Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

Brutalan OC sta reci 5.4GHz :D

Zna li neko da li novi i3 imaju VT-x instrukcije? Stari Clarkdale i3 vidim da su imali, a na Anandu pise da novi nemaju :|

Treba sačekati AMDovu pandan ponudu pa tek onda krenuti u apgrejd!!!
;)

Treba sačekati AMDovu pandan ponudu pa tek onda krenuti u apgrejd!!!
;)

Tačno tako :), ja imam C2D na 3,4GHz i uopšte nije nešto spor, ali svakako prelazim na što jače ove godine. Naravno sačekaću Bulldozer, ili bar neke preliminarne testove, i onda odlučiti šta je bolje. Dobro ja mogu da čekam, ja proc i ploču menjam na svake 3-4 godine, nestrpljivi neka žure :).

Tačno tako :), ja imam C2D na 3,4GHz i uopšte nije nešto spor, ali svakako prelazim na što jače ove godine. Naravno sačekaću Bulldozer, ili bar neke preliminarne testove, i onda odlučiti šta je bolje. Dobro ja mogu da čekam, ja proc i ploču menjam na svake 3-4 godine, nestrpljivi neka žure :).

Trebalo bi da, ovog puta, AMD da direktan i tehnološko/tehnički blizak odgovor Intelovoj Sandy Bridge platformi tako da, u svakom slučaju, valja sačekati AMD rešenje (Buldozer Tech.)!

Boles'
Al napon je preteran, 1.656 je previše za svakodnevni rad.

koliko sam procitao na nekom review novi SB proc mogu da trpe dosta vece napone. Dal po intelu 1.6 je max dozvoljen za stabilan rad. E sada mogu da idu do 1.8v mislim. Stara prica, uvek jos malo od intel propisanog=max u stvarnosti sa normalnim ladjenjem (voda) :)

Trebalo bi da, ovog puta, AMD da direktan i tehnološko/tehnički blizak odgovor Intelovoj Sandy Bridge platformi tako da, u svakom slučaju, valja sačekati AMD rešenje (Buldozer Tech.)!

Neznam na osnovu cega ovo tvrdis...
Ja koliko sam uspeo da nadjem po forumima je to da ce octa buldozer parirati i7 980, znaci oni pariraju sa dva jezgra vise "starijoj" generaciji intela, a kad znamo da je sandy bridge "dobar" pomak u odnosu na i7 mogu zamisliti kako ce se buldozer nositi sa 6/8 jezgranim sandy bridge chipom koji ce izaci tu negde kad i buldozer....

A kad izadje Buldozer onda valja sacekati Ivy Bridge i tako u nedogled :)

A kad izadje Buldozer onda valja sacekati Ivy Bridge i tako u nedogled :)

Nije on toliko daleko prizvodnja pocinje u aprilu sto znaci od maja do jula ga treba ocekivati.
Ako neko hoce nesto kao i7K .. moze odmah da kupi ne verujem da ce buldozer moci parirati .
Ostalih 95% mogu sacekati da bi uporedili cene performanse ako hoce da cekaju.
Realno samo oni na 775 socket ili phenom jedinicom imaju stvarnu potrebu da zure ..

Prosto nije tacno ako zbog niceg drugog onda zbog drr3 memorije .
Ima i na 77d s drr3 ploca ali retko ko to ima

Sta nije tacno, sam si potvrdio da ima i DDR3 ploce za 775, takodje bilo je testova i razlike kod 775 socketa sa DDR2 i DDR3 je marginalna, a testove Q9550 i P2 potrazi na netu pa ces videti da intel ima i marginlanu prednost

Sta nije tacno, sam si potvrdio da ima i DDR3 ploce za 775, takodje bilo je testova i razlike kod 775 socketa sa DDR2 i DDR3 je marginalna, a testove Q9550 i P2 potrazi na netu pa ces videti da intel ima i marginlanu prednost

Ne ne sporim da su jednaki manje vise .
Ali drr3 memorija je drr3 memorija zbog sve lakseg dodavanja memorije .
Ko je na qvard 775 socketa pa cak i na drr2 memorijii moze da saceka jos malo.
Vise sam mislo i na dual core a da budem objektivan polovinu je i ipad dovoljan suvise je to personalno nekom je intel pentium ili amd athlon ii previse.:)

Poslednja izmena:
Koliko znam, Bulldozer ce izaci pre 6/8C core SB cipa, tj tokom leta, dok LGA2011 procesori i X68 ploce mislim da nece pre jeseni. Sto se performansi tice, nesto preliminarno sto sam video uopste ne izgleda lose ;). Vise ne smem da otkrivam u ovom trenutku, ali su u nekim stvarima ubrzanja bas znacajna.

Naravno, osnovna stvar je kako ce AMD odluciti da ga cenovno pozicionira u odnosu na SB... to trenutno niko ne zna.

Mislim da nece biti bitnijeg pada cena Sandy Bridge-eva sa pojavom Buldozer-a.
Takodje mi se cini da ce AMD sa svojim quad-module, odnosno octa-core (kako ce ga verovatno plasirati) Buldozer procesorom parirati Intelo-ovom quad-core, 8-thread procesorom (trenutni 2600K, a verovatno ce se dotle pojaviti neki 2700/2800 na 3,5/3,6GHz).

Koliko znam, Bulldozer ce izaci pre 6/8C core SB cipa, tj tokom leta, dok LGA2011 procesori i X68 ploce mislim da nece pre jeseni. Sto se performansi tice, nesto preliminarno sto sam video uopste ne izgleda lose ;). Vise ne smem da otkrivam u ovom trenutku, ali su u nekim stvarima ubrzanja bas znacajna.

Naravno, osnovna stvar je kako ce AMD odluciti da ga cenovno pozicionira u odnosu na SB... to trenutno niko ne zna.

Kad tako kažeš deluje mi da će biti kao Cayman vs. Fermi na kraju.

Pa odavde:

Vise ne smem da otkrivam u ovom trenutku, ali su u nekim stvarima ubrzanja bas znacajna.

osnovna stvar je kako ce AMD odluciti da ga cenovno pozicionira u odnosu na SB

Ono prvo je jako širok i neodređen pojam, ovo drugo sugeriše da neće baš moći da parira 980X (možda u nekim stvarima).

Jedina dobra stvar za AMD je da niko nista ne ocekuje .
Svi ocekuju da totalno podbaci .
Nema bolje pozicije da uradis nesto osrednje kad svi ocekuju debakl

Pa namerno je upotrebljen jako sirok i neodredjen pojam ;) Nemojmo vise o Bulldozeru, bice vremena i za to, ovo je Sandy Bridge thread.

Jel mogu ja nešto da pitam?!?
Ovako ... ako se jeli ove Intel besnare od procesora plaćaju 200€ i navodno imaju integrisanu grafičku karticu u sebi, što po samoj logici stvari SIGURNO povlači cenu na gore samog procesora, onda ne shvatam kako neko razmišlja o pločama koje ne podržavaju i tu OSOBINU samog procesora? Tj. još manje shvatam i samu Intel politiku ako 1155 ploče ne podržavaju sve što nudi procesor već se mora birati i odgovarajuća ploča?
Verovatno Intel računa na gejmere kojima int. graf. ništa ne znači, i otuda i različite ploče?!?
O.K. neko bi rekao, ali ko je tolika veverica da posegne za integrisanim sistemom gde samo ploča i procesor koštaju 350€? Baš bih voleo da vidim toga, ko će reći suprotno. Što znači, da je ta grafika u CPU B E S P O T R E B N A i da krajnjeg korisnika bije bez potrebe po džepu?
Ovo je bre navlačenje kao i sa prošlom iX serijom. Ah da, spomenu li neko opet novu platformu??? Znači, ništa od upgrade? Menjaj ploču pod obavezno? BRAVO za Intel.
Treba dobro razmisliti pre nego kupiti Intel platformu, jer još ni prva iX serija nije zaživela sa 1156 platformom a ono menjaj brže bolje. Verujem da cene neće padati ni staroj platformi ...

Ako sam razumeo "H" podržavaju int. grafiku? Vidim ovde svi maštaju o "P" pločama??!? Što podržava moju teoriju da nikome ne treba int. grafika. Samim tim, čemu u tako skupim procesorima int. grafika kada ih svi pretežno koriste za igrice ili rendering gde se zahtevaju kvalitetnije grafike ... je** lud zbunjenog!

Jednostavno, ima ljudi kojima je bitan jak procesor a sto se tice grafike dovoljno im je samo da im nesto baci sliku na monitor. takodje, ne znam koliko si pazljivo citao testove ali integrisani GPU u procesoru sabija kada je rec o enkodovanju videa. potrebno je samo uraditi update Win 7 sa SP1 RC i koristiti program koji podrzava Intelov Quicksync. u tom slucaju, performanse oduzimaju dah i preticu i najskuplje nvidia karte u CUDA-i.
http://www.guru3d.com/article/core-i5-2500k-and-core-i7-2600k-review/15

Poslednja izmena od urednika:
@rtras: integrisana grafika jeste beskorisna nekome ko sklapa high-end desktop masinu, ali je odlicna za laptop-ove, kao i za HTPC racunare. Sad tvoje sledece pitanje je verovatno - a zasto onda nisu razvili posebno procesor za jedno a posebno za ovo drugo.E to ces morati da pitas Intel, sigurno je da su dosli do racunice da je bolje razviti jedan chip pa ga mozda i prodavati manje nego sto bi hteli u segmentu gde integrisana grafika nije potrebna. A i plus, kao sto rece Chinaski, ta integrisana grafika odlicno radi posao enkodovanja video, sto ce svako da koristi.
I konacno, varijante Sandy Bridge-a za servere najverovatnije nece imati integrisanu grafiku, ili ce to biti reseno na malo drugaciji nacin.
Kad se sagleda Sandy Bridge, vidi se koja je Intel-ova namera - spakovati sto vise stvari i ubaciti u jedan chip. Doduse, to nije samo Intel-ova zamisao, i AMD ce predstaviti slicna resenja....novi trend je integracija.

Na jednom sajtu sam poocitao da je moguca hyber primena GPU-a i na P67 chipsetu ali da je zato potreban prilagodjen ATI/NV driver... po svemu sudeci ima smisla jer samo K procesori imaju 3000 GPU a ti procesori gube smisao da se koriste na H67 chipsetu koji ne podrzava menjanje mnozioca...

Evo sta Dark Shikari kaze za Intelov encoder:
I'm sick of dealing with incompetent companies like this. Now we have yet another fast-but-terrible hardware encoder -- for free on a popular CPU, nonetheless -- that helps nobody, instead of an accelerated x264.
http://forum.doom9.org/showpost.php?p=1468192&postcount=63
Ceo topik:
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=156761
Kao sto se i ocekivalo potpuno beskorisno za iole ozbiljniji rad kao sto je uostalom i CUDA i AVIVO. ;) :)

Jel može neko da mi razjasni koliko će GPU u procesoru biti upotrebljiv na P67 chipset-u čije ploče neće imati grafički interface.

Jedna stvar koja mi se ne svidja uopste kod desktop Sandy Bridge lineup-a je ta sto samo 2500K i 2600K imaju 3000 grafiku. U dosta novih jeftinih konfiguracija se ubacuje low-end grafika tipa 5450 ili GT210. Da su ostavili 3000 grafiku u najjeftinije modele procesora, ne bi bilo potrebe za ovim karticama i moglo bi da se ustedi 40-50 evra, pri sklapanju ovakve konfiguracije.

Slazem se, upravo ovim slabijim procesorima poput Core i3 2100 treba jaca grafika, za Core i7 SB je po meni bezveze jer ili ce biti samo za 2D ili uopce ne treba.

Vrh Dno