Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

Imao sam donedavno programče koje je bilo u stanju da isčita folder sa podfolderima hiljada slika i da napravi statistiku koju želimo, a između ostalog i žižnih daljina sa kojima je najviše snimano. Kod mene (turista/amater/fotoentuzijasta koji ne zarađuje od fotografije) je preko 90% ispod 50mm ekv. Iako mi čak i osnovni zoom dobacuje preko 100mm, i imam po koji prime a i zoom 70-200/4. A ima tu i slika sa kompakta koji dobacuje do 105mm ekv.

Bilo bi zanimljivo da svako prijavi svoju statistiku. Mogu misliti kako je kod UZ korisnika?

P.S. Ne računaju se sportski fotografi i snimači divljih ptica...

Poslednja izmena:
Da, ima vishe takvih programa i super je fora da vidish kakav objektiv bi trebalo da kupish :) Ja sam odavno video da mi trebaju prajmovi, ali vecina takvih ne postoji :) 10-22 sam koristio 95% vremena na 10mm, 18-55 sam 95% vremena koristio na 18, a 70-200 na 200 :) Kada sam kachio 1.4x TC, to je opet bilo na max zumu.

To moze na FF, ali neki postoji neki koji je brz kao 7D a da nije Nikon :d

Poslednja izmena:
ajd preporucite neki od tih program, jos ako ima neki da je free

Znači super tele ima svoju namenu, ali većini jednostavno ne treba. A u situaciji kada je potreban super tele, potreban je i dobar AF i visok ISO (koji prosumeri nemaju).

Pa o tome se i radi. Da te malo parafraziram: DSLR ima svoju profesionalnu namenu, ali dobrom broju neprofesionalaca jednostavno ne treba.

Niko i ne tvrdi da svima treba DSLR - nego da je prosumer promašena investicija (iz već više puta navedenih razloga).

Sad sam već počeo da se ponavljam tako da se povlačim iz ove jeste-nije-jeste-nije rasprave dok neko ne iznese neke nove argumente.

od kada su stvaili 24mm skoro pa default za fotice, srce mi je zaigralo :D
i mislim da je to pun pogodak i da ce svi slikati vise od 50% sa 24mm.
35mm je bilo usko, 24 taman, a 20mm ce da bude ono sto je prava stvar. 20mm pa dokle stigne, ali ne ispod 360mm. znam vecini to ne treba, ali ja volem 360mm i cesto ga koristim.
dok su bili filmovi koristio sam 20mm i 24mm fixne objektive - i kada stavim 24mm sve je nekako bljutavo, ali neki put je prava slika bas sa 24mm, a ne sa 20mm.

i kako se zove taj program za statistiku? deluje zanimljiv.

Ja zamalo da umesto 35mm uzmem 24mm dok sam imao krop, ali sad mi je drago što nisam, pošto bih na FF morao da pazarim i neku 50-icu. Ovako mi ne treba ništa između 35mm i 85mm. :) Mada mi je 24 1.4 na listi želja. ,)

Za statistiku sam našao ovaj programčić:

http://download.vso-software.fr/vso_photo_gallery_setup.exe

Statistika je pod Actions -> EXIF statistics.

Ima još dosta sličnih, ali ovaj podržava RAW fajlove - mislim i CR2 i NEF.

Poslednja izmena:
Evo jedna zanimljiva prica od pre mesec dana
Odemo ja i moj drugar u madjarsku da kupi covek sebi fotoaparat. Udjemo u media markt gledamo. Akcija Canon eos1000d sa kit objektivom stabilisanim ravno 350 eur. ja ga ubedjujem da ga kupi, super cena, jos kad odbije afu to je 300 eura. on se necka i kupi canona sx20, za300 eura. Meni krivo, posto covek voli fotografiju, ima smisla..., al je tvrdoglav
Izlazimo napolje, on srecan, ja se mislim ok, najbitnije je da je zadovoljan.
Prosle nedelje moj kum krsti dete, ja poneo moj 450d+501.8, a on njegov sx. I dalje je srecan, fotka u crkvi sa onim blicom, ne skida osmeh sa lica. Odemo na neki salas on i dalje ko najgori japanski turista, cepa samo tako.
E sad nalazimo se posle par dana kod mene i ja mu pokazem moje fotke sa istog krstenja, kad ono covek zamalo da nije zaplako. jos kad sam mu rekao da je sve to mogao da ima za iste pare, zacrvenele mu oci.
sad se dao u oglase, prodaje ga kao nov neotpakovan, al se niko ne javlja.
A kako je samo bio siguran da je sx prava stvar.
E da a najbolje je sto nam je torba za nosenje otprilike iste velicine

Poslednja izmena:
...e za takve je deseler. Ali mnogo je i onih što razliku ne bi videli. Za njih DSLR nije.

Ma nista bez aparata koji staje u zadnji dzep farmerki...

farmerke su najbolja domke zamena :D

sx200is samo da ima burst bio bi vise nego odlican foto aparat + video mu je stvarno dobar i koristan. zakacen je i capture.

Prilozi

• IMG_9853small.jpg
    IMG_9853small.jpg
    120.8 KB · Pregleda: 138
  • MVI_9818[00-52-41].JPG
    MVI_9818[00-52-41].JPG
    154.4 KB · Pregleda: 163
Poslednja izmena:
sta si hteo da kazes ovom drugom slikom izgleda ko da je sa mobilnim slikana ustvari moj k810 je pravio bolje slike od toga

Poslednja izmena:
ne znam kakvu je sliku imao tvoj mobilni, ali ovakav video kao taj frame capture sigurno nije! a taj capture ti ide na par stubaca Newsweek-a.

MA i farma je najgledanija emisija pa izgleda kao da je deca iz komsiluka snimaju , boje i scenu na ostalim emisijama doticne televizije necu ni da komentarisem...
http://www.youtube.com/user/FStoppers pogledaj malo kako to profesionalci(pusti 720p u full skrinu da vidis sto su ti slike smesne) , obrati paznju na sportski opus doticnog fotografa , ajd cao

Poslednja izmena:
MA i farma je najgledanija emisija pa izgleda kao da je deca iz komsiluka snimaju , boje i scenu na ostalim emisijama doticne televizije necu ni da komentarisem...
http://www.youtube.com/user/FStoppers pogledaj malo kako to profesionalci(pusti 720p u full skrinu da vidis sto su ti slike smesne) , obrati paznju na sportski opus doticnog fotografa , ajd cao

jaoj...d3...profesionalci...scena...emisija...jaoj ...ajde cao, jaoj

:D:D

Poslednja izmena:
Jel on to fotka Olympusom nekim :d:d

jaoj...d3...profesionalci...scena...emisija...jaoj ...ajde cao, jaoj

:D:D
Definitivno treba da se smejes ali sebi... ako ne vidis razlike izmedju prozumera i dslra a ona stresena i mutna slika samo dokazuje ono o ocemu pricam

Fotka izgleda kao skenirana naslovnica Kurira.

Fotka izgleda kao skenirana naslovnica Kurira.

I meni se cini da sto se tice kvaliteta slika koje objavljuje Kurir i slicne dnevne novine imajuci u vidu kvalitet stampe ne bi bilo velike razlike izmedju fotografija snimljenih kompaktom i naprednijim fotoaparatima. Ako obratite paznju na slike u tim novinama videcete da su pitanju u 90% slucajeva portreti snimljeni iz neposredne blizine u relatno dobrim svetlosnim uslovima tako da im ni veliki zum nije preko potreban a ima izuzetno malo fotografija akcije od kojih je veliki deo verovatno izvadjen iz video snimaka. (Zapravo sve akcione fotografije sa Tinom, Sanjom, Severinom i Suzanom koje su objavili u zadnjih nekoliko godina su ocigledno izvucene iz video materijala :D)

Poslednja izmena:
Majku mu, onu Obaminu fotografiju sam video još kada je izašla, i svaki put me oduševi .....

Obamina slika je uradjena sa Canonom 5D2 i 24-105 f/4 L objektivom. Moze da se skine sa njihovog sajta. To je inace prva zvanicna slika US predsednika uradjena digitalnim aparatom.

Ово делује као да је сликано неким старим руским објективом, они праве овако истриповане букее :) Морам да признам да ми се у последње време све више свиђају ове истриповане позадине него оне класичне кремасте, где је баш све перфектно замућено

Nije stakla su pentax uglavnom iz limited edicije ....

Sine kakav portfolio ima ovaj čika iz FStoppers videa par postova iznad. :) Korisno je i saslušati šta priča, a ne samo gledati sjajne slike. Sada mu je verovatno vrlo lako da proizvodi čudo, ali potpuno mu verujem da se namučio da postigne to gde je sad. Drago mi je i da ima pravi izbor opreme.

Ko je pažljivo slušao, gigapiksel inauguraciju je slikao kompakt aparatom od 200 usd.

A da se vratim na temu, mislim da su prosumer aparati, pri čemu mislim na aparate koji dimenzijama oponašaju DSLR zapravo čista glupost, s obzirom kakav 'prosumer' može da se napravi od entry level DSLR aparata.

Sa druge strane, kompakt vs DSLR je glupa dilema. Ja imam oba, vrlo kvalitetna, svaki ima svojih prednosti da se u određenim situacijama NE MOŽE zameniti onim drugim. Civi je dao dobre primere slika iznad za koje je DSLR sa brzim objektivom pravi izbor. Problem je što DSLR, pogotovo sa velikim i brzim zum objektivima, ne može da se ima uvek uz sebe.

IMG_3027-1.jpg

Imate EXIF.

Nazad
Vrh Dno