Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

@Anandtech:
"There’s just one little problem: you can’t use Quick Sync if you're using a discrete GPU, you need to use Intel's processor graphics."

Da li se ovo Intel zeznuo u dizajnu? Ako koristite SB sa P67, ispada da ne možete koristiti Quick Sync transcoding?

citao sam nedje da ce postojat ta varijanta kasnije ..ne mozem se sjetit sad dje sam citao da me hebes

Mozda ce Quick Sync moci da se enablira kroz nvidia/ati drajver ili apdejt biosa ali za sada to je samo nagadjanje..

To znači da treba sačekati par meseci da se stabilizuje tržište i da se eventualno pojavi neka P67 ploča koja će uz noviji bios dozvoliti tu mogućnost.

Ako želiš da overclockuješ K procesor i da koristiš gpu na procesoru i dalje ne postoji chipset koji to omogućuje, možeš na H67 chipsetu da koristiš taj "Lucid" software za encoding pomoću grafike integrisane u CPU iako imaš diskretnu grafu na ploči što je jedini benefit tog software-a.

Postoje priče o Z68 chipsetu koji bi trebao da se pojavi u Q2 2011 ali i ako se pojavi mogu misliti kolika će cena ploča bazirana na njemu biti, jel to je onda "all in one"
rešenje koje treba papreno da se plati pretpostavljam.

Sva ta igranka oko chipset podrške jako nervira onog ko planira da pređe na Sandy Bridge. Recimo meni lično ne treba mnogo taj HD3000 na 2500K koji sam planirao
da kupim ali mi je frustrirajuće da platim nešto što ne mogu da koristim a i u situaciji kad recimo prodaš grafičku kartu mnogo je elegantno da koristiš HD3000 do
kupovine nove a na P67 ploči morao bih opet da budžim neku bilo kakvu grafičku da bi uopšte imao grafički interface.

Naravno sad će neko reći, kupi H67 ploču i rešeno ali onda nema overclocka, a priznaćete da je besmisleno kupiti CPU sa tako velikim OC potencijalom uz koji se btw
dobija i bolji cooler od standardnog box-shit-a a ne iskoristiti taj potencijal barem delimično.

Sve u svemu jako loša situacija za kupovinu platforme na duže staze, jedino možda uzeti P67 ploču pa je kasnije prodati i pazariti neku Z68 o kojoj se samo nagađa,
a to je sve u zbiru jako veliki trošak pa se postavlja pitanje zašto ne sačekati i AMD-ovu novu platformu i videti odnose cena-performanse.

Poslednja izmena:
Danas bi Sandy trebao da se pojavi u prodaji.
Jel ima neko inf. da li se tako nešto i desilo, mislim kod nas u prodavnicama?
EDIT: Evo videh pojavili su se procesori konačno!;)

Poslednja izmena:
I5-2500K je ravno 25€ skuplji od i5-760...

Poslednja izmena:
Razlika izmedju i5-2500k i i5-2500, 500 dinara :)

Sta im je trebalo ovo glupiranje sa K i non-K modelima?

@Anandtech:
"There’s just one little problem: you can’t use Quick Sync if you're using a discrete GPU, you need to use Intel's processor graphics."

Da li se ovo Intel zeznuo u dizajnu? Ako koristite SB sa P67, ispada da ne možete koristiti Quick Sync transcoding?
quick sync je iovako nevidjeno djubre od tehnologije..
tako da ne treba zaliti za tim

Da bi nam uzimali dodanu kintu... Otud sve ovo...

Pa to jeste, ali s obzirom da je razlika u ceni svega 5-10 evra/dolara i da za te sitne pare dobijas masivni overklok i performanse kod K modela, deluje nelogicno od strane Intela. Niko im nece uzimati non-K modele sem OEM varijanti.

quick sync je iovako nevidjeno djubre od tehnologije..
tako da ne treba zaliti za tim

Verovatno jeste losiji pogotovo od x264 enkodera (high level), ali opet radi dosta brzo i onom kome treba za neku "light" kompresiju videa posluzice itekako.

Valjda ce izaci neki test vezan za kvalitet slike pa da se direktno uporedi sa ostalim softverskim enkoderima. :)

Zna li neko da li novi i3 imaju VT-x instrukcije? Stari Clarkdale i3 vidim da su imali, a na Anandu pise da novi nemaju :|

VT-x su kod svih modela dostupne, dok sa VT-d to nije slucaj.
Evo tabele sa feature-listom svih novih procesora:

Prilozi

• Features.jpg
    Features.jpg
    65.9 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
^^ Kako su mogli da dobiju 2,000 x 1,160 png slike ? :(
au, kako ne mgou nekog ko se barem malo razume da nadju da odradi taj test

Necu da pricam nista dok sam ne isprobam quick sync ili barem se pojavi neki razuman test...
ali verujete intel je usrao stvar a mogo je uradi nesto odlicno da je hteo da otvori black box i da pristup microcodu ... ovako ce biti just one more hardware encoder with youtube quality

Poslednja izmena:
Pa to jeste, ali s obzirom da je razlika u ceni svega 5-10 evra/dolara i da za te sitne pare dobijas masivni overklok i performanse kod K modela, deluje nelogicno od strane Intela. Niko im nece uzimati non-K modele sem OEM varijanti.
Gresis, pa nisu svi u OC svetu. Mene npr. OC ne interesuje ni malo jos od Prescotta.

E to mi je trebalo, Anand me bas zbunio sa njegovom tabelom.

ASRock Intros World's First P67 Motherboard Supporting Intel 1156 CPUs

Iz kog razloga K modeli nemaju VT-d?

Iz kog razloga K modeli nemaju VT-d?

Oz razloga "može im se" ;)...
Ti si mislio da kupiš neki K(aka) model i da time rešiš sve tvoje potrebe, eeeee, pa neće moći tako... :d:d:d

Šala na stranu, ali je u suštini istina!

Poslednja izmena:
Konačno će intel uspjeti da proda grafičkih čipova koliko i procesora.

ali verujete intel je usrao stvar a mogo je uradi nesto odlicno da je hteo da otvori black box i da pristup microcodu ... ovako ce biti just one more hardware encoder with youtube quality

Ali to i jeste poenta, ne kvalitet vec brzina... procenjuju da ce se trziste kretati u tom pravcu, i da će im bas takva tehnologija doneti dodatnu popularnost kod korisnika. Realno je daleko vise onih koji ce je iskoristiti za YouTube nego za nesto ozbiljno.

Da su otvorili kod(api) ubrzali bi x86 softwrske encodere ko zna koliko
dobili bi vrhunski kvalitet sa velikom brzinom

ovako su just one more hardware encodere like cuda...
bice test uskoro videcete o kakvom kvlaitetu pricam. ;)

I x264 fast profile koji youtube koristi da encodira svaki video (osim neke male rezolucije za koje korist teoru) je boljeg kvaliteta od SB encodera
tako da ni za youtube nije dorastao.

Poslednja izmena:
Ivy Bridge ce navodno takodje koristiti LGA 1155, sto je sasvim OK. Problem je, kako javlja Fudo, sto procesori ipak nece raditi na aktuelnoj generaciji ploca, odnosno ko sada kupi P67, nece moci da predje na Ivy Bridge.

Ma napravit ce Asrock bios za to, ako bude iko onda ce oni. :d

Ivy Bridge ce navodno takodje koristiti LGA 1155, sto je sasvim OK. Problem je, kako javlja Fudo, sto procesori ipak nece raditi na aktuelnoj generaciji ploca, odnosno ko sada kupi P67, nece moci da predje na Ivy Bridge.

chush ovo ..a koja je onda poenta istog soketa, ako ne mozes koristit P67 plocu ..sa stanovista kupca?

sigurno se nece zvati isto soket za ivy ako ne bude kompatibilan, ipak nisu toliko ludi...

Da li neko moze da mi pojasni ovu tabelu?

Imam u planu da uskoro uzmem jedan i7-2600K. Medjutim vidim da on (za razliku od 'obicnog' i7-2600) ne podrzava neke instrukcije (vPro, SIPP, VT-d, TXT).

Sta je to sto necu imati na 2600K a da 2600 podrzava? Nikako mi nije logicno da najjaci procesor nema nesto sto polu-klokabilni proceror ima.

Hvala!

Prilozi

• Features.jpg
    Features.jpg
    65.9 KB · Pregleda: 56
Da li neko moze da mi pojasni ovu tabelu?

Imam u planu da uskoro uzmem jedan i7-2600K. Medjutim vidim da on (za razliku od 'obicnog' i7-2600) ne podrzava neke instrukcije (vPro, SIPP, VT-d, TXT).

Sta je to sto necu imati na 2600K a da 2600 podrzava? Nikako mi nije logicno da najjaci procesor nema nesto sto polu-klokabilni proceror ima.

Hvala!

U tabeli lepo piše šta ćeš imati a šta nećeš u dnosu 2600-2600K kao i za poređenja drugih CPUa.
Pa u tome i jeste fora. Ne može i jare i pare, mnogo bi bilo a naročito kada je Intel u pitanju :d.

Zasto bi mnogo bilo ako kupujem njihov trenutno najjaci procesor (kada je Sandy Bridge u pitanju)? To za 'jare i pare' bi moglo da prodje za slabije procesore. Ali od najnovije tehnologije koju intel trenutno nudi, zasto bih ja bio 'kaznjen' ako izaberem sam vrh ponude? Tu nema logike.

Vrh Dno