Šta je novo?

Shogun 2: Total War

EVO OPET!!!
FHASUIFHBAUIFHANIFHAI

Možda zbog manjka RAM-a???

Verovatno... RAM 2GB, a i procesor (intel core 2 duo 2.4 Ghz)...

nego... jel igra neko ovo multi?

Pa nesto nema smisla da je do RAM-a. Verovatno imas i page file tako da bi drljao po disku ako nestane memorije.
Meni se par puta "zamrzla" igra kada sam izlazio iz bitaka. Nije previse cesto, ali je veoma iritantno kada se upropasti uspesna bitka.

Inace, ne mogu da verujem koliko igra postaje teska pred kraj. Sebe smatram veteranom TW serijala koji je dosta vremena proveo pored svakog dela (uz beskonacno prlazenje ROME-a pogotovo jer mi je noga bila u gipsu kad je on izasao pa mi je bio najbolji drug jedno 2-3 meseca), ali su me samleli cim sam presao 15 teritorija na hard. Kada se predje tih 15 teritorija, ili ne daj Boze osvoji Kjoto, igra postaje pravi pakao. Svi saveznici objavljuju rat, vazali, prihodi od trgovine nestaju, krecu pobune na svako koraku. Nekako sam uspeo da je zavrsim ucitavajuci stare save-ove i praveci veliku pripremu pre osvajanja te 15e teritorije.

Ovaj grafik je sve objasnio:

shogun2difficulty.gif

Inace je igra dosledan naslednik serijala. Empire mi je bio malo bljutav i najmanje sam vremena proveo uz njega, dok je shogun2 jako brzo uspeo da probudi onu vatru prve ljubavi koju sam doziveo uz prvi shogun.

Au, ja nisam ni stigao dotle.... znači tek sledi pakao :D :D :D

Nego, ja se npr. uopšte ne obazirem na onaj limit kada igram veliku kampanju... igram kampanju sa jednim narodom (ne samo u Shogun II nego i u prethodnim verzijama) sve dok ne osvojim sve ili ne budem poražen, pa makar igrao 150 godina u igri :D

@ sinter

Slazem se ali preterali su, nemoguce je da se nekim normalnim tokom obracunas sa svim " lokalnim izdajama i stranim osvajanjima ", mogli su to drugacije odraditi, takodje MONK previse lako organizuje rebel pa je prosto smejurija sta se moze napraviti ako udjes sa svestenikom na tudju teritoriju. Ja sam podigao celo poluostrvo u roku od po sata sto isto tako moze meni da napravi a racunam da ne bi smelo, moralo bi biti skuplje. Generalno mislim da je to vise "bug " nego hard igra

Znaci cela jedinica krene da mi bezi cim strada 5 vojnika ***!!! Jel ima neke veze koliko mi je generala ostalo? Ili je samo bitno da imamo generala (tj. da li igra neku ulogu da li od max. 30 generala koliko mogu da imam u 1 bici imam 30 ili 5 npr.)?

Zavisi koliki ti experience ima ta jedinica, kao i protiv kakve jedinice se bori (i koliki je njen takođe experience)

Zavisi od dosta faktora. Moral jedinice, iskustvo jedinice, bliskost generala (onaj plavi krug) i da li je general/kapetan ziv (tih 30 generala ti je zapravo 1 generali 29 bodyguard-ova, bitno je samo da je general jos uvek ziv. Takodje i ostali generali/clanovi familije pozitivno uticu na moral u svom krugu uticaja), status bitke, koliko je jedinica umorna, hero jedinice takodje dizu moral, generali mogu da urade inspire ako general izuci tu granu itd...

@vkozomar
Da, monkovi jesu overpowered. Mada taktika je da ti imas svog monk-a u granicnim teritorijama i assassin-a koji ceka da se monk pojavi da mu prekine karijeru po kratkom postupku.

Poslednja izmena:
Nego, meni je i dalje skoro pa najinteresantniji deo igre (još od prvog dela) kada nindže (ili sada gejše) kreću u akciju, pa gledaš to u malom prozoru.

hint: mogli su da odrade sa malo više akcije, a ne npr. visi nindža sa krova zgrade, i očekujem sad će da zarije neki bodež ili nunčake u generala, a on šonja baca kap otrova :D :D :D

Zavisi od dosta faktora. Moral jedinice, iskustvo jedinice, bliskost generala (onaj plavi krug) i da li je general/kapetan ziv (tih 30 generala ti je zapravo 1 generali 29 bodyguard-ova, bitno je samo da je general jos uvek ziv. Takodje i ostali generali/clanovi familije pozitivno uticu na moral u svom krugu uticaja), status bitke, koliko je jedinica umorna, hero jedinice takodje dizu moral, generali mogu da urade inspire ako general izuci tu granu itd...

Ma sta mi naprica. :d
Uf... moram da dobijem sledecu bitku... vec 10 puta sam pokusao i svaki put mi pobegnu, majku im izdajnicku. :d

Ja vecinu bitki radim na autoresolve, osim kad ih ima vise onda moram rucno....pogotovo kad branim zamak, tamo gde live lagano pobjedim na auto mi uvjek gubi

Uvjek bar 5-6 ceta strelaca u liniji, iza njih isto toliko kopljanika, nesto katana samuraja i malo konjice. Navlacim ih da mi napadnu liniju, tako sto im se provozam konjima do kopljanika na krilima. Posle prvog voleja 6 ceta strelaca kopljanici im bjeze rasulo potpuno:d
Ali su bow cavalry ubedljivo zakon za to, 1-2 cete na skirmish:)

Odradio sam jednu kampanju sa chokosabe, ono je kazna bozja kad te svi napadnu ali uz pomoc savova sam ih dobio, a onda sam krenuo u totalnu osvetu - da ih sve osvojim.
Medjutim na pola posla pocela je igra(domaca, lecena) da crashuje, i to kad pritisnem za sledeci turn. Reinstalacija igre ali dzaba. Toliko puca da sam morao da pocnem novu kampanju i gle cuda sve radi normalno???:trust:

Igram sa Shimazu klanom, zbrisao sam Ito sa mape, samo sto sam sad u sosu posto sam u ratu sa oba klana koja me okruzuju - Sagara i Shoni, a oni imaju vojni i trgovinski sporazum... tako da cu ga po svemu sudeci popusiti... :wall:
Sagara ima 2 vojske, jednu dosta jaku (malo slabiju od moje najjace, koja je tu odma pored stacionirana), i ima jednu srednju. E sad - tu je problem sto koju god da napadnem imaju pojacanje od ove druge i tako nema sanse da ih pobedim... jer ja imam tako cirka 1200 vojnika a oni 2100...

Sagara ima 2 vojske, jednu dosta jaku (malo slabiju od moje najjace, koja je tu odma pored stacionirana), i ima jednu srednju. E sad - tu je problem sto koju god da napadnem imaju pojacanje od ove druge i tako nema sanse da ih pobedim... jer ja imam tako cirka 1200 vojnika a oni 2100...

Posalji im " Monk-a " u provinciju pa nek se zanimaju sa svojim " rebels-ima " pa onda udari :) a ako si nabudzio nindzu sa onom " devil mask " mozes i njega da potamani generale pa onda udaris medj boraniju dok su demoralisani :d

Poslednja izmena:
Da covece, ja sad igram sa Shimazu, i cim sam napao Sagaru objave mi rat i Shoni i Ouchi pride, i dobro su mi trgovacke brodove razbucali. Ja sam iz 2 pravca napredovao sa 2 pune armije(2x20 ceta), i lagano cistio sve na gore a dok oni nisu stigli nindzom sam im palio zgrade, luke i budzio ga za sabotazu, a onda sabotirao zamkove i armije:d

Gledaj da imas po 6-7 ceta strelaca i kopljanika, 1-2 samuraja, ostalo konji i bog da te vidi ne moze ti niko nista na poljani, ili kad branis grad. Ali konjicu koristi ili da zamajavas njegove da trce za tobom dok ih strelci posipaju ili za juris(u wedge) kad su im izlozeni strelci.
Ali imam problem sa napadanjem grada, pa tu idem na autoresolve. Imate li neku dobru taktiku za siege, kad su male sanse na auto?

I meni je siege problem, i to veliki. Uspeo sam jednom da dobijem ali tad mentoli nisu imali strelce pa sam ih ja sa mojim potamanio i onda uleteo sa jednom malo jedinicom samuraja (katana) i i zauzeo zastave i to je to. A ovako je i meni problem.
Idem da igram pa se javljam... ;)
Inace, igra li neko multi?

*** koliko su oni yari samuraji bolji od obicnih yarija, razbucaju me stagod uradio

Meni je bilo prilicno lako, glavna stvar je imati par dobrih saveznika, koje mozete kasnije da utamanite, kad dovoljno ojacate, ali se nece okrenuti protiv vas bar ne u pocetku, zatim bitno je da se osvoje sto vise mesta za trgovinu van Japana i da budete u alijansi sa Kjotom, tada vas napadaju tek kada osvojite 20 provinciju. Ja sam, licno, cekao da nakupim oko 300000 onih zlatnika pa da krenem u opsti rat, tako da trenutni nedostatak novca moze da se izdrzi za pocetak. Zatim meni je mnogo olaksalo sto sam, osvajajuci nove teritorije, skoro uvek kad sam mogao pravio sam vazale, jer oni ne mogu sami da krenu u rat, u alijansi su, i mogu sa njima da trgujem i zaradjujem novac, vise nego sto bi zaradjivao od te teritorije. Povremeno im cusnem po par hiljada zlatnika da se malo smire.

Poslednja izmena:
@ killbane

Ti si zreo za politiku ( ako vec nisi u njoj ) :d

Siege je isto i meni problem. Često idem na auto-resolve. Uvek se trudim da imam makar one 2 jedinice za razbijanje zidova (mada su neprecizni ubi Bože...). Konjica je prilikom opsade neupotrebljiva, jer često ne uspem da zauzmem kapiju pa ne mogu da prođem sa konjicom. Čak iako nabudžim armiju sa onim monk bowmen jedinicama (5-6 jedinica) sa exp. makar 2.nivoa, poskidaju mi ih njihovi obični strelci ko glinene golubove. Mislim da su u slučaju moje opsade neprijateljski strelci baš overpowered.

Odbrana je mnogo, mnogo lakša. Čak sam primetio i jedan veliki bug. Na primer, odvali te neprijateljska vojska, i sve tvoje jedinice se razbeže van "terena", ali ostane bukvalno par desetina vojnika koji su se isto povukli iz bitke, ali nisu pobegli sa terena, već su se zaglavili npr. u tunelu nekog zida. Neprijatelj tako čeka ispred kapije, ne napada ih, i ja pustim samo lagano da vreme istekne do kraja (naravno, piše kao rezultat "pirova pobeda" :D). To mi se nije desilo samo jednom, već sigurno 4-5 puta.

Ja ne volim da su mi ledja prosarana tudjim teritorijama pa i vazalima(koji kako pise mogu da ti objave rat kad hoce, sto obicno znaci onda kad ti neces:)), zato drzim cistu liniju fronta sa dva grada krcata najmodernijom:d vojskom, napucanim zamkovima, 3 nindze, monkom i metsuke i jos 15-tak ceta koje su u ambush spremni da ulete.

Ja ne volim da su mi ledja prosarana tudjim teritorijama pa i vazalima(koji kako pise mogu da ti objave rat kad hoce, sto obicno znaci onda kad ti neces:)), zato drzim cistu liniju fronta sa dva grada krcata najmodernijom:d vojskom, napucanim zamkovima, 3 nindze, monkom i metsuke i jos 15-tak ceta koje su u ambush spremni da ulete.
Mogu da objave rat, ali seuglavnom vidi kada ce ti objaviti rat jer mozes da vidis kakvo je njihovo raspolozenje prema tebi. Saveznike ni ja ne volim iza svojih ledja, ali vazali su korisni. Ja sam od trgovine sa njima dobijao oko 30000 zlata po potezu, tako da i onih par hiljada na podmicivanje nije mnogo.

Odvalio sam pobunjenike (vojnim putem), ali su mi sada zauzeli zamak koji je bio bez odbrane (posto sam spremio vojsku da se shibam sa Sagarama) i sad sam sveden na jednu provinciju, a clan income (ili bolje reci outcome) mi je -164... :wall:
Aaaaa! Ubicu se!
Sto je najgore, ako sad pobedim Sagare, cekacu jos bar 2 turna da odem do njihovog zamka (jer ce bitka biti na mojoj teritoriji). :wall: Sta da radim? RAzmisljam da pocnem kampanju ispocetka...

Malo je ******ski sto " AI " zna koji su nebranjeni zamkovi pa automatski iste napadaju a mislim kako mogu inace da znaju sta ima i cega nema i da lutaju po mapi i udare bas gde treba, ima par bugova koji malo kvare utisak :S:

Mislim da to nije bug. Verovatno bi i u stvarnosti neko prvo napadao zamkove koji nisu branjeni, a ni pre petsto godina nije bilo tesko saznati da li zamak branjen ili ne

^Slazem se...
Koji je najlaksi klan za igranje? Ako mi kazete da je Shimazu onda cu def. da se rokenm :d

Ja nemam isti zar za Shogun 2 kao sto sam imao za Napoleon, Empire ili Medieval 2...... Ne znam zasto, ima doooosta kul novina, AI je deff tezi nego ranije, ali ne znam, nekako.... Nije mi to to.

Mnooogo mi se svidjaju ranjenici, bilo bas kul kad sam video :D Klipovi su bas kul uradjeni. Inace, nemam nikakav problem sa igrom, osim sto ponekad zabaguje pa ne prikaze ona cuda na ledjima bodyguard-ova, a u sledecem trenu vrati i onda tako "treperi" to... cudo par puta pa se vrati u normalu.... Al ono, imao sam i u Napoleonu i Empire slicne probleme, da ne renderuje kako valja neki predmet tako da sam navikao na to :d

Pa cini mi se da je Shimazu jer ima najjbolju poziciju, prvo nikog nema da mu dodje sa ledja, vecina trading pointa mu je veoma blizu, jedini problem mogu da budu hriscani, i imao sam dosta problema sa njima u kasnijem delu igre, tamanio sam ih samo tako. Ja sam igrao sa Tokugavama i sa njima nije bas lako. Za klanove koji su kruzeni sa mnogo drugih klanova njavaznija je ekonomija i politika, i nikako ne zapocinjati ratove sam, uvek pustiti druge da to urade. Ali zato cesto koristiti metzukee, monkove i ninje, a kasnije i gejse. Ja recimo nisam zapoceo ni jedan rat u celoj kampanji, uvek su napadali mene. Pored Shimazua moguce je da Date i Chokosabe imaju dobar polozaj. Moj savet je da se ne ulazi u rat veoma rano. Osvoji se jedna ili dve provincije, obavezno se stupi u alijansu i odnosi moraju da budu very friendly. U potpunosti se razvije ekonomija na tim provincijama nad kojima vladate i napravite pristojnu vojsku. Kod Shimazua je bitno da se odmah zauzme sto vise onih trading pointa, sa sto vise trgovackih brodova na njima i sa par flota koji bi te pointe branili. Inace sto vise trgovackih brodova na pointu veci je prihod. Deset je maksimum. Zatim da se otkrije sto vise klanova posebno onih daleko i da se stupi u trading sa njima. Za to vreme nikako ne zapocinajati ratove, ali cesto koristiti ninje i monkove. Svaki put kada neko od njih ne uspe protivnik ukapira da ste vi iza te pogane akcije i opada njegovo raspolozenje prema vama, tako da mora da se ucitava dok akcija ne uspe ili da se odustane ako je akciju nemoguce izvesti. Zatim obavezno kod suseda sa kojima ste u dobrim odnosima slati monkove da izazovu rebelion na oblasti gde su najslabiji i cim rebeli preuzmu provinciju onda treba da se uskoci i osvoji oblast. Tada se bez objave rata dobijaju teritorije. Mada ako imate para i dobrog metzukea mozete da podmitite vojsku sto nije lose jel dobijete nove jedinice na brzinu koje u pocetku mogu da znace iako su uglavnom ashigaru jedinice i sto je jos vaznije mozete da pridobijete njihovog generala i oslabite brojcano jedinice koje brane taj zamak.

Nazad
Vrh Dno