Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

Zasto bi mnogo bilo ako kupujem njihov trenutno najjaci procesor (kada je Sandy Bridge u pitanju)? To za 'jare i pare' bi moglo da prodje za slabije procesore. Ali od najnovije tehnologije koju intel trenutno nudi, zasto bih ja bio 'kaznjen' ako izaberem sam vrh ponude? Tu nema logike.

Oni žive od krajnjih kupaca i zbog čega da ti tehnologiju ne dodele na kašičicu ako je već tako i moguće a sve za debele pare.
Ovo se bukvalno svelo na jare i pre i nemoj se obazirati oko toga ZAŠTO...?
Jednostavno, Intel je to.
Razumem tvoj revolt ali ne znam šta drugo reći na njihovo ponašanje :(.

Oni žive od krajnjih kupaca i zbog čega da ti tehnologiju ne dodele na kašičicu ako je već tako i moguće a sve za debele pare.
Ovo se bukvalno svelo na jare i pre i nemoj se obazirati oko toga ZAŠTO...?
Jednostavno, Intel je to.
Razumem tvoj revolt ali ne znam šta drugo reći na njihovo ponašanje :(.

Bojkotovati i kupiti AMD:-devil-:

@twister
VT-d
TXT
Neces mnogo propustiti bez tih instrukcija. A i meni se cini da to nije sam vrh ponude kod Intela.

Bojkotovati i kupiti AMD:-devil-:

Niti sam to napisao a još manje pomislio :D.
Svako kupuje ono što misli da će mu završti posao ;) na ovaj ili onaj način, ali da Intel trenutno bije po ušima to kategoričkki tvrdim.
Da su odlični i to tvrdim aliiiii...

Reč je o instrukcijama koje se koriste u virtuelizaciji i jasno je da ne žele da opredele ovaj procesor za tu namenu. Čudi me da se uopšte štite na taj način jer je poznato da u svetu virtuelizacije overkloking nije popularan.

@twister
VT-d
TXT
Neces mnogo propustiti bez tih instrukcija. A i meni se cini da to nije sam vrh ponude kod Intela.
Hvala na linkovima, vec sam ih nasao pre nego sto sam postavio pitanje. Trebao mi je odgovor na 'srpskom' da i ja to razumem. :)

Hmm... Ne razumem kako ti se to 'cini' da 'nije sam vrh' ponude intela. 2600K je trenutno vrh ponude. Dok ne izadje procesor sa 6 jezgra za sandy bridge, 2600k je najvise sto trenutno mozes uzeti od sandy bridge-a. (naravno ovde ne mislim na i7 procesore sa 6 jezagara starije generacije, vec konkretno na ono sto intel trenutno nudi za sandy bridge)

Reč je o instrukcijama koje se koriste u virtuelizaciji i jasno je da ne žele da opredele ovaj procesor za tu namenu. Čudi me da se uopšte štite na taj način jer je poznato da u svetu virtuelizacije overkloking nije popularan.

Hvala na odgovoru.

Posto sam laik po ovom pitanju (a i nisam imao skoro prilike da bilo sta 'novo' isprobam jer jos uvek 'vozim' 6 godina star barton 2500+ i Abit NF7-S), izvinjavam se unapred ako cu sada da lupim nesto:
Da li to sto 'izgleda' necu imati neku instrukciju za virtuelizaciju, znaci da npr. necu moci da koristim vmware i imam istovremeno instaliran windows a na njemu linux i os-x ?

Moze li malo opsirnije objasnjenje sta to necu imati jer nemam doticne instrukcije na 2600k, dok bi ih sa 2600 imao?

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Ti setovi instrukcija sluze za ubrzanje virtualnih masina, a ne da ga omogucavaju. Radi vmware i sa VT-x pa i bez njega.
I sto kaze Paradigma, kome treba masina za neki rad taj se ne igra sa overklokovanjem.

Rekao sam da neces mnogo propustiti bez tih instrukcija bas zbog toga sto nisu neophodne za virtuelizaciju. Bitno je da uz njega dobijas VT-x jer je jedino VT-x potreban za 64bit guest OS, bar kod VirtualBox, ne znam kod VMware.

Jeste trenutni vrh ponude za Sandy da, nego sam mislio uopsteno nije vrh ponude od Intela.

Tačno je da ove instrukcije ubrzavaju virtuelizaciju ali nisu obavezujuće. VT-x odnosno SVM podrška jesu neophodni za neke hipervizore (KVM) ali VT-d ne zahteva ni jedan aktuelni hipervozor.

Ti setovi instrukcija sluze za ubrzanje virtualnih masina, a ne da ga omogucavaju. Radi vmware i sa VT-x pa i bez njega.
I sto kaze Paradigma, kome treba masina za neki rad taj se ne igra sa overklokovanjem.

Jeste da VT-x instrukcije omogucavaju komforniji rad hipervisora, ali recimo TOP produkti kao XEN Platinum ili HYper-V ili vSphere stavljaju kao preduslov
postojanje ovih tehnika da bi se neki od datih produkata mogao uopste pokrenuti. Dalje, Intel VT-d (Intel Virtualization Technology for Directed I/O) omogucava direktno dodeljivanje I/O uredjaja
jednoj virtuelnoj masini i tim se postize primetno brzi rad virt. masina. Takodje VT-d podrzava DMA Remapping: cime se I/O Memory Management Unit rasterecuje i prevodjenje
virt. adresa u realne znatno ubrzava.VT-d podrzava isto tako i Interrupt Remapping: sto u prevodu znaci da se hypervisor rasterecuje i interrupts koji dolaze
od virt. masine se direktno u procesoru ( a ne uz pomoc hypervisora) realizuju. Ovo je vrlo znacajno i nedostatak datih funkcija za onoga ko koristi procesor (racunar) u date svrhe je veliki nedostatak
i znacajno se odrazava na performanse.

Može li mi neko objasniti zašto je Intel toliko opsednut guranjem GPU u procesore? Integrisana fuš grafika ostaje takva kakva je, neće joj bandwith nadomestiti nedostatak ozbiljne grafičke memorije i dovoljan broj SPa i ROPa i čega još u količini dovoljnoj da realno znači nešto.

A sa druge strane traće priličnu povšinu same pločice. Bez tog sranjca od integrisanog GPU imali bi manju pločicu, veći yield, manju potrošnju to jest TPD. Ne shvatam peontu ubacivanja nečeg tako nepotrebnoug u procesorsko jezgro. Okej možda par fuš modela za konfiguracije koje nikad neće pokrenuti ništa zahtevnije od youtuba i farmvila... ali ugurati GPU u sve procesore u seriji?! Traćenje silicijum.

Može li mi neko objasniti zašto je Intel toliko opsednut guranjem GPU u procesore? Integrisana fuš grafika ostaje takva kakva je, neće joj bandwith nadomestiti nedostatak ozbiljne grafičke memorije i dovoljan broj SPa i ROPa i čega još u količini dovoljnoj da realno znači nešto.

A sa druge strane traće priličnu povšinu same pločice. Bez tog sranjca od integrisanog GPU imali bi manju pločicu, veći yield, manju potrošnju to jest TPD. Ne shvatam peontu ubacivanja nečeg tako nepotrebnoug u procesorsko jezgro. Okej možda par fuš modela za konfiguracije koje nikad neće pokrenuti ništa zahtevnije od youtuba i farmvila... ali ugurati GPU u sve procesore u seriji?! Traćenje silicijum.

Mislim da je glavni razlog da im se ne isplati da dizajniraju novi čip bez GPU dela obzirom da je populacija koja neće iskoristiti "džabe grafiku" u manjini. Sa ovim cenama to izgleda apsurdno ali razmisli šta biva kada takav procesor zauzme interval od $50-$100.

Sandy_CanardPC.png

Deluje kao skoro 1/4 pločice. A sa obzirom da čipova bez IGP nema u ponodu verovatno primerke gde je IGP defektivan škartiraju. Znam da nije jednostavna statistika ali ipak bi bez IGP bio bar 1/5 veći yield. Naštrebah se RISCa (jeste, onaj čuveni Veljkov GaAs (ko shvati, moje saučešće kolega)) pa sam možda pristrasan, sve mi je ovo prekomplikovano i preopširno.

E da btw, jel postoji uopšte 2 core varijanta ili sve prave 4 core pa gde ne radi jedno ili dva prodaju kao dual core?

Sandy_CanardPC.png

Deluje kao skoro 1/4 pločice. A sa obzirom da čipova bez IGP nema u ponodu verovatno primerke gde je IGP defektivan škartiraju. Znam da nije jednostavna statistika ali ipak bi bez IGP bio bar 1/5 veći yield. Naštrebah se RISCa (jeste, onaj čuveni Veljkov GaAs (ko shvati, moje saučešće kolega)) pa sam možda pristrasan, sve mi je ovo prekomplikovano i preopširno.

E da btw, jel postoji uopšte 2 core varijanta ili sve prave 4 core pa gde ne radi jedno ili dva prodaju kao dual core?

mozda ne skartiraju nego ih skupljaju na gomilu, pa ce ih ponuditi uz z68 ploce.nesto kao super procesori bez integrisane grafike.

a za dual core varijante ko zna, moguce je da ce smisliti nesto kao amd.

mozda ne skartiraju nego ih skupljaju na gomilu, pa ce ih ponuditi uz z68 ploce.nesto kao super procesori bez integrisane grafike.

Nije mi jasno zasto bi ikome smetalo postojanje integrisane grafike ako ne utice na performanse? Nije ovo vise Arrandale, pa da i CPU jezgra komuniciraju sa RAM memorijom preko GPU memorijskog kontrolera sa povecanom latencijom.

Vec sa narednom generacijom dodace i memorijske cipove za integrisanu grafiku on-die, a sledeci korak je onda SoC i u High endu. Iskreno, ne bih se previse nadao da ce ikada vise biti klasicnih CPU-a u prodaji ;)

Smeta zato sto to cini procesor skupljim, a ne mozes ni da koristis.

Mozes da koristis, ali to sto ti NECES je druga stvar,nekupuje cijeli svijet racunare da se *****ava, i igra nego da radi nesto pametno na nima, a u dosta tih pametnih poslova graficka je najmanje bitna.

Ne slazem se da to procesor cini skupljim iz naseg ugla jer cena je onolika koliko mogu da naplate.
Slazem da kad je vec tu treba da moze za nesto da se koristi pored zasebne graficke.

Mozes da koristis, ali to sto ti NECES je druga stvar,nekupuje cijeli svijet racunare da se *****ava, i igra nego da radi nesto pametno na nima, a u dosta tih pametnih poslova graficka je najmanje bitna.
Ako ja kupim maticnu sa P67 cipom, kako onda mogu da koristim?

Kao sto sam vise puta napisao, mali procenat zarade Intela dolazi od retail desktop procesora vise klase. Jednostavno, ne isplati im se da razvijaju proizvod samo za to trziste, koliko god da mogu da ga naplate. Sto se korisnosti tice, situacija je trenutno losa, ali ce se menjati u narednim godinama, kada slicni proizvodi postanu trzisno dominantni. Ovo je trend koji su usvojili i Intel i AMD, a prikljucice im se u nekom trenutku (i na neki nacin) i NVidia.

Uzgred, to sto je nesto jeftinije u proizvodnji ne znaci i da mu je niza prodajna cena ;)

Sad kad su se opekli sa novim soketom pa se predomislise :d

a h55 ?

Tako sto prodas tu, i kupis sa odgovarajucim cipsetom. :) 'Ajde sta se izmotavas.
Ma ne izmotavam se nego pokusavam da kazem zasto bi nekome moglo da smeta postojanje integrisane grafike, imas osecaj kao da te teraju da placas i za taj integrisani GPU koji ne mozes da iskoristis uz P67 cip. A kad kazem ne mozes da iskoristis ne mislim na video izlaz vec na neke druge primene tipa GPGPU, DXVA, itd. sta znam sta sve ima.

Uf pa to jeste, mislim taj osecaj da placas nesto sto neces. Al' kontam da nije toga da bi oni nasli neki drugi nacin da nam uzmu pare koje ne zelimo da damo. A i koliko je skuplji zbog grafike? 20-30eur? Mislim da to na kraju krajeva nije ni toliko bitno. Bitno je da je proc sasvim uredu, i da se OC k'o blesav :)

Трошкови израде ће доћи до изражаја као и маневарски простор за спуштање цене тек кад Интел добије конкуренцију. За то ћемо попричекати.

Vrh Dno