Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Kad vec multi-qoutujes. :)

???
Odakle ti takav utisak? FYI, obozavam hard sf...

Mislio sam da vise volis fikciju nego science u znacenju sci-fi. :) Zbog vec pomenutog SG-a i poredjenja sa ovom serijom...

Nema niti moze biti niceg dokumentarnog u Ancient Aliens ideji. Samo derogativnog.:mad:

Zasto? Da si bar bacio pogled video bi da se prikazuju realne stvari i da se o njima diskutuje. ;) Piramide su realne, ogromne kamene gradjevine i jos mnogo toga iz zaostavstina starih civilizacija...

To mozda. Ali opet, bitna je poruka koja se ovim salje...

Poruka? Po meni je bas to prednost jer otvara misljenja i tera na razmisljanje za razliku od zacrtanog misljenja o Bogu, religiji i svemu sto cini sadasnju civilizaciju.

'Prosecnom gledaocu otvara sire poglede na neke osnovne vidike i shvatanja obicnog coveka' !? :d

Ali, salu na stranu, shvatam sta si hteo da kazes. Samo, mislim da bi bilo mnogo korisnije npr izlet na kome bi ljudi naucili kako se pravi kameno orudje, ili kako da se skuva zec bez ikakve posude... :eyebrows:

Mislim da nisi shvatio sta sam hteo da kazem. :) Mislio sam na konkretno prosirivanje vidika naseg postanka, verovanja, nacina zivota i shvatanja sta nas cini civilizacijom.

Ako je doticna serija jos jedan od pokusaja da se piramide i sl. povezu sa vanzemaljcima, onda pisi propalo o celoj prici o prosirivanju vidika...:p

Generalno ne samo piramide vec i skoro sve religije i mnogo sto-sta iz istorije. Kazem, dok se ne pogleda ne moze da se kaze da ja serija "žasu" ili propast zbog toga. Serija se vodi nekim cinjenicama i zato kazem da je interesantna jer pokusava da neke stvari gleda iz drugog ugla.
Naravno ocekujem masovan bash samo zato sto se religija povezuje sa vanzemaljcima (tipa leteci tanjir na ikoni u nekom nasem manastiru). :D
Ko je vise "sirok i bez predrasuda" odgledace seriju i shvatice o interesantnosti o kojoj pricam.

Ja ni ne mislim na religiju, niti me nesto pecka zbog toga (a ne verujem - ni VGagi-ja). Problem je kad naucne (prvenstveno arheoloske) stvari skrnave sa "they made it" budalastinama.

Dakle ide red "fakata", antickih relikvija i malo price o nekim desavanjima, pa onda obavezno intervju sa nekim spiritualistom / ekspertom za bio-sile iz Viskonsina...

Inace sam stavio na DL, posto obavezno odgledam i takve dokumentarce:)

Necu da ti spoilerujem, bolje odgledaj, videces da ne vuce na spiritualnost vec na pitanje "zasto"? Neki su ubedjeni u vanzemljake dok drugi misle o njima istrazujuci i skupljajuci "fakate". U svakom slucaju definitivno vredno gledanja, verovali u nekadasnje dolaske aliena ili ne. :)

Generalno ne samo piramide vec i skoro sve religije i mnogo sto-sta iz istorije. Kazem, dok se ne pogleda ne moze da se kaze da ja serija "žasu" ili propast zbog toga. Serija se vodi nekim cinjenicama i zato kazem da je interesantna jer pokusava da neke stvari gleda iz drugog ugla.
Naravno ocekujem masovan bash samo zato sto se religija povezuje sa vanzemaljcima (tipa leteci tanjir na ikoni u nekom nasem manastiru). :D
Ko je vise "sirok i bez predrasuda" odgledace seriju i shvatice o interesantnosti o kojoj pricam.

Evo ja sam pogledao sve epizode do sad... odlicna serija, to na slikama moze da predstavlja bilo sta, ali piramide i ostala cuda jednostavno je nemoguce da je tadasnji covek mogao to da izgradi bez pomoci neke naprednije rase ili naprednije tehnologije koja je zaboravljena. Ajde recite kako bi reagovao bilo ko od vas kada bi videli vanzemaljca i njihovu tehnologiju na delu, kako bi ste je gledali kao neku vrstu magije ili sa okom naucnika?

Ja najvise verujem ljudskoj psihologiji, mislim stanju coveka da objasni nesto sto ne razume. Odlican primer u seriji je bio kada su prikazali domorodce sa pacifika kod kojih su za vreme II svetskog rata Ameri imali avio baze koje su napustili posle rata i prikazu tih domorodaca posle rata, koji su dizali statue u obliku aviona misleci da su Ameri bogovi sa neba i tako ocekujuci njihov povratak. :)

ali piramide i ostala cuda jednostavno je nemoguce da je tadasnji covek mogao to da izgradi bez pomoci neke naprednije rase ili naprednije tehnologije koja je zaboravljena.
Evo vanzemaljca sa svojom naprednom tehnologijom:
[YOUTUBE]pCvx5gSnfW4[/YOUTUBE]

ne znam shta si okachio gagi, jer mi je ovde u pekingu osakacen net, ali ovako stoje stvari, po iljaditi put:

2600te pne se smatra za finishing piramide, postoje i druge varijante

pretpostavlja se da je moralo da radi minimum 100.000 ljudi u timespawn-u od minimum 20 godina

za njih je moralo da radi bar josh 20.000 da chisti, pere, kuva i ostalo. SVAKODNEVNO

vrhovi tri piramide savrsheno odgovaraju sazvezdju orion

najblizi querry je bio 280 kilometra. dakle - u tri lepe. kamenje varira od 2 do 40 tona

egipat je tad zapravo imao oko milke stanovnika. te mu dodje da je jedna petina cele naciej radila na glupavim piramidama

u izgradnji su korisceni zlatni presek, i broj Pi, prvi 4000, drugi 2000 godina pre svog otkrica

sama Khufu-ova (keopsova) se nalazi na takvoj poziciji, da kad bi udario krs' po stranicama, dobio bi 4 dela, koji imaju identichno jednake deove zemljane povrshine cele planete (tlo, u odnosu na vodu) sa sve urachunatom amerikom a jedina takva lokacija na svetu - je upravo giza, to jes sama piramida

ukupna tezina piramide je oko 6 milijardi tona.

zakljucak - moze nauka da da milion teorija koje izgledaju tachne - a niejdna nije. piramide je izgradila ili naprednija nacija, ili vanzemaljska civilizacija, kraj price.

Poslednja izmena:
Ne samo egipatska nacija, vec i mnoge druge nacije sirom sveta koje nikada nisu imale kontakta jedne sa drugom su pravile piramide. Zakljucak je ocigledan, da su poznavali neko znanje ili neko verovanje da su morali da ih prave.

ne znam shta si okachio gagi, jer mi je ovde u pekingu osakacen net
Rec je o penzionisanom drvodelji Wally T. Wallington-u koji jednom rukom premesta vishetonske kamene blokove, kao i kompletne gradjevine....

ali ovako stoje stvari, po iljaditi put

@ Igoritza, Gdin_M

I po hiljadu i prvi put, Arheologija 101, "Frauds, Myths, and Mysteries" od Kenneth L Feder-a, iz 1990. Dakle, knjiga je stara 30 godina, i u njoj su debunkovane prakticno sve Ancient Aliens tvrdnje vezane za piramide a i za jos ponesto... E sad, sto ljudi vishe vole da se zaglupljuju tv show-om koji propagira pseudonauku nego da chitaju knjige od akreditovanih naucnika, zaista nije moj problem...

Interesantno. Znaci dobijes diplomu, napises sta hoces i time je tvoje najtacnije?:trust: Ljudi ne znaju sta se desava u poslednjih nekoliko decenija, a znaju da demantuju sve iz proslosti. Izlecu misterije o fake sletanju na mesec, sa slikama koje i prosecan lik koji radi sa photoshopom zna da su montirane, Twin Towers koje pri rusenju padaju slobodnim padom i jos mnogo sto sta, sve su to misterije, neke ocigledne a neke ne. Sad da neko napise knjigu o tome opet bi se vodila polemika, a sve je to u bliskoj proslosti pa opet svi sumnjaju i svacije tvrdjenje je tacno. Kako onda za relevantno uzeti nesto sto se desilo pre par hiljada godina i napisati knjigu o tome i demantovati cak i nesto za sta se ne zna da je tacno?

Najveci problem a i misterija svih civilizacija i da kazem verovanja su slicne stvari. Skoro svi prave piramidalne gradjevine, rekoh kulture koje prema sadasnjoj nauci nemaju dodira jedna sa drugom. Kako to objasniti? Kako objasniti da skoro sve religije i vere sveta veruju u "letece ljude"? Kojim principom je takva koincidencija moguca? Voleo bih da vidim objasnjenje bilo koga na tu temu... mislim ima objasnjenje koje ja prihvatam a tice se psihologije i ljudskog straha...

Inace, kakve veze ima sto je emisija o tome a ne knjiga, zar one ne smeju da zabave ljude i pri tome ljudi nesto saznaju pa onda to saznanje stave na upit ili razmisljanje da li je to tacno uporedjujuci argumente jednih i drugih? Obrazovan i informisan je onaj ko zna da sagleda argumente i nadje nesto korisno i logicko iz toga. Uzeti jednu knjigu kao relevantan pojam samo da bi se zadovoljila svoja zelja da je nesto kako "ja zamisljam" je totalno neobjektivno. Uporediti oba pa komentarisati nesto je vec totalno druga stvar.

ne razumesh ti mene. ponuda nauchnog objashnjenja uopshte nije dovoljna da to neshto bude apsolutno tako i nikako drugachije.

ja mogu nauchno da objasnim kako bi mogao da cohvek skochi uvis 20 metara, i to na 5 nachina, ali nijedan od njih ne mora da bude tachan.

a i - objashnjenje koje pretpostavlja vanzemaljce - nije van nauchnog okvira.

ne mogu sad da nadjem link - skoro su neki *******ti na google maps provalili stene neke u juznoj africi, koje ispda da su jedino mogle biti man made - i nikako drugachije. valjda daju savrshen krug kada se spoje tachke tih stena na mapi. e al ne lezi vraze - karbon dejting je 200.000 godina. tad nije bilo ni blizu pametnih ljudi.

isto tako, svestan si da to uopshte nije mit, nego za sada vodjeno kao "greshk u prorachunu" da postoje fosili prstiju i delova tla homo sapijensa - koji su stariji od pola miliona godina - sto nije moguce. nauka je opet tu nashla neku varijantu da se promigolji sa objashnjenjem - ali daleko manje konzerativno i "out of the place" objashnjenje - ne mora biti netachno. chak shta vishe , mislim da je ponuda takvog reshenja transcendentna za nauku, a ne omalovazavajuca.

Ovo sa piramidama je extra interesantno, narocito ako se uzmu u obzir istrazivanja 'bosanskog Indijane Dzonsa' u Visokom prema kojima ove egipatske izgledaju jadno i rahiticno, a i mi naravno konja za trku imamo - skoro je otkriveno da je planina Rtanj jedna velika piramida!

Odatle se direktno moze zakljuciti da su nasi krajevi kolevka vaskolike civilizacije i mesto odakle se piramidisanje prosirilo celim svetom, na sve kontinente ukljucujuci sada nestale a ranije veoma bitne Atlantidu, Mu i Lemuriju, a jos jedna potvrda moze se naci u stripovima 'Marti Misterija'.

ps. da se nadovezem na prethodnog diskutanta (Gdin_M) , ni ja ne verujem tim sumnjivim tipovima sa diplomama, doktoratima pa jos tvrde da ceo zivot proucavaju materiju? Uzmimo primer Kine - upravo takvi smutljivci govore da Kina postoji, ali ocito je da Kine jednostavno - nema! Da li je imalo logicno da postoji zemlja sa MILIJARDU stanovnika, pa to je neverovatna cifra, pa uz to i opasana ZIDOM (!!!) ?

Mene su uvek intrigirale piramide, uvek sam voleo da gledam te emisije o tome kako su ih alieni gradili i tako te *****rije. Jer kad ti predoče sve činjenice kako i zašto jednostavno je nemoguće ne pomisliti da je neko tu umešao svoje prste ili pipke :D

Zbog toga sam se na SG1 žešće navukao. Zar i oni u seriji nisu predstavljali vojsku koja iznosi istinu kroz scenarije wormhole xtreme-a, tako upakovane da niko normalan ne bi pomislio da tako nešto može biti istina već da se većina sprda sa tim stvarima. Zato se ja ne bih iznenadio kad bi wikileaks npr otkrio da su alieni nekad vladali zemljom i terali ljude da prave piramide :D

Taman kada sam pomislio da ne može gluplje od Kauboja protiv Aliena, Majki Bej me uverio da uvek može gore...

Ko će da mi vrati 2 i po minuta života što sam protraćio gledajući ovu glupost od trejlera?

E ***a trebalo je da te upozorim. :D
Mada posle dvojke, tesko je bilo i ocekivati da sledeci moze i da valja.

Poslednja izmena:
Ja jedva cekam film. Sve ce da prsti od efekata i explozija, prizeman humor i gluma, prava istant zabava. I dobro je sto transformersi ni ne pokusavaju da budu ozbiljan film, poput recimo glupavog betmena, avatara itd

glupavog betmena

MOLIM, jesi ti gledao the dark knight uopšte čoveče

betmen je super ozbiljan film a majkl bej se neviđeno trudi da napravi da i trandže budu ozbiljne ali mu nikako ne uspeva i svaki film je za samo jedno gledanje.
probao sam keca još jednom da pogledam, ma kakvi. a od dvojke nekad premotam do fajta u šumi i to je jedino vredno za gledanje u njemu.

betmena sam gledao bar 30-ak puta i uvek je super.

gledao si 30x isti film ????!!!! OMFG!

^^ Amin

Terminator 2 = izlizao kasetu:)

Avatar je mnogo lep film, ali bih voleo da imam kući neki 3D setup za tu zabavu:)

Poslednji skaut je jedini film koji sam gledao više od 20 puta ali ne svojom voljom. Taj film je toliko puta repriziran na domaćim televizijama u poslednjih deset godina da to nije normalno.

Ja sam Hackers takodje gledao nebrojeno puta. Mislim, film generalno ne zraci kvalitetom ali na mene je ostavio super utisak u detinjstvu i uvek bih mogao da ga gledam.

ih terminator 2 znam napamet, njega sam gledao bar 100 puta
*** kad mi se neki film svidi nije problem.
samo ne treba preterivati, ono svaki dan. svakih par meseci može taman da se podsetiš.
letos mi se npr nakupilo filmova koje nisam odgledao i za nekih 5 dana sam pogledao bar njih 10-ak

a od non science fiction filmova little miss sunshine npr mogu da gledam kad god hoćeš, film je genijalan i što ga više gledaš sve je bolji. za taj stavrno ne znam koliko sam ga puta gledao, samo znam da je puno.

Vi bre niste normalni ja da vam kazem. :)

Vrh Dno