Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2025) [nije tema za EON box/aplikacije, Total TV/EON sat]

Dešava se da posle nekog vremena na tim Ubee oslabi radio uređaj, pa ne može da isporuči veće brzine. To mi se dešavalo na ciscovim modemima, pa sam im menjao jer su bile zamenljive. Ovde su na ploči, pa možeš da tražiš nov uređaj ili da kupiš svoj, ali svakako prvo proveriš kabal kao što ti je @mlax37 napisao.
E sad, pošto sam laik, pitam vas, da li ja mogu da isključim taj Ubee ruter i kupim neki dobar i preko njega se povežem. Kako preko lan kabla, tako i WiFi.
Možeš da ugasiš wifi i da koristiš samo na tvom ruteru koji kupiš.

Dešava se na tim Ubee modemima da sve otkazuje, ne samo Wifi.
Meni su dva crkla, na kraju sam dobio Technicolor sa kojim nije bilo problema.
Ubee sam držao položeno na polici kompjuter stola, i grejao je se nenormalno. Onda sam ga postavio na distancere kako ne bi nalegao skroz na policu, ali i dalje su se grejali. Wifi nikada nisam koristio njegov, Unifi uvek ugašen.

Taj Ubee toliko problema može da napravi da je to čudo od uređaja. Takođe neke integrisane lan kartice, mahom Realtek neće da rade sa tim modemom, da se ponašaju kao neispravne, a u stvari ih zaglupljuje taj modem/ruter..

Kod mene solidno radi, sa povremenim zaglupljivanjima, ali se greje kao rerna to je tačno, iako ima prostora (ali nema protoka, polica ispod tv). Unifi ugašen od prvog dana baš zbog toga što sam procenio da nema kapaciteta ni za osnovnu funkciju. 😃

To stablo što je suvo, može "da sruši vetar" (obično crvene boje marke IMT), posle im slikaš stablo koje je "srušio vetar" i oni će doći da uklone odmah. U Futogu to ne bi trebalo da bude problem 😉

Pa to drvo nije toliko suvo da bi palo "samo od sebe" vec je pocelo da se susi a odmah pored se nalazi drugo i kroz krosnje oba prolazi kabal.

Ako bi sekao sam morao bih dooobro da pazim i to prvo grane da skidam kako bih oslobodio kabal a onda seci drvo od dozgo ka dole...a to traje, komsije gledaju, neki od njih se dohvate telefona i prijave i ***. Znaci nije tako jednostavno, zakaci sajlu, vuci i drvo ce pasti😁

Nista, moram da krenem od tehnicke sluzbe SBB-a...

Stavio na distancere, pa mu to dođe na isto, sa svih strana promaja, opet se grejao. Stavio ga uspravno, i dalje se grejao, dok nije crkao. Dobio drugi, samo uspravno stajao, crkao posle 3 meseca. Kod svih tih uređaja koje dobijamo od provajdera, treba znati da se ne dobija uvek novi uredjaj, iako na oko tako izgleda, lepo očišćeni, nova kutija, novo uputstvo....ali uređaj je ko zna koliko već radio, i kada se uzme u obzir i kvalitet, bude tako.

Stavio na distancere, pa mu to dođe na isto, sa svih strana promaja, opet se grejao. Stavio ga uspravno, i dalje se grejao, dok nije crkao. Dobio drugi, samo uspravno stajao, crkao posle 3 meseca. Kod svih tih uređaja koje dobijamo od provajdera, treba znati da se ne dobija uvek novi uredjaj, iako na oko tako izgleda, lepo očišćeni, nova kutija, novo uputstvo....ali uređaj je ko zna koliko već radio, i kada se uzme u obzir i kvalitet, bude tako.
Meni kad dođu sa polovnim uređajem ja ih najurim. Ili nov, ili neću da mi rade. Oni kažu da nemaju, ali posle kad vide da sam uporan onda ipak nađu neki zatureni...

Istom trasom i mts vuce optiku preko bandera, uz sbb, i uvek se tu nadje po neka krosnja kroz koju prolaze zice na javnoj povrsini, jer je nisko u odnosu na zice za struju. Kod mene u komsiluku su otpadale zice nakon snega i leda, pre nego od vetra. Gradsko zelenilo orezuje kad dodje do struje, a ovo nize to ih ne zanima.
Optika tako ne ide ni pod razno ili bar mys nije toliko usavršio tu tehniku kao sbb.

Meni su dovukli optiku sa bandere preko komšijinog krova, jedno pedesetak metara, širi centar Kruševca.

Tako su i svojevremeno bakar telefonski vukli preko komsije, sad je optika ista prica. Tako da ide gde moze, sto je bolje nego da ne ide uopste. I da se razumemo tehnika vodjenja je ista za sbb i mts u naseljima sa porodicnim kucama, tu nema podzemnih instalacija za 90% naselja tog tipa.

Poslednja izmena:
E ovako. Pod ugovorom sam na EON Premium sa internetom 600/60. Do pre nekih dva meseca sam imao onaj Tehnicolor ruter. Često je pucao Wifi. U poslednje vreme i po pet šest puta dnevno. Onda su došli serviseri i doneli onaj Ubee ruter. U početku je bilo sve ok. Brzina prihvatljiva na Wifi. Neki prosek 480/60 na laptopu, a na mobilnom 530/60. Međutim, poslednjih par dana dešavalo se da padne brzina na 30/60 što je skoro dvadeset puta manje a danas mi palo na 5/60. Posle gašenja rutera na minut i ponovnog paljenja, stvar se delimično reši i bude brzina oko 400/60. Kada sam ih zvao, oni se odma ograđuju na WiFi brzinu. Ja im kažem da razumem da ne može baš 600/60 i da mi je prihvatljivo 480/60, ali da ode na 30/60 ili kao danas na 3/60. Kažu da će poslati nekoga, ali ja znam da ćekroz par dana biti ista situacija.
E sad, pošto sam laik, pitam vas, da li ja mogu da isključim taj Ubee ruter i kupim neki dobar i preko njega se povežem. Kako preko lan kabla, tako i WiFi.
Hvala.
Dedinitivno je do Ubee rutera problem i tražiću zamenu. Ili nov neotpakovan Tehnicolor ili nov neotpakovan Ubee.
Evo tri slike. Prva je sa mobilnog, druga laptop, a treća je računar preko lana.

Prilozi

• Screenshot_20250501_200248_Speedtest.jpg
    Screenshot_20250501_200248_Speedtest.jpg
    53.9 KB · Pregleda: 77
  • 20250501_200549.jpg
    20250501_200549.jpg
    190.8 KB · Pregleda: 79
  • 20250501_200746.jpg
    20250501_200746.jpg
    231.7 KB · Pregleda: 74
@FULLSOUND
To mi je baš interesantno, jer možeš da napraviš kraći tutorijal (po mogućstvu sa slikama) i okačiš ovde ako nekome zatreba?

@e6111
Želim da između EPC3208G i AP postavim dodatni ruter u SWITCH modu, znam da treba da mu isključim DHCP, neznam koji IP da mu postavim da se ne "kolje" sa adresom Cisca?

@FULLSOUND
To mi je baš interesantno, jer možeš da napraviš kraći tutorijal (po mogućstvu sa slikama) i okačiš ovde ako nekome zatreba?
Samo zameniš karticu, da je sad aktuealan taj modem pa i da pravim ovako nije interesantno.

@e6111
Želim da između EPC3208G i AP postavim dodatni ruter u SWITCH modu, znam da treba da mu isključim DHCP, neznam koji IP da mu postavim da se ne "kolje" sa adresom Cisca?

Stavi mu bilo koju iz drugog opsega i nemaš problema.

Zbog renoviranja stana smo prešli kod žene u stan gde je sbb (inače smo na mts optici) I mogu da kažem da je ovo kameno doba u odnosu na mts. Internet se gubi minimum 5 puta u toku dana, izmedju 2 i 3 ujutru obavezno. Nekada se čak i ne izgubi internet nego mora da se resetuje modem da bi se vratio internet i to onda traje jedno 5 minuta i obavezno je jednom dnevno. U svakom slučaju teško smeće od usluge i opreme. Šta će biti tek sad kad su prodati kada je ovako bilo dok su "brinuli o korisnicima" ...
SBB je po meni svemirski brod za MTS.
To sto si naveo je neispravan ruter. Nazoves SBB i zamen ga u toku dana.
Na primer. Oko nove godine, komsiji sam davao moj SBB internet skoro mesec i po dana.
Ima Yettel preko MTS optike i nestao mu internet. Bili iz Yettela i rekli da nije do njih nego je do MTS optike nesto i da su im prijavili kvar. MTS je resio problem tek posle mesec i po dana. Naravno raskinuo je ugovor sa Yettelom i presao kod SBB-a.
Tako da ne bih o tome ko je smece provajder...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno