Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

MagicMaster

Čuven
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
510
Pa to ti kažem. :) Ljudi ne mogu da shvate da jedan objektiv fiksni od 50 mm može da košta kao 3 tela na koje se kači .... ali za ŠNMase, ovo čćčudo je i više nego dovoljno. Mali, ima i wide, i tele, i što mi se mnogo svidja na canonima a nedostajalo mi je mnogo kod Fuji aparate (imao sam ih 3 ) što ima nožicu za eksterni blic ...

EDIT: Split iz SX30 teme.

Poslednja izmena od urednika:
da, stvarno glupost, zasto da imas fotic sa extra karakteristikama kada mozesh da setas dslr sa 50mm.
hehe, jel ste vi ljubomorni ili sta. pa ovo je extra. evo ga sample image.
http://www.usa.canon.com/cusa/consu...igital_cameras/powershot_sx30_is#SampleImages

kanon je josh jednom popmerio granice ocekivanja i ovaj aparat ce se mozda naci na mojoj foto trpezi. medjutim samo je veliki je za moj ukus, ali 35x je 35x :d. tako da cu se zadovoljiti sa foticem 15x zoom koji pocinje od nistavnih 24mm i daje sliku za naslovnu voga + staje u padze. o dnevnim i nedeljnim izdanjima tipa time i newsweek da ne pricam, za to je vec moja nokia OK :D

to sto se ljudi loze na velike aparate i pale raju, stvarno ne daje pravu sliku moci malih kompakta. velikie fotoaparate ce u skorijoj buducnosti koristiti samo svadbari kao i ljudi kojima treba lepsi blur koji daje tele domen velikih sociva (i pixel piperi koji u zivotu nisu stampali sliku u bilo kom obliku ;) ). pri tom svi zaboravljaju da u sirokom podrucju razlika je neprimetna, ako je uopste i ima.

way to go canon, svi profesionalci ovog sveta se raduju ovakvim poduhvatima i traze jos...manje i dalje :p

Poslednja izmena:
jedino što ja vidim na ovoj sample sliKi je da ima šuma već na vrednosti ISO80, i da manjka detalja, kao da je fotka dobijena interpolacijom manje rezolucije... i dalje je veliki senzor tata i mama kompakt aparatima :p

jedino što ja vidim na ovoj sample sliKi je da ima šuma već na vrednosti ISO80, i da manjka detalja, kao da je fotka dobijena interpolacijom manje rezolucije... i dalje je veliki senzor tata i mama kompakt aparatima :p

jaoj jeste, ovo nista ne valja...:p
bolji je d3 :)
inace svi long zoom prosumer aparati samo pate od manjka detalja kod koze ljudi, verovatno zbog zbunjivanja bayera ili sta vec, inace detalji svega ostalog su super kvaliteta. cak i takva slika sa pixel pipel manjkom kod koze je dobra cak i za zahtevniju stampu koja rasterizuje sliku i na taj nacin vestacki poostrava. ova slika ide na 300dpi masne stampe svojim kvalitetom. e sada ja ne znam zasta sve vama treba, pa vam je ovo bez veze :D

Prilozi

• sampleimg_sample1 4opy.jpg
    sampleimg_sample1 4opy.jpg
    85.6 KB · Pregleda: 124
  • sampleimg_sample1 copy 2.jpg
    sampleimg_sample1 copy 2.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 128
  • sampleimg_sample1 copy.jpg
    sampleimg_sample1 copy.jpg
    57.3 KB · Pregleda: 158
^ Ti cesh zauvek ostati na kompaktima i loziti se kako je to dovoljno :d

jedino sto ce spasiti dslr u pro vodama je `drajverov zakon`. tj. zabranjuje se proizvodnja i upotreba svih prosumer i kompakt aparata od sada pa za veka :D

a vi kao pametna ekipa, sto ne zaradite neku lovu!
samo pozovite reuters, ap ili afp pa im recite ` we are a bunch of clever guys from serbia and WE KNOW HOW...` tri tacke.
posto njima posao propade - za kosu se hvataju. otkazuju im servise brzinom tih vasih dslrova (ups pa sada i ovi kompakti imaju burst) i oni salju lir dzet po vas, a ja cu eto da vas slikam sa mojim malim kompaktom i ljubomorno da vam mashem.
novinari slikaju pa bez malo mobilnim, pa foto servisima trebaju pametni ljudi sa vasim DSLR idejama da ih izvade iz bule.

ja stvarno ne znam, jel gledao neko od vas neki foto servis ikada? pa ste sada puni ideja sta i kako je bolje. ja ih gledam redovno i 90% je moguce slikati sa cim hoces. kakav crni dslr. no eto oni tamo sto objavljuju te novine i koristili su foto servise nemaju drajvera i ekipu da im objasne kako sada to nije taj kvalitet i `sta vi znate`...i tako to...pa upadaju u zamku prosumer aparata :D:d:):p

Poslednja izmena:
inace svi long zoom prosumer aparati samo pate od manjka detalja kod koze ljudi, verovatno zbog zbunjivanja bayera ili sta vec, inace detalji svega ostalog su super kvaliteta. cak i takva slika sa pixel pipel manjkom kod koze je dobra cak i za zahtevniju stampu koja rasterizuje sliku i na taj nacin vestacki poostrava. ova slika ide na 300dpi masne stampe svojim kvalitetom. e sada ja ne znam zasta sve vama treba, pa vam je ovo bez veze :D

evo ti jedan drugi stariji (malo veći) senzor, doduše ISO100, čisto da vidiš kako bi to trebalo da izgleda ;)

možda sam samo malo preterao sa kompresijom, ali mislim da je razlika vidljiva.

Prilozi

• DSCF5848_resize.jpg
    DSCF5848_resize.jpg
    137.1 KB · Pregleda: 254
  • DSCF5848_crop.jpg
    DSCF5848_crop.jpg
    139.4 KB · Pregleda: 255
Svako ko nije probao DSLR bar 10 minuta jednostavno ne zna o čemu se tu radi. Kvalitet fotke je samo deo priče.

I ja sam nekad mislio da je to sve slicno, a onda mi je slucajno pao dslr u ruke na probu...

@ suicide samurai - slazem se da je nekada bio bolji kvalitet fotografije na malim aparatima, no ni sada nije bas toliko los. nazalost tako je, ali...

@ ostali - brzo telefon u ruke i spasavajte biznise koje propadaju u vise milionskim ciframa. pa kada to objasnbite svim zivim ex korisnicima usluga tih vasih dslrova da grese...javite se. siguran sam da ta vasa ideja koju nudite ovde na benchu za dz vredi minimun par milona dolara - ne gubite vreme
posto ja eto nikad nisam imao u rukama dslr, pa ne znam o cemu pricam.

Dobro, ako baš insistiraš da se blamiraš ko sam ja da te sprečavam.

jedino sto ce spasiti dslr u pro vodama je `drajverov zakon`. tj. zabranjuje se proizvodnja i upotreba svih prosumer i kompakt aparata od sada pa za veka :D

Jel ti zivish u paralelnoj dimenziji :) Pa svako ozbiljniji u fotografiji ce preci na DSLR vrlo brzo, ti si jedini koji pravu razliku ne vidi :) Najgori DSLR je toliko upotrebljiviji od najboljeg kompakta da je to smeshno, i neverovatno je da se toliko dugo bavish time i da to ne vidish :)

a vi kao pametna ekipa, sto ne zaradite neku lovu!

Ja zaradjujem odavno od fotografije, a poslednjih godinu dana sam ozbiljno ushao i u HDSLR prichu i zivim od toga, tako da o kamerama imam josh oshtrije mishljenje, moze da koshta koliko hoce ako nema bar APS senzor :)

To shto radim, i u fotografiji i u videu ne bi mogao ni blizu nikakav kompakt ili bilo koja kamera sve do RED-a :)

Što da ne, ako si iole siguran da te to stvarno interesuje. Ne mora tu da se puknu ne znam kolike pare. DSLR oprema se može i prodati posle ako ti nije zanimljiva ili si je prevazišao. To baš i nije lako sa ovim prosumerima/kompaktima. Ovaj koji ćeš platiti 400€ posle 1god možeš da prodaš za max 50% te cifre. DSLR ako kupiš polovan na telu nećeš izgubiti toliko, na objektivima još manje.

Dobro, ako baš insistiraš da se blamiraš ko sam ja da te sprečavam.

meni licno, niko i nista

Jel ti zivish u paralelnoj dimenziji :) Pa svako ozbiljniji u fotografiji ce preci na DSLR vrlo brzo, ti si jedini koji pravu razliku ne vidi :) Najgori DSLR je toliko upotrebljiviji od najboljeg kompakta da je to smeshno, i neverovatno je da se toliko dugo bavish time i da to ne vidish :)

ne slazem se ja, a ne slaze se ni industrija. sto je bitnije. nista nije crno ni belo. dslr ima jos nekih prednosti ali sve manej i manje. trenutno drzi manji deo kolaca u biznisu fotografije. a izumrece na nekih 10%..

Ja zaradjujem odavno od fotografije, a poslednjih godinu dana sam ozbiljno ushao i u HDSLR prichu i zivim od toga, tako da o kamerama imam josh oshtrije mishljenje, moze da koshta koliko hoce ako nema bar APS senzor :)

To shto radim, i u fotografiji i u videu ne bi mogao ni blizu nikakav kompakt ili bilo koja kamera sve do RED-a :)

nisam mislio da zaradis od fotografije,, nego od tih vasih `dslr je najbolji` ideja. posto foto agencije nestaju. procitaj ponovo.

sta se ja mlatim, knjigu i google u ruke, pa pogledajte sami kako je na trzistu, a ne u vasim glavama. ceo profesionalni svet se digao na uzbunu, a vi ovde nista ne vidite. pa zar smo jos u blokadi :D

Malo je fotografa koji zarađuju preko fotoagencija. Jako malo!

A i fotoagencije odavno nisu osnovni posrednik zarade većine fotografa.

ako se ne varam cak je i cnn otkazao reutersu pre neko vreme. idite na cnn ireport pa vidite kako se sve snima pa cak i moblnim. i zamisli to se objavljuje na CNN TV - sta naravno idejno zavredi, svako sa dve 1/2 cuke u glavi ce napraviti adekvatan snimak ili foto u tehnickom smislu. citavo trziste novinske i press industrije (a koliko ja znam oni su najveci trziste za profesionalne fotografe i snimatelje) se menja i u panici je. stampana izdanja su upala u kljesta interneta i nemogucnosti adekvatne naplate, a fotografi i fotoreporteri zbog odlicnog kvaliteta slike sa malih aparata postali su dobrih 70%, visak. zamisli.
e tu vi stupate na scenu i zardjujete milione, sa vasim dslr lobiranjem i spasavate dan :D
samo me molim vas pozovite na havaje u vasu vilu posle toga, da se jos jedno izblamiram i okupam u bazenu.

oko samog kvaliteta i sta sve moze obican kompakt ne zelim da vise trosim reci. kome nije jasno, nece mu ni biti.
iznervirali ste me :D odoh da prasim COd2:)

a inace mi je uzasno krivo sto mi je promakao onaj fuji f300exr. iako ima krsh sliku, ima neke zanimljive opcije i ostale karakteristike. steta sto canon ne upakuje sve to u svoje dzepne fotice, male a najmocnije na planeti. nova lajka u pazde i udri. dslr dajem klincu da se igra, kada ga ne mrzi. da ima osecaj kako je to izgledalo kada poraste :) i da ga se seca sa setom:D
e da: definitivno su romanticniji DSLrovi - to ne sporim
30% svih potreba fotografije je dslr - 70% kompakti i udri - ja tako vidim danas fotografiju.

Poslednja izmena:
Ne kapiram, pa jel svetsku fotografiju chine agencije ? :) Da je srece da tih agencija nema, fotografi bi mogli da zarade neshto od svog rada a ne da rade za bednu platu :)

Ne, ovde je teza: "FIAT je prodao mnogo više svojih Grande Punta nego Subaru svojih WRX-ova, a i ukupna vrednost prodatih Punta prevazilazi ukupnu vrednost WRX-ova, oba su automobili, 4 točka-volan-vrata-i-te-gluposti tako ispada da je WRX prevaziđen koncept, čija se skora propast očekuje - samo što nije."

To sam i ja primetio - da u poslednje vreme reporteri masovno prelaze na kompakt aparate.

Recimo to se lepo vidi ovde:

f08_23803071.jpg

f18_23808095.jpg

U NGu wildlife odavno rade ultrazoom prosumerama, a samo je pitanje dana kada će preuzeti primat i u studijskoj fotografiji...

I naravno od svih tih kompakt aparata, ja bih isto najradije Lajku M9 u džep, pa polako...

Nego ovaj SX30 - očigledno da im se ta SX serija prodaje čim izbacuju nove modele. Vole ljudi da vide na aparatu: 130x zum, 250 MPix, wink detection,.... Meni ako neko nešto pita vezano za foto opremu je isključivo - koliko ima MPix i koliki ima zum (i naravno za koje novine radim :D ).

Poslednja izmena:
Još kad im kaže da ima 1x zoom, pogledaju ga sažaljivo ko da ima "impotentan sam" natpis na grudima. :D

odlicno, to vam je tih 30%. meni i lice na dinosauruse :D
sportske fotoreportere ce inace da zamene kamere, pa capture. :)

Još kad im kaže da ima 1x zoom, pogledaju ga sažaljivo ko da ima "impotentan sam" natpis na grudima. :D

:d:d:d:d:d:d

Pa kad ljudi ne znaju. Jednostavno, fotke DSLRa i prosumera a kamoli kompakta ne mogu da se porede.

Ne kažem da ove druge nisu kvalitetne, postoje ljudi koji izvlače maksimum od prosumera, ali , danas ljudi shvataju fotografisanje kao : Uzmi aparat i opali rafalno .....

Fotografija je momenat u vremenu, 500ti deo sekunde.

E sad, poneko sa tim "rafalnim" i uhvati.

Ali pravom fotografu sa pravom opremom, ne treba rafal. Potreban mu je taj 500ti deo sekunde.

Nemate pojma koliko mi nedostaju vremena kada ti neko da dapogledaš fotke sa mora, i odgledaš tih 30ak fotosa. A sada kaže. hajde da pogledaš fotke sa mora, a ja se već naježim. :) :) :) Znam da me čeka beskonačno listanje 500 fotografija uradjenih za 7 dana. Po 20 u nizu. Ja se kezim, ja se bečim, ja namazan majonezom, on-ona namazana majonezom i tako u krug.

Pa da... prvo odobravaju klimanjem glave 20MPix, onda kada čuju da nema zum ne veruju i gledaju me upitno - da se nisi ti za.ebao kada si kupovao. Eventualno se izvučem sa 16-35 - onda mogu da kažem da ima 2x zum na šta dobijem odgovor "Samo?" sa istim upitnim pogledom. :)

U svakom slučaju, ono šta sam hteo da kažem je da su većini ljudi koje ne zanima fotografija to jedini parametri pri kupovini aparata - Mpix i zum. Rezoluciju su podigli koliko su mogli i logično je da sada krenu da povećavaju opseg objektiva. Mislim, ako se prodaju i ja bih ih pravio takve. :)

Nego sada postoji mnogo veći izbor u svim klasama, tako da stvarno svako može da kupi ono šta mu treba (pod uslovom da zna šta mu treba). :)

odlicno, to vam je tih 30%. meni i lice na dinosauruse :D
sportske fotoreportere ce inace da zamene kamere, pa capture. :)

Sportske reportere će zameniti high-res/high-fps kamere, u studijima će raditi foto roboti, a event fotografe će da zameni nešto ovako:

[YOUTUBE]fZXgFhPWacU[/YOUTUBE]

Sad ozbiljno:
Jel ti stvarno veruješ da će u skorijoj budućnosti (u sledećih 50 godina recimo) uspeti da automazituju fotografiju do te mere da će većina fotografa ostati bez posla?

Ako može neki mod da spoji dva posta.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno