evra ili je ovo bas taj pravi izbor?

Pozdrav!

....
2. Da li postoji nesto bolje polovno do 200 evra ili je ovo bas taj pravi izbor?

Pozdrav!

Hoće! Na ovom aparatu, iako svi hvale manuelne komande i manualni mod, postoji i klasična automatika sa kojom svako dobija korektne fotke.

Hvala svima, kupio sam ovaj Fuji :)

Sad kao laik imam jedno pitanje. Da li je realno da su meni 4 Duracell nove baterije skoro pa prazne za manje od 24 sata, priznajem slikao sam, zezao sam se jer nista zivo ne znam ali nisam stvarno non stop, mozda sam odradio 60ak fotografija. Da li je ovo normalna pojava jer mi je stvarno nelogicno?

Da ne otvaram novu temu posto se ovde vodi diskusija koja mene zanima...

Koristim f6500fd preko 2 godine i skroz sam zadovoljan, ali bih voleo da imam bolji video (hd), vise fps i nesto veci raspon zuma.
Znam da ne postoji idealno resenje ali pokusavam da nadjem najbolje za moje potrebe.

Razmisljao sam puno o DSLR aparatima koji su naravno bolji po pitanju kvaliteta fotografija, ali da bih dobio sve sto zelim, treba puuuno novca.
Namece se kao resenje opet prozumer.
Mnogi ovde tvrde da je prozumer bacanje para jer za 400e ima da se kupi slicna dslr kombinacija? Mene zanima koja je to kombinacija?

Po mom iskustvu i situacijama u kojima obicno fotkam, ovo je ono sto mi je potrebno:

Sto veci raspon zuma 28-300 je minimum,
minimum 5fps, ali da moze bar 15 fotki da baferuje pri tom modu uz stalni automatski fokus,
HD video, bar 720p - 30fps,
LiveView,
Opticka stabilizacija,
Tilting ekran je pozeljan.

Naveo bih da mi mega pikseli apsolutno nisu bitni, a kvalitet fotografije da bude korektan kao sto je to slucaj sa f6500fd.

Ima li neko predlog koji to dSLR aparat moze da zadovolji moje potrebe, a da komplet oprema ne predje recimo 450?

Ja nisam nasao ni jednu kombinaciju, ali ni u prozumer varijanti nema potpuno resenje... najvise za sada (za mene) nudi Panasonic Lumix DMZ-FZ100... cekam da Fuji izbaci novi model pa da vidim sta ce ovoga puta ponuditi u odnosu na HS10.

Poslednja izmena:
koji prozumer ima 5 fps? u punoj rezoluciji a da ne napuni bafer? to sto si zamislio za te pare nece da ide , preko toga kvalitet vide na vecim senzorima bez stady cama sa manuelnom kontrolom je veoma upitan i jos preko toga zbog cega ti treba 28 300? , najbolje je da kupis d3100 sa kit objektivom ili 500d takodje pa da kasnije dodas jos jedan telac , ah da i oni su novi minimum 550e

28-300 ima trenutan aparat koji koristim i cesto sam iznad 200mm, a neretko zafali jos malo preko 300mm!

FZ100 moze da izvuce 11fps u full rez ali "samo" 15 frejmova, ima opciju za 60 frejmova ali 2.5MP (4:3) i 3.5MP (16:9).

Sa druge strane 500d koji si pomenuo radi 3.4fps, a d3100 3fps sto vec imam sa f6500 i mogu reci da mi nije bilo sasvim dovoljno u nekim situacijama. Najvise sam osetio kada sam slikao "parkour" momke.

Da napomenem, ne bavim se fotografijom profesionalno, slikam amaterski sve sto mi se svidi i u svim situacijama, od kucista svog racunara preko prirode, sporta do muzickih koncerata. Zbog cestih situacija gde brzo "zavrcem i odvrcem" zum ne bih imao vremena da menjam objektive na dSLRu, mada sam video da imaju i za njih combo objektivi 28-300 i sl. sto bi mi zavrsilo posao ali je pitanje koje telo moze ono sto mi jos treba i naravno koliko sve na kraju kosta ... uhhh... neki prozumer sledece generacije ce mozda biti resenje, nadam se da ce to biti naslednik HS10, malo mu fali da me zadovolji :) Podsvesno mi se stalno provlaci da je dSLR prava stvar ali...

Razmisljam da mi je za neke "normalne" novce koje bih dao za aparat, bitnije da zabelezim svaki trenutak koji mi se ukaze bez obzira sto kvalitet nece biti savrsen, posebno u low light uslovima, ali sta sad, ne moze jare i pare!?

el mogu da vidim neki primer gde kontrastni af hvata 11fps da se malko smejem plz, za lowlight svaki prozumer je smesan u odnosu na bilo koji dslr, razmisli dali ti treba video , mozes npr da uzmes canon30d polovan i 18 200is za nekih 550e to bi ti pokrilo skoro sve a i ima 6fps , o kvalitetu rezultata smesno je pricati

Izvinjavam se, nisam napomenuo da 11fps nije sa af, sa njim radi 5fps. Primer za to nisam nasao nigde na netu pa ne mogu znati kakav je rezultat ali opet napominjem da nisam pro i da mi nisu toliko bitni detalji i sve ostalo sto jednu fotografiju cini odlicnom (moram necega da se odreknem), vec da uhvatim momenat uz solidan kvalitet.

Tvoju predlozi su dobri i hvala ti na tome, ali video iako ne koristim cesto mi je ipak potreban. Bas sam letos puno snimao spustanja niz topogane u akva parku, skakanje sa broda u more i sl., a i tad mi je takodje zafalio zum, stabilizacija i vise fps. Imam i kameru, ali planiram da je prodam, nikad nije tu kad mi treba, a da nosim nju i aparat uvek zajedno nema sanse, i ovo cudo mi smeta pa cesto i on ostane kuci i onda njegovo mesto zameni telefon :)

Posto imam ogranicen fond, a i hobi je u pitanju, mislim da iako sam svestan da dSLR pruza daleko veci kvalitet, necu pogresiti ako i ovoga puta idem na varijantu prozuma novije generacije. Dobicu all-around uredjaj koji cu kao i do sada u vecini slucajeva koristiti po dnevnom svetlu pa ce i kvalitet fotografija biti solidan.

U svakom slucaju, ako se stvori neka varijanta za dSLR sa mnostvom funkcija za ok novce, onda nema diskusije, to cu i pazariti kao verovatno i vecina ljudi :)

P.S. Gledam moje postove i cini mi se kao da postavljam pitanja i sam dajem odgovore, ali nije tako, samo razmisljam napamet i nadam se nekom vasem odgovoru koji ce me odvratiti od amaterske opreme :)

taj prozumer i bacanje 400+e na doticni je bez ljutnje najgora glupost koju covek moze da napravi , poz ,a i od tih 5fps sto su napisali nema nista btw kvalitet ti neje bitan el znas sta ces da dobijes na tom tvom prozumeru na 150+mm iz ruke po danu bez iole sunca , ustvari sta ti pricam probaj sam.... Ja kapiram d abi svi hteli cevape za dinar koji naravno nema nigde , ali jos vise ne kapiram kupovanje multipraktika koji nijednu stvar ne radi kako valja, mislim kupis prozumer sa kojim ne mozes da napravis smislenu fotku na duzem kraju objektiva, koji na kracem kraju ima krs sliku zbog kompromisa i nekvalitetnog stakla ugradjenog u objektiv a preko toga vuces ciglu koja je ista kao dslr koji ga ubija ne 2 puta nego 5 do 10 puta minimum al dobro valjda svako nauci tezim putem , uzmi nadji nekog ko ima bilo koji dslr i ispucaj par slika sa njim i sve ce ti se samo reci poz

Poslednja izmena:
Rockwell, jel si ti probao DSLR uzivo ili ih samo uporedjujesh po specifikacijama, poshto je to greshka :)

Da je ova tema otvorena 2003-2004god, pa i da razumem. Ali sada, kada su cene polovnih DSLR-a manje od prosumera, mislim da je suvese bilo sta reci. Ja sam ranije imao jedan relativno kvalitetan prosumer, Konica Minolta A200. Odusevljavao sam se kvalitetom snimaka. Kada sam prelomio i uzeo Canon 20D, odjedanput te kvalitetne slike sa prosumera su postale smesne......
Prosumeri vec na ISO 50-100 imaju toliko suma, koliko nema na ISO 800 na DSLR. AF je ubistvo od brzine. Najbudjaviji kit objektiv za Canon 18-55 ima toliko brz AF da je opet suvisno pricati dalje.
Mali primer:
Pre koji mesec sam uzeo 30D sa 18-55Is za 290€ (prodao sam ga jer sam uzeo 5D MkII)
Pre koju nedelju sam uzeo skoro nov 20D za 150€ :) Stvarno mala cena, pa sam ga uzeo za po kuci, da slikam klinca)
Znaci, za stvarno male pare mogu da se pazare jako dobre masine.

Probao sam vec puno dslr aparata, jedno vreme sam imao vremena pa sam posecivao druzenja clanova lokalnog foto kluba. Znam odlicno prednosti dslr opreme, a posebno u poredjenju sa mojim trenutnim aparatom.
Ali je fora u tome sto meni stvarno treba multipraktik koji ni jednu stvar ne radi savrseno.
Isao sam sa njima na razne dogadjaje i zajedno fotografisao, i u vecini slucajeva sam imao vise fotografija i uhvacenih momenata od njih, jer dok zamene objektiv, podese opcije, prodje trenutak. Oni koji su bas pro, te stvari resavaju tako sto imaju dva aparata, a i mnogo lezernije sve rade, cekaju uslove, namestaju kadrove i sve sto prati jednu dobru fotografiju. Ja bre nemam vremena za to, ja sam klasican point&shot luser :)

Da se razumemo, naravno da prozumer nema sta da trazi kada se rec kvalitet spomene, ali za kucevnu varijantu i slikanje/snimanje svega i svacega cisto da bi zabelezio trenutak mislim da kvalitet moze da se zanemari kada je zameni prosto, funkcionalno i jeftino!

"el znas sta ces da dobijes na tom tvom prozumeru na 150+mm iz ruke po danu bez iole sunca , ustvari sta ti pricam probaj sam...."

Rezultati su za mene i moje potrebe skroz zadovoljavajuci.

Primer: veoma teski uslovi, januar, kisa, jako oblacno, ful zum, auto podesavanja.
f 4.9, 1/160sec, iso 800.

Prilozi

• Slika.jpg
    Slika.jpg
    324.3 KB · Pregleda: 206
Poslednja izmena:
ja ovde vidim samo mrljuaj zakaci na imageshack nekompresovano nerezano da lepo pogledam zivo me interesuje

Mali primer:
Pre koji mesec sam uzeo 30D sa 18-55Is za 290€ (prodao sam ga jer sam uzeo 5D MkII)
Pre koju nedelju sam uzeo skoro nov 20D za 150€ :) Stvarno mala cena, pa sam ga uzeo za po kuci, da slikam klinca)
Znaci, za stvarno male pare mogu da se pazare jako dobre masine.

Ajde ako možeš nadji i meni za te pare i častim te sa 10% od te cene :D

Rockwell, ta fotka je chist primer koliko su prosumeri ograniceni i neupotrebljivi za takve stvari. DSLR bi se razmahao u tim uslovima, i sa najjeftinijim objektivima....

A inace, pitao sam te da li si uzivo video DSLR zato shto na prethodnoj strani pravish neka besmislena poredjenja u brzini bursta i slichno. Najbolji prosumer se NE MOZE porediti sa najjeftinijim DSLRom, i zato ako radish bilo shta zahtevnije od shljkocanja po letnjem danu, tebi treba DSLR. Za neki sport ili bilo shta DSLR je obavezan, i tu Prosumer nema shta da trazi...

Ajde ako možeš nadji i meni za te pare i častim te sa 10% od te cene :D
To uleti, svremena na vreme. Samo treba biti brz. Inace realne cene su negde oko 250€ za 30d telo i oko 200€ za 20d telo, sto opet nije mnogo s'obzirom kakve slike prave

Aj sad i ja da se ubacim sa pitanjem. Sta mislite o kupovini starijih i jako jeftinih DSLR-ova. Tipa jel bolje uzeti neki 300D sa kit-om, ili dati pare za F70 fuji i ne razmisljati. Znam da je zakukuljeno, ali isplati li se uzeti takav DSLR i ostati na kit-u za zezanje napolju i kupiti neki 50mm f 1.8 za unutra i slikanje klinca i ostati na tome.

Isplati se, samo što ti 50mm 1.8 nije za slikanje klinca. Na 1.8 je suviše plitak DOF a pošto su klinci najčešće nemirni, često ćeš imati promašene fokuse na fotkama. Sa druge strane, fiksnih 50mm za po kući je po malo ograničavajuće. Možda bolje za početak uzeti 18-55IS kit za male pare.

J Lo, isplati se kupiti stariji i jeftiniji dSLR, al' recimo sad skoro da nema razlike u ceni izmedju 300d, 350d i 20d (razlika je verovatno u 20e) pa se isplati uzeti neki od ova druga dva, poprilicno su bolji.

Sto se tice 50mm f/1.8 to je definitivno moja preporuka, dslr bez nekog fiksnog objektiva koji moze da zamuti pozadinu je meni licno bzvz, al' ja bas volim blurovanu pozadinu i skoro da ni ne zavrcem blendu preko f/2.8 :)

I to uopste nije tako neupotrebljiva kombinacija u zatvorenom prostoru, cak je jako lep raspon za portrete recimo, al' sve je pitanje sta ti lezi i sta volis da fotkas.

Poslednja izmena:
Isplati se uzeti bilo koji DSLR. 50mm 1.8 je dobar za unutra zbog blende, mada malo masi fokus. Doduse na krop telu se 50mm ponasa kao realnih 80mm, pa moze da bude prilicno usko. Za portete je dobro staklo (za pocetak). Kit varijanta nije bas najpozeljnija za unutra jer pocinje tek od f/3.5, sto je poprilicno zatvoreno za sobu, eventualno ako ima bas jako svetla i da se iskoristi koja zilberica, ovo-ono....
Canoni serije xxxD su uskraceni jedino za konfor u upotrebi/kontrolama i velicini tela. Po svemu ostalom su skoro identicni sa xxD telima.

Na kraju cu se pokajati sto prodah 30D, kad se nema love za sve sta ces...

Nazad
Vrh Dno